Τι είναι καλύτερο για αποκατάσταση; Ζεστό ή κρύο μπάνιο;

Τι είναι καλύτερο για αποκατάσταση; Ζεστό ή κρύο μπάνιο;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αυτονόητο για έναν αθλητή αμέσως μετά από μια προπόνηση: με το που θα γυρίσει σπίτι θα μπει αμέσως κάτω από το ντους και θα κάνει μπάνιο. Σε επίπεδο ανάκαμψης ωστόσο, ποια είναι η πιο σωστή επιλογή για το μπάνιο μετά την προπόνηση; Πρέπει να είναι ζεστό ή πρέπει να είναι κρύο;

Στον κόσμο των προπονητών και των θεραπευτών η συζήτηση για το αν ένας αθλητής πρέπει να κάνει ζεστό ή κρύο μπάνιο αμέσως μετά το πρόγραμμα εκγύμνασής του είναι συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια και η κάθε πλευρά εμπεριέχει και διαφορετικά επιχειρήματα.

Ας τα δούμε τα πλεονεκτήματα της κάθε πλευράς αναλυτικά:

Τα πλεονεκτήματα του κρύου μπάνιου

Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης το σώμα μας έρχεται αντιμέτωπο με την πιθανότητα διαφόρων τραυματισμών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να γνωρίζει πως είναι η επαφή του σώματος με το κρύο νερό που ελαχιστοποιεί την εν λόγω πιθανότητα. Το λεγόμενο παγόλουτρο ή κρυοθεραπεία, θεραπεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη μεταβολική δραστηριότητα, γεγονός που μειώνει τη διόγκωση και τη διάσπαση των ιστών. «Τα παγόλουτρα όχι μόνο καταστέλλουν τις πιθανότητες φλεγμονής αλλά βοηθούν επίσης στο να εξαφανιστούν τα επιβλαβή μεταβολικά θραύσματα από τους μύες σας”, εξηγεί ο αθλητικός γιατρός Ντέιβιντ Τέρι.

Με άλλα λόγια, για έναν αθλητή που ταλαιπωρείται από κάποια φλεγμονή ή προσπαθεί να αποτρέψει κάποιον τραυματισμό, η θεραπεία με βάση το κρύο νερό είναι ένα εξαιρετικό πλάνο αποκατάστασης. Με το κρύο νερό θα νιώσετε τους μύες σας να ανακουφίζονται από τον πόνο, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι αισθάνεστε καλύτερα αλλά επίσης, είναι χρήσιμο και για την πρόοδο των προπονήσεών σας.

Τα πλεονεκτήματα του ζεστού μπάνιου

Από την άλλη είναι και το ζεστό μπάνιο που προσφέρει κάποια οφέλη αποκατάστασης στο σώμα ακόμα και αν υπάρχουν λιγότερα επιστημονικά στοιχεία που ενθαρρύνουν τη χρήση της θερμότητας. Η θερμότητα μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και να δημιουργήσει αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο επιτρέποντας στα υγρά να ρέουν πιο ελεύθερα μέσα στο σώμα σας. Το ζεστό νερό αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία του μυϊκού σας ιστού καθιστώντας τον πιο ευλύγιστο.

Με άλλα λόγια, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί το ζεστό μπάνιο να είναι ένας ιδανικός τρόπος αποκατάστασης. Ωστόσο όπως τονίζει ο Ρόμπερτ Τζιλάντερς, φυσικοθεραπευτής και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συλλόγου Φυσικοθεραπείας: «Αν το σώμα σας ανακάμπτει από τραυματισμό, αποφύγετε το ζεστό μπάνιο, το σώμα σας δεν το έχει καθόλου ανάγκη σε αυτή τη συγκυρία».

Τελικά τι είναι καταλληλότερο;

Παρόλο που υπάρχουν οφέλη και στο ζεστό μπάνιο, οι δρομείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τα παγόλουτρα. «Το κρύο μπάνιο κερδίζει στη σύγκριση με το ζεστό. Στο τέλος της ημέρας, προσπαθούμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για την επόμενη προπόνηση και το κρύο μπάνιο είναι ένα καθοριστικό υλικό ανοικοδόμηση του σώματός μας μαζί με τον ύπνο και τη σωστή διατροφή», απαντάει ξεκάθαρα ο Τζιλάντερς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας μέσα από το τρέξιμο

Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο

Μπορεί το τρέξιμο να σε βοηθήσει να φτιάξεις κοιλιακούς; Αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Κι αυτό διότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Αν έπρεπε ωστόσο να δώσουμε ντε και καλά μια απλοϊκή απάντηση, τότε αυτή θα ήταν: ναι, μπορείς να φτιάξεις κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής άσκησης.

Πρόσφατα, ο γυμναστής Τζο Νότον και ο διατροφολόγος Κιμ Πίρσον μίλησαν στο «runnersworld.com» για το συγκεκριμένο ζήτημα απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

Ποιο είναι η καλύτερη μέθοδος στο τρέξιμο για την ανάπτυξη των κοιλιακών;

Σύμφωνα με τον Νότον, η καλύτερη μέθοδος είναι να δώσετε βάρος στην σταθερότητα του κορμού σας όταν τρέχετε και να δουλέψετε πάνω στην επιτάχυνση. Αν είστε κυρίως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μια καλή και απλή μέθοδος είναι να δοκιμάσετε 10-20 επαναλήψεις των 100 μέτρων σπριντ, με διαλείμματα 30-40 δευτερολέπτων.

Ο Νότον εξηγεί πως «αυτή είναι μια μέθοδος υψηλής έντασης που θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κοιλιακούς σας, θα ενδυναμώσει τον κορμό σας και θα μειώσει τo σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού τελειώσετε την άσκηση».

Τι πρέπει να τρώνε οι δρομείς για να φτιάξουν κοιλιακούς;

Πρώτον, δεν είναι όλοι γενετικά φτιαγμένοι για να έχουν εντυπωσιακούς κοιλιακούς καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η μυϊκή δομή και ο τύπος σώματος. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον αυτονόητο πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένων κοιλιακών. Ο Πίρσον εξηγεί: «Για να υποστηρίξετε τις προπονήσεις σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών».

Photo by Angel Santos on Unsplash

Τονίζει επίσης πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος για έναν δρομέα είναι να «ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σακχάρων και να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ψωμί με πολλά λαχανικά».

Ο Νότον προσθέτει ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι άμεση συνάρτηση του τρεξίματος. «Το τρέξιμο είναι μια μεγάλη καρδιαγγειακή μορφή άσκησης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση των σωματικών λιπαρών, κάτι που βοηθά στην αύξηση της ορατότητας των κοιλιακών».

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν οι δρομείς;

Για τον μέσο άνθρωπο συνιστούνται 0,8g πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζει. Για εκείνους που γυμνάζονται σκληρά, όπως οι δρομείς μαραθωνίου, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας είναι μια χαρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για τους δρομείς που προσπαθούν να φτιάξουν κοιλιακούς το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές όπως τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend