Θύτης και θύμα του ντόπινγκ είναι το ίδιο πρόσωπο: Ο αθλητής!

Θύτης και θύμα του ντόπινγκ είναι το ίδιο πρόσωπο: Ο αθλητής!

Ομιλία με θέμα το ντόπινγκ έκανε σε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε η Εισαγγελέας Εφετών, Βιργινία Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής:

«Πιο γρήγορα, πιο ψηλά , πιο δυνατά. Αυτό αποτελεί την επιθυμία κάθε αθλητή, αλλά και το υψηλού νοήματος σύνθημα κάθε αγώνα. Όμως γεννώνται τα ερωτήματα: με κάθε μέσο; με κάθε κόστος;

Η λέξη ντόπινγκ απαντάται για πρώτη φορά σε αγγλικό λεξικό το 1889 για να δηλώσει τη <<χορήγηση μίγματος ναρκωτικών ουσιών σε άλογα αγώνων για την επίτευξη καλύτερης απόδοσης>>.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα

Το Ντόπινγκ στον αθλητισμό εμφανίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Από τα τέλη όμως του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα η λήψη φαρμάκων από αθλητές κατά την τέλεση των αγώνων εμφανίζεται συχνότερα. Η πρόοδος της Ιατρικής τροφοδοτεί το Ντόπινγκ που από τη δεκαετία του 1950 παίρνει διαστάσεις φαινομένου που συνεχώς επεκτείνεται. Ο αθλητικός και νομικός κόσμος φαίνεται ανέτοιμος να το αντιμετωπίσει και δεν υπάρχει νομοθεσία Κράτους που να προβλέπει και να τιμωρεί κυρίως τη χρήση διαφόρων ουσιών.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο όταν άτομα χάνουν τη ζωή τους από τη χρήση διαφόρων ουσιών. Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης (1960) δύο αθλητές (Kurt Jensen, Dick Howard) έχασαν τη ζωή τους από την κατάχρηση αμφεταμινών. Επίσης ο θάνατος του Βρεττανού ποδηλάτη Τom Simpson (Γύρος Γαλλίας, 1967) έχει επιβεβαιωμένα αποδοθεί στην κατάχρηση αμφεταμινών. Οι εφημερίδες της εποχής εκείνης έκαναν λόγο για τον <<Ποδηλάτη που πέθανε στη σέλα>> και για θάνατο οφειλόμενο στη χρήση αμφεταμινών.

Το έτος 1965, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του αθλητιάτρου κ. Σταύρου Χάντζου με τον τίτλο <<Ντόπινγκ. Από το σχολείο στον θάνατο>>, καταγράφεται επισήμως η πρώτη περίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος από αναβολικά. Από πλευράς εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με τον ως άνω αθλητίατρο, στα άτομα που κάνουν χρήση αναβολικών τα ηπατικά ένζυμα είναι συχνά αυξημένα. Επίσης, σύμφωνα με τον ανωτέρω ιατρό, από την χρήση των απαγορευμένων ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών εγκυμονούνται κίνδυνοι για έμφραγμα ή για εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται οι σοβαρές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και στην ψυχική υγεία των αθλητών. Ειδικά δε όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτό παρουσιάζεται ιδίως στην περίπτωση που γίνεται χρήση της ερυθροποιητίνης ,ουσίας της οποίας κύρια παρενέργεια, όταν αυτή δεν χορηγείται για θεραπευτικούς λόγους, είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση του αιματοκρίτη και τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα πίεσης του αίματος και ρευστότητάς του.

Οι θάνατοι και η διαπίστωση ότι η λήψη διαφόρων ουσιών από τους αθλητές αποτελούν την αιτία των θανάτων αυτών προκαλούν το ενδιαφέρον των Διεθνών Οργανισμών και Κρατών να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ (1968) καθιερώνει για πρώτη φορά υποχρεωτικούς ελέγχους Ντόπινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πρώτοι νόμοι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελλάδα!

Οι πρώτοι νόμοι ψηφίζονται στη Γαλλία και στο Βέλγιο (1965) και στη συνέχεια στην Ελλάδα (1975) και σε άλλες Ευρωπαικές Χώρες. Στους νόμους αυτούς καθιερώνονται κυρίως έλεγχοι για τη διερεύνηση υπάρξεως απαγορευμένων ουσιών στον οργανισμό των αγωνιζομένων αθλητών και θεσπίζονται πειθαρχικές κυρώσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) καταδεικνύουν την εξάπλωση του προβλήματος. Βρίσκονται ντοπαρισμένοι 10 αθλητές , μεταξύ των οποίων ο διάσημος Καναδός δρομέας Μπεν Τζόνσον, που με χρόνο 9.79 πριν λίγα εικοσιτετράωρα είχε συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100 μέτρων, ενώ η Βουλγαρία, μετά από κρούσμα ντόπινγκ αθλητού της της άρσης βαρών απέσυρε όλη την ομάδα της από το άθλημα της Άρσης Βαρών.

Ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ δείχνει ανήσυχος γιατί η ΔΟΕ αδυνατεί να βρει λύση στο πρόβλημα, ενώ η Διευθύντρια της Επιτροπής Τύπου της ΔΟΕ Μισέλ Βερντιέ ανησυχώντας για το μέλλον του αθλητισμού δηλώνει: << Το πρόβλημα του Ντόπινγκ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από τη ΔΟΕ. Εμείς απλώς μπορούμε να εφαρμόσουμε εντατικούς ελέγχους και να επιβάλλουμε κυρώσεις στους παραβάτες. Όμως φοβάμαι ότι έτσι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Μόνο ο φόβος μιας βαριάς ποινικής καταδίκης μπορεί να συνετίσει εκείνους που με οποιαδήποτε ιδιότητα είναι αναμεμειγμένοι στο κύκλωμα των αναβολικών>>.

Βλέπουμε λοιπόν ότι συζητείται πλέον η ποινική καταστολή. Ακολουθεί η Ευρωπαική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (1989) που κυρώνεται από την Ελλάδα (Ν. 2371/1996) και η οποία εξειδικεύει τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν και θέτει κανόνες για τη λειτουργία των εργαστηρίων, τη διεθνή συνεργασία κλπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ντόπινγκ δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα αθλήματα. Δεν αφορά δηλαδή μόνο το στίβο, την άρση βαρών, την κολύμβηση ή την ποδηλασία. Αφορά και το ποδόσφαιρο και μάλιστα στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία των αθλητών, δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο απαιτεί σωρευτικά ταχύτητα, αντοχή, δύναμη και εκρηκτικότητα, γεγονός που απαιτεί ένα δυνατό κοκτέιλ αναβολικών.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που έχουν αναγάγει το ντόμπινγκ και σε ποινικό αδίκημα. Ήδη από το έτος 1975, ο Ν. 75/1975, στα άρθρα 58 και 59, προέβλεπε ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για το αδίκημα της φαρμακοδιέγερσης.

Στη συνέχεια ο νόμος 1646/1986 τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις διατηρώντας τις πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Το έτος 1996 κυρώθηκε με τον Ν. 2371/1996 η Ευρωπαική Σύμβαση κατά του Ντόπινγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τον Οκτώβριο του 2002 ο ν. 3057/2002 αναθεώρησε πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ντόπινγκ ενσωματώνοντας στον Ν. 2725/1999 ένα ολόκληρο κεφάλαιο (άρθ. 128Α- 128 ΙΔ) με τίτλο <<Καταπολέμηση του Ντόπινγκ>>.

Και πέρα από τον επαγγελματικό αθλητισμό

Πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση αναβολικών και των λοιπών απαγορευμένων ουσιών δεν περιορίζεται στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά έχει εμφανισθεί και σε διάφορα κέντρα άσκησης σώματος για καλή φυσική κατάσταση.

Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό εάν λάβουμε υπόψη μας την αύξηση της χρήσης αναβολικών μεταξύ ελεύθερα αθλουμένων νέων που αθλούνται στα γυμναστήρια. Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος που συντονίζεται από το ΤΕΦΑΑ, το 10% όσων πηγαίνουν απλώς στο γυμναστήριο για να βελτιώσουν το σώμα τους έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται και φθάνει το 25% όταν μιλάμε για αθλούμενους που κάνουν εντατική γυμναστική με βάρη. Οι λόγοι που οδηγούν αυτούς τους αθλούμενους να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, σύμφωνα με την ως άνω έρευνα, είναι, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για ταχύτερη ξεκούραση μετά την άσκηση, η περιέργεια, η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός φυσιολογικού προγράμματος άσκησης, καθώς και η αντίληψη ότι η χρήση αναβολικών βοηθά τον χρήστη να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα.

Οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης για την αγορά και χρήση αναβολικών είναι, σύμφωνα με την ως άνω έρευνα, το διαδίκτυο (διαδικτυακά καταστήματα που εμπορεύονται αναβολικά), οι διαδικτυακές συζητήσεις με άλλους χρήστες, φίλοι που έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά, καθώς και γυμναστές που εργάζονται σε χώρους μαζικής άθλησης. Και εδώ να αναφέρω ότι από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία εποπτεύω, σχετικά πρόσφατα εντοπίσθηκε και συνελήφθη άτομο το οποίο μέσω προσωπικής ιστοσελίδας διέθετε φάρμακα και αναβολικά.

Σε έρευνα που διεξήχθη στην οικία του ανωτέρω συλληφθέντος ανευρέθησαν και κατεσχέθησαν μεγάλες πσοότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων που διακινούνταν χωρίς άδεια του ΕΟΦ, και αναβολικών.

Το σοβαρό ζήτημα της παράνομης διακίνησης αναβολικών μεταξύ ατόμων που αθλούνται σε γυμναστήρια για να βελτιώσουν το σώμα τους, ήτοι για αισθητικούς λόγους, ήλθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο του 2014 με μία υπόθεση ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, που τελέσθηκε στην Μάνη, με δράστες δύο νεαρά άτομα 18 ετών, τα οποία γνωρίζονταν με τους δύο παθόντες, ηλικίας 25 και 26 ετών, από τον χώρο των γυμναστηρίων και των αναβολικών. Οι 18χρονοι δράστες προμηθεύονταν αναβολικά από τα θύματα, με αφορμή δε το γεγονός ότι οι δράστες είχαν καταβάλει το χρηματικό ποσό των 800 Ευρώ στα θύματα για την προμήθεια αναβολικών, τα δε θύματα δεν τους είχαν παραδώσει τα αναβολικά, διεπράχθη η ως άνω αξιόποινη πράξη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αθλητική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σωματική υγεία, πνευματική υγεία και ευεξία. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι θεμελιωδώς αντίθετη στο πνεύμα του αθλητισμού. Η μετατροπή αθλητών σε μηχανές παραγωγής επιδόσεων και διακρίσεων με αθέμιτα μέσα, και δη με τη χρήση τεχνητών και επιβλαβών για την υγεία μέσων πολλαπλασιασμού της απόδοσης αυτών, απασχολεί το Αθλητικό Δίκαιο.

Όμως, όπως είναι φυσικό, απασχολεί και την Ιατρική Επιστήμη, της οποίας αντικείμενο είναι μεταξύ άλλων η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Έτσι οι δύο Επιστήμες, Δικαίου και Ιατρικής, συμπορεύονται και συνεργάζονται σε έναν αγώνα κατά ενός φαινομένου το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στο οποίο ουσιαστικά και κατ΄αποτέλεσμα δράστης και θύμα πολλές φορές είναι το ίδιο πρόσωπο: Ο ίδιος ο αθλητής.»

Previous ArticleNext Article

Τρέχω για την Κατερίνη μετά μουσικής…

Ξεχωριστό τόνο, χρώμα και ρυθμό στη μεγάλη αθλητική και πολιτιστική γιορτή του αγώνα δρόμου, «ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, αναμένεται να δώσουν επενδύοντας μουσικά και χορευτικά τη διαδρομή από το Πλατανόδασος έως και το άγαλμα της Ελευθερίας στην κεντρική Πλατεία, μπάντες, Djs, μουσικοχορευτικά σχήματα πολιτιστικών συλλόγων κ.ο.κ.

Οι Paranaue, η δημοφιλής ομάδα κρουστών στα πρότυπα των blocos afros της Bahia στην Βραζιλία, θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος στο παράλληλο μουσικό πρόγραμμα του αγώνα. Το σχήμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από την ίδρυσή του το 2003 μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια και αναμένεται με τους έντονους ρυθμούς και την κίνησή του, να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που θα εντυπωσιάσει θεατές και αθλητές.

Αναλυτικά, το μουσικό χάρτη της διαδρομής απαρτίζουν: το σχήμα Κρουστών PARANAUE (Πλατεία Ελευθερίας – Πεζόδρομος), η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης (Συνεδριακό Κέντρο), το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης (Αφετηρία Πεζόδρομου – Συντριβάνι), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σβορώνου (Σβορώνος), ο Σύλλογος Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» & ο πολιτιστικός σύλλογος Ανδρομάχης «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» (Ανδρομάχη), Μουσικό Σχήμα του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά (Τουρμπές), το Μουσικό Σχήμα των Βασίλη Μαυρομουστακίδη, Παρασκευά Χαλκίδη, Γεώργιου Μιχαηλίδη, (Α’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κατερίνης). Συμμετέχουν επίσης, μέλη των τμημάτων του Λαογραφικού Ποντιακού Συλλόγου Νεοκαισάρειας «ο Πόντος», του Λαογραφικού Ιστορικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας «ΚΟΤΖΑ-ΑΝΑΣΤΑΣ» και του Ομίλου Φίλων των Ανθρώπων και των Ζώων «Ο ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ – Νεοκαισάρεια».

Κάθε στιγμιότυπο της διαδρομής θα αποτυπώσουν με το φωτογραφικό τους φακό, τα μέλη του τμήματος φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών, ενώ θα υπάρχει μέριμνα και για εναέριες λήψεις βίντεο/φωτογραφιών.

 Όπως είναι γνωστό, προωθώντας το μήνυμα «ΚΑΝΕ ΤΟ ΒΗΜΑ Γίνε Δότης Μυελού των Οστών ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ – ΔΩΣΕ ΖΩΗ» τους αθλητές θα υποδέχονται στον τερματισμό, μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Πιερίας «Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ». 

Την αυλαία του αγώνα θα ανοίξουν τα παιδιά με ειδικές ικανότητες της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας έως και την Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2019. Σε περίπτωση που οι 2000 συνολικά αριθμοί συμμετοχής διατεθούν νωρίτερα, για λόγους καλής οργάνωσης του αγώνα, οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν άμεσα και πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία. Ήδη οι συμμετοχές προσεγγίζουν τις 1500.

Οι δηλώσεις συμμετοχής (ατομικές και ομαδικές) γίνονται στο επισυναπτόμενο link: https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx?h=70c2638fdc269045c6d95db00afbb878&l=GR&g=0

ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΦΟΡΕΙΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ κ.α. μπορούν για διευκόλυνσή τους, να αποστέλλουν και ηλεκτρονικά τις ομαδικές τους συμμετοχές στο email: [email protected] αναγράφοντας ονοματεπώνυμο αθλητή – αθλήτριας, όνομα φορέα και ένα τηλέφωνο υπεύθυνου – επικοινωνίας για όλη την ομάδα.

H ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για πληροφορίες που αφορούν τον αγώνα μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2351047445. Επίσης, για διευκρινίσεις, πληροφορίες στο email [email protected]

Πληροφορίες μπορείτε να αντλείτε και από τις ιστοσελίδες α)του Δήμου Κατερίνης: www.katerini.gr  & β) του Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ»: www.zeusrunnersclub.gr.

Τεχνικός Υπεύθυνος του αγώνα ορίζεται ο Σταύρος Ζουγγουρίδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής στίβου, στον οποίο θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, κατά την ημέρα του αγώνα, για κάθε τεχνικό θέμα.

Ντόχα 2019: Οι λίστες συμμετοχών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Ντόχα 2019: Οι λίστες συμμετοχών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Τις συμμετοχές ανά αγώνισμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2019, το οποίο ξεκινάει σε οχτώ ημέρες στην Ντόχα, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου. Συνολικά 1.998 άνδρες και γυναίκες από 209 χώρες της Ευρώπης θα πάρουν μέρος στο κορυφαίο γεγονός της χρονιάς.

Το Λονδίνο διατήρησε το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών, αφού πριν δυο χρόνια στη Βρετανική πρωτεύουσα είχαν συμμετάσχει 2.038 αθλητές και αθλήτριες, ωστόσο από φέτος το ρεκόρ παρουσίας χωρών πάει στη Ντόχα, καθώς στους αγώνες θα εκπροσωπηθούν 209 χώρες του πλανήτη.

Η ελληνική ομάδα θα συμμετάσχει στη διοργάνωση με 15 αθλητές και αθλήτριες, που με βάση την παρουσία τους στη σεζόν συγκεντρώνουν πιθανότητες για καλά πλασαρίσματα. Η Κατερίνα Στεφανίδη με 4,83 μ. είναι η αθλήτρια της ομάδας μας που φιγουράρει στην υψηλότερη θέση, αφού είναι 4η στο επί κοντώ με 4,83 μέτρα. Η νικήτρια του 2017 είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο, που κατέκτησε πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο. Η …ασταθής Τζεν Σουρ έχει την κορυφαία επίδοση στο επί κοντώ με 4,91 μ., ενώ πάνω από την Ελληνίδα είναι ακόμη η Αντζέλικα Σιντόροβα (4,86 μ.) και η Σάντι Μόρις (4,85 μ.). Τη διάκριση θα διεκδικήσει στη διοργάνωση και ο κορυφαίος άλτης του μήκους της Ευρώπης, ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο νεαρός έχει πετύχει φέτος 8,32μ. στον ανοιχτό, επίδοση που του δίνει την 5η θέση ανάμεσα στους 27 που θα μπουν στον προκριματικό του αγωνίσματος. Κορυφαίος με βάση την επίδοση του είναι ο Γιαν Ετσεβαρία με 8,65 μ., ενώ με αξιώσεις θα μπει στον αγώνα και ο νικητής του 2017, Λούβο Μανιόνγκα με φετινό 8,37 μέτρα.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι το δεύτερο μέλος της ελληνικής ομάδας που έχει κατακτήσει μετάλλιο στο Παγκόσμιο,αφού ήταν τρίτη στη διοργάνωση του 2015 στο Πεκίνο. Η έμπειρη άλτρια αναμένεται να είναι και φέτος πρωταγωνίστρια στο αγώνισμα, παρά το γεγονός ότι το φετινό της 4,72 μ., της δίνει την 11η θέση στη σχετική λίστα. Με την εμπειρία ενός αθλητή που έχει συμμετάσχει σε πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, θα πάρει μέρος στη διοργάνωση ο Κώστας Φιλιππίδης, που έχει ξεπεράσει φέτος α 5,75 μ (17ος) και δείχνει σε θέση να ανέβει υψηλότερα.

Αναλυτικά οι λίστες

Δείτε τις θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας

Ανδρες
110 μ. εμπ. 40 αθλητές/26χώρες
32ος Κώστας Δουβαλίδης 13.46

Επί κοντώ 34/16
17ος Κώστας Φιλιππίδης 5,72 μ.
29ος Εμμανουήλ Καραλής 5,71 μ.

Μήκος 27/17
5ος Μίλτος Τεντόγλου 8,32 μ.

Σφυροβολία 34/22
20ος Χρήστος Φραντζεσκάκης 76,67 μ.
21ος Μιχάλης Αναστασάκης 76,63 μ.

50χλμ. βάδην 47/26
32ος Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου)
3.56.19

Γυναίκες
200 μ. 48 αθλήτριες/31χώρες
44η Ραφαέλα Σπανουδάκη 23.16

400 μ. 48/32
38η Ειρήνη Βασιλείου 51.75

Επί κοντώ 33/22
4η Κατερίνα Στεφανίδη 4,83 μ.
11η Νικόλ Κυριακοπούλου 4,72 μ.

Σφυροβολία 31/20
24η Σταματία Σκαρβέλη 71,33 μ.

Μαραθώνιος 71/41
57η Γκλόρια Πριβιλέτζιο 2.35.28

20χλμ. βάδην 46/31
38η Αντιγόνη Ντρισμιώτη 1.33.22

50χλμ. βάδην 24/14
20η Αγγελική Μακρή 4.29.15

Ντόχα 2019: Εκτός ελληνικής αποστολής η Παπαχρήστου με πρόβλημα στον αχίλλειο

Ντόχα 2019: Εκτός ελληνικής αποστολής η Παπαχρήστου με πρόβλημα στον αχίλλειο

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής ομάδας, η Βούλα Παπαχρήστου, δε θα ακολουθήσει την αποστολή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που θα γίνει στη Ντόχα.

Η κορυφαία άλτρια του τριπλούν αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες ενόχληση στον αχίλλειο, που αποδείχθηκε σοβαρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η Παπαχρήστου έκανε σήμερα υπέρηχο και παράλληλα εξετάσθηκε από τον γιατρό της ομοσπονδίας Διονύση Χίσσα, ο οποίος της συνέστησε να ξεκινήσει άμεσα θεραπείες και να αποσύρει τη συμμετοχή της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η κατάσταση του προβλήματος της αθλήτριας επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα και παρά τις προσπάθειες που έγιναν με προσαρμογή της προπόνησης, δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η απώλεια της Παπαχρήστου είναι μεγάλη για την ελληνική ομάδα, αφού πρόκειται για τη «χρυσή» νικήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου και την «ασημένια» στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού. Η Παπαχρηστου θα παραμείνει στην Ελλάδα όπου σε συνεργασία με τον γιατρό της ομοσπονδίας θα ξεκινήσει την θεραπέιες και παράλληλα θα ξεκουραστεί προκειμένου να προετοιμαστεί για το κορυφαίο γεγονός της τετραετίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ντεμπούτο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Ραφαέλα Σπανουδάκη

Ντεμπούτο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Ραφαέλα Σπανουδάκη

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη προέρχεται από μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων στη διάρκεια της οποίας κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ, όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, όπου πρόσφερε πολύτιμους βαθμούς στην εθνική μας ομάδας.

Τις επόμενες ημέρες η Σπανουδάκη θα αναχωρήσει για την Ντόχα, προκειμένου να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην καριέρα της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού. Η 25χρονη θα πάρει θέση εκκίνησης στα 200 μ. και με 23.16 από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μια καλή παρουσία.

Βασικό της μέλημα να κινηθεί σε επιδόσεις ανάλογες του ρεκόρ της. «Είχα κάποια προβλήματα με τραυματισμούς στη διάρκεια της χρονιά, τα οποία τα ξεπέρασα, έκανα τις θεραπείες που έπρεπε και τώρα είμαι καλά. Για την ακρίβεια νιώθω καλύτερα από ποτέ. Στο Βαλκανικό παρότι δεν αισθανόμουν έτοιμη και έκανα πολύ μέτρια κούρσα κατάφερα να κάνω ατομικό ρεκόρ. Ο στόχος μου για το Παγκόσμιο είναι να φτάσω μέχρι τον ημιτελικό του αγωνίσματος. Σίγουρα αν το πετύχω θα είναι μεγάλη επιτυχία», είπε η Σπανουδάκη και συμπλήρωσε αναφορικά με το αν την ανησυχείς που η διοργάνωση είναι τόσο αργά στη σεζόν.

«Όχι, αντίθετα νιώθω αρκετά φρέσκια. Από τη στιγμή μου έμαθα ότι θα συμμετάσχω στο Παγκόσμιο ήταν σαν να μου έφυγε όλη η κούρσα».

Αναψε η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020»

Αναψε η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020»

Το ταξίδι της για την πόλη της Λωζάνης ξεκίνησε η Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, μετά την Τελετή Αφής, που έγινε με μεγάλη επιτυχία από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Λωζάνη 2020» άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου, που τη μεταλαμπάδευσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον 17χρονο πρωταθλητή της χιονοδρομίας Χρήστο Μαρμαρέλλη.

Η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου με δρομείς τους Pascal Bitschnau (Ελβετία), Φαίδρα Μανιουδάκη (Ελλάδα) και Sydney Berta (Ελβετία), υπό το θερμό χειροκρότημα των θεατών αλλά και χιλιάδων μαθητών και μαθητριών, στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, στους κατοίκους όλου του πλανήτη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λωζάνη 2020» Virginie Faivre. Πριν ανάψει η Φλόγα, οι Ιέρειες παρουσίασαν τον «Χορό των Νυμφών», που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Στην Τελετή παρέστησαν το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Danka Bartekova, o Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ελβετίας Jürg STAHL, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και το επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Η γέννηση της Φλόγας και το ταξίδι της ως τη διοργανώτρια πόλη, θα στείλουν και πάλι σε κάθε γωνία του πλανήτη μας, το πολύ δυνατό και διαχρονικό μήνυμα για ειρήνη, αλληλεγγύη και συναδέλφωση των λαών. Οι αξίες αυτές του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, μέσω πρωτοβουλιών που προωθούν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό. Χάρη σε αυτές τις αξίες, η Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ξεχωριστή και μοναδική.
Σήμερα, η Φλόγα ανάβει  για μία νέα σχετικά διοργάνωση, η οποία έχει όμως ξεχωριστή θέση στη συνείδηση της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας . Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, από το 2010 που ξεκίνησαν, έχουν αποδείξει ότι έχουν πετύχει το σκοπό τους, ανανεώνοντας το Ολυμπιακό κίνημα.»
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λωζάνη 2020» Virginie Faivre: «Σήμερα, είναι η πρώτη φορά που θα επιστρέψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ελβετία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαιντ Μόριτζ του 1948, 70 χρόνια μετά.
Και για να σηματοδοτήσουμε αυτή τη μνημειώδη στιγμή, θα μεταφέρουμε τη Φλόγα σε όλη τη χώρα, και στα 27 καντόνια κατά τη διάρκεια μίας τρίμηνης λαμπαδηδρομίας σε όλη την ελβετική επικράτεια, όπου τα ιδανικά του Ολυμπισμού θα αναδειχθούν και θα τιμηθούν .
Σήμερα, δεν ανάβουμε απλώς τη Φλόγα. Ανάβουμε το Ολυμπιακό πνεύμα σε μία ολόκληρη νέα γενιά νέων ανθρώπων στην Ελβετία και όλον τον κόσμο.
Είναι μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη για την ανάληψη της ευθύνης αυτής και αδημονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους από όλον τον κόσμο σε απίστευτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων τον Ιανουάριο!»
Την επιμέλεια της Τελετής είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Αθανάσιος Βασιλειάδης, ενώ τον συντονισμό της ο Κώστας Πανταζής.

Ιδιαίτερα έντονο ήταν και το χειροκρότημα και στα παιδιά των αθλητικών σωματείων Ο.Α. Λαυρίου  και Φ.Ο. Κότινος Μεταμόρφωσης για τα δρώμενα που παρουσίασαν. Τους Εθνικούς Ύμνους απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα γίνουν στη Λωζάνη από τις 9 ως 22 Ιανουαρίου 2020.

Η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι έτοιμη για την επιστροφή στην δράση

Η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι έτοιμη για την επιστροφή στην δράση

Είναι βέβαιο πως η Νικόλ Κυριακοπούλου είχε προγραμματίσει διαφορετικά την προετοιμασία των δύο τελευταίων μηνών πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η αθλήτρια κλήθηκε να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, όταν διαπιστώθηκε ένας σοβαρός τραυματισμός σε μια κομβική στιγμή της θερινής περιόδου, που την κράτησε μακριά από την κανονική προπόνηση και τους αγώνες.

Ο τραυματισμός στο Diamond League του Λονδίνου έφερε στην επιφάνεια ένα οστικό οίδημα το οποίο ανάγκασε την αθλήτρια να μείνει εκτός δράσης. Παρόλα αυτά, λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση της ομάδας για την Ντόχα, η Κυριακοπούλου είναι έτοιμη να διεκδικήσει για μια ακόμη φορά τη διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. «Δεν πονάω καθόλου, ωστόσο συνεχίζω κανονικά τις θεραπείες, γιατί ορισμένες φορές το οστικό οίδημα υπάρχει, δίχως να δείχνει σημάδι πόνου. Ταλαιπωρήθηκα αρκετά και από τον αχίλλειο, στον οποίο υπήρχε φλεγμονή», είπε η αθλήτρια του Ανδρέα Τσώνη και συμπλήρωσε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται:

«Είμαι και νιώθω πολύ καλά και είμαι έτοιμη να μπω με αξιώσεις σε μια μεγάλη διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενη που μετά από τόσο καιρό επιστέφω στη δράση, που τόσο μου είχε λείψει. Όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε μεθοδικά και προσεκτικά, ώστε να διατηρούμαι σε καλό επίπεδο και να μην επιβαρύνω το πόδι. Πλέον κάνω σχεδόν τα πάντα στην προπόνηση. Παράλληλα δουλέψαμε πολύ στο κομμάτι τις τεχνικής με ειδικές ασκήσεις, που δεν επιβάρυναν το πόδι μου». Η Κυριακοπούλου θα πάρει μέρος στο πέμπτο Παγκόσμιο της καριέρας της, αφού η πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση ήταν το 2009 στο Βερολίνο κι έπειτα ήταν παρούσα σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι σήμερα, εκτός από αυτή του 2017 στο Λονδίνο. Μάλιστα η 33χρονη το 2015 στη διοργάνωση του Πεκίνου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ ήταν όγδοη στον τελικό της διοργάνωσης του 2011 στο Νταεγού. Η Κυριακοπούλου, που το χειμώνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του κλειστού έχει κάνει φέτος 4,72 μ. στον πρώτο της αγώνα στη σεζόν.

x

Send this to a friend