Τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Γνωρίζουμε ήδη τα βασικά. Στο φούρνο μικροκυμάτων δεν βάζουμε πλαστικά που δεν πληρούν προδιαγραφές, αλουμινένια σκευή, αλουμινόχαρτο και γενικώς μεταλλικά αντικείμενα.

Τι γίνεται, όμως, με τις τροφές που μετατρέπονται σε… τοξικές όταν συναντηθούν με τα μικροκύματα;

Τα τελευταία χρόνια ο φούρνος μικροκυμάτων έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην κουζίνα. Για την ακρίβεια ελάχιστα σπίτια πια δεν θερμαίνουν τα φαγητά τους και δεν ψήνουν λιχουδιές (σ.σ. ποπ-κορν) σε άλλες συσκευές.

Και αν σε γενικές γραμμές η τεχνολογία τείνει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους των μικροκυμάτων για την υγεία, αυτό δεν ισχύει για 6 τρόφιμα που συνεχίζουν να… αντιστέκονται και καλό είναι να μην τα βάλετε ποτέ στα μικροκύματα.

Σκληρά βραστά αυγά

Με ή χωρίς το τσόφλι, όταν ένα ολόκληρο σκληρό βραστό αυγό ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία στο εσωτερικό δημιουργεί μια ακραία συγκέντρωση ατμού, και δημιουργεί μια μικρογραφία της χύτρας ταχύτητας, μέχρι το σημείο όπου ο κρόκος μπορεί να εκραγεί! Το ακόμα πιο τρομακτικό, είναι ότι το αυγό δεν θα σκάσει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι ο ζεματιστός κρόκος μπορεί να εκραγεί στο χέρι σας, στο πιάτο σας, ή ακόμα και στο στόμα σας. Για να αποφευχθεί η μετατροπή των αυγών σας σε μια… ατμό-βόμβα, κόψτε το σε μικρά κομμάτια πριν την αναθέρμανση, ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετε την τοποθέτηση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Κρέατα σε κονσέρβα ή επεξεργασμένα

Τα επεξεργασμένα κρέατα ή οι κονσέρβες περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη ζωή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, φούρνο μικροκυμάτων αυτές οι ουσίες μπορεί να γίνουν χειρότερες και να απειλούν την υγεία σας.  Η ακτινοβολία μικροκυμάτων συμβάλλει στο σχηματισμό των προϊόντων οξείδωσης χοληστερόλης (Cholesterol Oxidation Products, COPs), οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι πιο επιζήμια για τις αρτηρίες από την απλή χοληστερόλη. Η COPs είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.

Ρύζι

Και όμως, μέσα στα έξι αυτά τρόφιμα είναι και το Ρύζι! Στο φούρνο μικροκυμάτων η αναθέρμανση του ρυζιού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Το άψητο ρύζι περιέχει σπόρια των βακτηρίων (σ.σ. αναπαραγωγικό κύτταρο μυκήτων) που παρά το γεγονός ότι “πεθαίνουν” στο μαγείρεμα, μπορεί να επιβιώσουν αν ξαναζεσταθούν διότι είναι πολύ ανθεκτικά. Μόλις το ρύζι εξάγεται από το φούρνο μικροκυμάτων και αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αυτά αν δεν έχουν πλήρως εξαφανιστεί, θα πολλαπλασιαστούν και και θα προκαλέσουν διάρροια και εμετό.

Κοτόπουλο

Δεδομένου ότι τα μικροκύματα δεν ζεσταίνουν πλήρως ή ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του κρέατος δημιουργούνται προβλήματα. Στην προκειμένη, το κοτόπουλο έχει μια πολύ υψηλή πυκνότητα πρωτεΐνης, και αυτό είναι το πρόβλημα. Διότι οι πρωτεΐνες πρέπει να ζεσταίνονται  στην ίδια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης οι πρωτεΐνες διασπώνται πιο αργά ή πιο γρήγορα από άλλες στο ίδιο κομμάτι και το αποτέλεσμα για εσάς είναι μια χημική αντίδραση, που δεν θα σας πάει στο νοσοκομείο, αλλά θα σας προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Λαχανικά και ρίζες

Δεν έχει σημασία πόσο πολύ θέλετε να αποθηκεύσετε το σέλινό σας, το κατσαρό λάχανο, ή το σπανάκι σας για να το φάτε άλλη μέρα. Σημασία έχει ότι αν ξαναζεστάνετε το σπανακόρυζο σας για παράδειγμα, θα πρέπει να το κάνετε στο τηγανάκι και όχι στα μικροκύματα.   Και αυτό γιατί οι υψηλές συγκεντρώσεις των νιτρικών στα φυλλώδη πράσινα μετατρέπονται σε τοξικές όταν ξαναζεσταθεί. Ο φούρνος μικροκυμάτων μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για την αναθέρμανση νιτρικό πλούσια τεύτλα και γογγύλια!

Το μητρικό γάλα

Πολλές νέες μητέρες το κάνουν. Αντί να θηλάζουν αποθηκεύουν το μητρικό γάλα σε δοχεία, το παγώνουν και στη συνέχεια το ζεσταίνουν για να ταΐσουν το μωρό τους. Σαν διαδικασία δεν είναι κακή αρκεί να το γάλα να μην αναθερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο που πολλές φορές τα τρόφιμα ζεσταίνονται άνισα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο γάλα. Μπορεί σε ένα μέρος του σκεύους να είναι απλά χλιαρό και σε ένα άλλο καυτό.  Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τουλάχιστον στα μωρά τα πλαστικά δοχεία, έστω και αν αυτά είναι εγκεκριμένα. Ο Σωστός τρόπος είναι είτε μέσα σε ένα κατσαρολάκι, είτε στο μπεν μαρί μέσα σε γυάλινο φλιτζάνι ή δοχείο.

Διαβάστε επίσης: Είναι ο φούρνος μικροκυμάτων… υγιεινός;

Previous ArticleNext Article

Η παγκόσμια περιπέτεια HIGHLANDER Mt. Olympus – Greece έρχεται στην Ελλάδα

Η παγκόσμια πεζοπορική διοργάνωση HIGHLANDER Adventure®, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 14 – 18 Οκτωβρίου 2020 στην περιοχή Δίον– Όλυμπος, με την ονομασία HIGHLANDER Mt. Olympus Greece.

To HIGHLANDER Adventure είναι μία υψηλών προδιαγραφών περιπέτεια σε φυσικό πεδίο, η οποία ξεκίνησε το 2017, από την Κροατία, με σκοπό να αναδείξει την πεζοπορική εμπειρία ως παράγοντα «ευ ζην», για τους λάτρεις της φύσης σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο. To HIGHLANDER Adventure είναι μία πεζοπορική γιορτή μεσαίων αποστάσεων και όχι αγώνας, όπου οι συμμετέχοντες μέσα σε 5 (πέντε) ημέρες θα πρέπει να καλύψουν ~100 χλμ. Αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν λάβει χώρα σε Κροατία, Αυστρία, και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στον Όλυμπο, το γνωστότερο μυθολογικά βουνό της υφηλίου, προσφέροντας στους Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες τη δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουν έναν νέο τρόπο άσκησης, αλλά και να εξερευνήσουν στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, από κοντά.

Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης έχει σκοπό

  • να αναδείξει την ελληνική φυσική ομορφιά και του ορεινού πεδίου, το οποίο είναι άγνωστο στο εξωτερικό
  • να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν στην ορεινή Ελλάδα και τα βουνά της
  • να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο φυσικό στοιχείο, μέσα από μία ασφαλή διοργάνωση
  • να τονίσει τη σημασία των υπαίθριων δραστηριοτήτων για την ψυχική και σωματική ευεξία
  • να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την προφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος ως κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Η πεζοπορική εκδήλωση HIGHLANDER Mt. Olympus Greece απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, με αγάπη για περιπέτεια και νέες εμπειρίες.

Η ΕΥ ΖΗΝ Greece AE, η εταιρεία που το 2019 διεξήγαγε τον 1ο αγώνα IRONMAN®70.3® Costa Navarino, είναι ο διοργανωτής και αυτής της καινοτόμου εκδήλωσης καθώς η τριακονταετή εμπειρία της έχει δείξει τη βαθιά γνώση στην outdoor δραστηριότητα.

Ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ Greece AE, επίσημου licensee των διοργανώσεων IRONMAN®, B2Run® και HIGHLANDER Adventure® στην Ελλάδα, δήλωσε: «Στα 30 χρόνια της ΕΥ ΖΗΝ Greece είναι για εμάς συγκινητικό να παρουσιάζουμε μία νέα και τόσο περιπετειώδη διοργάνωση, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες τόσο αυτού του τόπου όσο της ίδιας της εταιρείας μας. Για εμάς η προβολή της Ελλάδας είναι αυτοσκοπός και αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους να το αποδεικνύουμε. Ελπίζουμε τόσο το ελληνικό κοινό, όσο και ο ξένος ταξιδιώτης να αγκαλιάσει τη διοργάνωση και να βρει ακόμη περισσότερα κίνητρα να ταξιδέψει σε γωνιές της χώρας μας, τις οποίες δε φανταζόταν ότι διαθέτουμε. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου κάποιου, όταν ακούει Ελλάδα, είναι τα πανέμορφα νησιά μας με τα καταγάλανα νερά, αλλά δε μπορεί να μη νοιώσει δέος όταν για πρώτη φορά αντικρίζει το βουνό των βουνών, το βουνό των Θεών- τον Όλυμπο»

Η πλατφόρμα εγγραφής για το HIGHLANDER Mt. Olympus, Greece είναι ήδη ανοιχτή στο https://highlanderadventure.com/olympus

Οι συμμετέχοντες μπορούν να απευθύνονται στο [email protected] για οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το brand HIGHLANDER Adventure και την παγκόσμια σειρά δράσεων, επισκεφτείτε τη  διεύθυνση www.highlanderadventure.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της ΕΥ ΖΗΝ Greece A.E. επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.ezgreece.gr

Ο Σ.Α.Ν. στην παρουσίαση βιβλίου “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, Δωρεά οργάνων – Δώρο ζωής”

Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Σ.Α.Ν. Αντώνης Χατζησάββας προλόγησε το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη, στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Μεταμόρφωση την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Μια επένδυση Ζωής για τουλάχιστον 9 συνανθρώπους μας, που μέσα από τη Δωρεά Οργάνων πολλοί δεν θα είχαν την δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Επένδυση Ζωής για τους ιατρούς, νοσηλευτές που εμπλέκονται στην διαδικασία των μεταμοσχεύσεων. Επένδυση Ζωής και για το κράτος ακόμη, αν το δούμε από την οικονομική πλευρά του, καθώς ένας μεταμοσχευμένος κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα από έναν αιμοκαθαιρόμενο.

Ο Αντώνης Χατζησάββας, ως νεφροπαθής εδώ και 35 χρόνια, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις επιλογές που έχει ένας νεφροπαθής για να μεταμοσχευθεί και φυσικά στο τι πρέπει να γίνει ώστε η Δωρεά Οργάνων να γίνει βίωμα και άμεση θεραπεία για όσους χρειάζονται την πολυπόθητη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η συμβολή του κράτους, οι συντονιστές μεταμόσχευσης, η εκκλησία, οι σύλλογοι ασθενών σημαντικά κομμάτια για τη Δωρεά Οργάνων.

Την παρουσίαση του βιβλίου “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων – δώρο ζωής” διοργάνωσε ο σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων ¨Κωστάκης Μεσογίτης” σε ανοιχτό χώρο με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Ο Σ.Α.Ν. εκτός από την παρουσία του προέδρου, τίμησε την εκδήλωση με τη παρουσία αρκετών μελών του, που βοήθησαν και στην διανομή του φυλλαδίου μας στους πολίτες και συνασθενείς που βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι μία ευκαιρία να ακουστεί και να διαδοθεί ακόμα περισσότερο το δυνατό μήνυμα  για τη Δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, κορυφαία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία σώζει ζωές σοβαρά πασχόντων συνανθρώπων μας και που δυστυχώς, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη.
x
Send this to a friend