Οι τέσσερις απλές αλλαγές στη ζωή σου που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Photo by Steven HWG on Unsplash

Ακόμα και αν έχετε υψηλό γενετικό κίνδυνο να πάθετε Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας στο μέλλον, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητές σας για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, είναι η υιοθέτηση τεσσάρων απλών μέτρων υγείας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, όπως τονίζει μια νέα μελέτη.

Για την εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν πάνω από 1.700 συμμετέχοντες, εξετάζοντας τόσο τη γενετική τους προδιάθεση για Αλτσχάιμερ όσο και για άλλες μορφές άνοιας και του τρόπου ζωής τους. Η ποιότητα του τρόπου ζωής τους υπολογίζεται με βάση τέσσερις παράγοντες: το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη διατροφή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πάνω από 1.700 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 64 ετών, οι οποίοι ακολουθούσαν υγιείς συμπεριφορές σε αυτούς τους τέσσερις τομείς ή σε κάποιους από αυτούς.

Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι ένα δείγμα υγιεινού τρόπου ζωής σε μετριοπαθές επίπεδο είναι να το να μην καπνίζεις, το να γυμνάζεσαι σε μέτρια ένταση για δυόμισι ώρες την εβδομάδα, να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ψαριών δύο φορές την εβδομάδα, λίγα έως καθόλου επεξεργασμένα κρέατα καθώς και το πολύ μια μπύρα την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, ένας δυσμενής τρόπος ζωής περιλαμβάνει το κάπνισμα τακτικά, το να μην ασκείσαι τακτικά, το να έχεις μια διατροφή που περιλαμβάνει λιγότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την εβδομάδα, δύο ή περισσότερες μερίδες κρέατος την εβδομάδα και τρεις μπύρες μπύρας την ημέρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου οκτώ χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 0,8% των ατόμων με υγιεινό τρόπο ζωής ανέπτυξε άνοια, ενώ αυτό δεν ίσχυε για το 1,2% των ατόμων που ζούσαν ανθυγιεινά. Πιο εξειδικευμένα ωστόσο, εκείνοι με υψηλό γενετικό κίνδυνο, εφαρμόζοντας υγιεινό τρόπο ζωής, μείωσαν τις πιθανότητες άνοιας κατά 32%, σε σύγκριση με αυτούς που αντιμετωπίζουν γενετικό κίνδυνο και ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο που ταυτόχρονα, ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο αλλά υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε ειδικά τους λόγους που ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας, οι επιστήμονες εξηγούν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής τείνει να βελτιώνει διάφορους καρδιαγγειακούς και εγκεφαλοαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Επίσης, η κατανάλωση υγιεινής διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, πιθανώς επειδή βοηθά στις μείωσεις των εγκεφαλικών φλεγμονών.

Διαβάστε επίσης; Η άσκηση «θωρακίζει» τη μνήμη

Previous ArticleNext Article

Καρδίτσα και Ρέθυμνο “πρωταθλήτριες” Ευρώπης σε ασφαλές περπάτημα και ποδηλασία

Καρδίτσα και το Ρέθυμνο αναδείχθηκαν “πρωταθλήτριες”, ανάμεσα σε 3.135 ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, με τη χώρα μας να σημειώνει εθνικό ρεκόρ με 86 συμμετοχές.

Ειδικότερα, η Καρδίτσα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία των μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο -μία από τις τρεις φιναλίστ πόλεις- κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων. Το θέμα της εκστρατείας του 2019, για το οποίο ξεχώρισαν οι δύο ελληνικές πόλεις, ήταν «Ασφαλές περπάτημα-ασφαλής ποδηλασία».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, η ποιοτική κυκλοφοριακή σύνδεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση καθαρότερης ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, καθώς και η δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «δεν είναι μικρό πράγμα το επίτευγμα της Καρδίτσας και του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις πρωτοβουλίες τους για το ασφαλές περπάτημα και την ασφαλή ποδηλασία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «και άλλοι ελληνικοί δήμοι θα ακολουθήσουν».

«Συγχαίρω την Καρδίτσα για την πρωτιά της, αλλά και το Ρέθυμνο, την πόλη της καταγωγής μου, για την ευρωπαϊκή διάκριση, με την προσθήκη ότι αναγνωρίζεται πλέον ως μεγάλη πόλη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ανακοίνωσή του, συγχαίρει τους δύο νικητές δήμους. Παράλληλα, όπως σημειώνει, συνεχίζει την προώθηση της εκστρατείας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2002.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο συμβάλει, με συνεχή ενημέρωση και καθοδήγηση, με προβολή των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών, με συνεχή επικοινωνία με τα στελέχη των δήμων μέσω του network, «Δίκτυο των Τοπικών Συντονιστών για την Βιώσιμη Κινητικότητα», εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία του και εξασφαλίζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα υποστήριξης μελετών και έργων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη καταθέσει σχετική τροπολογία για τη δημιουργία προσωρινών πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο και το Εθνικό Σχέδιο για την προσβασιμότητα με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Δημοτικό Στάδιο Ζωγράφου – Εδωσε συγχαρητήρια για το σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής δρομέων

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στο Δημοτικό Στάδιο Ζωγράφου – Εδωσε συγχαρητήρια για το σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής δρομέων

To δημοτικό στάδιο Ζωγράφου «Γρηγόρης Λαμπράκης» επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης για να δει το πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής εισόδου στις αθλητικές εγκαταστάσεις που εφαρμόζει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου.

Το Υφυπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας μαζί με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Γιώργο Γιαννακόπουλο και τον Αντιπρόεδρο Δήμο Μπουλούκο. Στον κ. Αυγενάκη παρουσιάστηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που εφαρμόζονται στην εγκατάσταση και κυρίως του έγινε επίδειξη του προγράμματος ηλεκτρονικής εγγραφής που εφάρμοσε το Νομικό Πρόσωπο σε συνεργασία με την εταιρεία OTS και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δρομέα να κλείνει τη θέση του στο στάδιο, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μετά την επίδειξη ο κ. Αυγενάκης είπε: «Συγχαρητήρια, κάνατε πράξη την ατομική ευθύνη. Είναι πραγματικά μία εξαιρετική εφαρμογή που βοηθά σημαντικά στην τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θέλουμε να εφαρμόζεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου όλοι οι αθλητές και οι αθλούμενοι να είναι ασφαλείς. Ευθυγραμμίζεται μάλιστα και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζουμε και εμείς στον αθλητισμό, με το μητρώο αθλητικών σωματείων, με το πρόγραμμα «Πέλοπας» της ηλεκτρονικής εγγραφής των εγκαταστάσεων σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και με την ψηφιακή κάρτα αθλητή που θέλουμε να εφαρμόσουμε για όλους, από τους αθλητές των συλλόγων μέχρι τους αθλούμενους».

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας είπε: «Με χαρά υποδεχθήκαμε τον Υφυπουργό στην πόλη μας, με τον οποίο μάλιστα με συνδέει μία μακρόχρονη φιλία. Του δείξαμε με υπερηφάνεια την πρωτοποριακή εφαρμογή την οποία ήδη χρησιμοποιούμε για το Γρηγόρης Λαμπράκης και θα επεκτείνουμε και στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο. Ο Δήμος Ζωγράφου θέλουμε εκτός από μία πόλη με παράδοση στον αθλητισμό, να είναι μία πόλη που πρωτοπορεί στον αθλητισμό και ήδη το κάνουμε πράξη».

Εκ μέρους του Νομικού Προσώπου ο Πρόεδρος Γιώργος Γιαννακόπουλος είπε: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για το Δήμο μας, καθώς παρουσιάσαμε στον κ. Αυγενάκη την πρωτοποριακή εφαρμογή που έχουμε υλοποιήσει με την εταιρεία OTS και πραγματικά βοηθά τα μέγιστα στην εφαρμογή του υγιεινομικού πρωτοκόλλου για την είσοδο στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους του ΓΑΣ Ιλισός, του ΠΑΣ Ζωγράφου και του ΣΑΠΑΖ, των τριών σωματείων κλασικού αθλητισμού της περιοχής που ήταν σήμερα μαζί μας».

Στο στάδιο ήταν και οι πρωταθλητές του ΓΑΣ Ιλισός Ντενίζ Δημάκη και Γρηγόρης Σκουλαρίκης μαζί με τους προπονητές Γιώργο Ζώργο και Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερη συνομιλία με τον Λευτέρη Αυγενάκη, όπως και η προπονήτρια του ΠΑΣ Ζωγράφου και πρώην μαραθωνοδρόμος Δήμητρα Παπασπύρου.
Στον Υφυπουργό Αθλητισμού δόθηκε ως αναμνηστικό μία μπλούζα από τον λαϊκό αγώνα δρόμου Ζografou City Run που έγινε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ από τη διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Δήμας, Λάμπρος Καλλαρύτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ευθυμίου καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος.

x
Send this to a friend