Ποιος είναι ο ρόλος της συσκευασίας των τροφίμων;

Γράφει η Νικολία Σαλίαϊ*

Πλέον πολύ λίγα τρόφιμα πωλούνται χωρίς συσκευασία. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών και συστημάτων συσκευασίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των προϊόντων.

Μπορεί μερικές δεκαετίες πριν η συσκευασία να ήταν απλά αναγκαία για να παρατείνουν την διατηρησιμότητα των τροφίμων, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη. Μια επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία.

Τι προσφέρει η σωστή συσκευασία;

  1. Η συγκράτηση του προϊόντος: Είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική μεταφορά, αποθήκευση και διανομή του προϊόντος. Η συγκράτηση επιτρέπει την κατανομή του προϊόντος σε τμήματα γνωστού βάρους ή όγκου και διευκολύνει το εμπόριο. Επιπλέον, το σχήμα και οι διαστάσεις της συσκευασίας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον απαιτούμενο χώρο για αποθήκευση και μεταφορά.
  1. Προστασία και συντήρηση. Αποτελεί την σημαντικότερη λειτουργία της συσκευασίας, διότι προστατεύει το περιεχόμενο προϊόν από φυσική, χημική και μικροβιακή επίθεση, από μηχανικές φθορές, από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, αέρας, φώς), από ξένες ύλες, από έντομα και τρωκτικά. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την διάρκεια ζωής δηλαδή την διατηρησιμότητα του περιεχόμενου τροφίμου.
  1. H άνεση στην προμήθεια και τη χρήση του προϊόντος από τον καταναλωτή. Η προσαρμογή του μεγέθους της συσκευασίας στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών (μέγεθος οικογένειας, μεμονωμένα άτομα, ειδικά μεγέθη κ.λπ.) είναι ένα από τα βήματα που έχει αναλάβει η βιομηχανία για την ενίσχυση της ευκολίας των προϊόντων μέσω της συσκευασίας. Ορισμένα παραδείγματα είναι: συσκευασίες υπό πίεση (για χτυπημένη κρέμα), αεροζόλ (για επίστρωση, αρωματικές ύλες, λάδι κ.λπ.), συσκευασίες που μπορούν εύκολα να ανοιχτούν ή/και να επανασφραγιστούν και συσκευασίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σκεύη θέρμανσης και σαν πιάτα κ.α.
  1. Η επικοινωνία με τον καταναλωτή. Η ποσότητα των πληροφοριών που είναι υποχρεωτικές από τον νόμο να τυπώνονται σε μια συσκευασία αυξάνεται συνεχώς. Εκτός από τα κείμενα και τα γραφικά που εξυπηρετούν το σκοπό της αναγνώρισης των προϊόντων και των εμπορικών σημάτων και την προώθηση τους, η εκτύπωση περιλαμβάνει συνήθως βασικά στοιχεία όπως κατάλογο συστατικών, καθαρό βάρος, δεδομένα θρεπτικών στοιχείων, ημερομηνία παραγωγής ή λήξης, τιμή, barcode και πληροφορίες που απαιτούνται για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για συσκευασία;

Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία των τροφίμων ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: μέταλλα, γυαλί, χαρτί και πολυμερή. Ορισμένα μέσα συσκευασίας αποτελούνται από συνδυασμό δύο ή περισσότερων υλικών των κατηγοριών που αναφέρονται παραπάνω.

Η χημική σύνθεση και οι φυσικές ιδιότητες των υλικών συσκευασίας καθορίζουν την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τις διάφορες λειτουργίες που απαιτούνται για την συσκευασία. Συγκεκριμένα οι πιο σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυτό είναι οι ιδιότητες μεταφοράς, οι οπτικές ιδιότητες, οι μηχανικές ιδιότητες και η χημική δραστικότητα.

Ας δούμε όμως ορισμένα χαρακτηριστικά από τα κύρια υλικά συσκευασίας.

