Πότε δεν πρέπει να αγνοούμε τον πόνο όταν γυμναζόμαστε

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα (Γυμνάστρια – Χαλκίδα)

Ο πόνος από μόνος του αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς μας κάνει να ανησυχούμε και γενικά μας κάνει μη λειτουργικούς στην ημέρα ενώ καμιά φορά μας αφήνει αύπνους τη νύχτα.

Ας δούμε όμως και τη θετική πλευρά του πόνου και δεν είναι άλλη από το ότι το σώμα μας με αυτό τον τρόπο , μέσω του πόνου, μας μιλάει και μας χτυπάει καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά. Ο πόνος είναι ο τρόπος που το σώμα μας επικοινωνεί και θέλει να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο κάθε πόνος έχει διαβαθμίσεις αλλά και τη δική του χρονική διάρκεια. Στην άσκηση, όλοι ξέρουμε πως μετά το πέρας της είναι φυσιολογικό οι μύες μας να πονούν καθώς είναι γνωστό ότι στην διάρκεια της οι μύες καταστρέφονται με την καλή έννοια για να χτιστούν νέοι , πιο γεροί, δυνατοί και καλοσχηματισμένοι.

Πότε όμως ο πόνος είναι σημάδι για κάποιο τραυματισμό και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πάμε να δούμε πότε ένας πόνος δεν πρέπει να αγνοείται:

Όταν είναι έντονος…

Ένας πόνος σαν σουβλιά , έντονος που μας σταματά κατά την άσκηση είναι ένα σημάδι πως κάτι δε λειτουργεί καλά. Το σώμα μας, γενικά, σε φυσιολογικά επίπεδα και συνθήκες δεν έχει οξείες και έντονες αντιδράσεις. Συνεπώς ένας τέτοιου είδους πόνος μπορεί να είναι σημάδι πχ. πρόσκρουσης κάποιου τένοντα, ρήξης ή κατάγματος.

Παρόλα αυτά , αν ο πόνος συμβεί μια φορά και δεν ξανασυμβεί, τότε μιλάμε για ένα πόνο της στιγμής όπου δε χρειάζεται να εστιάσουμε. Μια συζήτηση με τον γιατρό σας ,σε περίπτωση ανησυχίας ακόμη και στιγμιαίου, μοναδικού πόνου θα λύσει κάθε απορία.

Όταν συνοδεύεται από πρήξιμο…

Όταν τραυματιζόμαστε το σώμα μας μη μπορώντας να αντιληφθεί ποια περιοχή πρέπει να επουλώσει, στέλνει αρκετό αίμα και διάφορες άλλες ουσίες, προκαλώντας το πρήξιμο. Το πρήξιμο είναι σημάδι πως το σώμα στέλνει φλεγμονώδες παράγοντες στο σημείο τραυματισμού, συνεπώς είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοείται.

Η φλεγμονή αποτελεί τον τρόπο που το σώμα μας επουλώνει τις πληγές. Ένα πρήξιμο που επιμένει ή επανέρχεται χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Μύθος ότι το τρέξιμο αυξάνει τους πόνους στα γόνατα!

Όταν συνοδεύεται από θόρυβο…

Όταν ένας πόνος συνοδεύεται και από θόρυβο μη πιστέψετε πως είστε απλά τραγανοί! Ο θόρυβος στον πόνο συνήθως αποτελεί κάποια ρήξη ή μερική εξάρθρωση και θα πρέπει να σταματήσετε εκείνη τη στιγμή την άσκηση. Σαφώς ο καθένας ξέρει και γνωρίζει τα όρια του και το σώμα του , όμως ένας τέτοιος πόνος δείχνει τη σοβαρότητα μιας κατάστασης.

Όταν είναι τοπικός…

Ένα ακόμη σημάδι πως κάτι μπορεί να μη πηγαίνει καλά είναι ο πόνος σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Βέβαια, αν μιλάμε για μια φορά, ίσως και να μην είναι τίποτα , όμως αν είναι επαναλαμβανόμενος στο ίσιο σημείο και ειδικά κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων χρήζει λόγος ανησυχίας και θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Όταν χειροτερεύει με τη γυμναστική…

Όλοι ξέρουμε τα οφέλη της άσκησης όσο αφορά τους πόνους στο σώμα μας και πόσο καλό μας κάνει να γυμναζόμαστε. Αν όμως γυμνάζεστε και νιώθετε πόνο , που στη διάρκεια της άσκησης επιδεινώνεται τότε καλό είναι να σταματήσετε καθώς μπορεί να προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερο τραυματισμό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο πόνος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει αλλά να μας εφιστά την προσοχή! Το σώμα μας ξέρει και μας μιλάει ,μας δίνει τα σημάδια του, αρκεί να τα ακούμε και να τα προλαμβάνουμε!

Διαβάστε επίσης: Γιατί ένας δρομέας “ξεχνάει” τους πόνους κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος μέσα στο νερό

Το καλοκαίρι αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και οι παραλίες είναι πλέον ανοικτές. Αυτό το γεγονός μας δίνει ακόμα μια επιλογή για προπόνηση, που όμως, δεν είναι η κολύμβηση, ούτε το τρέξιμο στην άμμο.

Μια εξαιρετική άσκηση με πολλαπλά οφέλη για το σώμα μας, είναι το περπάτημα μέσα στο νερό. Δείτε γιατί:

Μυϊκή δύναμη

Η αντίσταση στο νερό είναι 4 με 12 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον αέρα δεδομένου ότι ρέει προς πολλές και αντίθετες κατευθύνσεις. Τη στιγμή που παλεύεις να μείνεις όρθια στο νερό συνεχίζοντας την υδρόβια πεζοπορία σου, γίνεται δουλίτσα…

Ευλυγισία ΟΝ

Όπως είπαμε, το νερό σε σπρώχνει αλλού για αλλού. Αισθάνεσαι σα να διαμελίζεσαι αλλά με τη καλή έννοια. Η πάλη των αρθρώσεών σου, θα έχουν μακροπρόθεσμα καλά νέα για την ευλυγισία σου.

Αρθρώσεις

Και τις προστατεύει το νερό αλλά και τις ανακουφίζει. Στο έδαφος επιβαρύνονται περισσότερο, ενώ στο νερό δεν ασκείται μεγάλη δύναμη λόγω της άνωσης.

Τέσσερις λόγοι που η κολύμβηση είναι εξαιρετική προπόνηση για τους δρομείς

Άγχος – ώρα μηδέν

Η αίσθηση ελευθερίας που μας χαρίζει το νερό, σε συνδυασμό με την αίθηση ότι το σώμα μας είναι έρμαιο μόνο να μας χαλαρώνει καταφέρνει.

Νερό-θερμίδες: 1-0

Θα πεινάς λογικά μετά την θάλασσα. Tο πήρες το μήνυμα.

Αρτηριακή πίεση

Η θαλπωρή που νιώθεις λίγη ώρα μετά το μπάνιο στη θάλασσα, συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής σου πίεσης. Το αίμα ρέει προς τους μύες και όλα μέσα σου ρυθμίζονται πολύ καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Πως το κολύμπι και η άσκηση στο νερό βοηθά σε διάφορες παθήσεις;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει χρόνια ζωής

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει ζωή

Το πιο γρήγορο περπάτημα, αυτό που μοιάζει με το πιο αργό τρέξιμο ή με το βάδην  χαρίζει ζωή και βελτιώνει την υγεία, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί σε πολλές σχετικές έρευνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και συναδέλφων τους από άλλα τέσσερα πανεπιστήμια (Κέιμπριτζ, Εδιμβούργου, Λίμερικ και Ούλστερ), συνδέουν το γρήγορο περπάτημα με τη μείωση της θνησιμότητας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν σε μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην British Journal of Sports Medicine, ότι το περπάτημα σε έναν μέτριο ρυθμό συνδέεται με μείωση της θνησιμότητας κατά 20% -και μάλιστα θνησιμότητας που μπορεί να προέλθει από όλα τα αίτια- σε σύγκριση με το περπάτημα σε αργό ρυθμό.

Γρήγορο περπάτημα: Πόσα βήματα το λεπτό πρέπει να κάνεις;

Τα μεγαλύτερα οφέλη, όμως, για την υγεία έχει το περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό το οποίο συνδέεται με μείωση του κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια κατά 24%, και με περισσότερο ωφελημένα να είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω εμφάνιζαν μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια κατά 46% όταν περπατούσαν με μέση ταχύτητα και κατά 53% όταν επιτάχυναν.

Με 7 χλμ. την ώρα

Σύμφωνα με τον ομογενή επικεφαλής Δρ. Σταματάκη «ως γρήγορος βηματισμός θεωρείται γενικώς το να καλύπτει το άτομο πέντε με επτά χιλιόμετρα την ώρα, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Ένας εναλλακτικός δείκτης για να καταλάβει κάποιος αν περπατά όντως με ταχύ ρυθμό είναι το να λαχανιάζει ελαφρώς ή και να ιδρώνει όταν περπατά για αρκετή ώρα». Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν αρχεία θανάτων και τα αποτελέσματα 11 πληθυσμιακών μελετών που είχαν διεξαχθεί στην Αγγλία και τη Σκωτία μεταξύ του 1994 και του 2008 και στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν δηλώσει με τι ρυθμό περπατούσαν.

Μεταξύ άλλων το περπατο-τρέξιμο, δηλαδή το όσο περισσότερο γρήγορο περπάτημα, μπορεί να χρησιμεύσει και ως ζέσταμα για την προπόνηση που θα ακολουθήσει, ειδικά στους ανθρώπους που είναι μιας κάποιας ηλικίας.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο εναντίον περπατήματος: Ποια μορφή άσκησης είναι πιο χρήσιμη;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend