Θύτης και θύμα του ντόπινγκ είναι το ίδιο πρόσωπο: Ο αθλητής!

Θύτης και θύμα του ντόπινγκ είναι το ίδιο πρόσωπο: Ο αθλητής!

Ομιλία με θέμα το ντόπινγκ έκανε σε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε η Εισαγγελέας Εφετών, Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής:

«Πιο γρήγορα, πιο ψηλά , πιο δυνατά. Αυτό αποτελεί την επιθυμία κάθε αθλητή, αλλά και το υψηλού νοήματος σύνθημα κάθε αγώνα. Όμως γεννώνται τα ερωτήματα: με κάθε μέσο; με κάθε κόστος;

Η λέξη ντόπινγκ απαντάται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό το 1889 για να δηλώσει τη <<χορήγηση μίγματος ναρκωτικών ουσιών σε άλογα αγώνων για την επίτευξη καλύτερης απόδοσης>>.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα

Το Ντόπινγκ στον αθλητισμό εμφανίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Από τα τέλη όμως του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα η λήψη φαρμάκων από αθλητές κατά την τέλεση των αγώνων εμφανίζεται συχνότερα. Η πρόοδος της Ιατρικής τροφοδοτεί το Ντόπινγκ που από τη δεκαετία του 1950 παίρνει διαστάσεις φαινομένου που συνεχώς επεκτείνεται. Ο αθλητικός και νομικός κόσμος φαίνεται ανέτοιμος να το αντιμετωπίσει και δεν υπάρχει νομοθεσία Κράτους που να προβλέπει και να τιμωρεί κυρίως τη χρήση διαφόρων ουσιών.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο όταν άτομα χάνουν τη ζωή τους από τη χρήση διαφόρων ουσιών. Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης (1960) δύο αθλητές (Kurt Jensen, Dick Howard) έχασαν τη ζωή τους από την κατάχρηση αμφεταμινών. Επίσης ο θάνατος του Βρεττανού ποδηλάτη Τom Simpson (Γύρος Γαλλίας, 1967) έχει επιβεβαιωμένα αποδοθεί στην κατάχρηση αμφεταμινών. Οι εφημερίδες της εποχής εκείνης έκαναν λόγο για τον <<Ποδηλάτη που πέθανε στη σέλα>> και για θάνατο οφειλόμενο στη χρήση αμφεταμινών.

Το έτος 1965, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του αθλητιάτρου κ. Σταύρου Χάντζου με τον τίτλο <<Ντόπινγκ. Από το σχολείο στον θάνατο>>, καταγράφεται επισήμως η πρώτη περίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος από αναβολικά. Από πλευράς εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με τον ως άνω αθλητίατρο, στα άτομα που κάνουν χρήση αναβολικών τα ηπατικά ένζυμα είναι συχνά αυξημένα. Επίσης, σύμφωνα με τον ανωτέρω ιατρό, από την χρήση των απαγορευμένων ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών εγκυμονούνται κίνδυνοι για έμφραγμα ή για εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται οι σοβαρές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και στην ψυχική υγεία των αθλητών. Ειδικά δε όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτό παρουσιάζεται ιδίως στην περίπτωση που γίνεται χρήση της ερυθροποιητίνης ,ουσίας της οποίας κύρια παρενέργεια, όταν αυτή δεν χορηγείται για θεραπευτικούς λόγους, είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση του αιματοκρίτη και τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα πίεσης του αίματος και ρευστότητάς του.

Οι θάνατοι και η διαπίστωση ότι η λήψη διαφόρων ουσιών από τους αθλητές αποτελούν την αιτία των θανάτων αυτών προκαλούν το ενδιαφέρον των Διεθνών Οργανισμών και Κρατών να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ (1968) καθιερώνει για πρώτη φορά υποχρεωτικούς ελέγχους Ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πρώτοι νόμοι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελλάδα!

Οι πρώτοι νόμοι ψηφίζονται στη Γαλλία και στο Βέλγιο (1965) και στη συνέχεια στην Ελλάδα (1975) και σε άλλες Ευρωπαικές Χώρες. Στους νόμους αυτούς καθιερώνονται κυρίως έλεγχοι για τη διερεύνηση υπάρξεως απαγορευμένων ουσιών στον οργανισμό των αγωνιζομένων αθλητών και θεσπίζονται πειθαρχικές κυρώσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) καταδεικνύουν την εξάπλωση του προβλήματος. Βρίσκονται ντοπαρισμένοι 10 αθλητές , μεταξύ των οποίων ο διάσημος Καναδός δρομέας Μπεν Τζόνσον, που με χρόνο 9.79 πριν λίγα εικοσιτετράωρα είχε συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων, ενώ η Βουλγαρία, μετά από κρούσμα ντόπινγκ αθλητού της της άρσης βαρών απέσυρε όλη την ομάδα της από το άθλημα της Άρσης Βαρών.

Ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ δείχνει ανήσυχος γιατί η ΔΟΕ αδυνατεί να βρει λύση στο πρόβλημα, ενώ η Διευθύντρια της Επιτροπής Τύπου της ΔΟΕ Μισέλ Βερντιέ ανησυχώντας για το μέλλον του αθλητισμού δηλώνει: << Το πρόβλημα του Ντόπινγκ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τη ΔΟΕ. Εμείς απλώς μπορούμε να εφαρμόσουμε εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλουμε κυρώσεις στους παραβάτες. Όμως φοβάμαι ότι έτσι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Μόνο ο φόβος μιας βαριάς ποινικής καταδίκης μπορεί να συνετίσει εκείνους που με οποιαδήποτε ιδιότητα είναι αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα των αναβολικών>>.

Βλέπουμε λοιπόν ότι συζητείται πλέον η ποινική καταστολή. Ακολουθεί η Ευρωπαική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (1989) που κυρώνεται από την Ελλάδα (Ν. 2371/1996) και η οποία εξειδικεύει τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν και θέτει κανόνες για τη λειτουργία των εργαστηρίων, τη διεθνή συνεργασία κλπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ντόπινγκ δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα αθλήματα. Δεν αφορά δηλαδή μόνο το στίβο, την άρση βαρών, την κολύμβηση ή την ποδηλασία. Αφορά και το ποδόσφαιρο και μάλιστα στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία των αθλητών, δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο απαιτεί σωρευτικά ταχύτητα, αντοχή, δύναμη και εκρηκτικότητα, γεγονός που απαιτεί ένα δυνατό κοκτέιλ αναβολικών.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που έχουν αναγάγει το ντόμπινγκ και σε ποινικό αδίκημα. Ήδη από το έτος 1975, ο Ν. 75/1975, στα άρθρα 58 και 59, προέβλεπε ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για το αδίκημα της φαρμακοδιέγερσης.

Στη συνέχεια ο νόμος 1646/1986 τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις διατηρώντας τις πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Το έτος 1996 κυρώθηκε με τον Ν. 2371/1996 η Ευρωπαική Σύμβαση κατά του Ντόπινγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον Οκτώβριο του 2002 ο ν. 3057/2002 αναθεώρησε πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ντόπινγκ ενσωματώνοντας στον Ν. 2725/1999 ένα ολόκληρο κεφάλαιο (άρθ. 128Α- 128 ΙΔ) με τίτλο <<Καταπολέμηση του Ντόπινγκ>>.

Και πέρα από τον επαγγελματικό αθλητισμό

Πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση αναβολικών και των λοιπών απαγορευμένων ουσιών δεν περιορίζεται στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά έχει εμφανισθεί και σε διάφορα κέντρα άσκησης σώματος για καλή φυσική κατάσταση.

Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό εάν λάβουμε υπόψη μας την αύξηση της χρήσης αναβολικών μεταξύ ελεύθερα αθλουμένων νέων που αθλούνται στα γυμναστήρια. Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος που συντονίζεται από το ΤΕΦΑΑ, το 10% όσων πηγαίνουν απλώς στο γυμναστήριο για να βελτιώσουν το σώμα τους έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται και φθάνει το 25% όταν μιλάμε για αθλούμενους που κάνουν εντατική γυμναστική με βάρη. Οι λόγοι που οδηγούν αυτούς τους αθλούμενους να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, σύμφωνα με την ως άνω έρευνα, είναι, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για ταχύτερη ξεκούραση μετά την άσκηση, η περιέργεια, η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός φυσιολογικού προγράμματος άσκησης, καθώς και η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών βοηθά τον χρήστη να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα.

Οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης για την αγορά και χρήση αναβολικών είναι, σύμφωνα με την ως άνω έρευνα, το διαδίκτυο (διαδικτυακά καταστήματα που εμπορεύονται αναβολικά), οι διαδικτυακές συζητήσεις με άλλους χρήστες, φίλοι που έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά, καθώς και γυμναστές που εργάζονται σε χώρους μαζικής άθλησης. Και εδώ να αναφέρω ότι από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία εποπτεύω, σχετικά πρόσφατα εντοπίσθηκε και συνελήφθη άτομο το οποίο μέσω προσωπικής ιστοσελίδας διέθετε φάρμακα και αναβολικά.

Σε έρευνα που διεξήχθη στην οικία του ανωτέρω συλληφθέντος ανευρέθησαν και κατεσχέθησαν μεγάλες πσοότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων που διακινούνταν χωρίς άδεια του ΕΟΦ, και αναβολικών.

Το σοβαρό ζήτημα της παράνομης διακίνησης αναβολικών μεταξύ ατόμων που αθλούνται σε γυμναστήρια για να βελτιώσουν το σώμα τους, ήτοι για αισθητικούς λόγους, ήλθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο του 2014 με μία υπόθεση ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, που τελέσθηκε στην Μάνη, με δράστες δύο νεαρά άτομα 18 ετών, τα οποία γνωρίζονταν με τους δύο παθόντες, ηλικίας 25 και 26 ετών, από τον χώρο των γυμναστηρίων και των αναβολικών. Οι 18χρονοι δράστες προμηθεύονταν αναβολικά από τα θύματα, με αφορμή δε το γεγονός ότι οι δράστες είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 800 Ευρώ στα θύματα για την προμήθεια αναβολικών, τα δε θύματα δεν τους είχαν παραδώσει τα αναβολικά, διεπράχθη η ως άνω αξιόποινη πράξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αθλητική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σωματική υγεία, πνευματική υγεία και ευεξία. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι θεμελιωδώς αντίθετη στο πνεύμα του αθλητισμού. Η μετατροπή αθλητών σε μηχανές παραγωγής επιδόσεων και διακρίσεων με αθέμιτα μέσα, και δη με τη χρήση τεχνητών και επιβλαβών για την υγεία μέσων πολλαπλασιασμού της απόδοσης αυτών, απασχολεί το Αθλητικό Δίκαιο.

Όμως, όπως είναι φυσικό, απασχολεί και την Ιατρική Επιστήμη, της οποίας αντικείμενο είναι μεταξύ άλλων η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Έτσι οι δύο Επιστήμες, Δικαίου και Ιατρικής, συμπορεύονται και συνεργάζονται σε έναν αγώνα κατά ενός φαινομένου το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στο οποίο ουσιαστικά και κατ΄αποτέλεσμα δράστης και θύμα πολλές φορές είναι το ίδιο πρόσωπο: Ο ίδιος ο αθλητής.»

Previous ArticleNext Article

Στην Ελλάδα οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

Στην Ελλάδα οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού

Από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου 2020 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι 3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού. Πρόκειται για την 3η μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετοχών διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η χώρα μας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics του 2011. Εγκαταστάσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα φιλοξενήσουν μία φαντασμαγορική γιορτή αθλητισμού, ένα παγκόσμιο αθλοτουριστικό γεγονός, το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση για εργαζόμενους από εταιρείες και οργανισμούς από όλο τον κόσμο.

Στη διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος και πρωταθλητές του παρελθόντος που είχαν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα οι πρώτοι που δήλωσαν ενδιαφέρον ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς (Ολυμπιονίκης στο πόλο) και η πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Βούλα Κοζομπόλη (Ολυμπιονίκης στο πόλο).

Οι «3οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού» ανατέθηκαν στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2017 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργασιακού Αθλητισμού κατόπιν επιτυχούς αξιολόγησης της υποψηφιότητάς μας, έναντι άλλων υποψηφίων χωρών. «Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός εθνικής σημασίας, την τρίτη σε σειρά μεγάλη αθλητική διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα Special Olympics του 2011, με τεράστιο αντίκτυπο που θα συμβάλλει σημαντικά στη διεθνή προβολή της Ολυμπιακής πόλης των Αθηνών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού προσελκύοντας σημαντικό αριθμό επισκεπτών που είτε θα λάβουν μέρος στους αγώνες, είτε θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα ως σύνοδοι των αθλητών, κάνοντας χρήση των τουριστικών μας υποδομών και προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς σε στελέχη Οργανισμών και Εταιρειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Σπύρος Καραβούλης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Αγώνων.

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει 28 αθλήματα που θα διεξαχθούν σε 13 αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κεντρική αθλητική εγκατάσταση θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο. «Πρόκειται για μία μεγάλη διοργάνωση που θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χώρο των μεγάλων διοργανώσεων. Είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενηθεί ένα τέτοιο γεγονός στη χώρα μας, και είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Για τη σπουδαιότητα των Αγώνων μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς: «Δίνουμε τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής που έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας. Το κλίμα, η παράδοση, οι εγκαταστάσεις, στις οποίες θα επιδιώξουμε να υπάρξει βελτίωση, αποτελούν πόλο έλξης των κυμάτων του αθλητισμού. Οι πάνω από 6.000 φιλοξενούμενοι που θα έρθουν για τους Αγώνες από το εξωτερικό, θα γίνουν πρεσβευτές για την Αθήνα, για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε περίφημα».

Δίπλα στη διοργάνωση είναι και η Περιφέρεια Αττικής. «Η συμβολή των Παγκόσμιων Αγώνων στην τουριστική προβολή είναι πολύ σημαντική, σε μια περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας. Η διοργάνωση είναι άριστα συνυφασμένη με την υγεία και τον σεβασμό στις αξίες του αθλητικού κινήματος και αναδεικνύει τον τόπο μας. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Αττικής την θέτει υπό την αιγίδα της», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Την παρουσίαση του σκεπτικού των «Παγκόσμιων Αγώνων» έκανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εργασιακής Άθλησης και Υγείας Νίκος Κερασοβίτης: «Στόχος μας είναι η προαγωγή της υγείας κι ευεξίας στο εργασιακό περιβάλλον. Μια παράδοση έξι δεκαετιών ενώνει την Ευρώπη και τον κόσμο. Το 2011 άρχισε η προσπάθεια στη χώρα μας με τον Ελληνικό Οργανισμό Εργασιακής Άθλησης και Υγείας. Τον Ιούνιο του 2017, στη Λαμπόλ της Γαλλίας, ελήφθη η απόφαση ανάθεσης των Αγώνων στην Ελλάδα, και από τότε αγωνιζόμαστε σκληρά για να φέρουμε εις πέρας το σπουδαίο εγχείρημα».

Για τη σημασία του εργασιακού αθλητισμού μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, και πρόεδρος αθλητισμού της ΚΕΔΕ Χρήστος Τεντόμας. «Ο κόσμος στην Ελλάδα πρέπει να μάθει τι σημαίνει εργασιακός αθλητισμός και ν’ ασχοληθεί με αυτόν. Θα είμαστε δίπλα στη διοργάνωση», υπογράμμισε ο κ. Τεντόμας.

Κάποια από τα αθλήματα θα φιλοξενηθούν στον δήμο Βουλιαγμένης – Βάρης – Βάρκιζας και στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας». «Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα πέραν της άθλησης δημιουργούν την χρυσή ευκαιρία για τη χώρα και τις πόλεις μας που μετέχουν στη φιλοξενία τους, ν’ αναδείξουν τη φύση, την κουλτούρα και τις υποδομές, για να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών», δήλωσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και η συντονίστρια και γενική διευθύντρια του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγγίρη, πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Προχωράμε σε αλλαγή σελίδας στο ΣΕΦ, το οποίο προσπαθεί ν’ αγκαλιάσει τις αθλητικές διοργανώσεις, ώστε ν’ αναπτυχθεί και ο αθλητικός τουρισμός. Καλώ τον κόσμο να πάρει μέρος σε κάποιο από τα 28 αθλήματα».

Στη διοργάνωση αναμένεται να πάρουν μέρος παλαιές δόξες του ελληνικού αθλητισμού που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα στηρίξει με την παρουσία και τη συμμετοχή του τη διοργάνωση. Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διαφημιστεί η χώρα μας, η οποία ενδείκνυται για αθλητικό τουρισμό. Θα είμαστε εκεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΟΑ και «ασημένια» Ολυμπιονίκης Βούλα Κοζομπόλη, η οποία δήλωσε ότι σκέφτεται να πάρει μέρος στην κολύμβηση.

Το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες θα έχουν και δημοσιογράφοι – μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. «Ο ΠΣΑΤ αγκάλιασε θεσμικά τη διοργάνωση. Ο εργασιακός αθλητισμός το επόμενο διάστημα θα κερδίσει έδαφος και στη χώρα μας και καλούμε τα μέλη μας να προβάλουν το γεγονός και να πάρουν μέρος σε αυτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού αναμένεται να ενισχύσουν και την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μόνο για την Αθήνα θα υπάρχουν 25.000 διανυχτερεύσεις. «Είμαστε έτοιμοι για να τους φιλοξενήσουμε. Κάθε ευχαριστημένος επισκέπτης μας θα γίνει πρεσβευτής διαφήμισης για τη χώρα και μπορεί να φέρει πάνω ακόμα και 100 επισκέπτες», δήλωσε η Γεωργία Τσάτσου, διευθύνουσα σύμβουλος του Erasmus.

Η διοργάνωση των 3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού τελεί υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων όπως: του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (City of Athens Convention and Visitors Bureau), του Δήμου Αμαρουσίου, του Δήμου Βάρης Βούλας Βάρκιζας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, των Ελληνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών: Πετοσφαίρισης, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Τοξοβολίας, Μπριτζ, Αντιπτέρισης, Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών,  Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και πολλών άλλων.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: Ραντεβού στο ΣΕΦ με τους κορυφαίους του ελληνικού στίβου

Το 34ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι προ των πυλών κι εκεί θα είναι για να αγωνιστούν τα κορυφαία ονόματα του ελληνικού στίβου, που ένταξαν στο πρόγραμμα τους τη χειμερινή δράση.

Το διήμερο της δράσης (28-29/2) θα είναι συναρπαστικό κάτι που αποδεικνύεται από τις συμμετοχές και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μετέχοντες.

Ταχύτητες


Ο Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) δεν είναι μονάχα ο νικητής στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις είναι κατά κοινή ομολογία ο κορυφαίος Έλληνας σπρίντερ των τελευταίων ετών. Με 6.62 από το περσινό πρωτάθλημα και 6.66 φετινό ρεκόρ φαντάζει ως το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο αγώνισμα. Η νέα γενιά των σπριντ αναμένεται να διεκδικήσει θέση στο βάθρο των νικητών. Ο 20χρονος Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) με 6.80 και ο συνομήλικος του Δημήτρης Χρυσάφης (ΜΕΑΣ Τρίτων) με 6.81 θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Στις γυναίκες η απουσία της Ραφαέλας Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) άνοιξε το δρόμο σε αρκετές αθλήτριες να φλερτάρουν με το χρυσό μετάλλιο. Η Κυριακή Σαμάνη (Αίολος Μακεδονίας) έχει την κορυφαία επίδοση με 7.34 και οι Μαρία Γάτου (ΑΓΕΣ Κάμειρος) και Κατερίνα Σαρρή (Ελευθέριος Βενιζέλος) ακολουθούν με 7.42 και 7.48. Οι τρεις αθλήτριες φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη η παρουσία των Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος) και Γιαννοπούλου (ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομ.).

