Σοκάρει έρευνα για την καρδιακή υγεία: Ένας στους πέντε δεν γνωρίζει τη σημασία της διατροφής!

Σοκάρει έρευνα για την καρδιακή υγεία: Ένας στους πέντε δεν γνωρίζει τη σημασία της διατροφής!

Μοιάζει εξαιρετικά αυτονόητο και όμως δεν είναι: ο τρόπος που τρώμε μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε από την κλινική του Κλίβελαντ, ένας αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός ενηλίκων μοιάζει να αγνοεί την συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Σε μια έρευνα που βασίστηκε σε πάνω από 1.002 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 73 ετών, οι παρερμηνείες που σχετίζονται με την καρδιά αποδείχθηκαν εκπληκτικά κοινές. «Η έλλειψη γνώσεων μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το πόσο πολύ οι συνήθειες τους αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία τους», δήλωσε ο Στίβεν Νίσεν, επικεφαλής του καρδιαγγειακού τμήματος στην κλινική του Κλίβελαντ.

Σοκάρουν τα ποσοστά της έρευνας

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των ερωτηθέντων κατανοούν τη σχέση μεταξύ μιας υγιούς καρδιάς και της διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Και περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανησυχούν για το βάρος τους.

Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει στα όσα πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι γι ‘αυτό το ζήτημα -για παράδειγμα, να προβούν σε αλλαγές στη διατροφή τους και ή στον τρόπο που γυμνάζονται ώστε να μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας- δεν έχουν όλοι την κατάλληλη πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τη συγκριμένη έρευνα, το 18% πιστεύει ότι η διατροφή δεν έχει καμία σχέση με την υγεία της καρδιάς και το 42% πιστεύει εσφαλμένα ότι ακόμα κι αν είναι υπέρβαροι, όσο ασκούνται η καρδιά τους δεν έχει κίνδυνο.

Αναφορικά με τους κινδύνους του υπερβολικού βάρους για την υγεία, το 87% δεν αντιλαμβάνεται ότι η παχυσαρκία μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο και το 80% δεν γνωρίζει ότι τα ίδια δεδομένα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού.

Ο μεταβολισμός είναι ο πιο συχνά αναφερόμενη αιτία για το αυξημένο βάρος, ενώ το 53% των ερωτηθέντων κατηγορούν τον οργανισμό τους ότι «εργάζεται εναντίον τους» όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

“Παραπληροφόρηση”

«Το βάρος μπορεί να είναι πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα για πολλούς. Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή, την ευεξία και την άσκηση και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι μπορεί να απογοητευτούν με τις προσπάθειές τους ή να μην ξεκινήσουν καν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους», λέει ο Νίσεν.

«Για του λόγου το αληθές, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχει προσπαθήσει να βελτιώσει τη διατροφή του, αλλά συνέχισε αυτή την προσπάθεια για μόνο μια εβδομάδα ή δύο. Οι άνθρωποι επίσης δεν ξέρουν πόση απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, και θεωρούν λανθασμένα ότι πρέπει να χάσουν μεγάλα ποσά βάρους για να αποκομίσουν κέρδη στην υγεία τους.

Γενικά, υπάρχει κακή κατανόηση της σχέσης μεταξύ σωματικού βάρους και υγείας και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά λόγω αυτής της έλλειψης γνώσης. Τα θετικά νέα είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να χάσουν μόνο το 5% του σωματικού βάρους για να έχουν κέρδη στην υγεία τους», τονίζει.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Previous ArticleNext Article

Τροφές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις γρήγορα το κρυολόγημα

Photo by Andrey Metelev on Unsplash

Τα κρυολογήματα βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή. Ο άστατος καιρός, οι αρκετές ώρες που περνάμε σε κλειστούς χώρους και φυσικά η έξαρση των εποχικών ιώσεων, μας δημιουργούν διάφορα προβλήματα.

Πέρα από τα κατάλληλα φάρμακα για τα οποία πρέπει να πάρουμε τη συμβουλή του γιατρού μας, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια του οργανισμού μας να ξεπεράσει το κρυολόγημα και καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Κεφίρ

Περιέχει καλά βακτήρια, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και είναι τα γνωστά σε όλους ως προβιοτικά. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και τον χρόνο ανάρρωσης για το κοινό κρυολόγημα. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην προώθηση της ισχυρής ανοσολογικής υγείας, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη.

Βρώμη

Αν τρως κάθε πρωί ένα μπολ βρώμης  λαμβάνεις μια καλή ποσότητα από β-γλυκάνες, που είναι γνωστές για τις ιδιότητες τους να μειώνουν τη χοληστερόλη και να τονώνουν το ανοσοποιητικό.

Κοτόσουπα 

Τυχαία νομίζεις πάντα η μαμά σου σού έφτιαχνε κοτόσουπα; Καθόλου, γιατί βοηθά πραγματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τα πρώτα στάδια της γρίπης. Ο ζωμός είναι καλός για ενυδάτωση και η πρωτεΐνη στο κοτόπουλο είναι ένα δομικό στοιχείο για τα κύτταρά σου.

Υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε άρρωστοι

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Μια ιταλική μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στα αμύγδαλα μπορεί να ενισχύσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση.

Διαβάστε επίσης: Κανόνες διατροφής που “θωρακίζουν” τον οργανισμό από ιώσεις

5 εξαιρετικές τροφές που τρώμε λάθος και χάνουμε τα οφέλη τους

Φρούτα, λαχανικά και σπόροι αποτελούν κάποια από τα συστατικά μιας σωστής διατροφής. Για να καταφέρουμε, ωστόσο, να απολαύσουμε τα οφέλη τους για τον οργανισμό και την υγεία μας, πρέπει να τα τρώμε και σωστά.

Πολλές φορές δεν το καταφέρνουμε, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε και έτσι… απομυθοποιούμε τα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους, θεωρώντας ότι δεν μας προσφέρουν τίποτα από αυτά που… υπόσχονται.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι καλές τροφές, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να τις καταναλώνουμε.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες, όμως δεν πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρος αφού έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον μεταβολίσει. Οπότε καλύτερα να το, τρίβεται σε smoothies, σαλάτες ή γιαούρτι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, χλωροφύλλης και αντιοξειδωτικών, και ο καλύτερο τρόπος να αφομοιώσουμε όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι να το μαγειρέψουμε στον ατμό και όχι να το βράσουμε.

Φράουλες

Αποφεύγετε να κόβετε τις φράουλες ή τουλάχιστον όχι πολλές φορές γιατί η βιταμίνη C που διαθέτουν είναι ευαίσθητη στο φως και το οξυγόνο.

Τι είναι το υγρό που βρίσκεται στην επιφάνεια του γιαουρτιού;

Γιαούρτι

Το υγρό που υπάρχει συνήθως στην επιφάνεια του γιαουρτιού όταν ανοίγετε το κεσεδάκι, μην το πετάτε αλλά ανακατέψτε το με το γιαούρτι. Αυτό το υγρό λέγεται ορό γάλακτος και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι πούσια σε λυκοπένιο, η φυτοχημική ουσία που προστατεύει από καρδιακά και καρκίνο, και για να την απορροφήσει ο οργανισμός μας θα πρέπει η ντομάτα να μαγειρεύεται σε μέτρια θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης: Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

x
Send this to a friend