Προβιοτικά: Καλή υγεία και αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Προβιοτικά: Καλή υγεία και αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Κάθε φορά που ξεκινάμε τρέξιμο, ποτέ δεν είμαστε πραγματικά μόνοι: περικλειόμαστε από χιλιάδες διαφορετικά είδη μικροσκοπικών βακτηριδίων που όλα μαζί συνθέτουν ένα μεγάλο μέρος αυτού που είναι γνωστό ως ανθρώπινο μικροβιοκτόνο. Στην πραγματικότητα, είσαι δυο πράγματα: αφενός άνθρωπος (προφανώς) και αφετέρου ξενιστής!

Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει καταρχάς τους ανθρώπους που δεν νιώθουν άνετα με ζωύφια και μικρούς οργανισμούς αλλά σύμφωνα με τον Λόρι Νεντέσκου, διαιτολόγο και επαγγελματία ποδηλάτη, ορισμένοι μικροοργανισμοί – τα λεγόμενα «προβιοτικά»- είναι απαραίτητα για την καλή υγεία ενός αθλητή.

Πράγματι, μια μελέτη στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν τους αθλητές να προστατευτούν από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η σκληρή προπόνηση μπορεί να αποδειχθεί λόγος σοβαρού κρυώματος.

Ένα σκέλος της συγκεκριμένης έρευνας απέδειξε ότι οι άνδρες που αύξησαν την πρόσληψη προβιοτικών παρουσίασαν λιγότερες φλεγμονές μετά τις προπονήσεις, γεγονός που κάνει πολύ πιο εύκολη την αποκατάσταση.

Συν τοις άλλοις, τα προβιοτικά βοηθάνε στην βελτίωση της υγείας του εντέρου κρατώντας τα κακά βακτηρίδια υπό έλεγχο. Και όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το να λειτουργεί αρμονικά το πεπτικό μας σύστημα είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία για τη συστηματοποίηση μιας καλής προπόνησης.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να διαχειριστείτε την διατροφή σας με τέτοιο τρόπο ώστε τα προβιοτικά να είναι πάντα χρήσιμα για τον οργανισμό σας:

Μην αποκτάτε εμμονή με τις φρέσκες τροφές

Για να βοηθήσετε το έντερο σας να είναι ενισχυμένο με προβιοτικά, διαμορφώστε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να προάγουν τη μικροβιακή ποικιλομορφία. Καταναλώντας τρόφιμα και ποτά που έχουν γίνει ελαφρώς παλιώσει μέσω ζύμωσης, είτε απευθείας από τους ανθρώπους είτε έμμεσα μέσω φυσικών διεργασιών. Ιστορικά, αυτές οι τροφές χρησίμευουν στην επέκταση της διάρκειας ζωής. «Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι δύο κοινές επιλογές, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους αθλητές να είναι πιο τολμηροί και να δοκιμάσουν και άλλες τέτοιες τροφές όπως το λάχανο και το κομπούτσα που τους προσφέρουν ένα πιο ποικιλόμορφο προβιοτικό μείγμα», λέει ο Νεντέσκου.

Προτιμήστε τις φυτικές τροφές

Στο πλαίσιο του προγράμματος «American Gut», οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιοτικών στο έντερο τους σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν 10 ή λιγότερους τύπους φυτικών τρόφιμων. Αλλά και αντίστροφα: μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με μπόλικο κρέας μειώνει τους τύπους «καλών» μικροβίων που ευδοκιμούν στο έντερο και προωθεί λιγότερο ευεργετικούς τύπους. Η λύση είναι απλή: προτιμήστε τις φυτικές τροφές.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν είστε θαμώνες των διαδρόμων του σούπερ μάρκετ καθώς ψάχνετε τα συστατικά στοιχεία των προϊόντων που αγοράζετε θα έχετε παρατηρήσει πως τα γαλακτοκομικά, από τα τυριά μέχρι τα γιαούρτια, είναι γεμάτα από προβιοτικά. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι κάθε γαλακτοκομικό προϊόν είναι και καλό για τον οργανισμό σας, το αντίθετο. Άλλωστε, τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι επεξεργασμένα, γεγονός που μειώνει κάθε θετική επίδραση μπορούν να έχουν στον οργανισμό σας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά. Απλά αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα εν γένει: δεν πρόκειται να σας χρησιμεύσουν σε τίποτα.

Μην το παρακάνετε με το αλάτι

Το να βάζεις λίγο αλάτι στο φαγητό σου δεν είναι κάτι κακό προφανώς. Το κακό είναι να χρησιμοποιείς την αλατιέρα σαν… κομπρεσέρ πάνω από την τροφή σου. Έρευνα από Γερμανούς επιστήμονες άλλωστε έχει αποκαλύπτει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να εξαλείψει τα ευεργετικά βακτηρίδια στα πεπτικά μας πεδία. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς.

Διαβάστε ακόμα: Οι διατροφικές τάσεις του 2019 και πως ωφελούν την προπόνησή μας

Previous ArticleNext Article

Πως μπορείς να διπλασιάσεις την απώλεια βάρους μέσα σε 15 λεπτά

Πως μπορείς να διπλασιάσεις την απώλεια βάρους μέσα σε 15 λεπτά

Το να βρίσκεστε διαρκώς σε μια διαδικασία να μετράτε τις θερμίδες που εμπεριέχονται στην ημερήσια διατροφή σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσετε κιλά.

Μάλιστα, μια μελέτη περίπου 1.700 συμμετεχόντων που έγινε το 2008 διαπίστωσε ότι η διατήρηση ενός ημερολογίου διατροφής μπορεί να διπλασιάσει την απώλεια βάρους σας όταν όταν κάνετε την εν λόγω προσπάθεια.

Αν και είναι δεδομένο πως μια τέτοια πρακτική λειτουργεί, πολλοί άνθρωποι δεν την δοκιμάζουν καν διότι φαίνεται πολύ κουραστικό χρονοβόρο να πρέπει κάθε μέρα να ενημερώνεις αναλυτικά ένα ημερολόγιο διατροφής.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι δεν παίρνει πάνω από από 15 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Έτσι “έκαψε” το μισό σωματικό του λίπος σε 10 εβδομάδες!

“Διατροφική αυτοπαρακολούθηση”

«Οι άνθρωποι το μισούν. Πιστεύουν ότι μια τέτοια μέθοδος χρονοβόρα. Το ερώτημα λοιπόν που είχαμε να απαντήσουμε ήταν: πόσο χρόνο παίρνει πραγματικά η διατροφική αυτοπαρακολούθηση;», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης, Ζαν Χάρβεϊ, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, ο Χάρβεϊ και η ομάδα του αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες παρακολούθησης 142 ανδρών και γυναικών. Οι εθελοντές συναντιόντουσαν μία φορά την εβδομάδα μέσω online, διαδικτυακών συνδέσεων με επικεφαλής έναν διαιτολόγο και στη συνέχεια κατέγραφαν καθημερινά την πρόσληψη τροφής τους. Αυτό γινόταν για 24 εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα…

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που ο κάθε συμμετέχων ξόδευε καθημερινά για να καταγράφει το φαγητό που έτρωγε, διαπίστωσαν ότι οι πιο επιτυχημένοι εθελοντές, αυτοί που έχασαν περίπου το 10% του σωματικού βάρους τους, ξόδευαν κατά μέσο όρο 23,2 λεπτά την ημέρα για να καταγράφουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, μετά από έξι μήνες παρακολούθησης, είχαν μειώσει τον αντίστοιχο χρόνο σε μόλις 14,6 λεπτά την ημέρα.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψεις λίπος στο διάδρομο (video)

Τα πραγματικά καλά νέα όμως που είναι ότι δεν χρειάζεται να καταγράφετε μανιακά κάθε μπουκιά που βάζετε στο στόμα σας στο τέλος κάθε μέρας. Απλά πρέπει να σημειώσετε τι τρώτε τη στιγμή που το τρώτε. «Όσοι έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα και ήταν συνεπείς ήταν οι πιο επιτυχημένοι της έρευνας», τονίζει ο Χάρβεϊ.

Μάλιστα, σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές online εφαρμογές διατροφής παρακολούθησης που μπορούν να κάνουν ακόμα πιο εύκολη την διαδικασία. «Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και όχι τόσο δύσκολο όσο σκέφτονται οι άνθρωποι», τονίζει ο Χάρβεϊ.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι καλό ένας δρομέας να κρατάει ημερολόγιο;

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή τελικά;

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τα υποκατάστατα ζάχαρης, σε σχέση με την ασφάλεια, τον τρόπο χρήσης, τις θερμίδες που περιέχουν κλπ. Είναι ασφαλή τελικά;

Φρουκτόζη

Τη βρίσκουμε σε βαζάκια, την προσθέτουμε στα διάφορα ροφήματα και, επειδή αντέχει στο ψήσιμο, μπορεί να μαγειρευτεί. Έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη (περίπου 4 kcal/gr), αλλά, επειδή είναι πιο γλυκιά από αυτή, χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα για το ίδιο αποτέλεσμα.
Είναι ασφαλής; Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωση της φρουκτόζης μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

Σορβιτόλη (E420)

Συναντάται σε καρπούς δέντρων (κεράσια, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα). Χρησιμοποιείται κυρίως σε σιρόπια, επειδή ελαττώνει την τάση τους να κρυσταλλώνουν, καθώς επίσης και σε γαλακτοκομικά παρασκευάσματα.
Είναι ασφαλής; Γενικά, θεωρείται ασφαλες γλυκαντικό. Απαιτείται ομως προσοχή γιατί μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, κοιλιακό πόνο, τυμπανισμό και αέρια.

Ασπαρτάμη (E951)

Είναι συνδυασμός δύο αμινοξέων, της φαινυναλαλίνης και του ασπαρτικού οξέος. Και τα δύο βρίσκονται σε φυσική μορφή στα τρόφιμα. Εγκρίθηκε η χρήση της από τον FDA στις ΗΠΑ το 1981. Χρησιμοποιείται κυρίως σε αναψυκτικά τύπου light και σε τρόφιμα, όπως γιαούρτια, τσίχλες, δημητριακά πρωινού, ζελέ και διάφορα σνακ. Κυκλοφορεί και σε μορφή ταμπλέτας (για ροφήματα και γλυκά). Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, άρα πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να δώσει τη γλυκύτητα που επιθυμούμε.
Πλεονεκτήματα: Δεν αφήνει γεύση μετά τη χρήση και δίνει γλυκαντικό προφίλ πολύ κοντινό με αυτό της ζάχαρης.
Είναι ασφαλής; Λόγω της ποσότητας φαινυναλαλίνης που περιέχει, δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Ακόμη, έχουν παρατηρηθεί ανησυχητικά συμπτώματα εξαιτίας της υπερκατανάλωσής της, όπως κοιλιακές διαταραχές, πονοκέφαλοι και δυσθυμία. Το 2006 πήρε μεγάλη δημοσιότητα μία μελέτη, η οποία συσχέτιζε την κατανάλωση της ασπαρτάμης με καρκινογένεση στα ποντίκια. Στη συνέχεια, ανεξάρτητοι φορείς διεξήγαγαν επιπλέον έρευνες για το θέμα. Έτσι, τον Μάιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ασπαρτάμη θεωρείται ασφαλής, καθώς τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα δεν υποδεικνύουν συσχέτισή της με καρκινογένεση ή άλλα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο. Για να ξεπεραστεί η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (40 mg ανά κιλό), πρέπει να καταναλωθούν 20 κουτάκια αναψυκτικού!

Ακεσουλφαμικό κάλιο (E950)

Συνήθως δεν συναντάται μόνο του, αλλά ως συνεργός με άλλες γλυκαντικές ουσίες, μειώνοντας την ανάγκη της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων από αυτές. Εγκρίθηκε από τον FDA το 1988, αλλά η εισαγωγή του στην αγορά ήταν αργή. Το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι περίπου 150 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και δεν δίνει καθόλου θερμίδες. Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο γλυκαντικό σε επιδόρπια, σάλτσες, μπίρες, παγωτά, μαρμελάδες, τσίχλες, καραμέλες και, βέβαια, σε αναψυκτικά.
Πλεονεκτήματα: Παραμένει σταθερό όταν θερμαίνεται, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, δίνει καθαρή γεύση, είναι απόλυτα διαλυτό στο νερό, κρατά τη γλυκιά του γεύση για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνδυάζεται με άλλες ουσίες.
Είναι ασφαλές; Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μεγάλο ποσοστό αποβάλλεται αυτούσιο από τα ούρα. Δεν απορροφάται, δηλαδή, από τον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες.

Δέκα λόγοι για τους οποίους πρέπει να “κόψετε” τη ζάχαρη!

Σακχαρίνη (E954)

Η σακχαρίνη είναι το πρώτο τεχνητό γλυκαντικό που ανακαλύφτηκε και κυκλοφορεί στην αγορά πάνω από 80 χρόνια. Ήταν πολύ διαδεδομένη σε ποτά τύπου light, ενώ τώρα σταδιακά αντικαθίσταται από ασπαρτάμη ή ακεσουλφαμικό κάλιο. Υπάρχει σε χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, σάλτσες, αρτοσκευάσματα κ.ά. Είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και δεν δίνει καθόλου θερμίδες.-
Πλεονεκτήματα: Είναι πολύ σταθερή κατά τις διάφορες επεξεργασίες τροφίμων, έχει ισχυρή γλυκιά γεύση και είναι φτηνή.
Μειονεκτήματα: Μετά τη χρήση, και ιδίως υπό υψηλή θερμοκρασία, προσδίδει μια πικρή, αρκετά μεταλλική γεύση.
Είναι ασφαλής; Τη δεκαετία του ’70, μετά από σχετικά πειράματα σε ποντίκια, δημιουργήθηκαν υπόνοιες για την ασφαλή χρήση της ζαχαρίνης. Μέχρι πρόσφατα υπήρξαν σχετικές έρευνες, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ κάποια συσχέτιση της κατανάλωσής της με καρκινογένεση. Ωστόσο, σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή της και στη χώρα μας χρησιμοποιείται ελάχιστα ή καθόλου. Η αποδεκτή καθημερινή πρόσληψη σακχαρίνης είναι 15 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Στέβια

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι γλυκαντικά που παράγονται με εκχύλιση των φύλλων του φυτού Stevia rebaudiana Bertoni, το οποίο κατάγεται από την Παραγουάη.
Είναι ασφαλής; Η EFSA, τον Μάρτιο του 2010, αποφάνθηκε ότι το γλυκαντικό αυτό δεν είναι καρκινογόνο ούτε συνδέεται με οποιουδήποτε είδους τοξικότητα. Η χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης έχει πλέον εγκριθεί σε κατάλληλα επίπεδα για 31 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, μεταξύ των οποίων είναι τα αναψυκτικά, τα επιδόρπια, τα είδη ζαχαροπλαστικής και τα επιτραπέζια γλυκαντικά.

Διαβάστε επίσης: Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι τρώτε πολύ ζάχαρη

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

x
Send this to a friend