Οι νέοι άνθρωποι άνοιξαν τον δρόμο για μία καλύτερη υγεία για όλους στο SNF Nostos Health

Στις 23 και 24 Ιουνίου, το SNF Nostos Health συγκέντρωσε επαγγελματίες από τον τομέα της υγείας, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, μουσικούς και ―το βασικότερο― νέους ανθρώπους, προκειμένου να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συλλογικά στον τομέα της υγείας, και να χαράξουν τον δρόμο προς την επίλυσή τους. Η φετινή εκδοχή της ετήσιας, καλοκαιρινής διοργάνωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) περιλάμβανε ανοιχτές συζητήσεις, πέρα από ιδεολογικές διαφορές και γεωγραφικά σύνορα, νέες ανακοινώσεις σχετικά με δωρεές του ΙΣΝ, καθώς και την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί από κοντά και να απολαύσουμε αξέχαστες συναυλίες, έναν αγώνα δρόμου και έναν συμπεριληπτικό αγώνα μπάσκετ για όλους στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να γεμίσουμε ενέργεια για το έργο που έχουμε μπροστά μας. Συνολικά, περίπου 30.000 άτομα ήταν μαζί μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, για το SNF Nostos Health, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι παρακολούθησαν τη διοργάνωση διαδικτυακά.

«Η επίτευξη μίας καλύτερης υγείας για όλους προϋποθέτει να δώσουμε χώρο σε νέες φωνές, να προσεγγίσουμε τα ζητήματα από διαφορετικές οπτικές, και να είμαστε διατεθειμένοι να επανεξετάσουμε το status quo και να μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Αυτή ήταν η φιλοσοφία που ενέπνευσε τόσο το περιεχόμενο όσο και τη μορφή του SNF Nostos Health, με τους νέους ανθρώπους να θέτουν τις βάσεις για πιο ειλικρινείς συζητήσεις, που τόσο ανάγκη έχουμε στον τομέα της υγείας. Με διαύγεια, χιούμορ και αιχμηρή διορατικότητα, οι νέοι συμμετέχοντες μάς έδειξαν ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό, με παρονομαστή την καλή υγεία ―και παράλληλα μας υπενθύμισαν εμφατικά την υποχρέωσή μας να δράσουμε άμεσα και δραστικά για να το πετύχουμε».

 

Το φετινό SNF Nostos, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD (incubator for Media Education and Development), προσκάλεσε δημοσιογράφους να συμμετάσχουν ενεργά, μέσα από το πρώτο iMEdD Media Area, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο SNF Nostos. Στο πλαίσιο του Μedia Area, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ομιλητές και ομιλήτριες του SNF Nostos Conference, μεταξύ των οποίων με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, τον Nικόλα Χρηστάκη, Καθηγητή Sterling Κοινωνικών & Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, την Αναπληρώτρια Αντιπρύτανη Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα, του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins, Beth Blauer, και την Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Μηχανικής και Μηχανικής Συστημάτων, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Lauren Gardner.

Οι νέοι άνθρωποι αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο του SNF Nostos Health, οι οποίοι άφησαν το προσωπικό τους στίγμα -εξάλλου το μέλλον των εθνικών συστημάτων υγείας τους αφορά περισσότερο από κάθε άλλον. Στο SNF Nostos Conference, η Beatrice, ο Γιάννης, η Mary Ann, η Joy, ο Gerald, και ο Thibeaux, τα μέλη του SNF Nostos Youth Advisory Committee, είχαν τον ρόλο του οικοδεσπότη, και μοιράστηκαν με το κοινό τις δικές τους εμπειρίες. Αποκορύφωμα του συνεδρίου ήταν η συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ ―υπό την επιμέλεια και τον συντονισμό της Διευθύνουσας Συμβούλου του iMEdD, Εκτελεστικής Διευθύντριας των Διαλόγων του ΙΣΝ και δημοσιογράφου, Άννας-Κύνθιας Μπουσδούκου― όπου τα μέλη του SNF Nostos Youth Advisory Committee συζήτησαν για τη σχέση τους με τα social media. Δεκαέξι νέοι άνθρωποι από τη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και την Ελλάδα ήταν η επίσημη ραδιοφωνική φωνή του φεστιβάλ, μέσω του SNF Nostos Pop-Up Radio, το οποίο στήθηκε σε συνεργασία με το Children’s Radio Foundation και το Ράδιο Πάντειον, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα και παρουσιάζοντας τις δικές τους απόψεις σχετικά με τη θεματολογία του SNF Nostos Conference.

Aφετηρία για τις συζητήσεις, που παρουσιάστηκε διεξοδικά στο ξεκίνημα της πρώτης ημέρας, ήταν η Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ, συνολικού ύψους περίπου $750 εκατομμυρίων, η οποία ξεκίνησε στην Ελλάδα, με έργα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία τριών πρωτοποριακών, νέων νοσοκομείων, στην περιφέρεια της χώρας, και σταδιακά απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Στο SNF Nostos Conference ανακοινώθηκαν τρεις νέες μεγάλες δωρεές, συνολικού ύψους άνω των $200 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, σε μακροχρόνιους συνεργαζόμενους οργανισμούς του ΙΣΝ στη Νέα Υόρκη ―και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, στο Πανεπιστήμιο Columbia, και το Child Mind Institute— για τη δημιουργία τριών νέων εκπαιδευτικών κέντρων, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών παγκοσμίως. Ανακοινώθηκε επίσης μία νέα συνεργασία με το U.S. Green Building Council, την Green Business Certification Inc., και την Arc SkoruInc., για την καθιέρωση ενός νέου προτύπου για την πιστοποίηση της ετοιμότητας ενός κτιρίου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα τρία εν εξελίξει Νοσοκομεία ΙΣΝ, που ήδη στοχεύουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), θα λειτουργήσουν επιπλέον ως πρότυπα στο πλαίσιο του διεθνούς ορόσημου μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα―πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτιά στον τομέα του νοσοκομειακού σχεδιασμού.

Μεταξύ των συζητήσεων για την Πρωτοβουλία για την Υγεία και της συζήτησης των Διαλόγων, πραγματοποιήθηκαν πάνελ, ομιλίες και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων που άγγιξαν σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία, όπως η ανισότητα στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και η δυσπιστία προς την επιστήμη, καθώς και λιγότερο γνωστά θέματα, όπως η χρήση ψυχεδελικών ουσιών στις θεραπείες ψυχικής υγείας και οι υποστηρικτικές τεχνολογίες για άτομα με αναπηρία. Δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση, μέσω μίας ζωντανής ψηφοφορίας, καταγράφηκαν οι απόψεις του για διλήμματα βιοηθικής, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η ενωτική δύναμη της μουσικής και η κοινωνική ένταξη στην πράξη, μέσα από έναν αγώνα μπάσκετ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Γήπεδο Ζωής και τα Special Olympics. Στον αγώνα αυτόν συμμετείχαν αθλητές Special Olympics, μέλη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Κωφών και άλλοι Έλληνες πρωταθλητές, όπως οι  Γιάννης Μπουρούσης, Μαργαρίτα Μάλαμα, Εβίνα Μάλτση, Γιώργος Παπαγιάννης και Γιώργος Πρίντεζης. Οι «βουτιές» σε συναρπαστικά θέματα, και ένα γλωσσάρι όρων υγείας διασφάλισε ότι δεν υπήρχαν άγνωστες λέξεις και ότι όλοι θα ξεκινούσαν από κοινή αφετηρία τις συζητήσεις.

Περίπου 1.100 άνθρωποι συμμετείχαν στο SNF Nostos Conference, εκ των οποίων οι 55 ήταν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Health Literacy του Tipping Point, με την υποστήριξη του ΙΣΝ. Παράλληλα με τις συζητήσεις του SNF Νostos Conference, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και με διαδραστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, VR experiences, και εκθέσεις με θέμα τη δημόσια υγεία. Στις εκθέσεις, περιλαμβάνονταν: η Διαδραστική Παγκόσμια Εμπειρία με Δεδομένα Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η έκθεση A Template of Future Hospitals του Renzo Piano Building Workshop (RPBW) και οι εγκαταστάσεις Remote Pulse και Recorded Αssembly του καλλιτέχνη Rafael-Lozano Hemmer. H φωτογραφική έκθεση Eπί νοός Ειρήνη του Θοδωρή Νικολάου θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις, στο τέλος κάθε ημέρας, μας έφεραν όλους ακόμη πιο κοντά, ανεβάζοντας τη διάθεση και την ενέργειά μας. 4.294 δρομείς και 95 αθλητές Special Olympics συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου SNF Nostos Run: Tρέχοντας προς το Μέλλον που διοργανώνεται λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Αναγέννηση & Πρόοδος», συγκεντρώνοντας συνολικά €32,546 για τους οργανισμούς Polyphonica και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ιωαννιτών, που έχουν ως επίκεντρο τη μουσική και τους νέους. Οι Locomondo μάς ξεσήκωσαν με την απίστευτη ενέργειά τους, ενώ η Jorja Smith, ο Masked Wolf, και ο Good Job Nicky μάς χάρισαν μοναδικές ερμηνείες, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού.

Κάθε βράδυ, ο νυχτερινός ουρανός φωτιζόταν από ένα μαγευτικό, σχεδόν σουρεαλιστικό θέαμα: σχεδόν 350 φωτεινά drones αιωρούνταν με απόλυτη ακρίβεια, σχηματίζοντας εντυπωσιακές εικόνες, με θέμα την υγεία και την ανθρωπότητα. Ένα εντυπωσιακό laser show και DJ sets στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ έκλεισαν με ιδανικό τρόπο τις δύο αυτές διαφωτιστικές και ενδιαφέρουσες ημέρες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν στο SNF Nostos Health: τους απίθανους ομιλητές, προσκεκλημένους που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη του κόσμου για να έρθουν στην Αθήνα, όλους όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις από κοντά στο KΠΙΣΝ, και όσους παρακολούθησαν online, και πάνω απ’ όλα στους νέους ανθρώπους που είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εκδήλωσης.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 21-23 Ιουνίου του 2023, για το επόμενο SNF Nostos, που θα εστιάσει σε ένα βασικό ζήτημα της εποχής μας: την ψυχική υγεία. Η τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί το SNF Nostos θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ζήσε λίγο από τη μαγεία του #SNFNostos

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μεταβολισμός: Μύθος ή αλήθεια ότι αλλάζει το καλοκαίρι;

Jakob Owens on Unsplash

Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι ο μεταβολισμός μας είναι απλά μια διαδικασία που ορίζει το πόσο γρήγορα καίμε θερμίδες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, στην πραγματικότητα είναι «υπεύθυνος» για πολλά περισσότερα από αυτό.

Από την αναδόμηση και την ανάπτυξη κυττάρων (μεταξύ διάφορων άλλων διεργασιών), ο μεταβολισμός μας δουλεύει συνεχώς για να διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Ένας ‘γρήγορος’ μεταβολισμός είναι αυτό που πολλοί ονειρευόμαστε, καθώς συνήθως πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μας έκανε να τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε, χωρίς να βάζουμε βάρος. Μάλιστα πολλές φορές φτάνουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να του δώσουμε ένα μικρό ‘boost’, μια μικρή ώθηση.

Για παράδειγμα, σίγουρα έχουμε παρατηρήσει ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, η ζυγαριά «δείχνει» ως επί το πλείστον 1 με 2 κιλά παραπάνω. Κιλά τα οποία, όταν έρχονται οι καλοκαιρινές διακοπές, χάνονται δίχως να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, ωθώντας μας να πιστεύουμε πως το καλοκαίρι ο μεταβολισμός μας ανεβάζει στροφές και ‘καίει’ θερμίδες πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, εξ αιτίας της ανεβασμένης θερμοκρασίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αλλαγή συνηθειών

Στην πραγματικότητα, αυτό που μας καθιστά εύκολο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ή ακόμα και να χάσουμε 1 με 2 κιλά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι απλά και μόνον η αλλαγή των συνηθειών μας. Παιχνίδια στην παραλία, κολύμπι, περπάτημα το βράδυ και μια διατροφή που περιλαμβάνει θαλασσινά, λαχανικά και φρέσκα φρούτα, συμβάλλουν – χωρίς να το συνειδητοποιούμε – στη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από την κοινή γνώμη, ότι δηλαδή ο μεταβολισμός είναι πιο γρήγορος το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι, λόγω της ανάγκης προσαρμογής στις χαμηλότερες θερμοκρασίες!

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

Αυτό που πραγματικά είναι καλό να έχουμε ως στόχο, ώστε να διατηρούμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα, είναι η προστασία της μυϊκής μας μάζας. Η αποφυγή γευμάτων, οι στερητικές δίαιτες, οι αποτοξινώσεις και άλλες «μαγικές» λύσεις, οδηγούν στην απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που επηρεάζει άμεσα το βασικό μεταβολικό ρυθμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα – καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου-  είναι η μόνη  «μαγική» λύση!

Διαβάστε επίσης: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Πηγή: www.eurodiet.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρόφιμα που “καταστρέφονται” όταν μπαίνουν στο ψυγείο

Τα περισσότερα προϊόντα χρειάζονται ψυγείο για να συντηρηθούν. Όταν μιλάμε για κρέας, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις εκτός ίσως από κάποια ειδικά επεξεργασμένα και αφυδατωμένα προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο, εδώ έχουμε εξαιρέσεις.

Βασιλικός

Όταν προσπαθούμε να αποθηκεύσουμε τον βασιλικό κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στη συντήρηση, τα φύλλα του μαυρίζουν. Κρατήστε τον στον πάγκο της κουζίνας σας σε ένα σκιερό μέρος, και βάλτε το σαν λουλούδι σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι. Τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα από πάνω, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει και να κρατήσει την υγρασία του.

Πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη. Αυτό οδηγεί σε μια περίεργη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Για τις πατάτες το ψυγείο είναι πολύ κρύο. Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε καλύτερα, τις αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα στο πιο σκοτεινό και δροσερό μας ντουλάπι. Το φως του ήλιου δημιουργεί χλωροφύλλη, οι πατάτες πρασινίζουν και μερικές φορές πικρίζουν.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και να παίρνουν αέρα για να παραμείνουν φρέσκα για πολύ καιρό. Μπορείτε να το βάλετε στον “μανάβη” μέσα σε χάρτινες τρύπιες σακούλες. Κρατήστε το μακριά από τις πατάτες γιατί τις ωριμάζει και τις κάνει να χαλάνε γρήγορα. Μπορείτε αν θέλετε να καταψύξετε ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι χωρίς πρόβλημα.

Ντομάτες

Το κρύο του ψυγείου δημιουργεί χημικές ενώσεις στις ντομάτες και “σκοτώνει” τα στοιχεία εκείνα που της δίνουν φρέσκια γεύση και άρωμα. Αν θέλετε οι ντομάτες σας να γίνουν βαρετές και άνοστες, τότε βάλτε τες στο ψυγείο. Θα κρατήσουν μερικές ημέρες περισσότερο, αλλά δεν θα έχουν καμία γεύση. Η θέση τους είναι πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας.

Πεπόνια – Καρπούζια

Το ψυγείο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στο μισό. Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι τα καρπούζια και τα πεπόνια σε θερμοκρασία δωματίου αναπτύσσουν σχεδόν διπλάσια β-καροτίνη (που προάγει το υγιές δέρμα και την όραση) από ό, τι στο ψυγείο. Τα αντιοξειδωτικά αναπτύσσονται και αυξάνονται μέσα στα φρούτα αμέσως μετά τη συγκομιδή τους και όταν εμείς τα τοποθετούμε στα ψυγεία τότε, δεν τους επιτρέπουμε πλήρως να αναπτυχθούν.

Διαβάστε επίσης: Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend