Site icon runnfun.gr

Τα ευεργετικά στοιχεία της γιόγκα για τους δρομείς

Εκ πρώτης όψεως το τρέξιμο και η γιόγκα μοιάζουν δυο πέρα για πέρα διαφορετικές δραστηριότητες: το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα υψηλής έντασης, ενώ η γιόγκα μια πιο αργή και πιο ήπια δραστηριότητα.

Και οι δύο μορφές άσκησης προσφέρουν πολλά οφέλη και στην πραγματικότητα η αντίθετη φύση των δύο είναι ο λόγος για τον οποίο οι δρομείς μπορούν να επωφεληθούν από την γιόγκα.

Ορισμένα στοιχεία της γιόγκα που έχουν θετική επίδραση στο τρέξιμο είναι τα εξής:

Η γιόγκα είναι μια εξαιρετική μορφή ενεργητικής αποκατάστασης

Αν αισθάνεστε καταπονημένοι από την προπόνηση, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια ή δύο ημέρες διακοπή για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει. Αντί να μην κάνετε τίποτα αυτό το διάστημα (κάτι που πάντως δεν είναι κακό) η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσθέσετε ήπια κίνηση στην ημέρα σας καθώς και να απελευθερώσετε ένα κομμάτι έντασης από σώμα σας και να τεντώσετε μερικούς σφιγμένους μύες. Αυτό μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αναρρώσετε ακόμα πιο αποτελεσματικά σε σε σχέση με την απλή ξεκούραση.

Ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά το τρέξιμο;

Σας βοηθά να συντονιστείτε με το σώμα σας

Οι περισσότερες πρακτικές γιόγκα δίνουν έμφαση στο να «ακούτε το σώμα σας». Η τακτική εξάσκηση θα σας μάθει να συντονίζεστε περισσότερο με το σώμα σας, όχι μόνο όταν κάνετε γιόγκα, αλλά και όταν βγαίνετε για τρέξιμο. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να εντοπίζετε σημάδια τραυματισμού, υπερβολικής προπόνησης και εξουθένωσης νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, επειδή θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε καλύτερα τις ανεπαίσθητες ενδείξεις του σώματός σας ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μειώνει το άγχος

Όπως είπαμε, το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα υψηλής έντασης. Ενώ προσφέρει τόσα πολλά οφέλη στο σώμα σας, μπορεί επίσης να είναι και πολύ σκληρό για το αυτό. Πολλοί δρομείς έχουν εν αγνοία τους χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) και σύμφωνα με το Harvard Health, η ενσωμάτωση λίγων λεπτών γιόγκα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του στρες.

Σου προκαλεί άγχος ακόμα και το τρέξιμο; Να τι πρέπει να κάνεις

Η γιόγκα δυναμώνει το σώμα σας

Όταν τρέχετε, οι μεγάλοι μύες σας, όπως οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι, έχουν τον έλεγχο του σώματος. Η γιόγκα μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην ενδυνάμωση αυτών των μυών, αλλά και να κάνει πιο δυνατούς τους μικρότερους, αχρησιμοποίητους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους σας, γεγονός που τελικά θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών σας.

Βελτιώνει την ευελιξία

Ενώ ένα λελογισμένο σφίξιμο των μυών είναι καλό σημάδι για τους δρομείς, το υπερβολικό σφίξιμο οδηγεί σε κίνδυνο για ρήξεις, τραβήγματα και άλλους τραυματισμούς. Η συστηματική γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε μερικούς από τους σφιγμένους μύες σας και να χαλαρώσετε τις περιοχές του σώματος που συγκρατούν την ένταση. Για όσους από εσάς ανησυχείτε για το υπερβολικό τέντωμα, αν η ποσότητα του τρεξίματος που κάνετε σε μια εβδομάδα υπερβαίνει την ποσότητα της γιόγκα, είναι απίθανο να γίνετε υπερβολικά ευλύγιστοι.

Η γιόγκα σας διδάσκει πώς να αναπνέετε

Το να μάθετε να ελέγχετε την αναπνοή σας ενώ τρέχετε θα σας βοηθήσει να παραμείνετε χαλαροί εν μέσω μιας σκληρής προπόνησης ή ενός απαιτητικού αγώνα. Δεδομένου ότι η γιόγκα εστιάζει σε μεγάλο στο να συνδυάζεις την αναπνοή σου με τις κινήσεις σου, πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο ελέγχου της αναπνοής, κάτι που προφανώς βελτιώνει και το πως τρέχετε.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο και αναπνοή από τη μύτη: Δύσκολο… σενάριο, πλούσια οφέλη!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version