ΓΥΑΛΙ

Τα πλεονεκτήματα του γυαλιού ως υλικού συσκευασίας είναι η διαφάνεια, η αδράνεια, η αδιαπερατότητα, η ακαμψία, η θερμική αντίσταση (όταν θερμαίνεται σωστά). Είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον καθώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί. Τα μειονεκτήματά του είναι η ευθραυστότητα και το βάρος. Τα γυάλινα δοχεία τυποποιούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα μεταλλικά δοχεία. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μπουκάλια και βάζα είναι ειδικά σχεδιασμένα για ένα προϊόν ή έναν κατασκευαστή. Από την άλλη πλευρά, τα πώματα για δοχεία από γυαλί είναι κάπως πιο τυποποιημένα.

ΜΕΤΑΛΛΑ

Τα μεταλλικά δοχεία προσφέρουν το πλεονέκτημα της ανώτερης μηχανικής αντοχής, της αδιαπερατότητας στη μεταφορά μάζας και στο φώς, της καλής θερμικής αγωγιμότητας και της αντοχής σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι τελευταίες δύο ιδιότητες καθιστούν τις μεταλλικές συσκευασίες ιδιαίτερα κατάλληλες για την θερμική επεξεργασία εντός συσκευασίας.

Το αλουμίνιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στη γη. Είναι ελαφρύ, λαμπερό, αρκετά ισχυρό, μακράς διαρκείας και ανακυκλώσιμο. Το αλουμίνιο βρίσκεται σε δύο μορφές: κονσέρβες αλουμινίου (που χρησιμοποιούνται κυρίως για μπύρα και αναψυκτικά) και φύλλο αλουμινίου (ελάσματα). Έχει καλές ιδιότητες φραγμού. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή κονσερβών, μεταλλικών δίσκων και για φόρμες έτοιμων φαγητών που είναι ανθεκτικά σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατεψυγμένα και θερμά γεύματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλουμινόχαρτο για άμεση συσκευασία των τροφίμων ή και για πλαστικοποίηση χαρτιού ή πλαστικού για καλύτερη αντοχή, θερμική σταθερότητα και ως εμπόδιο κατά της υγρασίας, των ελαίων, του αέρα και των οσμών.

ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Αποτελεί την σημαντικότερη κατηγορία των υλικών συσκευασίας. Τα πολυμερή είναι συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είτε μόνα τους είτε σε σύνθετα υλικά. Τα γνωστά σε όλους μας πλαστικά σχηματίζονται με βάση τα πολυμερή, τα οποία επεξεργάζονται με μια σειρά από βελτιωτικές ουσίες και διαδικασίες. Μπορούν να είναι εύκαμπτα ή άκαμπτα, διαφανή ή αδιαφανά, θερμοσκληρυνόμενα ή θερμοπλαστικά, κρυσταλλικά ή πρακτικά άμορφα. Κατά κανόνα, είναι πολύ λιγότερο ακριβό από το μέταλλο ή το γυαλί, και σίγουρα πολύ ελαφρύτερο. Είναι εξαιρετικά κατάλληλα για την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών συσκευασίας όπως τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), ενεργή και «έξυπνη» συσκευασία.

Σε αντίθεση με το μέταλλο ή το γυαλί, τα πολυμερή είναι διαπερατά σε μικρά μόρια σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια την διαπερατότητα της συσκευασίας σε αέρια και ατμούς (ιδιαίτερα στο οξυγόνο και στους υδρατμούς) και την μετανάστευση ουσιών χαμηλού μοριακού βάρους από τη συσκευασία στα τρόφιμα (μονομερή, σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές) ή από το φαγητό στο υλικό συσκευασίας και έξω (συστατικά αρώματος).

