Site icon runnfun.gr

Οι βασικοί κανόνες διατροφής που πρέπει να ακολουθεί κάθε δρομέας

Το ζήτημα της σωστής διατροφής ενός δρομέα είναι από αυτά που όλοι φαίνεται να έχουν μια άποψη. Πολλές φορές αυτή η άποψη είναι ξεκάθαρα εμπειρική και ο καθένας κρίνει τι σημαίνει σωστή διατροφή για έναν δρομέα με βάση την προσωπική του εμπειρία.

Άλλες φορές γίνεται μια επίκληση στην επιστήμη αλλά με αρκετά απλοποιημένο τρόπο ώστε αυτό που να λαμβάνεται υπόψιν να είναι μόνο η ενδυνάμωση ενός αθλούμενου.

Τρέξιμο και διατροφή: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Σε κάθε περίπτωση το σώμα δεν είναι μηχανή ώστε να αντιλαμβανόμαστε την ενίσχυσή του με τροφή σαν τροφοδότηση με βενζίνη. Γι’ αυτό και το ζήτημα της διατροφής ενός δρομέα οφείλει να προσεγγίζεται με έναν πολυδιάστατο τρόπο.

Πρόσληψη υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι για κάθε δρομέα, διότι μετατρέπονται σε γλυκόζη από το σώμα, η οποία αποθηκεύεται στους μύες με τη μορφή γλυκογόνου. Όταν τρέχουμε, το σώμα μας χρησιμοποιήσει αυτό το γλυκογόνο ως πρωταρχική πηγή ενέργειας. Με άλλα λόγια, οι υδατάνθρακες μας εξαφασφαλίζουν ταχύτητα και αντοχές. Τροφές όπως το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά και η βρώμη πρέπει να είναι τμήμα της διατροφής ενός δρομέα.

Κατανάλωση πρωτεϊνών καλής ποιότητας 

Αν και στα μυαλά των περισσότερων η πρωτεΐνη είναι συνδυασμένη με τον όγκο, παραμένει απαραίτητη και για τους δρομείς καθώς δίνει την δυνατότητα στους μύες να επανέρχονται γρήγορα μετά την πίεση ενός αγώνα και να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα στην επόμενη προπόνηση ή τον επόμενο αγώνα. Το μυστικό βέβαια είναι να τρώτε πρωτεΐνη καλής ποιότητας. Η ιδανική πρωτεΐνη για έναν δρομέα είναι η φυτική καθώς εμπεριέχει χαμηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών και χωνεύεται πιο εύκολα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες είναι το καστανό ρύζι, οι φακές, το κινόα, η σόγια και τα αυγά.

Τρέξιμο και διατροφή: Υπέροχα σνακ για όλες τις ώρες και οι θερμίδες τους

Κατανάλωση αντι-φλεγμονώδων τροφίμων

Πολύ συχνά, οι δρομείς πάσχουν από φλεγμονή των μυών ή των αρθρώσεων. Έτσι, η διατροφή τους οφείλει να είναι πλούσια σε φυσικά αντι-φλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά ώστε να συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών. Ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, το κουκουνάρι και οι ηλιόσποροι είναι οι ενδεδειγμένες τροφές της κατηγορίας.

Κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών

Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας παράγει μόρια που με τη σειρά τους προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν προστατευτικά για τον οργανισμό από τα συγκεκριμένα μόρια. Μπορεί να μην βελτιώνουν την αθλητική απόδοση ωστόσο είναι αναγκαία για την υγεία μας. Οι τροφές που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών είναι τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, οι ντομάτες, το μπρόκολο και τα παντζάρια.

Διαβάστε επίσης: Δέκα πρακτικά βήματα διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version