Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο: Tips για να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Αν είσαι δρομέας σίγουρα θα έχεις συμβιβαστεί με το γεγονός ότι εφόσον έχεις επιλέξει το συγκεκριμένο άθλημα, θα αντιμετωπίζεις πολύ συχνά προβλήματα τραυματισμών.

Όμως, ενώ οι τραυματισμοί σε ένα άθλημα όπως το τρέξιμο συχνά φαίνονται αναπόφευκτοι, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι μπορούν να αποφευχθούν με την τήρηση μερικών δοκιμασμένων κανόνων.

Τραυματισμοί δρομέων: Ο ρόλος του εγκεφάλου, το τερέν και η ταχύτητα

Μην βιάζεστε να αλλάξετε επίπεδο

Κάθε ένας από εμάς που ξεκινά το τρέξιμο βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το τι μπορεί να ανεχθεί το σώμα μας ποικίλλει. Αν υπερβούμε όμως τα όριά του, ο τραυματισμός είναι πιο πιθανός, επομένως πρέπει να μάθετε να αφήνετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στη δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι απογοητευτικό για δρομείς με υψηλούς στόχους, είναι μέρος της διαδικασίας.

«Η αναβάθμιση της φυσικής κατάστασης επιτυγχάνεται μέσω της σταδιακής προσαρμογής του σώματος στις απαιτήσεις του τρεξίματος. Ένας έμπειρος δρομέας που απέχει κάποιο καιρό από το τρέξιμο μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα ενώ υπάρχει και ένα 10% καινούριων δρομέων που καταφέρνουν πιο γρήγορα να αλλάξουν επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να έχουμε υπομονή», λέει ο Αμερικάνος προπονητής τρεξίματος Τζέικομπ Πάζεϊ.

«Αφουγκράσου» το σώμα σου

Οι δρομείς συχνά συνηθίζουν να ζορίζουν το σώμα τους θεωρώντας πως αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Μεγάλο λάθος. Κάθε ενόχληση που προκύπτει στο σώμα μας πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Ένας πόνος που είναι διαρκώς παρών ή επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάπαυση και πιθανώς με επίσκεψη σε γιατρό. «Δυστυχώς, το να αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια και να μην αναγνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της δυσφορίας κατά τη διάρκεια σκληρών προπονήσεων και του πραγματικού πόνου είναι ένα πρόβλημα που αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού», λέει ο Πάζεϊ.

Μην μιμείσαι τους επαγγελματίες

Πολλές φορές στρεφόμαστε στους επαγγελματίες για απαντήσεις και μιμούμαστε το στιλ τρεξίματός τους με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς. «Συνιστώ να βρείτε τρόπους για να αναβαθμιστείτε ως δρομείς, που να βασίζονται στις δικές σας ενδείξεις φόρμας», τονίζει με νόημα ο Πάζεϊ.

Οι τρεις βασικές αρχές του τρεξίματος και πως θα τις εφαρμόσετε (pics)

Μην ξεχνάς να κάνεις τις σωστές διατάσεις

Αντί να αντιλαμβάνεσαι τις διατάσεις ως μια διαδικασία ρουτίνας που κατέχει τυπικό ρόλο στην προπόνησή σου, μάλλον πρέπει να κατανοήσεις πως πρόκειται για το βασικό μέσο αποφυγής κάθε είδους τραυματισμού. Ο Πάζεϊ τονίζει σχετικά: «Συστήνω δυναμικές ασκήσεις διατάσεων πριν από τα ένα τρέξιμο και ειδικά πριν από έντονες προπονήσεις και αγώνες, ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος και να προετοιμαστούν για πιο σκληρές προσπάθειες τα πόδια, οι πνεύμονες, η καρδιά και τα νεύρα, κάτι που θεωρητικά θα συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας τραυματισμού. Συνιστώ γιόγκα και στατικές διατάσεις μετά από τις προπονήσεις και τους αγώνες»

Βρείτε τα κατάλληλα παπούτσια

Παρόλο που το τρέξιμο δεν απαιτεί έναν τόνο καινούργιου εξοπλισμού ή την αρχική επένδυση που μπορεί να κοστίζει ένα άθλημα όπως η ποδηλασία, χρειάζεστε σίγουρα ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Αν και κανένα παπούτσι δεν θα είναι κατάλληλο για όλους, είναι σημαντικό να βρείτε το κατάλληλο ζευγάρι για να τελειοποιείσετε την άνεση σας για τρέξιμο και να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού καθώς συσσωρεύονται τα χιλιόμετρα σας.

Σύμφωνα με τον Πάζεϊ, ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο παπούτσι λειτουργεί για εσάς είναι να το δοκιμάσετε. Τα εξειδικευμένα καταστήματα παπουτσιών για τρέξιμο διαθέτουν μια ποικιλία μοντέλων από διαφορετικές μάρκες για να δοκιμάσουν οι δρομείς. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να βρείτε ένα παπούτσι που να είναι το κατάλληλο για εσάς.

Διαβάστε επίσης: Ρυθμική αναπνοή: Η μέθοδος που θα σε κρατήσει μακριά από τραυματισμούς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version