Site icon runnfun.gr

“Πιάσιμο” μετά την προπόνηση: Έτσι θα απαλλαχθείς γρηγορότερα

Άκου το σώμα σου: Η διαφορά ανάμεσα στον καλό και τον κακό πόνο

Όσα αναμφισβήτητα οφέλη και αν έχει συστηματική άσκηση, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, υπάρχουν μέρες που μετά από τη προπόνηση ενδέχεται να νιώθουμε μεγάλο πόνο και πολλή κούραση.

Ένα βασικό είδος πόνου μετά την άσκηση είναι το λεγόμενο «πιάσιμο» και αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και κάνει την εμφάνισή της είτε έπειτα από μεγάλη αποχή από τις προπονήσεις είτε έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα ακόμα και από έμπειρους αθλητές.

Για χρόνια υπήρχε η πεποίθηση πως αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στους μύες. Αν και αυτό είναι σωστό, πλέον γνωρίζουμε επιπροσθέτως, το πιάσιμο μετά από την άσκηση είναι απόρροια μικροτραυματισμών που έχουν υποστεί οι μυϊκές ίνες.

Το γνωστό σε όλους μας πιάσιμο μπορεί να προκληθεί είτε εξαιτίας του είδους της άσκησής μας είτε εξαιτίας της χρονικής διάρκειάς της είτε της έντασής της. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και από πολύ απλές ενέργειες όπως το ανέβασμα μιας σκάλας ή η απότομη μεταφορά βαριών αντικειμένων.

Ο επίσημος όρος είναι DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) και συνήθως κάνει την εμφάνισή του 12 με 20 ώρες μετά από την άσκηση, όταν πλέον το σώμα μας έχει αρχίσει να χαλαρώνει. Συνήθως γίνεται αισθητό την επόμενη μέρα, όταν ξυπνάμε το πρωί.

Το πρόβλημα είναι ότι άπαξ και το πάθεις δεν μπορείς εύκολα να απαλλαχθείς από αυτό. Μπορούμε ωστόσο να μειώσουμε τον πόνο μέχρι να κάνει τον κύκλο του. Για να το ξεπεράσουν οι μύες μας χρειάζονται ξεκούραση προκειμένου να αυτοθεραπευθούν. Ταυτόχρονα βέβαια δεν πρέπει να σταματήσουμε και να αθλούμαστε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Μετά την προπόνηση: Πόσο μένει ανοικτό το… μαγικό «παράθυρο» διατροφικής αποκατάστασης

Πρόγραμμα στην άσκηση 

Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, ο πιο σωστός δρόμος είναι να γυμναζόμαστε τακτικά και με πρόγραμμα. Η σωστή άσκηση οφείλει να αρχίζει με ήπιους ρυθμούς και αυξάνεται προοδευτικά. Μπορούμε παράλληλα στο διάστημα που είμαστε πιασμένοι σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, να δώσουμε έμφαση σε άλλα σημεία του σώματος. Με άλλα λόγια, χρειάζεται προσοχή στο σχεδιασμό της εβδομαδιαίας μας προπόνησης.

Σωστές τροφές

Η τροφή επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Οι υδατάνθρακες βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει την κούραση, αναπληρώνοντας το γλυκογόνο που έχει ξοδευτεί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Την ίδια στιγμή, η πρωτεΐνη βοηθά τους μύες μας να επιδιορθώσουν τις μικροφθορές που προέκυψαν και να γίνουν δυνατότεροι. Συνεπώς, επιλέξτε με προσοχή τα γεύματά σας μετά την προπόνηση.

Διατάσεις: Πότε πρέπει να κάνετε και γιατί;

Αποκατάσταση μετά την προπόνηση 

Για την αποφυγή τραυματισμών απαραίτητη είναι και η διαδικασία αποκατάστασης μετά την άσκηση. Ο ρόλος των μυϊκών διατάσεων είναι πολύ σημαντικός, καθώς μεταβάλλουν το μήκος του μυ και συμβάλλουν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποτελεσματική λειτουργία των κινητικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος. Επίσης, οι ήπιες διατάσεις θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο.

Πάνω απ΄όλα ωστόσο, η ανάπαυση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, συνδυαστικά πάντα με την διατροφή. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι απαιτούνται περίπου 48 ώρες προκειμένου η ίδια μυϊκή ομάδα να είναι έτοιμη για εκγύμναση. Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο οφείλουμε να ξεκουραστούμε όσο περισσότερο γίνεται.

Tα καλά νέα είναι ότι το σώμα μας έχει μνήμη. Οπότε αν καταφέρετε να περιορίσετε τους μυικούς πόνους την επόμενη φορά θα νιώθετε λιγότερο πιασμένοι.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version