Προετοιμασία με προπονητή: Αξία ανεκτίμητη

Προετοιμασία με προπονητή: Αξία ανεκτίμητη

Θα ξεκινήσω σήμερα το κείμενό μου με δύο ερωτήσεις: Είναι το τρέξιμο είναι ένα άθλημα που μπορούν να κάνουν όλοι; Η απάντηση είναι: Ναι. Ισχύει το ίδιο και για το τρίαθλο: Η απάντηση είναι: Ναι μεν, αλλά…

Αυτό το “Ναι” και αυτό το “Να μεν, αλλά…” θα προσπαθήσω να σας αναλύσω με το κλείσιμο περίπου ενός μήνα προετοιμασίας του RNF CHALLENGE, με στόχο τον πρώτο μου αγώνα τριάθλου, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Spetsathlon 2019.

Το τρέξιμο, τουλάχιστον έτσι όπως το θεωρούμε εμείς εδώ στο runnfun.gr είναι κάτι απλό. Δεν χρειάζεται πολλά. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, ρούχα ανάλογα την περίσταση, ένα ρολόϊ-βοηθό ή μια εφαρμογή στο κινητό, καρδιολογικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος και… έφυγες.

Η καλή διάθεση και το μυαλό παίζουν ρόλο, η παρέα επίσης και φυσικά οι στόχοι. Για να τρέξει κανείς 5άρια και 10άρια σε χαλαρούς ρυθμούς για την υγεία και τη διασκέδασή του, δεν χρειάζονται σύνθετα προγράμματα και εξειδικευμένες αναλύσεις.

Ο προπονητής…

Όταν, όμως, οι στόχοι μεγαλώνουν, όταν ας πούμε θέλουμε να τρέξουμε ημιμαραθώνιο, μαραθώνιο, κάποιον αγώνα υπεραπόστασης τότε σίγουρα ένας άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου, όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει, αλλά μπορεί και να μας προστατέψει.

Η προετοιμασία για απαιτητικούς αγώνες θέλει γνώση και τη γνώση δεν μπορείς να την αποκτήσεις “ξεσηκώνοντας” προγράμματα γυμναστικής από το διαδίκτυο ή από κάποιες εφαρμογές.

Και εδώ ερχόμαστε στο… “Ναι μεν, αλλά” που ανέφερα παραπάνω για το τρίαθλο.

Το τρίαθλο, ακόμα και η μικρή απόσταση (sprint) δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολη υπόθεση. Και δεν υπάρχει αυτό το νηπιακό στάδιο που υπάρχει στο τρέξιμο.

Στο τρίαθλο δεν μπορείς να πεις: Βουτάω για ένα κολύμπι, κάνω δυο πεταλιές, τρέχω λιγάκι και τερμάτισα. Πρόκειται για ένα άθλημα συνδυαστικό, με αρκετές ώρες προπόνησης. Με διαφορετικές Μια προπόνηση που σου αλλάζει την καθημερινότητα. Από τις συνήθειες στο φαγητό, μέχρι την ώρα που ξυπνάς και φυσικά την ώρα που κοιμάσαι.

Όταν μάλιστα εργάζεσαι κιόλας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα και εκεί, μόνο ένας προπονητής μπορεί να σε ξεμπερδέψει.

Αυτόν τον πρώτο μήνα προετοιμασίας, έχω νιώσει κούραση αρκετές φορές, τα πόδια μου βαριά άλλες τόσες. Μια προπόνηση να “βγαίνει”, μία όχι. Ποτέ, όμως, μα ποτέ δεν θεώρησα ότι πάει κάτι στραβά.

Διότι πάντα σκεφτόμουν: Ξέρει ο Σπυριδαντωνάκης. Και έτσι είναι. Ο προπονητής, εκτός από την εξειδικευμένη προπόνηση που θα σε βελτιώσει, σου δίνει και την ψυχολογική ώθηση. Τη σιγουριά ότι αυτό που κάνεις, το κάνεις σωστά και καλά.

Δεν ακούς μόνος σου το σώμα σου, αλλά με κάποιον που ξέρει. Και έτσι αποφεύγεις τραυματισμούς και κακοτοπιές.

Και όλο αυτό με τη σειρά του, δίνει ψυχολογία και η ψυχολογία είναι βασικό στοιχείο της προετοιμασίας, ειδικά όταν αυτή αρχίζει να γίνεται δύσκολη.

Εμπιστοσύνη

Στο πρώτο στάδιο, λοιπόν, αυτό που κέρδισα θεωρώ ότι είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στον Νίκο που το πρώτο πράγμα που μου ζήτησε ήταν αθλητικό ιστορικό και συγκεκριμένες εξετάσεις. Που έβγαλε ένα πρόγραμμα τέτοιο, που με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ, που με έκανε να δω αποτελέσματα και που σίγουρα με έκανε να πιστέψω ότι το όμορφο ταξίδι τώρα αρχίζει.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα καταφέρω είναι η πρώτη μεγάλη νίκη και από ότι κατάλαβα ο πρώτος στόχος του προπονητή.

Διαβάστε ακόμα: Και είχα μια φαγούρα…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ρέθυμνο και… βουνό: Το Keep Running επιστρέφει και τρέχει παντού

Με δύο εκπομπές επέστρεψε στις οθόνες του starX.gr το Keep Running. Η μοναδική εκπομπή για το τρέξιμο, τον μαζικό αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό στην Ελληνική τηλεόραση έτρεξε στο Ρέθυμνο και έκανε ρεπορτάζ για τους αγώνες βουνού που κράτησαν ζωντανό το τρέξιμο μέσα στην πανδημία.

Στην παρουσίαση Γιώργος Παπαδημητρόπουλος και Ραφαηντίνα Πατρικέλλη.

Δείτε τις δύο εκπομπές παρακάτω 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το Keep Running τρέχει με τον Δημήτρη Τζεφαλή

To Keep Running επιστρέφει με αισιοδοξία και ένα επιμορφωτικό για τους δρομείς επεισόδιο.

Μαζί μας ο προπονητής μεγάλων αποστάσεων Δημήτρης Τζεφαλής μας ανεβάζει τη διάθεσή με τη θετική του ενέργεια και το χαμόγελό του και δίνει πολύτιμες συμβουλές

Δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις δρομέων για τον Κορωνοϊό

Η Ραφαηντίνα Πατρικέλλη σας γυμνάζει και σας συμβουλεύει με ασκήσεις ειδικά για τους δρομείς.

Κάντε like στη fb page της εκπομπής για running & fitness tips που έρχονται τις επόμενες μέρες

Στην παρουσίαση Γιώργος Παπαδημητρόπουλος και Ραφαηντίνα Πατρικέλλη

Χορηγός επικοινωνίας της εκπομπής το runnfun.gr

Δείτε τη νέα εκπομπή του Keep Running στο Starx.gr ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend