Site icon runnfun.gr

Τι γλυκό μπορώ να φάω αν έχω ανεβασμένη χοληστερίνη;

Αυτές οι τροφές (δυστυχώς) προκαλούν αφόρητους πονοκεφάλους

Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)*

Μα έχουν καμιά σχέση τα γλυκά με τη χοληστερόλη; (Συνήθως την ακούμε με το όνομα χοληστερίνη). Αυτό μπορεί να σκέφτονται πολλοί από εμάς, διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την αυξημένη χοληστερίνη με την αυξημένη κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών.

Έτσι, βάσει αυτής της σύνδεσης, όταν σκέφτονται τι χρειάζεται να προσέχουν για να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη τους, ο νους τους δεν πάει εύκολα στα γλυκά.

Επηρεάζουν τα γλυκά την αύξηση της χοληστερίνης;

Κι όμως, τα γλυκά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Εκτός της συχνά πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ζωικό βούτυρο και μαργαρίνη ή σε λιπαρά γαλακτοκομικά, ιδίως τυριά, το ενεργειακό (θερμιδικό) τους φορτίο, το γλυκαιμικό τους φορτίο και η σχέση τους με την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να επηρεάσει συνολικά την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Πως θα αποφύγετε τα γλυκά με… γλυκό τρόπο!

Aς είμαστε ειλικρινείς, όμως. Πόσοι άνθρωποι θα έλεγαν όχι σε ένα “γλυκάκι” μετά το φαγητό και πόσοι δε θα το λαχταρούσαν ακόμα κι αν δεν το είχαν μπροστά τους, μόνο και μόνο στη σκέψη;

Το επιδόρπιο αποτελεί απόλαυση για πολλούς, ενώ η ιατρική εντολή «όχι γλυκά πια, κομμένα, απαγορεύονται», μπορεί να μετατραπεί σε μαρτύριο στο όνομα της υγείας. Ωστόσο, δε χρειάζεται να είναι έτσι.

Η ελεγχόμενη κατανάλωση γλυκών μπορεί να γίνει μέρος της διατροφικής αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα).

 Ποια γλυκά μπορώ να καταναλώσω;  

Επιλογές γλυκών στην χοληστερίνη

Σπιτικά γλυκά

Οι 12 “πικρές” παρενέργειες που σου προκαλούν τα γλυκά!

Γλυκά του εμπορίου

Κλείνοντας, ας υπενθυμίσουμε πως δεν χρειάζεται να διαλέξουμε μεταξύ απόλαυσης και υγείας. Πολλές φορές αρκούν μερικές προσαρμογές και λίγη εφευρετικότητα για να φροντίσουμε και τις ανάγκες του οργανισμού μας, αλλά και τους γευστικούς μας κάλυκες. Πάντα με την καθοδήγηση ενός πραγματικά ειδικού. Δηλαδή, του διαιτολόγου μας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα καταφέρεις να… απεξαρτηθείς από τη ζάχαρη!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version