Τα 8 δημοφιλέστερα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Μια μικρή παρουσίαση κάποιων από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα παρακολουθήσουμε στους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2022.

Τα πιο δημοφιλή αθλήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022

 Μπορεί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να μην είναι τόσο δημοφιλείς όσο αντίστοιχα οι θερινοί αγώνες, όμως και πάλι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον κόσμο. Είναι κυρίως πιο δημοφιλείς στις βόρειες χώρες, όπου και οι συνθήκες διεξαγωγής τους είναι πιο ευνοϊκές και κατάλληλες.

Γενικά στοιχεία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιούνται και αυτοί κάθε 4 χρόνια, όπως συμβαίνει με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κορυφαίοι αθλητές απ’ όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στο Πεκίνο της Κίνας για τους Αγώνες του 2022. Συνολικά θα διεξαχθούν 15 διαφορετικά αθλήματα, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αθλήματα στον πάγο, αθλήματα στο χιόνι και Σκανδιναβικά αθλήματα.

Ήδη οι στοιχηματικές ιστοσελίδες έχουν αναρτήσει τις αποδόσεις για τους νικητές σε κάθε άθλημα και πλήθος από ειδικά στοιχήματα για του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο. Εάν επιθυμείτε κι εσείς να στοιχηματίσετε, μπορείτε να δείτε τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές στην Ελλάδα. Κάντε καλά την έρευνά σας κι αναζητήστε τις καλύτερες στοιχηματικές αποδόσεις.

Ακόμα και στην Ελλάδα, υπάρχει αρκετός κόσμος ο οποίος ασχολείται με τα χειμερινά αθλήματα και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό είναι μία καλή ευκαιρία να δούμε κάποια από τα πιο δημοφιλή αθλήματά τους, με τα οποία ασχολούνται και κάποιοι Έλληνες αθλητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ας δούμε, ποια μπορεί να σας ενδιαφέρουν να στοιχηματίσετε ή απλά να παρακολουθήσετε στον τηλεοπτικό σας δέκτη:

Χόκεϊ στον πάγο

Το χόκεϊ στον πάγο αποτελεί το πιο δημοφιλές ομαδικό άθλημα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1924 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αθλημάτων των χειμερινών διοργανώσεων. Παίζεται σε ένα παγοδρόμιο, από δύο αντίπαλες ομάδες οι οποίες διαθέτουν καθεμιά από 6 παίκτες εντός του αγωνιστικού χώρου. Στόχος είναι η κάθε ομάδα να βάλει γκολ στην εστία του αντίπαλου τερματοφύλακα, χρησιμοποιώντας το μπαστούνι του χόκεϊ για να χτυπήσει τον λαστιχένιο δίσκο.

Λουτζ

Λουτζ αποτελεί μια μορφή έλκηθρου στον πάγο. Συγκεκριμένα, μία ομάδα που αποτελείται από τέσσερις αθλητές πραγματοποιεί μία γρήγορη εκκίνηση. Στην ουσία σπρώχνουν αρχικά το έλκηθρο και κάθονται στη συνέχεια επάνω σε αυτό, με σκοπό να ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται μία συγκεκριμένη πίστα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό άθλημα, καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσει το έλκηθρο μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν ακόμη τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Χρειάζονται φυσικά ειδικά διαμορφωμένες πίστες, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο άθλημα και παράλληλα ασφαλείς για τους αθλητές και τους θεατές.

Καλλιτεχνικό πατινάζ

Όπως αναφέρει και η ονομασία του, πρόκειται για ένα καθαρά καλλιτεχνικό άθλημα, το οποίο δεν βασίζεται τόσο στις φυσικές δυνατότητες των αθλητών. Στο καλλιτεχνικό πατινάζ συναντάμε διάφορες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν το ατομικό ανδρών ή ατομικό γυναικών, τα ζευγάρια, καθώς και τον χορό στον πάγο. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε μία εκτέλεση που γίνεται με τη συνοδεία μουσικής. Οι κριτές βαθμολογούν με καλλιτεχνικά κριτήρια τους διαγωνιζόμενους και με βάση την αρτιότητα της εκτέλεσης του προγράμματός τους.

Δίαθλο

Το δίαθλο αποτελεί δύο αθλήματα συνδυασμένα σε ένα. Οι αθλητές πραγματοποιούν σκι σε ανώμαλο δρόμο και σε κάποια διαστήματα της διαδρομής τους πρέπει να σκοπεύσουν με ένα τυφέκιο συγκεκριμένους στόχους και να πάρουν την αντίστοιχη βαθμολογία. Συνεπώς, ο νικητής στο δίαθλο προκύπτει από ένα συνδυασμό βαθμολογίας εύστοχων βολών και καλού χρόνου ολοκλήρωσης της διαδρομής.

Παγοδρομίες

Σε αντίθεση με το καλλιτεχνικό πατινάζ, στην περίπτωση αυτή μετράει αποκλειστικά η ταχύτητα και η αντοχή των διαγωνιζόμενων και όχι η καλλιτεχνική τους απόδοση. Υπάρχει μία κυκλική πίστα, παγοδρόμιο, στην οποία αγωνίζονται οι αθλητές. Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις παγοδρομίες ταχύτητας μεγάλης πίστας και μικρής πίστας, μαραθώνιος αγώνας κλπ. Σκεφτείτε τις παγοδρομίες σαν την αντίστοιχη κατηγορία των αθλημάτων δρόμου και ταχύτητας στον κλασικό στίβο, αλλά στην περίπτωση αυτή με παγοπέδιλα επάνω στον πάγο.

Αλπικό σκι 

Ίσως η πιο δημοφιλής μορφή σκι, η οποία και συνδυάζει την ταχύτητα με την ικανότητα του αθλητή. Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάβαση ενός αθλητή από μία χιονισμένη πλάγια, η οποία έχει διαμορφωθεί από τους διοργανωτές του αγώνα σε πίστα. Ο αθλητής στο συγκεκριμένο άθλημα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή που διαμορφώνεται με την χρήση ελαστικών σημαιών και φυσικά ο στόχος εδώ είναι να τερματίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί, ακολουθώντας όμως πιστά την προκαθορισμένη διαδρομή. Σε αντίθετη περίπτωση αφαιρούνται πόντοι.

Ελεύθερο σκι

Αποτελεί την καλλιτεχνική μορφή του σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα στην κατηγορία των χειμερινών αθλημάτων. Ο αθλητής λαμβάνει μέρος σε μία χιονοδρομία, με ακροβατικά στον αέρα και διάφορες τεχνικές. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες στο ελεύθερο σκι, όπως για παράδειγμα το Aerial, το Μόγκουλ, το Μπαλέτο και το Σκι Κρος. Κατά κύριο λόγο ο νικητής προκύπτει από τη βαθμολογία των κριτών με βάση την απόδοση του αθλητή καλλιτεχνικά, με εξαίρεση το Σκι Κρος, που είναι εκτός των άλλων και νέο άθλημα στο καλεντάρι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλμα με σκι

Άλλο ένα εντυπωσιακό άθλημα στην κατηγορία των χιονοδρομικών. Οι αθλητές ουσιαστικά κυλούν με τα πέδιλά τους σε μία ράμπα απογείωσης και προσπαθούν να εκτελέσουν ένα άλμα, με σκοπό να φτάσουν όσο το δυνατό πιο μακριά στην πίστα. Πέρα όμως από την απόσταση, υπάρχουν και κριτές στον αγώνα, οι οποίοι βαθμολογούν το στυλ του κάθε αθλητή και την τεχνική του στο άλμα. Λόγ της δημοτικότητας του συγκεκριμένου αθλήματος το βλέπουμε μερικές φορές να πραγματοποιηθεί και το καλοκαίρι σε τεχνητές επιφάνειες.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Το Santorini Experience επιστρέφει 3-6 Οκτωβρίου 2024 για 7η χρονιά

Τρέξιμο με θέα την Καλντέρα & Κολύμβηση από το Ηφαίστειο

Σαντορίνη, 9 Απριλίου 2024 – Η σπουδαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού της Σαντορίνης, το Santorini Experience  που υμνεί μέσα από τις αθλητικές δράσεις της έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί για 7η χρονιά από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου 2024.

Με θέα που κόβει την ανάσα, το ηφαίστειο που δεσπόζει ακριβώς απέναντι, αλλά και τις απόκοσμες παραλίες της να συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ που κανείς δεν μπορεί να βρει πουθενά αλλού στον κόσμο, η Σαντορίνη θα υποδεχτεί για ακόμα μία χρονιά επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές του τρεξίματος και της κολύμβησης open water.  Γεμάτη αντιθέσεις, αλλά και με ένα απαράμιλλο στυλ, με πανέμορφους οικισμούς, παραλίες, διάσημα εστιατόρια, το κυκλαδίτικο νησί έχει πολλά περισσότερα να σου χαρίσει εκτός από το ηλιοβασίλεμα.

Οι λάτρεις του τρεξίματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις τρεις εκπληκτικές trail running διαδρομές τρεξίματος, με θέα την Καλντέρα και τις μαγευτικές εικόνες του Ηφαιστείου, έχοντας ως φόντο τους οικισμούς Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι και Οία. Συγκεκριμένα, η διαδρομή 5χλμ αφορά στο τρέξιμο και δυναμικό περπάτημα, αυτή των 10χλμ τους πιο έμπειρους στις αποστάσεις και η απόσταση των 15χλμ αυτούς που αγαπούν την δύναμη και την αντοχή. Όλες οι διαδρομές έχουν ως αφετηρία το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία, με σημεία χωμάτινης διαδρομής και τερματισμό πάλι στην Οία.

Η καθιερωμένη κολύμβηση open water θα έχει και αυτή την χρονιά μια ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα κολυμπήσουν με εκκίνηση από το Ηφαίστειο και τερματισμό στο παλιό λιμάνι των Φηρών, έχοντας την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους, στον αγώνα 1,5 μιλίου (2,4 χλμ.). Η διοργάνωση θα φροντίσει για όλους τους αθλητές με την προσθήκη του σωσιβίου ασφαλείας. Η κολυμβητική διαδρομή θα διεξαχθεί, όπως και κάθε χρόνο, με απόλυτη ασφάλεια στα μαγευτικά νερά της Σαντορίνης (μέση θερμοκρασία νερού στους 20-22 βαθμούς Κελσίου). Τη διαδρομή έχει σχεδιάσει ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα με Ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις στην κολύμβηση, Νίκος Γέμελος. Στην ασφάλεια του αγώνα θα συμβάλλουν για ακόμα μία χρονιά οι εξειδικευμένοι ναυαγοσώστες και τα ναυαγοσωστικά σκάφη. Οι συμμετέχοντες στην κολύμβηση έχουν δικαίωμα δωρεάν χρήσης του τελεφερίκ (κατάβαση/ανάβαση) με επίδειξη της πληρωμένης συμμετοχής τους.

Δείτε εδώ το official teaser βίντεο της διοργάνωσης: https://youtu.be/pkBN5XGfuG0?si=Wbh9VZ2ULgGrOZDC

Κάντε εδώ την εγγραφή σας: https://www.more.com/sports/santorini-experience-2024/

Δωρεάν Συμμετοχή στους Δημότες Θήρας

Οι δημότες Θήρας έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος δωρεάν. 

Για το σημείο εγγραφών των Δημοτών Θήρας θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τη διοργάνωση.

 Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η διοργάνωση που ξεκινήσαμε το 2015 έθεσε ισχυρές βάσεις και συνεχίζει δυναμικά, ως θεσμός πλέον, να ενισχύει τον αθλητικό τουρισμό του νησιού μας. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών θα στραφεί τον Οκτώβριο και πάλι στη Σαντορίνη και θα αποτελέσει την αρχή και για άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Το Santorini Experience θα προσελκύσει ποιοτικούς τουρίστες που θα μπορέσουν να συνδυάσουν τον αθλητισμό με την απαράμιλλη ομορφιά του προορισμού μας, να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα του νησιού και φυσικά να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Είμαστε περήφανοι που το μοναδικό αυτό μονοπάτι στο οποίο τρέχουν οι δρομείς της διοργάνωσης είναι διαθέσιμο για τους επισκέπτες μας και μπορούν να το περπατήσουν όλο τον χρόνο».

Αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θήρας κ. Ελευθέριος Τζούρος ανέφερε: «Το Santorini Experience είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας που αποδεικνύει πως ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για έναν τουρίστα, ώστε να τον κάνει να ταξιδέψει, να ζήσει μοναδικές εμπειρίες, να δημιουργήσει εξαιρετικές αναμνήσεις και να επιστρέψει σε έναν προορισμό που μπορεί να του τα προσφέρει όλα. Ξεκινάμε με τις αθλητικές δράσεις του τρεξίματος και της κολύμβησης, με στόχο να εντάξουμε και πολλές ακόμα παράπλευρες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά μας που απευθύνονται στους κατοίκους της Σαντορίνης και στις νέες και τους νέους που ζουν στο νησί και στις οποίες θα πρωταγωνιστήσουν μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου και ελληνικού αθλητισμού. Άλλωστε, οι δημότες Θήρας θα μπορούν να λάβουν μέρος δωρεάν στη διοργάνωση. Ήδη εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες ειδικές τιμές και προσφορές, διευκολύνοντας το ταξίδι τους στη Σαντορίνη».

Gold Sponsor της διοργάνωσης είναι η SIXT, μέλος του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Στη SIXT κάθε απόδραση γίνεται μία μοναδική Premium εμπειρία, με την υψηλή εξυπηρέτηση και την ποιότητα των υπηρεσιών της. Ανακαλύψτε τη Σαντορίνη με τη SIXT μέλος του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και αφεθείτε σε μια αξέχαστη περιπέτεια και εμπειρία διακοπών!

Bronze Sponsor της διοργάνωσης είναι η Miele, ο κορυφαίος κατασκευαστής οικιακών συσκευών υψηλής ποιότητας στον κόσμο.

Official Water είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος.

Επίσημος Προμηθευτής Αθλητικού Υλικού είναι η Luanvi.

Official Sports Store της διοργάνωσης είναι το Alafouzos Sport.

Official Optics Partner είναι τα Kois Optics.

Partner της διοργάνωσης είναι η PHEE.

Sustainability Partner είναι η π³= Plastic Pollution Prevention.

Η διοργάνωση θα υλοποιηθεί με την πολύτιμη αρωγή των Χορηγών Φιλοξενίας, που με ειδικές τιμές, προωθούν το νησί και προσφέρουν τεράστια υποστήριξη στη διοργάνωση. Τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα ξενοδοχεία είναι τα ακόλουθα: Athina Luxury Suites, Nobu Hotel Santorini, NOUS Santorini, Vedema, A Luxury Collection Resort Santorini (Empiria Group), Katikies Garden Santorini, Apeiron Blue, 270 Oia’s View, Lydia’s House, Nikki Beach Resort & Spa Santorini, The Majestic Hotel Santorini (Kord Hotels), Coco-Mat Hotel Santorini, Blue Dolphins, En Plo Boutique Suites, Epavlis Grace, Fanouris Condo, MONOLiTHIA, Epavlis Hotel (Meraki Collection), K & K Unique Holiday Homes, Loizos Stylish Residences, Venus Sunrise Suites & Villas, Sienna Eco Resort.

Το Santorini Experience αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας και της ActiveMedia Group. Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.santorini-experience.com

 Official Hashtag: #SantoriniExperience

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Οι εγγραφές για το 3rd Paros Way –  Πολυϊατρεία Αιγαίου άνοιξαν!

Το διήμερο 15 – 16 Ιουνίου 2024, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Αθλητικό Τουριστική διοργάνωση Paros Way – Πολυϊατρεία Αιγαίου, σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, στο νησί της Πάρου και υπόσχεται να χαρίσει στους λάτρεις των sports έντονες συγκινήσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οι εγγραφές άνοιξαν σήμερα Τετάρτη 29/03. Με βάση την προκήρυξη της διοργάνωσης οι εγγραφές θα κλείσουν την Τετάρτη 05 Ιουνίου.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.parosway.gr στο πεδίο εγγραφή και θα χρησιμοποιηθεί η αξιόπιστη πλατφόρμα εγγραφών της My Sportevent.

Με την συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων της φόρμας, δίνετε η δυνατότητα ολοκλήρωσης της εγγραφής είτε με πληρωμή μέσω τραπέζης ή πληρωμή μέσω κάρτας (άμεση ταυτοποίηση και ολοκλήρωση της εγγραφής).

Εκτός των ατομικών εγγραφών υπάρχει η δυνατότητα ομαδικής εγγραφής που απευθύνεται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα. Κατά την ομαδική εγγραφή ορίζεται ένας Υπεύθυνος της Ομάδας, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα έναντι των διοργανωτών.

  • Στο τρέξιμο για ομάδες των πέντε (5) ατόμων και άνω.
  • Στην κολύμβηση για ομάδες των δέκα (10) ατόμων και άνω

Αγωνίσματα διοργάνωσης

Τρέξιμο
21 km, 5 km

Κολύμπι
3 km, 1,5 km, 750m

Aquathlon
Ατομικό, Relay (750m Κολύμπι + 5km Τρέξιμο)

H πλήρης προκήρυξη του “3rd Paros Way – Πολυϊατρεία Αιγαίου” έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από εκεί.

Εκτός της προκήρυξης, υπάρχει επιπλέον ενημέρωση με όλες τις λεπτομέρειες κατά αγώνισμα:

Τρέξιμο

Κολύμβηση

Aquathlon

Πολύ σύντομα η Οργανωτική Επιτροπή θα ενημερώσει για τις εκπτώσεις που θα ισχύουν στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Η έμπνευση και υλοποίηση του Paros Way – Πολυϊατρεία Αιγαίου ανήκει στην My Sportevent.

Περισσότερες πληροφορίες:

Στην ιστοσελίδα www.parosway.gr.

Στο fb: https://www.facebook.com/parosway

Στο Instagram: https://www.instagram.com/parosway/

 Η Οργανωτική Επιτροπή

Paros Way – Πολυϊατρεία Αιγαίου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend