Ποια κατεψυγμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα φρέσκα;

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι πρέπει να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας όσο γίνεται πιο φρέσκα. Μια νέα μελέτη όμως βρήκε ότι αυτό δεν είναι πάντα σωστό.

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά ενώ τα φρούτα που αφήνονται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου χάνουν με το πέρασμα των ημερών κάποια ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

H μελέτη υποστηρίζει τα ευρήματα μιας παλιότερης η οποία είχε δείξει ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του κατεψυγμένου αρακά και του κατεψυγμένου μπρόκολου είναι παρόμοια με αυτήν που έχουν όταν είναι πολύ φρέσκα.

Φαίνεται ότι η κατάψυξη συμβάλει στην διατήρηση της θρεπτικής αξίας των φρέσκων προϊόντων κατά την αποθήκευση.

Τροφές που δεν ξέρετε ότι συντηρούνται στην κατάψυξη!

Ανάλυση οκτώ φρούτων και λαχανικών

Ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια στην Αθήνα (UGA) ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οκτώ φρούτων και λαχανικών δύο φορές: α) την ημέρα που τα αγόρασαν και β) έπειτα από πέντε ημέρες αφού προηγουμένως διατηρήθηκαν σε ένα οικιακό ψυγείο.

Επιπλέον, ανέλυσαν ανάλογη ποσότητα από τα ίδια προϊόντα, τα οποία τοποθέτησαν στην κατάψυξη αμέσως μετά την αγορά τους.

Τα προϊόντα που αναλύθηκαν ήταν τα μούρα, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα φασολάκια, το καλαμπόκι, το σπανάκι, το κουνουπίδι και ο αρακάς.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η θρεπτική αξία των περισσότερων κατεψυγμένων ήταν παρόμοια με αυτή που είχαν όταν αγοράστηκαν αρχικά, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φολικό οξύ ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τα φρούτα που είχαν αποθηκευθεί στο ψυγείο.

Bιταμίνες και ιχνοστοιχεία

«Η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ελαττώνεται όσο περνάει ο καιρός από τη συγκομιδή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόναλντ Πεγκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο UGA. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταψυγμένες είναι πολύ υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών από τα φρέσκα πέντε ημερών που ήταν στο ψυγείο και αυτό αποτέλεσε μια έκπληξη”.

14 τρόφιμα που βρίσκεις παντού και κρατάνε χρόνια!

«Η μελέτη μας έδειξε ότι όσα καταψύχονται παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ότι όσα φυλάσσονται στο ψυγείο. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη διότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι ζώντες οργανισμοί, που αναπνέουν, γερνάνε και διασπώνται με τον καιρό. Επιπλέον, υπάρχει το οξειδωτικό, το μικροβιακό και το ενζυμικό στρες που τα κάνουν να χάνουν θρεπτικά συστατικά».

Να σημειωθεί ότι η “αναπνοή” είναι μία διεργασία στα φρούτα και στα λαχανικά που τα φθείρει. Τα οργανικά στοιχεία τους (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) διασπώνται, με αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους.

Δεδομένου ότι ο περισσότερος κόσμος δεν αγοράζει καθημερινά φρούτα και λαχανικά αλλά σε εβδομαδιαία βάση, ο δρ Πεγκ εκτίμησε ότι από θρεπτικής πλευράς είναι προτιμότερο να φυλάει όσα από αυτά μπορεί στην κατάψυξη.

Για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κατεψυγμένων Τροφών των ΗΠΑ, ωστόσο οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη είπαν ότι η ανάλυση “μιλάει από μόνης της”.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να φάτε ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης

Previous ArticleNext Article

Τροφες που δεν πρέπει να τρως όταν το στομάχι σου είναι άδειο!

Τι δεν πρέπει να τρως όταν το στομάχι σου είναι τελείως άδειο!

Υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγεις να τις γεύεσαι όσο το στομάχι σου είναι άδειο. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές και γιατί δεν πρέπει να τις καταναλώνουμε με άδειο το στομάχι!

Μπανάνες

Μπορεί να είναι γευστικές και να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό μας ωστόσο αν φάμε μια μπανάνα με άδειο στομάχι τα επίπεδα μαγνήσιου στον οργανισμό αυξάνονται δυσανάλογα και αυτό με τη σειρά του προκαλεί ανισορροπίες στα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Φυσικά αυτό δεν ισχύει αν έχεις τρέξει αρκετά χιλιόμετρα, αφού σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι τόσο το μαγνήσιο όσο και το κάλιο της μπανάνας η οποία είναι το φρούτο του δρομέα.

Τσάι και καφές

Ο καφές και το πράσινο τσάι περιέχουν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και ίσως να αποτελούν το κλειδί για την μακροζωία! Υπάρχει όμως ένα αλλά, το τσάι και ο καφές περιέχουν σημαντικές ποσότητες οξέων που μπορεί να επηρεάσουν τα τοιχώματα του στομάχου όταν δεν έχουμε φάει.

Πικάντικα φαγητά

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στις πικάντικες γεύσεις! Όταν τις τρώμε, όμως, με άδειο στομάχι, οι ισορροπίες των οξέων αλλάζουν και μπορεί να προκληθεί κάποια αντίδραση στα τοιχώματα- τις περισσότερες φορές κράμπες.

Αναψυκτικά

Tο ανθρακικό μπορεί να αντιδράσει με τα οξέα του στομάχου και να προκαλέσει ναυτία ή καούρα.

Ντομάτες

Τα οξέα που περιέχουν οι ντομάτες μπορεί να αναμειχθούν με τα φυσικά οξέα του στομάχου αυξάνοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθούν πέτρες.

Τα λάθη που δεν σου επιτρέπουν να αδυνατίσεις

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Όποιος θέλει να χάσει το έξτρα βάρος που τον ταλαιπωρεί, θα πρέπει πάντα να θυμάται ότι το υπάρχον βάρος δεν είναι τίποτα άλλο από το άθροισμα δυο βασικών παραγόντων.

Από το επίπεδο της φυσικής δραστηρίότητας και από την ποιότητα (και ποσότητα της διατροφής). Αν δεν γίνει μια παρέμβαση σε ένα από τα δύο (ιδανικά και στα δυο), το επιθυμητό αποτέλεσμα μάλλον δεν θα έρθει.

Αν στόχος λοιπόν είναι το αδυνάτισμα και η απώλεια λίπους, ας δούμε τους διατροφικούς παράγοντες που το επηρεάζουν. Τα μεγαλύτερα λάθη που συναντάμε στη διατροφή είναι τρία: Το άτακτο ωράριο γευμάτων, το τσιμπολόγημα και η συχνή κατανάλωση γλυκών.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή τελικά;

Άτακτο ωράριο γευμάτων

Αν και ο αυθορμητισμός είναι καλός στη ζωή μας, στη διατροφή δεν μας βοηθάει καθόλου. Ο καθένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει πως θα κινηθεί η επόμενη μέρα. Πως θα καταφέρει να ενσωματώσει πρωινό γεύμα, τι υγιεινές επιλογές θα έχει ως σνακ, που θα βρεθεί το μεσημέρι και τι διαθεσιμότητα θα υπάρχει κ.ο.κ. Αν δεν προγραμματίσει, θα φάει ό, τι βρεθεί μπροστά του όπως τα τυροπιτάκια του συναδέλφου! Δεν είναι τόσο θέμα πειθαρχίας και αυτοελέγχου, αλλά προετοιμασίας!

Τσιμπολόγημα

Υπάρχουν 2 ειδών τύποι, του αλμυρού και του γλυκού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε τρόφιμο με βάση το αλεύρι, είτε αλμυρό (κράκερ, κριτσίνια κ.α), είτε γλυκό (κεικ, μπισκότα, βουτήματα) ανά 100 γρ. προσδίδουν 500 περίπου θερμίδες! Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας κρακεράκια για σνακ ή να πιεις το καφέ σου με μπισκοτάκια θα πρέπει να το ξανασκεφτείς γιατί 100 γρ. από τα παραπάνω είναι σαν τα τρως ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο!

Οι 10 τρόποι για να χάσεις βάρος σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Harvard

Κατανάλωση γλυκού

Ο αποκλεισμός και η στέρηση αγαπημένων τροφίμων είναι ο πιο βασικός παράγοντας αποτυχίας της οποιαδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά. Αν τα στερηθούμε, κάποια στιγμή θα ξεσπάσουμε και θα πέσουμε μετά μανίας σε ό,τι νιώθουμε πως έχουμε στερηθεί. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο.. Είναι κάτι ενδιάμεσο! Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε όποιο τρόφιμο μας αρέσει, άλλα με ένα μέτρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας. Τα 50 γρ. σοκολάτας καθημερινά είναι πολύ για τους περισσότερους από εμάς. Αρκεί να σκεφτείς ότι μια τέτοια συνήθεια θα έχει σαν αποτέλεσμα 1,5 κιλό το μήνα (ή αλλιώς 15 σοκολάτες!) ή 18 κιλά σοκολάτας σε έναν χρόνο!

Διαβάστε επίσης: Απώλεια λίπους και γράμμωση σε 10 βήματα

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

x
Send this to a friend