Ο Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ) είναι το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ., αφού είναι ο γρηγορότερος όλων των σεζόν με 21.53. Ο έμπειρος αθλητής έχει καταρχήν ως στόχο να κάνει πέντε τις νίκες του στη διοργάνωση και να κυνηγήσει το ατομικό του 21.35. Στις γυναίκες η Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού διανύει εξαιρετική σεζόν. Η 30χρονη έχει κάνει φέτος 23.73 και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν καταφέρει να βελτιώσει κι άλλο το ρεκόρ της. Η Βασιλείου θα είναι το μεγάλο όνομα και στα 400 μ., με ατομικό ρεκόρ από φέτος 52.93 και μία σειρά από καλές παρουσίες. Η περσινή νικήτρια των 400 μ. Ελπίδα Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας) είναι σε καλή κατάσταση και θέλει μια κούρσα κάτω από το φετινό της 54.64. Στους Άνδρες ο Πέτρος Κυριακίδης (ΟΣΦΠ), ο Χαρίδημος Ξενιδάκης (Σητειακός) και ο Ηρακλής Σπανδός (ΓΣ Ηρακλής) βάσει των επιδόσεων τους είναι οι τρεις με προβάδισμα για το βάθρο.

Αποστάσεις

Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) είναι η κορυφαία αθλήτρια των 800 μ. των τελευταίων ετών και δικαίως το φαβορί για τη νίκη στον αγώνα , που αν θα έρθει θα είναι η τρίτη της στη διοργάνωση. Η νεάνιδα Έλλη – Ευτυχία Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ) θα κυνηγήσει το πανελλήνιο ρεκόρ της απόστασης, αφού έχει τρέξει φέτος σε 2.08.02 με το ρεκόρ της Μαρινάκου να είναι 2.07.83. Στο αντίστοιχο αγώνισμα Ανδρών, ο Εράλντο Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης) είναι γρηγορότερος όλων και φαβορί για τη νίκη, ωστόσο ο Χρήστος Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς) είναι σε καλή κατάσταση και θα επιδιώξει να του κόψει το δρόμο προς τη νίκη. Δηλωμένος στο ίδιο αγώνισμα είναι και ο Θάνος Καλάκος (ΓΣ Γλυφάδας). Στα 1.500 μ. το μεγάλο όνομα είναι ο Ανδρέας Δημητράκης, ο αθλητής με δέκα νίκες στην απόσταση και φαβορί για την 11η στη φετινή διοργάνωση. Ο δρομέας του Σταύρου Καρρέ έχει φετινό ρεκόρ 3.46.74, που ήταν το πέρασμα του στο μίλι της Νέας Υόρκης, επίδοση που είναι πολύ πιθανό να βελτιώσει.

Στις γυναίκες η Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) είναι σε καλή κατάσταση και θέλει να επιστρέψει με νίκη στη διοργάνωση, με υψηλές προσδοκίες θα μπουν στον αγώνα τόσο η Ζωή Ανδρικοπούλου (ΓΣ Ηλιούπολης) και Σταυρούλα Χρυσαειδή (Πανιώνιος).

Απουσία του περσινού νικητή της απόστασης, Μάρκου Γκούρλια, ο Μάριος Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας) φαίνεται πως θα έχει τον πρώτο λόγο, λίγες μόλις ημέρες από την εξαιρετική του εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος και τη νίκη του στα 10χλμ. Ανδρών. Ο νεαρός Παναγιώτης Πετρουλάκης (ΓΑΣ Ιλισσός) θέλει να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις στη σεζόν και να διεκδικήσει θέση στο βάθρο. Δίχως φαβορί είναι το 3αρι των γυναικών με τις Σκαρπέτη (ΠΓΣ) και Πασπαλιάρη (Πανιώνιος) να έχουν τις δύο καλύτερες επιδόσεις. Στην κούρσα αναμένεται να μπει και η Αναστασία Καρακατσάνη (ΠΓΣ).

Εμπόδια

Από τα συναρπαστικότερα αγωνίσματα του διημέρου θα είναι τα 60μ. εμπ. Ανδρών και Γυανικών, με τον Κώστα Δουβαλίδη (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) και την Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος)να είναι πρωταγωνιστές. Ο Δουβαλίδης κατάφερε φέτος να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 7.59 και να δείξει παράλληλα πως έχει το περιθώριο να τρέξει ακόμη γρηγορότερα. Ο έμπειρος εμποδιστής θέλει να κλείσει τη χρονιά με ένα νέο ρεκόρ, το οποίο θα συνδυάσει με την ένατη νίκη του. Με στόχο το φετινό της 8.20 θα μπει στην κούρσα η Ελισάβετ Πεσιρίδου, που μετρά ήδη έξι νίκες στη διοργάνωση. Ενδιαφέρουσα θα είναι η παρουσία και της Κυριακής Σαμάνη (Αίολος Μακεδονίας) που έχει κάνει 8.34.

Άλματα

Δίχως αμφιβολία τα άλματα είναι τα αγωνίσματα που φέρνουν εδώ και χρόνια σπουδαίες διακρίσεις στη χώρα μας. Και στο φετινό πρωτάθλημα το ενδιαφέρον σε αυτά τα αγωνίσματα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Στο ύψος Ανδρών τον πρώτο λόγο έχει ο κορυφαίος άλτης των τελευταίων ετών, Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής), που σταθερά πηδάει ψηλά στο ΣΕΦ. Ο άλτης του Γιώργου Τσούγκου έχει κάνει φέτος 2,27 μ. και θα δεν αποτελέσει έκπληξη αν ανέβει υψηλότερα. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχει και ο Αντώνης Μέρλος (Ερμής 1877), ο οποίος ευελπιστεί σε επίδοση πάνω από το ατομικό του 2,15 μέτρα.

Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει ο τελικός στο ύψος των γυναικών. Η Ιωάννα Ζάκκα (ΑΟ Φιλοθέης) έχει φετινό 1,82μ., που είναι και ατομικό της ρεκόρ, ωστόσο δεν είναι η μόνη που θα μπει στον αγώνα με το βλέμμα στο χρυσό μετάλλιο. Οι Δέσποινα Μαλταμπέ (Αμεινίας Μεσογείων), Αθηνά Ρέτζιου (ΓΣ Κηφισιάς), Παναγιώτη Δόση (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) και Αλίκη Βαγγέλη (Αθηναϊκός Ομ. Αθλητισμού) διεκδικούν θέση στο βάθρο των νικητριών.

Ο Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ) επιστρέφει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού για πρώτη φορά από το 2017 και την 10η νίκη του στην ιστορία του θεσμού. Ο άλτης του Δημήτρη Κυτέα έχει κάνει φ΄τος 5,70 μ, επίδοση που θα επιδιώξει να βελτιώσει στο ΣΕΦ. Στο ίδιο αγώνισμα ξεχωρίζει ακόμη ο Θοδωρής Χρυσανθόπουλος (Πανιώνιος ΓΣΣ) με φετινό 5,40 μ. και την προοπτική να ανέβει υψηλότερα, οι έφηβοι Σωτήρης Χύτας (Αμεινίας Μεσογείων) και Αντώνης Σάντας (ΑΟ Φιλοθέης) και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος τους Γιάννης Ρίζος (ΑΣ Αρης) με φετινό 5,23 μέτρα. Στις γυναίκες η προσοχή πέφτει στην Ελένη Πόλακ, αφενός γιατί έχει την κορυφαία επίδοση με 4,65 μ. και αφετέρου γιατί δείχνει ικανή να την βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Η κορασίδα Αναστασία Ρέτσα (Αμεινίας Μεσογείωνς) έχει φτάσει αισίως στα 4,07 μ. και σύντομα αναμένεται και υψηλότερα.

Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης, αφού πρόκειται για τον πρωταθλητή Ευρώπης και τον δεύτερο κορυφαίο φέτος στην Ευρώπη- βάσει επίδοσης. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έχει κάνει φέτος δύο φορές 8,07 μ. και στο ΣΕΦ θα κυνηγήσει να βρει το άλμα πάνω από τα 8,15 μέτρα. Ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης (Κερκυραϊκός ΓΣ) και ο Νίκος Καψής (ΑΕΚ) θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ανδρέας Αντωνακόπουλος (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) είναι ο νέος κάτοχος του ρεκόρ στους Παίδες με 7,22 μ., επίδοση που θέλει να βελτιώσει εκ νέου.

Στις γυναίκες οι Ελένη Κουτσαλιάρη (Πυγμή Ευόσμου) με 6,19 μ. και Οξάνα Κορένεβα (ΓΣ Κηφσιάς) με 6,10 μ. φαίνεται να έχουν το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων αθλητριών, που θα αγωνιστούν.

Στο τριπλούν των Ανδρών το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πολυνίκη Δημήτρη Τσιάμη (ΟΣΦΠ), που στον πρώτο του αγώνα τη σεζόν θέλει ένα άλμα κοντά στα 16,50 μ. και μαζί το 14ο χρυσό μετάλλιο. Ο Παύλος Μόφτσης (ΓΣ Ηρακλής) και ο Ανδρέας Πανταζης (ΑΟ Μεγάρων) είναι οι δυο αθλητές που δείχνουν ικανοί να του …κόψουν το σερί.

Η Σπυριδούλα Καρύδη (ΓΣ Κερκυραϊκός), απουσία της Βούλας Παπαχρήστου (ΑΟ Κάλλιστος) είναι η αθλήτρια που διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο της στη διοργάνωση .

Σφαιροβολία/Σύνθετα/βάδην

Η σφαιροβολία των Ανδρών τα τελευταία χρόνια είναι από τα συναρπαστικότερα αγωνίσματα, εξαιτίας της πληθώρας δυνατών αθλητών. Ο Νικόλας Σκερβέλης (ΓΣ Τρικάλων), μπορεί φέτος να λείπει, ωστόσο ο Οδυσσέας Μουζενίδης (ΑΣ Κένταυρος) θα είναι στο ΣΕΦ κι έτοιμος να διεκδικήσει την πρώτη του νίκη στο αγώνισμα. Ο Μουζενίδης με 19,03 μ. έχει την κορυφαία επίδοση ανάμεσα σε αυτούς που μετέχουν, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη η παρουσία τω Κυριάκου Ζώτου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) και του Τάσου Λατιφλάρι (ΑΣ Κένταυρος).

Η Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας) επέστρεψε φέτος στα σύνθετα με στόχο τις μεγάλες διοργανώσεις του ανοιχτού και θέλει να κάνει μια καλή αρχή στο 5αθλο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Οι νεαρότερες Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος), Μαρία Ζαχαρούδη (ΟΚΑ Καβάλας) και Νικολέτα- Ιλζέ Λογδανίδου (ΓΕ Νάουσας) θα έχουν δυναμική παρουσία στο αγώνισμα.

Στους Άνδρες ο Μιχάλης Κιάφας (ΑΕΚ) θέλει να κόψει πρώτος το νήμα, ενώ με υψηλές προσδοκίες θα μπει στον αγώνα ο Παναγιώτης Πήτας (ΓΣ Βόλου) και οι Άγγελος και Αντώνης Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας).

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώττη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) θα συμμετάσχει στα 3.000 μ. βάδην με μεγάλο αντίπαλο το χρονόμετρο στα το οποίο ευελπιστεί να σταματήσει κάτω από το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ.

Στους άνδρες ο νεαρός Αλέξανδρος Μορτζάκης (Ολυμπιάδα Πάτρας) και ο έμπειρος Κώστας Ντεντόπουλος (Ολυμπιάδα Πάτρας) θα διεκδικήσουν τη νίκη.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

Παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη ροή των αγώνων από το social media της ομοσπονδίας (Facebooktwitterinstagram), αλλά και από το site με live αποτελέσματα.

Στο σχετικό μπάνερ στην κεντρική σελίδα του site (ή πατώντας εδω) μπορείτε να βρείτε χρήσιμα στοιχεία για τη διοργάνωση, το αφιέρωμα, καθώς και το πρόγραμμα.

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ

x

Send this to a friend