Site icon runnfun.gr

Τρέχουμε αργά ή γρήγορα για να πετύχουμε απώλεια βάρους;

Πέντε χρήσιμα πράγματα που πρέπει να ξέρει ένας αρχάριος δρομέας

Ένας από τους λόγους που το τρέξιμο αποτελεί μια μορφή άσκησης που προτιμάται από πάρα πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης, είναι το γεγονός πως μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα προσδοκιών όσον αφορά την καθημερινή άσκηση.

Θες να φτιάξεις την φυσική σου κατάσταση; Θέλεις να πάρεις μέρος σε έναν Μαραθώνιο; Θες απλά να εκτονωθείς; Θες να κάψεις θερμίδες; Το τρέξιμο κάνει για όλα. Ειδικά για το τελευταίο.

Αυτή η πολυμορφία στη χρησιμότητα του τρεξίματος είναι και ο λόγος που συχνά το προτιμούν όσοι θέλουν να χάσουν βάρος. Διότι δεν χρησιμεύει μόνο στην απώλεια του βάρους καθαυτή, αλλά και ταυτόχρονα είναι και μέσο καταπολέμησης του άγχους και και του στρες.

Τρέχουμε αργά ή γρήγορα για απώλεια βάρους;

Όσον αφορά ωστόσο το ζήτημα της προσπάθειας απώλειας βάρους μέσα στο τρέξιμο, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που πολύ συχνά απασχολεί όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία: πότε καίμε περισσότερες θερμίδες, όταν τρέχουμε γρήγορα ή αργά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση υπάρχει.

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως στο τρέξιμο υπάρχουν πάντα πολλαπλοί στόχοι, που αλληλοσυμπληρώνονται. Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος της απώλειας θερμίδων συνδέεται με τον στόχο της αύξησης των επιδόσεων. Και για να επιτευχθεί αυτό, ο τρόπος είναι να τρέχετε σε χαμηλή ένταση. Και αυτό διότι σε χαμηλής εντάσεις άσκησης ο οργανισμός προτιμά το λίπος ως καύσιμο.

Τρέξιμο και διατροφή: Έτσι ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου και χάνεις βάρος

Μειώνεις ταχύτητα και αυξάνεις το χρόνο

Με άλλα λόγια, προκειμένου να κάψεις περισσότερες θερμίδες πρέπει να μειώσεις την ταχύτητα του τρεξίματός σου και να αυξήσεις τον χρόνο που τρέχεις. Σύμφωνα με διάφορους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, η αύξηση της ένταση συνδέεται με αύξηση και συμμετοχή του γλυκογόνου (υδατάνθρακες). Όταν μειώνεται η ένταση, αυξάνεται η συμμετοχή του λίπους.

Το αργό και χαλαρό τρέξιμο συμβάλλει με ικανοποιητικό τρόπο στη βελτίωση της αντοχής και μέσω αυτού προκύπτει μεγαλύτερη καύση θερμίδων σε σχέση με το γρήγορο τρέξιμο. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών, αφού αν τρέχουμε έντονα και κάθε μέρα, το σώμα μας δεν έχει το χρόνο να αποκατασταθεί και έτσι παραμονεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού.

Διαλειμματικές προπονήσεις 

Οι προπονήσεις που συνδυάζουν το αργό με το γρήγορο τρέξιμο, είναι αποτελεσματικές σε ότι αφορά την αύξηση της αντοχής. Σε περίπτωση, ωστόσο, που θέλετε να έχουν αντίκτυπο στο βάρος σας, θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός προπονητή, που θα προσαρμόσει το πρόγραμμα στις ανάγκες σας. Μην πειραματίζεστε μόνοι σας, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο και απώλεια βάρους: Γιατί δεν πετυχαίνει πάντα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version