Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο: Πώς σπάει η μονοτονία των μεγάλων προπονητικών διαδρομών;

long run

Ένας από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς που έχουν οι δρομείς είναι ο εξής: κατά την προετοιμασία για έναν μαραθώνιο, πώς μπορεί κανείς να ξεπεράσει την… πλήξη των μεγάλων διαδρομών;

Για πολλούς αυτή η στιγμή έρχεται κατά την κορύφωση της προετοιμασίας, όταν το πρόγραμμα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ρουτινιάρικο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δώσετε σπάσετε την μονοτονία των μεγάλων διαδρομών και να αναζωογονήσετε το κίνητρό σας.

Δοκιμάστε μία από αυτές τις τακτικές στην επόμενη προπόνησή σας

«Ο μαραθώνιος κατέστρεψε το καλοκαίρι μου και… τον αγαπώ γι’ αυτό»

Τρέξτε κυκλικά

Αυτή είναι μια δοκιμασμένη προσέγγιση για να κάνετε το τρέξιμο μεγάλης διαδρομής να φαίνεται λίγο πιο εύκολο, αλλά ταιριάζει γάντι και στην δική μας περίπτωση. Επαναλάβετε μια διαδρομή μικρή διαδρομή τριών με τεσσάρων χιλιομέτρων με κυκλική κατεύθυνση. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, καθώς θα περνάτε συνεχώς μπροστά από τα ίδια σημεία αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνει τον χρόνο να περνάει γρήγορα, καθώς δίνει την εντύπωση στο μυαλό πως η μεγάλη απόσταση έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια.

Προσομοιώστε τη διαδρομή του αγώνα σας

Η προσομοίωση του αγώνα κάνει τα πράγματα να μοιάζουν λίγο πιο «αληθινά» σε σχέση με ένα απλό τρέξιμο και αυτό φρεσκάρει τη συγκέντρωσή σας. Σχεδιάστε μια διαδρομή που να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο πολύ με την πορεία του μαραθωνίου σας και αντιμετωπίστε την ως πρόβα τζενεράλε. Εξασκηθείτε στο δείπνο και το πρωινό σας πριν από τον αγώνα, απλώστε τα ρούχα σας και ξεκινήστε την ίδια ώρα με την εκκίνηση του αγώνα. Θα «ζωντανέψει» όσο καλύτερα γίνεται ο αληθινός μαραθώνιος.

Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο αναστρέφει τη γήρανση στα αιμοφόρα αγγεία!

Τροφοδοτείστε με ενδιαφέρον υλικό τα ακουστικά σας

Δημιουργήστε μια λίστα αναπαραγωγής με μουσική, βιβλία ή podcasts. Κρατήστε τις αγαπημένες σας ακροάσεις για τις μεγαλύτερες προπονήσεις σας: θα ανυπομονείτε να βγείτε έξω, να τρέξετε και να ακούσετε. Όσοι δρομείς ακολουθούν αυτή την τακτική επιβεβαιώνουν πως μερικές από τις πιο δημιουργικές σκέψεις τους γίνονται όταν ακούνε μουσική ή κάτι άλλο στα στις μεγάλες διαδρομές τους.

Κάντε ανάποδα τη διαδρομή σας

Μερικές φορές το να κάνετε απλώς το δρομολόγιο σας ανάποδα μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Καλέστε ένα ταξί, πείτε του να σας πάει στο σημείο του τερματισμού σας και να σας αφήσει εκεί: δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να τρέξετε πίσω στο σπίτι σας. Το φινάλε θα είναι λυτρωτικό και η προσμονή να τελειώσει η προπόνηση απολαυστική.

Διαβάστε επίσης: Προετοιμασία για τον Μαραθώνιο: Προβλήματα και λύσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version