Προβιοτικά: Καλή υγεία και αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Προβιοτικά: Καλή υγεία και αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Κάθε φορά που ξεκινάμε τρέξιμο, ποτέ δεν είμαστε πραγματικά μόνοι: περικλειόμαστε από χιλιάδες διαφορετικά είδη μικροσκοπικών βακτηριδίων που όλα μαζί συνθέτουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ανθρώπινο μικροβιοκτόνο. Στην πραγματικότητα, είσαι δυο πράγματα: αφενός άνθρωπος (προφανώς) και αφετέρου ξενιστής!

Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει καταρχάς τους ανθρώπους που δεν νιώθουν άνετα με ζωύφια και μικρούς οργανισμούς αλλά σύμφωνα με τον Λόρι Νεντέσκου, διαιτολόγο και επαγγελματία ποδηλάτη, ορισμένοι μικροοργανισμοί – τα λεγόμενα «προβιοτικά»- είναι απαραίτητα για την καλή υγεία ενός αθλητή.

Πράγματι, μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν τους αθλητές να προστατευτούν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η σκληρή προπόνηση μπορεί να αποδειχθεί λόγος σοβαρού κρυώματος.

Ένα σκέλος της συγκεκριμένης έρευνας απέδειξε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη προβιοτικών παρουσίασαν λιγότερες φλεγμονές μετά τις προπονήσεις, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την αποκατάσταση.

Συν τοις άλλοις, τα προβιοτικά βοηθάνε στην βελτίωση της υγείας του εντέρου κρατώντας τα κακά βακτηρίδια υπό έλεγχο. Και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το να λειτουργεί αρμονικά το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία για τη συστηματοποίηση μιας καλής προπόνησης.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να διαχειριστείτε την διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβιοτικά να είναι πάντα χρήσιμα για τον οργανισμό σας:

Μην αποκτάτε εμμονή με τις φρέσκες τροφές

Για να βοηθήσετε το έντερο σας να είναι ενισχυμένο με προβιοτικά, διαμορφώστε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να προάγουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία. Καταναλώντας τρόφιμα και ποτά που έχουν γίνει ελαφρώς παλιώσει μέσω ζύμωσης, είτε απευθείας από τους ανθρώπους είτε έμμεσα μέσω φυσικών διεργασιών. Ιστορικά, αυτές οι τροφές χρησίμευουν στην επέκταση της διάρκειας ζωής. «Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι δύο κοινές επιλογές, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους αθλητές να είναι πιο τολμηροί και να δοκιμάσουν και άλλες τέτοιες τροφές όπως το λάχανο και το κομπούτσα που τους προσφέρουν ένα πιο ποικιλόμορφο προβιοτικό μείγμα», λέει ο Νεντέσκου.

Προτιμήστε τις φυτικές τροφές

Στο πλαίσιο του προγράμματος «American Gut», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιοτικών στο έντερο τους σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν 10 ή λιγότερους τύπους φυτικών τρόφιμων. Αλλά και αντίστροφα: μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με μπόλικο κρέας μειώνει τους τύπους «καλών» μικροβίων που ευδοκιμούν στο έντερο και προωθεί λιγότερο ευεργετικούς τύπους. Η λύση είναι απλή: προτιμήστε τις φυτικές τροφές.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν είστε θαμώνες των διαδρόμων του σούπερ μάρκετ καθώς ψάχνετε τα συστατικά στοιχεία των προϊόντων που αγοράζετε θα έχετε παρατηρήσει πως τα γαλακτοκομικά, από τα τυριά μέχρι τα γιαούρτια, είναι γεμάτα από προβιοτικά. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι κάθε γαλακτοκομικό προϊόν είναι και καλό για τον οργανισμό σας, το αντίθετο. Άλλωστε, τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι επεξεργασμένα, γεγονός που μειώνει κάθε θετική επίδραση μπορούν να έχουν στον οργανισμό σας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά. Απλά αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει: δεν πρόκειται να σας χρησιμεύσουν σε τίποτα.

Μην το παρακάνετε με το αλάτι

Το να βάζεις λίγο αλάτι στο φαγητό σου δεν είναι κάτι κακό προφανώς. Το κακό είναι να χρησιμοποιείς την αλατιέρα σαν… κομπρεσέρ πάνω από την τροφή σου. Έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες άλλωστε έχει αποκαλύπτει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να εξαλείψει τα ευεργετικά βακτηρίδια στα πεπτικά μας πεδία. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς.

Διαβάστε ακόμα: Οι διατροφικές τάσεις του 2019 και πως ωφελούν την προπόνησή μας

Previous ArticleNext Article

Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

H φροντίδα της καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία σας. Η καρδιά είναι ο μυς που εργάζεται πιο σκληρά από κάθε άλλον στο ανθρώπινο σώμα αφού αυτή στην πραγματικότητα μας κρατά στην ζωή.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων βοηθά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και αρκετές από τις τροφές αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε συνδιασμό με την άσκηση, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, συμβάλουν στην αποφυγή εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο καταναλώνοντας ψάρια, δημητριακά  ολικής άλεσης, ντομάτες και αρκετά ακόμη τρόφιμα, μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους παθήσεις.

Ακολουθεί λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων:

Ψάρια

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Για παράδειγμα ο σολομός συμβάλει στην αποφυγή φλεγμονών και σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα κρατά σε χαμηλά επίπεδα την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Αμύγδαλα

Αποτελούν ένα από τα πιο υγιή σνακ. Περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μαγνήσιο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη, βιοτίνη και βιταμίνη Ε. Τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία σας από το στρες.

Φασόλια

Αποτελούν μια πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης εμπεριέχουν φυτοχημικά που καταπολεμούν φλεγμονές και άγχος.

Ρόδια

Σύμφωνα με μελέτες τα ρόδια μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή αρκετών ασθενειών. Εχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει φλαβονοειδή, φλαβανόλες και άλλα αντιοξειδωτικά. Οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην αγγειακή υγεία. Συμβάλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και μειώνουν παράλληλα την αρτηριακή.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με εκείνο της ολικής άλεσης. Ερευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση 25 γρ. δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως μειώνει κατά 15% τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά.

Μούρα

Τα βατόμουρα ανήκουν στην παραπάνω οικογένεια και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στην καλή καρδιακή λειτουργία. Είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων.

Λιναρόσπορος

Βοηθά στην προστασία από καρδιακά προβλήματα, προλαμβάνει το εγκεφαλικό και τον διαβήτη. Ο λιναρόσπορος περιλαμβάνει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και λιγνάνες.

Γιαούρτι

Εκτός από υγιή οστά το γιαούρτι βοηθά ώστε να προλάβουμε καρδιακά νοσήματα. Μια μελέτη αποκαλύπτει πως  η κατανάλωση γιαουρτιού  συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων τριγλυκεριδίων, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά – αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, φολικό οξύ και το σημαντικότερο λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Οι ντομάτες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση.

Κόκκινο κρασί

Ερευνες δείχνουν πως όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρασί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα σε σχέση με όσους δεν το προτιμούν. Επίσης το κόκκινο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) που με την σειρά τους καταπολεμά τις φλεγμονές και τους θρόμβους που οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Η απαισιοδοξία βλάπτει σοβαρά την καρδιά!

Οι παρενέργειες στον οργανισμό από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Οι παρενέργειες στον οργανισμό από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι έχει αποκτήσει κακή φήμη, καθώς οι περισσότεροι συνηθίζουν να καταναλώνουν περίπου 3,400 mg ημερησίως όταν η συνιστώμενη ποσότητα είναι 2,300 mg.

«Ωστόσο το αλάτι είναι σημαντικό για την σωστή λειτουργία των κυττάρων», υπογραμμίζει η Deborah Malkoff-Cohen, διαιτολόγος που εξειδικεύεται σε θέματα διαβήτη. «Το νάτριο και το κάλιο βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα», συμπληρώνει.

Το νάτριο είναι απαραίτητο για την σωστή επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, προστατεύει επίσης από τις μυϊκές κράμπες, ρυθμίζει το σάκχαρο και την ισορροπία των υγρών», τονίζει η Malkoff.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο νάτριο και λιγότερο κάλιο και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα του ανθρώπου όταν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από αλάτι:

To σώμα κάνει κατακράτηση περισσοτέρων υγρών

Ολοι ξέρουμε πως το αλάτι μας κάνει να διψάμε. Το σώμα αντιδρά με τη διατήρηση του νερού το οποίο διευρύνει τον εξωκυττάριο όγκο. Ως αποτέλεσμα έχετε περίπου 1,5 λίτρα (περίπου 1,5 ποτήρια) επιπλέον κυτταρικό υγρό όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από νάτριο. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται όσο συνεχίζεται και εσείς να καταναλώνετε αλάτι.

Ανοδος της αρτηριακής πίεσης

Όταν μεγάλες ποσότητες αλατιού αποθηκεύονται στο σώμα, ανεβαίνει αυτόματα η αρτηριακή πίεση. Το σώμα κρατά περισσότερο νερό αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και αυτό οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η διαδικασία συντελείται κατά κύριο λόγο στα νεφρά.

Καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων

Περισσότερα υγρά συνεπάγεται και μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που περνά από φλέβες και αρτηρίες, κάτι που μπορεί να τις αποδυναμώσει. Μπορεί να σκληρύνουν και αυτό με την σειρά του προκαλεί υπέρταση. Η ζημιά στις μικρές αρτηρίες που συνδέονται με τα νεφρά είναι μεγαλύτερη καθώς αυτές είναι πιο λεπτές. Μια προοδευτική στένωση δύναται να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση

Η καρδιά λειτουργεί με εμπόδια

Εχοντας αρκετό νάτριο στο σώμα μας, έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά καθώς προσπαθεί να αποβάλει όλα τα περιττά υγρά που έχει κατακρατήσει ο οργανισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια όταν οι χτύποι της καρδιάς είναι πιο αδύναμοι από το σύνηθες.

Οίδημα

Οι πρησμένοι αστράγαλοι είναι ένα από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Περισσότερο αλάτι στο σώμα σημαίνει περισσότερο νερό που επιβαρύνει τα νεφρά. Μια από τις παρενέργειες είναι το οίδημα που δημιουργείται όταν συγκεντρώνεται περισσότερο υγρό από το κανονικό στις εσωτερικές κοιλότητες και στους ιστούς του σώματος.

Απώλεια ασβεστίου

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα δημιουργούν αίσθημα δίψας. Πίνοντας περισσότερο νερό συνεπάγεται πως θα πάτε και περισσότερες φορές στην τουαλέτα. Κάθε φορά που ουρείτε χάνετε ασβέστιο και οι ανεπαρκείς ποσότητες ασβεστίου οδηγούν σε πέτρες στα νεφρά και οστεοπόρωση.

Επιπτώσεις στην γνωστική λειτουργία

Μια μελέτη του 2010 αναφέρει πως υψηλή ποσότητα νατρίου επηρεάζει την γνωστική λειτουργία. Συγκεκριμένα οι πιο ηλικιωμένοι που μετείχαν στην έρευνα και δεν κατανάλωσαν πολύ νάτριο, είχαν καλύτερη αντίληψη σε βάθος χρόνου.

Προβλήματα όρασης

Το αλάτι οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια σε προβλήματα όρασης καθώς τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών που τροφοδοτούν με αίμα τον  αμφιβληστροειδή φθείρονται και προκαλείται έτσι η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υψηλότερος κίνδυνος άνοιας

Η ξαφνική εναλλαγή στην αρτηριακή πίεση λόγω κατανάλωσης τροφίμων με αρκετό αλάτι, προκαλεί μείωση της ποσότητας αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κύτταρα του εγκεφάλου να μην έχουν επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να κόψεις τη ζάχαρη!

Η προσφορά του… ταπεινού ηλιόσπορου σε όσους αθλούνται

Ο ηλιόσπορος και η προσφορά του στην αντοχή των δρομέων

Το μέγεθός τους είναι μικρό, αλλά τα οφέλη τους μεγάλα και ειδικά για τους δρομείς.

Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, που συμβάλλει εκτός των άλλων στην προστασία των κυττάρων του σώματός μας από τη γήρανση.

Σχετίζεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως το άσθμα, η οστεοαρθρίτιδα, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Βάλτε λοιπόν στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς όπως οι ηλιόσποροι, κατά προτίμηση ανάλατους. Μόλις ένα τέταρτο φλιτζάνι ηλιόσπορων μας εξασφαλίζουν το 62% της ποσότητας βιταμίνης E που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα

Η βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην αύξηση της αντοχής καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Δεν είναι τυχαίο που οι ηλιόσποροι και γενικά οι ξηροί καρποί θεωρούνται εξαιρετικές πηγές ακόρεστων λιπαρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής αναφέρει πως οι απαιτήσεις των αθλητών αντοχής είναι αυξημένες όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών Ε

Το ελαιόλαδο επίσης αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πηγή λίπους στη μεσογειακή διατροφή, δεν συστήνεται συχνά εξωγενής χορήγηση αυτής της βιταμίνης στη χώρα μας.

Και μια συνταγή για μπάρες με ηλιόσπορους

Υλικά: (για περίπου 28 μπάρες)
• 2 κούπες νιφάδες βρώμης (ή μούσλι με ξερά φρούτα)
• 1 κούπα ηλιόσπορους
• 3/4 κούπας χοντροκομμένα αμύγδαλα
• 1/2 κούπα χοντροκομμένα κάσιους
• 1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
• 3/4 κούπας σταφίδες (ή cranberries ή goji berries)
• 3/4 κούπας τριμμένη καρύδα
• 3/4 κούπας ζάχαρη καρύδας
• 3/4 κ.γ. κανέλα
• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
• 1/2 μπαστουνάκι βανίλιας (τους σπόρους)
• ξύσμα ενός πορτοκαλιού
• 1 αυγό λιναρόσπορου *
• 1/2 κούπα μέλι
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
• Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά.
• Προσθέστε το μουλιασμένο λιναρόσπορο, το μέλι και το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά με τα χέρια για να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
• Ρίξτε το μίγμα σε ένα ταψάκι (25×35 cm) το οποίο έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα) για 30-35 λεπτά.
• Αφού βγάλετε το μίγμα από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά κόψτε σε κομμάτια.

*Το αυγό λιναρόσπορου το χρησιμοποιούμε αν θέλουμε να κάνουμε χορτοφαγική τη συνταγή. Αν όχι, τότε χρησιμοποιούμε κανονικό αυγό.

Διαβάστε ακόμα: Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Send this to a friend