Site icon runnfun.gr

Το αργό περπάτημα και όχι το τρέξιμο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19

Του Μάνου Χατζηγιάννη-Κουζουλοί Δρομείς/Ομάδα Αλληλεγγύης

Αν πατάτε ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 6 , αλλά βολτάρατε “καφεδάτοι” προφανώς και δεν ασκείστε. Αλλά συμβαίνει και κάτι ακόμη χειρότερο! Εάν…σέρνετε τα πόδια σας αντί να τα κινήσετε με επαρκή ταχύτητα ενώ περπατάτε, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από το COVID-19.

Τουλάχιστον οι Βρετανοί ερευνητές για αυτό ακριβώς προειδοποιούν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity .

Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 412.000 μεσήλικες Βρετανούς και διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε εκείνους των οποίων το βάρος ήταν φυσιολογικό, οι αργοί πεζοπόροι είχαν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19 και 3,75 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν με αιτία την ασθένεια , σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούν γρήγορο ρυθμό.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία και η αδυναμία είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα αποτελέσματα COVID-19 . Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι αργοί πεζοπόροι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων COVID-19, ανεξάρτητα από το βάρος τους”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Thomas Yates, ο οποίος μελετά τη σωματική δραστηριότητα, την καθιστική συμπεριφορά και την υγεία στο Πανεπιστήμιο. Από το Leicester .

“Καθώς η πανδημία συνεχίζει να ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στις υπηρεσίες και τις κοινότητες υγειονομικής περίθαλψης, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την προστασία τους”, πρόσθεσε ο Yates.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους αργούς πεζοπόρους

Η ομάδα του Yates ανέφερε επίσης ότι οι αργοί πεζοπόροι φυσιολογικού βάρους είχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από το COVID-19 από τους γρήγορους περιπατητές που ήταν παχύσαρκοι .

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που περπατούν γρήγορα έχουν καλή υγεία της καρδιάς, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά σε στρες, συμπεριλαμβανομένων των ιών , δήλωσε ο Yates.

“Αλλά αυτή η υπόθεση δεν είχε ακόμη τεκμηριωθεί για μολυσματικές ασθένειες”, πρόσθεσε.

Η προπόνηση όταν νοσείς με COVID-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  

Μεγάλες μελέτες βάσεων δεδομένων έχουν συνδέσει την παχυσαρκία και την αδυναμία με τα αποτελέσματα COVID19 , αλλά οι κλινικές βάσεις δεδομένων δεν διαθέτουν δεδομένα σχετικά με τα μέτρα φυσικής λειτουργίας ή φυσικής κατάστασης, δήλωσε ο Yates.

«Κατά τη γνώμη μου, οι τρέχουσες μελέτες παρακολούθησης της δημόσιας υγείας και της έρευνας πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης απλών μέτρων φυσικής κατάστασης, όπως ο ρυθμός περπατήματος που αναφέρθηκε από τον ασθενή- εκτός από το μέτρο σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος– ως πιθανός κίνδυνος για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων COVID-19 που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε καλύτερες μεθόδους πρόληψης σωτηρίας της ζωής», κατέληξε ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι υπέρβαροι από τον Covid-19;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version