ΧΑΡΤΙ

Το χαρτί είναι ένα παλιό αντικείμενο συσκευασίας, που παρασκευάζεται από υλικά με βάση την κυτταρίνη (π.χ. ξύλο). Τα κύρια πλεονεκτήματα του χαρτιού ως υλικού συσκευασίας είναι το χαμηλό κόστος, η ευρεία διαθεσιμότητα, το χαμηλό βάρος, η δυνατότητα εκτύπωσης και η μηχανική αντοχή. Το πιο σοβαρό του μειονέκτημα είναι η ευαισθησία του στην υγρασία. Οι ιδιότητες του χαρτιού ωστόσο μπορούν να τροποποιηθούν μέσω της σύνθεσης του πολτού, της διαδικασίας παρασκευής και των διαφόρων επιφανειακών επεξεργασιών. Η διαπερατότητα στην υγρασία και το λίπος μπορεί να μειωθεί με επικάλυψη με κερί (κερωμένο χαρτί). Χρησιμοποιείται ως κύρια συσκευασία (κιβώτια, περιτυλίγματα, σακουλάκια) και είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για δευτερεύουσα συσκευασία (κουτιά από κυματοειδές χαρτόνι ή χαρτοκιβώτια).

Νομικό Πλαίσιο Συσκευασίας

Όλα ξεκινάνε από την καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας, καθώς αποτελεί την αρχή του νομικού πλαισίου. Ως «Καταλληλότητα Συσκευασίας» νοούμε την ικανότητα της συσκευασίας να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το τρόφιμο και να πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής για τον καταναλωτή.

Η καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας εξαρτάται από το είδος του τροφίμου που συσκευάζεται και διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του τροφίμου. Συγκεκριμένα, για να δώσει ένας παραγωγός εγγύηση για την καταλληλότητα της συσκευασίας θα πρέπει να ακολουθήσει μία χρονοβόρα διαδικασία, όπου περιλαμβάνει και χημικές αναλύσεις των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και των τελικών συσκευασιών που παράγει με αυτές.

Έπειτα ο παραγωγός ορίζει την προδιαγραφή της συγκεκριμένης συσκευασίας, η οποία περιλαμβάνει την κατηγορία του τροφίμου που είναι κατάλληλη, με ποιες προϋποθέσεις και σε ποια θερμοκρασία.

Μια ακόμα υποχρέωση των κατασκευαστών συσκευασίας είναι να παρέχουν στους παραγωγούς τροφίμων, τους οποίους προμηθεύουν με συσκευασίες, την λεγόμενη «Δήλωση Συμμόρφωσης» για κάθε είδος συσκευασίας. Η «Δήλωση Συμμόρφωσης» προκύπτει  από τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Τι να προσέξουμε όταν ανοίξουμε τη συσκευασία;

Δεν αποθηκεύουμε ή μεταχειριζόμαστε τα τρόφιμα όπως μας βολεύει αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δίνονται από τον παραγωγό στην συσκευασία. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μας να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αυτές, διότι έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Σε πολλά ευπαθή τρόφιμα, και όχι μόνο, δίνονται σαφής οδηγίες για το που θα πρέπει να αποθηκευτούν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες οδηγίες για κάθε είδος συσκευασίας διότι κάθε προϊόν είναι μοναδικό και οφείλουμε να εμπιστευτούμε την εταιρεία παραγωγής που γνωρίζει την καταλληλότητα της συσκευασίας. Συνεπώς υπάρχουν συσκευασίες που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλες που είναι επικίνδυνες διότι μπορεί να προκληθεί μεταναστεύσει ουσιών από την συσκευασία στο τρόφιμο.

Κλείνοντας λοιπόν θα τονίσω για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι ως καταναλωτές να διαβάζουμε την ετικέτα των τροφίμων. Εκεί θα βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε, καθώς η ετικέτα/επισήμανση αποτελεί τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στην εταιρεία παραγωγής και στον καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης: Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Ανοίγοντας Πανιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020

«Ακούς τα κύματα, όλη την ενέργεια της θάλασσας. Το σκάφος πηγαίνει γρήγορα. Αισθάνεσαι ότι πετάς. Ότι είσαι ελεύθερος».

Βλέποντας την ιστιοπλοΐα μέσα από τα μάτια της Ραφαηλίνας Κλωναρίδου και της Μαρίας Μπόζη, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, στο άθλημα της ιστιοπλοΐας στην κατηγορία 470, δεν μπορείς παρά να παρασυρθείς από το πάθος, το πείσμα και την επιμονή τους. Σου έρχεται να μπεις στο σκάφος, να ανεβάσεις πανιά και να «πετάξεις» κι εσύ μαζί τους.

Οκτώ μήνες μάς χωρίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, κι οι ημέρες κυλούν σαν νερό. Καθημερινή προπόνηση στη θάλασσα, στη συνέχεια γυμναστήριο, σπίτι, ύπνος και πάλι από την αρχή. Η ρουτίνα της Μαρίας και της Ραφαηλίνας διακόπτεται μόνο για να συμμετάσχουν σε αγώνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιστιοπλοΐα μπορεί να είναι ευγενές άθλημα, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα, εάν όχι εξίσου, απαιτητικό, όπως κάθε άλλο άθλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού. «Πρέπει να γίνεσαι ένα με τη φύση, το σκάφος, τον συνεργάτη σου. Πέρα από ιδιαίτερα απαιτητικό σωματικά, απαιτεί πνευματική εγρήγορση. Να αποκρυπτογραφείς τη θάλασσα, τον ήχο της πάνω στο σκάφος για να καταλάβεις τη διεύθυνση και την ένταση του αέρα», λέει η Μαρία.

Η 24χρονη Μαρία και η 25χρονη Ραφαηλίνα ξεκίνησαν την ιστιοπλοΐα από μικρή ηλικία σε διαφορετικούς ομίλους στη Θεσσαλονίκη, και από αντίπαλες επέλεξαν, από το 2015, να αγωνίζονται μαζί στο ίδιο σκάφος απέναντι σε άλλες ομάδες, στα στοιχεία της φύσης, στον ίδιο τους τον εαυτό. Με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, η πολυαναμενόμενη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς ήρθε το 2018, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Ώρχους της Δανίας, που αναδείχθηκαν σε ένα από τα 10 κορυφαία πληρώματα του κόσμου.

Ο αέρας δεν φυσούσε, ωστόσο, πάντα με το μέρος τους. Λίγο πριν πετύχουν την πολυπόθητη πρόκριση οι νέες αθλήτριες είχαν φτάσει κοντά στο να παραιτηθούν από το όνειρο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν. «Είχαμε σκεφτεί ότι εάν δεν βρίσκαμε το budget, από το να μην το κάνουμε καλά, καλύτερα να μην το κάνουμε καθόλου», τονίζει η Ραφαηλίνα.

Με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ως Μέγα Δωρητή της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, η Μαρία και η Ραφαηλίνα μπορούν να επικεντρωθούν χωρίς περισπασμούς στον στόχο τους: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το ΙΣΝ βρίσκεται στο πλευρό τους για να καλύψει τις ανάγκες τους στο στάδιο της προετοιμασίας τους.

Και καθώς μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στη ζωή ενός πρωταθλητή, διακρίνεται όλο και πιο καθαρά στον ορίζοντα της Μαρίας και της Ραφαηλίνας, οι δύο συναθλήτριες μάς δίνουν μαθήματα ζωής με τη σοφία τους: «Κάθε ημέρα βάζουμε μικρούς στόχους. Προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτερες μέρα με τη μέρα. Και τελικά η ικανοποίηση ότι έχεις καταφέρει να είσαι εκεί που ήθελες, δίνει αξία σε όλη τη διαδρομή, σε όλο το ταξίδι», λέει η Μαρία.

Στις θάλασσες της Ιαπωνίας, στους φετινούς Ολυμπιακούς Aγώνες θα αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες από την εθνική ομάδα κωπηλασίας της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν επίσης την στήριξη του IΣΝ, στηρίζοντάς και το δικό τους όνειρο για την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου για τη χώρα μας.
Η ηθική και οικονομική στήριξη της εθνικής ομάδας κωπηλασίας και του γυναικείου πληρώματος ιστιοπλοΐας 470 δεν αποτελεί νέα ή μεμονωμένη προσπάθεια του ΙΣΝ. Από την ίδρυσή του το 1996, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του, το ΙΣΝ έχει ενισχύσει με δωρεές του ναυτικούς ομίλους σε όλη τη χώρα με στόχο την προώθηση του θαλάσσιου αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει και προγράμματα εκμάθησης ιστιοπλοΐας για άτομα με αναπηρία. Επιπλέον το Ίδρυμα έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν αθλητές στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα το ΙΣΝ είχε στηρίξει για δύο χρόνια την προετοιμασία της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας ανδρών και γυναικών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, καθώς και τη Σoφίας Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, οι οποίες είχαν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα το 2004.

Γνωρίστε τις αθλήτριες και παρακολουθήστε ένα μέρος από το μακρύ ταξίδι της προετοιμασίας τους, στο παρακάτω βίντεο

Ανορθόδοξοι τρόποι για να κάψετε θερμίδες

Έτσι θα κάψεις θερμίδες δίχως να "λιώσεις" στο γυμναστήριο

Είσαι απασχολημένος, κουρασμένος ή γεμάτος από έγνοιες και το να πας στο γυμναστήριο φαντάζει κάτι εξαιρετικά δύσκολο;

Για όσους έχουν ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα που δεν βρίσκουν χρόνο για φυσική άσκηση, υπάρχουν καλά νέα. Μπορείς να κάψες θερμίδες μέσα στην ημέρα με κάποιες δραστηριότητες που δεν απαιτούν να χύσεις ιδρώτα.

Απλά πράγματα όπως το μάσημα μιας τσίχλας και η κατανάλωση καφέ μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που καταναλώνετε ημερησίως.

Περπάτα την ώρα που μιλάς στο κινητό σου, άλλαξε τον μεταβολισμό σου με το να τρως ένα πλούσιο πρωινό πριν ξεκινήσεις την μέρα σου και αγόρασε βιταμίνες που συμβάλουν στην απώλεια βάρους.

Κάψε περισσότερες θερμίδες και νιώσε υγιής και παραγωγικός με τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Μάσησε τσίχλα
  • Γέλα δυνατά
  • Πιες έναν καφέ
  • Άναψε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι
  • Πάρε ένα καλό ύπνο το μεσημέρι
  • Κάνε συνεχόμενες και νευρικές κινήσεις
  • Κάνε τις δουλειές σου όρθιος
  • Χαλάρωσε και απέβαλε το άγχος
  • Πιες πράσινο τσάι
  • Βάλε ένα τραγούδι και χόρεψε
  • Μίλα στο τηλέφωνο και περπάτα

Διαβάστε ακόμα: Τρόποι για να αποφύγετε εκατοντάδες αχρείαστες θερμίδες!

Ιστιοπλοΐα: Παππά – Τσαμόπουλου βραβεύτηκαν από τον ΠΣΑΤ ως ανερχόμενα ταλέντα

Ιστιοπλοΐα: Παππά - Τσαμόπουλου βραβεύτηκαν από τον ΠΣΑΤ ως ανερχόμενα ταλέντα

Οι νεαρές αθλήτριες της Ιστιοπλοΐας, Μελίνα Παππά και Μαρία Τσαμοπούλου, που χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της κατηγορίας 420 βραβεύθηκαν από τον ΠΣΑΤ ως ανερχόμενα ταλέντα.

H κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της κατηγορίας 420, μετά από πέντε χρόνια για την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι στην Πορτογαλία, αλλά και το χάλκινο που ακολούθησε στο Πανευρωπαίκό Πρωτάθλημα στην Ισπανία, ήταν οι λόγοι που ο ΠΣΑΤ τίμησε με βραβείο Ανερχόμενα Ταλέντα τη Μελίνα Παππά και τη Μαρία Τσαμοπούλου.

Μία ακόμη διάκριση για την ελληνική ιστιοπλοΐα στο πρόσωπο των δύο κοριτσιών που τα τελευταία τρία χρόνια που αγωνίζονται μαζί έχουν πετύχει ένα ρεκόρ. Έχουν ανέβει στο βάθρο και στις έξι συμμετοχές τους σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το μήνυμα του Συλλόγου Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα για την παγκόσμια ημέρα βουνών

Ο Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα» θέλοντας να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα βουνών διοργάνωσε για τα μέλη του ανάβαση στην Οίτη στην κορυφή Αετός.

Η διαδρομή που  πραγματοποιήθηκε ήταν μικρή (Διάσελο Πάθαινας – Κορυφή Αετός) αλλά με υπέροχη θέα τα Βαρδούσια, την Γκιώνα, το Βελούχι και τα Άγραφα. Αυτά τα βουνά αλλά και πολλά ακόμα κινδυνεύουν από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Δεν είμαστε ενάντια στις ΑΠΕ αντίθετα στηρίζουμε την χρήση «καθαρής» ενέργειας. Όμως είναι αδιανόητο να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Δεν μπορείς να σώσεις τον πλανήτη καταστρέφοντας την χλωρίδα και την πανίδα των βουνών μας τοποθετώντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις (έτσι χαρακτηρίζονται από την Ελληνική νομοθεσία).

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποδίδουν την αναμενόμενη ενέργεια σε σύγκριση με το αποτύπωμα που αφήνουν στον πλανήτη. Λύσεις υπάρχουν πολλές όπως τα φωτοβολταικά κ.α.

Ειδικά για το «βουνό μας» την Οίτη πιστεύουμε ότι καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν χωρά στο βουνό των λουλουδιών και του Ηρακλή.

Σε έναν Εθνικό Δρυμό οι εξορύξεις, το κυνήγι και οι ανεμογεννήτριες μόνο πληγή μπορεί να είναι. Λέμε ναι στην ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα βοηθήσει οικονομικά και όλα τα γύρω χωριά. Λέμε ναι στους πεζοπόρους, τους ορειβάτες, τους αναρριχητές, τους δρομείς και ποδηλάτες.

Όχι στις εξορύξεις

Όχι στις ανεμογεννήτριες

Σύλλογος Δρομέων Φθιώτιδας «Τραχίνα»

Οι κορυφαίοι της χρονιάς τιμήθηκαν στην 66η γιορτή του ΠΣΑΤ

Οι κορυφαίοι της χρονιάς τιμήθηκαν στην 66η γιορτή του ΠΣΑΤ

Τους Κορυφαίους των Κορυφαίων για το 2019 βράβευσε χθες βράδυ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση, αντάξια του θεσμού, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, o Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, Υπουργοί, Βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, πρόεδροι και μέλη των αθλητικών Ομοσπονδιών και προσωπικότητες του Αθλητισμού και της Κοινωνίας. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ 2 με παρουσιαστές, τους δημοσιογράφους και μέλη του Συνδέσμου μας, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου και Βαγγέλη Ιωάννου, τους οποίους το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

Με βάση την ψηφοφορία μεταξύ των αθλητικών συντακτών – μελών του ΠΣΑΤ, κορυφαίοι ανά κατηγορία αναδείχθηκαν και τιμήθηκαν οι: Κορυφαίος αθλητής 2019 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, Κορυφαία αθλήτρια 2019 η Κατερίνα Στεφανίδου, Κορυφαίος προπονητής ο Γιώργος Πομάσκι, Κορυφαία ομάδα 2019 η Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών του Ολυμπιακού, Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία 2019 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και Κορυφαία ομάδα με αναπηρία 2019 η Εθνική Ομάδα Κωφών Γυναικών Μπάσκετ.

Έγιναν, επίσης, οι εξής βραβεύσεις:

Το Έπαθλο «Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους» απονεμήθηκε στους Σπύρο ΓιαννιώτηΑλέξη Αλβανό και Εβίνα Μάλτση, για την πολυετή και πολυσήμαντη προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό.

Το Έπαθλο «Κοινωνικής Προσφοράς» απονεμήθηκε στην Οικογένεια Απόστολου και Τζούλιας Τσιτσιπά και στην Οικογένεια Αλέξανδρου Νασούλα και Ευαγγελίας Ψάρρα, για την προσφορά τους στην Κοινωνία και τον Αθλητισμό.

Το Έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» απονεμήθηκε από κοινού στις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για την απόφασή τους να συνεργαστούν και να στείλουν ένα μήνυμα ότι το ποδόσφαιρο ενώνει.

Το Έπαθλο Ανερχόμενου Ταλέντου απονεμήθηκε στους Απόστολο Παπαστάμο (κολύμβηση), Κωνσταντίνο Λιβανό (ποδηλασία), Μιχαέλα Λάκη (τένις), Μαρία Τσαμοπούλου-Μελίνα Παππά (ιστιοπλοϊα).

Ειδικές Τιμητικές Διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στους εξής:

  • Αναστάσιο Μαρκουίζο ή «Ιαβέρη», για την κοινωνική του προσφορά.
  • Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, για την κατάκτηση του ασημένιου  μεταλλίου στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ από την ομάδα μπάσκετ αγοριών.
  • 1ο Γενικό Λύκειο Βούλας, για  την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα μπάσκετ από την ομάδα μπάσκετ κοριτσιών.
  • Μαρία Πολύζου, για τις σημαντικές της δράσεις στο δρομικό κίνημα.
  • Στη ΧΑΝΘεσσαλονίκης, για τα 100 χρόνια προσφοράς της στην κοινωνία και τον αθλητισμό.
  • Στον Δημήτρη Κωστούρο, Δήμαρχο Ναυπλιέων για τις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Αθλητικό Τουρισμό.
  • Στη Μαρίνα Κουταρέλη για την ίδρυση του Spetses Mini Marathon, της μεγαλύτερης πολυαθλητικής διοργάνωσης στη χώρα μας.
  • Στον Κώστα Μητρόπαπα για τη διοργάνωση πολυαθλητικών events στη χώρα μας με συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξη.

Το Δ.Σ. του Α.Π.Σ. Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» στο Βουλευτή Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκο

Ο Βουλευτής Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος υποδέχθηκε το Δ.Σ. του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ».

Στη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέξανδρος Πούλιος εξήγησε στον Βουλευτή την ιστορία του συλλόγου, τους σκοπούς και τις δράσεις του και σημείωσε χαρακτηριστικά, «στα 10 χρόνια λειτουργίας μας επιτύχαμε δυναμική παρουσία με την συμμετοχή μας στους αγώνες, την έμπρακτη ευαισθησία – αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, τις πολιτιστικές δράσεις και κυρίως τον πρωταρχικό στόχο της δράσης μας η οποία είναι η ενδυνάμωση του μαζικού αθλητισμού».

Στην τοποθέτηση του ο Βουλευτής εξήρε το έργο του συλλόγου. Παράλληλα τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση την οποία έχει λάβει ο μαζικός αθλητισμός και σημείωσε χαρακτηριστικά «οι αγώνες μαζικού αθλητισμού – στους οποίους συμμετέχω προσωπικά – αποτελούν μια υγιή κοινωνική δράση η οποία μόνο οφέλη προσφέρει. Στην προσπάθεια αυτή θα με βρίσκετε σταθερά αρωγό».

Στην συνέχεια το Δ.Σ. ενημέρωσε τον κ. Μπαραλιάκο για θέματα τα οποία αφορούν τον σύλλογο, τους χώρους άθλησης και τη διοργάνωση των αγώνων, αποκομίζοντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από την συνάντηση.

x

Send this to a friend