Site icon runnfun.gr

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Ελάχιστα πράγματα θυμίζουν καλοκαίρι περισσότερο από μια ζουμερή φέτα καρπουζιού. Μάλιστα, το καρπούζι δεν είναι απλά αναζωογονητικό σε συνθήκες έντονης ζέστης αλλά και ευεργετικό για όσους αθλούνται και τρέχουν.

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό. Για την ακρίβεια, το περίπου 90% ενός καρπουζιού είναι νερό. Δυο φέτες περιέχουν μόλις 80 θερμίδες και 21 γραμμάρια υδατανθράκων. Αν και το καρπούζι περιέχει ζάχαρη, πρόκειται για ένα φυσική ζάχαρη που την καθιστά πολύ καλύτερη επιλογή από τα προστιθέμενα ή επεξεργασμένα σάκχαρα.

Εμπεριέχει επίσης βιταμίνες Α, Β6 και C, οι οποίες ενισχύουν τις αντοχές σας στο τρέξιμο και σας βοηθάνε να αποφεύγετε τις μυϊκές κράμπες.

Συγκεντρωτικά:

1. Βελτιώνει την απόδοσή σας

Η αύξηση της ικανότητάς σας να καταναλώνετε αποτελεσματικά οξυγόνο, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την απόδοσή σας κατά την προπόνηση. «Το καρπούζι περιέχει νιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και την πρόσληψη οξυγόνου», λέει η αθλητική διαιτολόγος, Λόρι Νεντέσκου

2. Κάνει την ανάκτηση μια πιο εύκολη διαδικασία

«Οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση του οργανισμού μετά από μια κούρσα», λέει η Νεντέσκου. Με 21 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά μερίδα, το καρπούζι είναι εξαιρετικό για αυτό. Μάλιστα, η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να σας κάνει να θέλετε να τρέξετε ξανά πολύ γρήγορα μετά την τελευταία φορά.

3. Μειώνει τον πόνο

Το καρπούζι είναι πλούσιο στο αμινοξύ L-κιτρουλλίνη. Μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι η ενίσχυση του οργανισμού με τη συγκεκριμένη ουσία βοηθάει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου μετά από μια έντονη προπόνηση.

4. Καταπολεμάει τις ασθένειες

Τα ζουμερά φρούτα περιέχουν το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο συνδέεται συνήθως με τις ντομάτες, ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι το καρπούζι περιέχει πολύ περισσότερο αντιοξειδωτικό από την ντομάτα. Tο καρπούζι και το λυκοπένιο προστατεύει από τις φλεγμονές και τις κυτταρικές βλάβες, οι οποίες είναι γνωστό ότι οδηγούν σε πιο σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Ενυδάτωση

Μια φέτα καρπούζι περιέχει περίπου 140 χιλιοστόλιτρα νερού, δηλαδή πάνω από μισό ποτήρι. Αν πριν ή μετά μια διαδρομή φάτε καρπούζι, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε και ειδικά αγωνίζεστε να πιείτε αρκετό νερό όλη την ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Είναι η μπανάνα τελικά το φρούτο του δρομέα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version