Πώς θα κάψετε θερμίδες (και) μετά την άσκηση

Πώς θα κάψετε θερμίδες μετά την άσκηση
Από τον Δημήτρη Ανδριώτη

Θα ήθελα να σας συστήσω το EPOC που στα Ελληνικά μεταφράζεται σε: Υπερβολική Κατανάλωση Οξυγόνου Μετά την Άσκηση. Αυτή είναι η διαδικασία που καίει επιπλέον θερμίδες, ως αποτέλεσμα της άσκησής σας. Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν στις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια μιας προπόνηση, αλλά το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες για αρκετή ώρα αφότου φεύγετε από το γυμναστήριο.

Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από το κάψιμο λίπους μέσω EPOC τότε θα πρέπει αρχικά να μοχθήσετε. Το σώμα σας καίει θερμίδες καθώς αναρρώνει και μία σκληρή και γρήγορη προπόνηση απαιτεί περισσότερη ώρα αποκατάστασης από ότι μία πιο ήπια, λιγότερο έντονη άσκηση.

Η αποκατάσταση είναι ένας πολύ ευρύς όρος για όλες τις διαδικασίες που το σώμα σας εκτελεί μετά από μία προπόνηση όπως η αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων, η αποστολή γλυκογόνου στους μύες, η μετατροπή του γαλακτικού οξέως σε πυροσταφυλικό οξύ, κλπ. Αυτή η εσωτερική διαδικασία απαιτεί καύσιμα και το αγαπημένο καύσιμο του σώματός σας είναι το επιπλέον αποθηκευμένο λίπος σας.

Πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε για να χάσετε 1 κιλό;

Ποιο είδος άσκησης έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο κάψιμο λίπους μέσω EPOC;

Το σώμα σας έχει ανάγκη την αποκατάσταση μετά από όλα τα είδη άσκησης, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να επωφεληθείτε από το EPOC είναι αναερόβια και αερόβια άσκηση. Θα χρειαστεί να συντονιστείτε με το σώμα σας ώστε να καταλάβει τι είναι πιο αποτελεσματικό για εσάς, αλλά αυτά είναι τα πέντε αγαπημένα μου είδη άσκησης που προωθούν την καύση του λίπους μέσω EPOC, δηλαδή μετά το τέλος της άκησης.

1. HIIT (Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης)

Η HIIT είναι γνωστή για το κάψιμο πολλών θερμίδων σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο έντονος χαρακτήρας αυτής της προπόνησης θα κάνει το σώμα σας να αναρρώνει κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.

2. Spinning

Ένα καλό μάθημα στατικής ποδηλασίας παρέχει εκγύμναση αερόβιας ζώνης, σε συνδυασμό με εκρήξεις αναερόβιων ασκήσεων. Τα μαθήματα spinning είναι χαμηλής έντασης και μπορείτε έτσι να ελέγξετε την ένταση της προσωπικής σας προπόνησης.

3. Προπόνηση με Βάρη

Η άρση βαρών και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στρεσάρουν τους μύες σας, ιδιαίτερα όταν σηκώνετε κιλά για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα χρησιμοποιώντας αργές και ελεγχόμενες κινήσεις. Το σώμα σας θα χρειαστεί ενέργεια για να αναρρώσει μετά από μία σκληρή προπόνηση με βάρη.

Πως μπορείς εύκολα να ελέγξεις τις θερμίδες που καταναλώνεις

4. Τρέξιμο

Μια τυπική συνεδρία τρεξίματος είναι αναερόβια και υψηλής έντασης. Αυτό είναι προφανώς το αγαπημένο μου είδος άσκησης για να νιώσω το κάψιμο εκ των υστέρων.

5. Αεροβική

Με ένα χορευτικό μάθημα υψηλής έντασης ή ένα μάθημα στεπ μέτριας έντασης αλλά υψηλών επιδόσεων που διαρκεί περίπου μία ώρα θα κάψετε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης και θα σας βοηθήσει να κάψετε ακόμα περισσότερες  θερμίδες μόλις γυρίσετε σπίτι. Προσπαθήστε να βρείτε ένα μάθημα που να περιλαμβάνει άλματα, κλωτσιές, και οτιδήποτε σας κάνει να σηκώνετε και τα δύο πόδια από το έδαφος.
Previous ArticleNext Article

Τα… μοσχοκάρφια της γαστρονομίας και της ιατρικής

Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με τα καρφιά, του έδωσαν το όνομα καρφιά (μοσχοκάρφια). Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις και καταπολεμά τον απλό βήχα και τον πονόλαιμο.

Βοηθά στη βρογχίτιδα και το άσθμα, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στις μυκητιάσεις των ποδιών, αλλά και σε δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.

Τα ενεργά συστατικά  του γαρίφαλου,  συμβάλλουν στην αύξηση  της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση  της πέψης μέσω της αύξησης  της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε  γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Το γαρίφαλο επίσης πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιυπερτασική δράση και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην αρωματοθεραπεία το γαρίφαλο βρίσκει εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιπτώσεων χρόνιας κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Στη βιομηχανία το γαρίφαλο χρησιμοποιείται στην παραγωγή οδοντόπαστας, τη σαπωνοποιεία, την αρωματοποιεία και την παραγωγή καλλυντικών. Το γαρίφαλο έχει επίσης εντομοαπωθητικές (για κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια) ιδιότητες.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό για το φρεσκάρισμα κλειστών χώρων, προάγοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία της αναπνοής για άτομα με σχετικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash

Η χρήση της ρίγανης στο φαγητό για τις χώρες που βρίσκονται στη μεσόγειο αποτελεί μια συνήθεια που έρχεται μέσα από την παράδοση ετών.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος που ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλύψει τη ρίγανη, αφού οι πλέον οι μελέτες αναφέρονται στην αντικαρκινική της δράση.

Και μάλιστα δεν είναι μονοδιάστατη. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης που έχει δεκάδες χρήσεις, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Για παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελέτη του 2016 στην Ινδία διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη (ένα από τα κυρίαρχα φωτοχημικά συστατικά της ρίγανης) είχε προστατευτική επίδραση έναντι του ορθοκολικού καρκίνου.

Κινέζοι ερευνητές το 2015 δημοσίευσα σε μια άλλη μελέτη που αναφερόταν τα φάρμακα κατά του καρκίνουν ότι η  καρβακρόλη είχε δραστικότητα κατά του όγκου του ορθοκολικού καρκίνου.

Το 2014 σε έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρίγανη ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ΗΤ-29 κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου κόλον σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Λευχαιμία

Μια ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η προκαλούμενη καρβακρόλη και είχε κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε HL-60 οξεία προμυελοκύτταρικά λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα Jurkat Τ λεμφοκυττάρων. Κάτι που με απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων και να βοηθήσει στην Λευχαιμία.

Καρκίνος του μαστού

Στην έρευνα που είχε γίνει στη Βραζιλία επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ήταν ισχυρά απέναντι στα ανθρώπινα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Το 2011 γαλλική μελέτη επίσης βρέθηκε ρίγανη ότι έχει αντικαρκινική δράση έναντι MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια συναρπαστική έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget από Καναδούς ερευνητές ανέφερε ότι η καρβακρόλη μείωσε τη μετανάστευση, την κυτταρική βιωσιμότητα και την εισβολή των κυττάρων γλοιοβλαστώματος U87, μια επιθετική μορφή όγκου του εγκεφάλου.

Ποια βότανα βοηθούν τη μνήμη μας;

Άλλες αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν δηλαδή, δεν αλλοιώνεται το DNA και δεν δημιουργείται ο καρκίνος.

Μία σημαντική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο (και ιδιαίτερα τοξικό) φάρμακο για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων,  του καρκίνου και της ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο στο δηλητήριο!

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2015 Αιγυπτιακή έρευνα ερεύνησε τις καρδιοπροστατευτική δράση θυμόλης και καρβακρόλης σε αρουραίους που έλαβαν το κοινώς χρησιμοποιούνται δοξορουβικίνη φάρμακο χημειοθεραπείας. Οι ερευνητές σημειωθεί ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη είχε μια συνεργική επίδραση όταν χρησιμοποιούνται μαζί και χαλαρώσει αποτελεσματικά την καρδιοτοξικότητα της δοξορουβικίνης.

Φυσικά το γεγονός ότι μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, δεν σημαίνει ότι και η ίδια η ρίγανη δεν έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Σαν βασικό βότανο της μεσογειακής διατροφής έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και επειδή συνδέεται με την αρχαία ιστορία και ιατρική τόσο των Ελλήνων, όσο και τον Ιταλών, είναι δεδομένο ότι εν σοφία χρησιμοποιήθηκε.

Μετά από όλα αυτά συνεχίσετε να βάζετε ρίγανη στη σαλάτα σας.

Διαβάστε επίσης: Τα βότανα που βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών

Με πληροφορίες από το: www.healthyholisticliving.com

x
Send this to a friend