Προβιοτικά: Απαραίτητα για καλή υγεία, “φάρμακο” για όσους αθλούνται

Προβιοτικά: Καλή υγεία και αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Κάθε φορά που ξεκινάμε τρέξιμο, ποτέ δεν είμαστε πραγματικά μόνοι: περικλειόμαστε από χιλιάδες διαφορετικά είδη μικροσκοπικών βακτηριδίων που όλα μαζί συνθέτουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ανθρώπινο μικροβιοκτόνο. Στην πραγματικότητα, είσαι δυο πράγματα: αφενός άνθρωπος (προφανώς) και αφετέρου ξενιστής!

Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει καταρχάς τους ανθρώπους που δεν νιώθουν άνετα με ζωύφια και μικρούς οργανισμούς αλλά σύμφωνα με τον Λόρι Νεντέσκου, διαιτολόγο και επαγγελματία ποδηλάτη, ορισμένοι μικροοργανισμοί – τα λεγόμενα «προβιοτικά»- είναι απαραίτητα για την καλή υγεία ενός αθλητή.

Πράγματι, μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν τους αθλητές να προστατευτούν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η σκληρή προπόνηση μπορεί να αποδειχθεί λόγος σοβαρού κρυώματος.

Ένα σκέλος της συγκεκριμένης έρευνας απέδειξε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη προβιοτικών παρουσίασαν λιγότερες φλεγμονές μετά τις προπονήσεις, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την αποκατάσταση.

Συν τοις άλλοις, τα προβιοτικά βοηθάνε στην βελτίωση της υγείας του εντέρου κρατώντας τα κακά βακτηρίδια υπό έλεγχο. Και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το να λειτουργεί αρμονικά το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία για τη συστηματοποίηση μιας καλής προπόνησης.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να διαχειριστείτε την διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβιοτικά να είναι πάντα χρήσιμα για τον οργανισμό σας:

Μην αποκτάτε εμμονή με τις φρέσκες τροφές

Για να βοηθήσετε το έντερο σας να είναι ενισχυμένο με προβιοτικά, διαμορφώστε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να προάγουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία. Καταναλώνοτας τρόφιμα και ποτά που έχουν γίνει ελαφρώς παλιώσει μέσω ζύμωσης, είτε απευθείας από τους ανθρώπους είτε έμμεσα μέσω φυσικών διεργασιών. Ιστορικά, αυτές οι τροφές χρησιμεύουν στην επέκταση της διάρκειας ζωής. «Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι δύο κοινές επιλογές, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους αθλητές να είναι πιο τολμηροί και να δοκιμάσουν και άλλες τέτοιες τροφές όπως το λάχανο και το κομπούτσα που τους προσφέρουν ένα πιο ποικιλόμορφο προβιοτικό μείγμα», λέει ο Νεντέσκου.

Προτιμήστε τις φυτικές τροφές

Στο πλαίσιο του προγράμματος «American Gut», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιοτικών στο έντερο τους σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν 10 ή λιγότερους τύπους φυτικών τρόφιμων. Αλλά και αντίστροφα: μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με μπόλικο κρέας μειώνει τους τύπους «καλών» μικροβίων που ευδοκιμούν στο έντερο και προωθεί λιγότερο ευεργετικούς τύπους. Η λύση είναι απλή: προτιμήστε τις φυτικές τροφές.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν είστε θαμώνες των διαδρόμων του σούπερ μάρκετ καθώς ψάχνετε τα συστατικά στοιχεία των προϊόντων που αγοράζετε θα έχετε παρατηρήσει πως τα γαλακτοκομικά, από τα τυριά μέχρι τα γιαούρτια, είναι γεμάτα από προβιοτικά. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι κάθε γαλακτοκομικό προϊόν είναι και καλό για τον οργανισμό σας, το αντίθετο. Άλλωστε, τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι επεξεργασμένα, γεγονός που μειώνει κάθε θετική επίδραση μπορούν να έχουν στον οργανισμό σας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά. Απλά αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει: δεν πρόκειται να σας χρησιμεύσουν σε τίποτα.

Μην το παρακάνετε με το αλάτι

Το να βάζεις λίγο αλάτι στο φαγητό σου δεν είναι κάτι κακό προφανώς. Το κακό είναι να χρησιμοποιείς την αλατιέρα σαν… κομπρεσέρ πάνω από την τροφή σου. Έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες άλλωστε έχει αποκαλύπτει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να εξαλείψει τα ευεργετικά βακτηρίδια στα πεπτικά μας πεδία. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς.

Διαβάστε ακόμα: Οι διατροφικές τάσεις του 2019 και πως ωφελούν την προπόνησή μας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend