Site icon runnfun.gr

Πώς το τρέξιμο βοηθά να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο της ζωής μας

Οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν τόσο αγχωτικοί που θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή ακόμα και ενός Βουδιστή Ζεν. Εν μέσω πανδημιών, παγκόσμιων lockdown και κλιματικής κρίσης, η διατήρηση της ηρεμίας υπήρξε μια βασική αναγκαιότητα.

Ευτυχώς, το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει ως προς αυτό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι σε περιόδους κρίσης, είτε πρόκειται για προσωπικά προβλήματα είτε για προβλήματα τύπου… πανδημίας- διότι αυτό σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα το στρες μέσω της καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας.

Μια αντίστοιχη έρευνα έδειξε μειωμένο στρες μετά την άσκηση. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, άτομα που έκαναν κάθε μέρα προπόνηση εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με όσους δεν προπονούνταν συστηματικά. Από αυτό και μόνο είναι εύκολο να καταλάβουμε πως το τρέξιμο πριν από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά είναι αναγκαίο διότι σηματοδοτεί μείωση του άγχους.

Οι δρομείς ξέρουν…

Φυσικά, οι δρομείς τα έχουν αντιληφθεί όλα αυτά εδώ και καιρό: το τρέξιμο είναι δεδομένο ότι παρέχει μια σύντομη ανάπαυλα από τις ανησυχίες, προσφέρει μια εστιασμένη ευκαιρία να σκεφτόμαστε τα πράγματα που μας απασχολούν και φυσικά μας βοηθά να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χάσει τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας.

Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή την έρευνα είναι ότι συνέκρινε τα επίπεδα δραστηριότητας των ανθρώπων με την τροφοδότησή τους από στρεσογόνους παράγοντες μέσα στην καθημερινότητα και επιβεβαίωσε πως η προπόνηση είναι το κλειδί για να μην φαίνονται τόσο άσχημες οι μέρες.

Το στρες στη δουλειά αυξάνει το βάρος;

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Health Psychology, βασίστηκε σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες να καταγράφουν τόσο τις μέρες άσκησής τους όσο και τις αγχωτικές καταστάσεις της καθημερινότητάς τους για οκτώ συνεχόμενες ημέρες. Τα γεγονότα της καθημερινής ζωής περιελάμβαναν καυγάδες, αποφυγή λογομαχιών,  άγχος στη δουλειά, στο σπίτι ή στο σχολείο και άγχος που αφορούσε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν στενό φίλο.

Οι ερευνητές έκαναν δύο βασικούς διαχωρισμούς σχετικά με τα δεδομένα που συνέλεξαν: πρώτον, μεταξύ των γενικά υποδραστηρίων ατόμων και των τακτικών αθλητών και δεύτερον, μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ανακαλούσαν τα επίπεδα άγχους τους τις ημέρες που ασκούνταν και τις ημέρες που δεν το έκαναν.

Το αποτέλεσμα…

Ανάμεσα στα ενεργά και τα λιγότερο δραστήρια άτομα δεν υπήρχαν διαφορές ως προς τον αριθμό των αγχωτικών ημέρες. Αυτό που ήταν διαφορετικό ήταν ότι στις κακές ημέρες οι τακτικά ασκουμένοι διακατεχόντουσαν από πολύ λιγότερο στρες. Ο Έλι Πούτερμαν, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, τόνισε πως αυτό συμβαίνει διότι η προπόνηση μειώνει τη σοβαρότητα του στρεσογόνος παράγοντα και στο τέλος της ημέρας δεν θυμομαστε το άγχος ως σοβαρό.

«Ξαναγράφουμε συνεχώς τις αναμνήσεις μας, οπότε αν η άσκηση με κάνει πιο συχνά χαρούμενο ή ήρεμο, μπορεί να ερμηνεύω τον στρεσογόνο παράγοντα ως λιγότερο επιδραστικό ή μπορεί επίσης να τον θυμηθώ αργότερα ως λιγότερο αγχωτικό», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Για ποιο λόγο είναι καλό να τρέχουμε όταν έχουμε στρες;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version