Ο Κινέζος που ξυπνάει το πρωί πάνω από 50 ανθρώπους για να πάνε για τρέξιμο!

Ο Κινέζος που ξυπνάει το πρωί πάνω από 50 ανθρώπους για να πάνε για τρέξιμο!

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ο 50χρονος Κινέζος Λι Σιαοσουάν τηρεί ένα αυστηρό πρωινό πρόγραμμα: σηκώνεται στις 5.30 το πρωί, κάνει πάνω από 50 τηλεφωνήματα, τρέχει 8 με 10 χιλιόμετρα και ύστερα πάει στη δουλειά του.

Ο Λι Σιαοσουάν ξυπνάει τον κόσμο για να τρέξει

Το πολυάσχολο πρόγραμμά του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007 όταν ανάρτησε σε ένα φόρουμ στο διαδίκτυο το μήνυμα «Σηκωθείτε και αρχίστε να τρέχετε! Θα σας ξυπνήσω εγώ!», δίνοντας παράλληλα το προσωπικό του τηλέφωνο.

Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν, ζητώντας του την ασυνήθιστη αυτή υπηρεσία αφύπνισης. «Το ξεκίνησα διότι ο κόσμος δεν μπορεί να πάει για τρέξιμο επειδή δεν μπορεί να σηκωθεί νωρίς το πρωί, άρα αποφάσισα να τους τηλεφωνώ για να τους ξυπνάω. Αποδείχθηκε πολύ καλή πρακτική», δήλωσε ο Λι, που είναι δημόσιος υπάλληλος στην πόλη Τζιαοζούο, στην κεντρική επαρχία Χενάν.

«Εάν μπορούν να πηγαίνουν για πρωινό τρέξιμο για μισό χρόνο, ίσως να μην χρειάζονται πια την υπηρεσία αφύπνισης. Το βρήκα πολύ αποτελεσματικό όλο αυτό και αποφάσισα να ξυπνάω περισσότερο κόσμο και έτσι ανάρτησα τον αριθμό του τηλεφώνου μου στο διαδίκτυο», δήλωσε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζήτησαν τη βοήθειά του αυξήθηκε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα που ο Λι αναγκάστηκε να δώσει κάποια τηλεφώνα σε άλλους πρωινούς δρομείς για να κάνουν και εκείνοι με τη σειρά τους ‘πρωινές κλήσεις αφύπνισης’.

Πάνω από 50 τηλεφωνήματα τη μέρα

Μετά από 11 σχεδόν χρόνια, ο Λι κάνει σήμερα πάνω από 50 τηλεφωνήματα κάθε πρωί, σε ανθρώπους που δεν έχει συναντήσει διά ζώσης. Για πολλούς εξ αυτών, η υπηρεσία αφύπνισης του Λι τους άλλαξε τη ζωή.

«Κάποτε ήμουν υπέρβαρος και πάντα ήθελα να γυμναστώ, αλλά ήμουν πολύ οκνηρός. Αφού όμως συνάντησα έναν από τους ανθρώπους που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, ο οποίος υποσχέθηκε να με ξυπνά κάθε πρωί στις 6, το ηθικό μου αναπτερώθηκε και συνέχισα να πηγαίνω για πρωινό τρέξιμο», δήλωσε ο Γιανγκ Γκαοτσάι. Ο Γιανγκ, ένας 50χρονος Κινέζος γιατρός που ζει στην Ελβετία, προέρχεται επίσης από το Τζιαοζούο της Χενάν. Όταν επισκέφθηκε τους συγγενείς του το 2017, συνάντησε έναν από τους ανθρώπους του ‘πρωινού ξυπνήματος’. Η ιδέα του να ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους για θέματα υγείας «με το να τους ξυπνά για να πάνε για τρέξιμο» του άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισε να μεταφέρει την υπηρεσία αυτή και στην Ελβετία.

Τώρα η πρακτική αυτή έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της στην Ελβετία, με πάνω από 60 δρομείς να κάνουν πρωινά τηλεφωνήματα αφύπνισης. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, ο Γιανγκ τους πηγαίνει για περπάτημα στις Άλπεις ή για να τρέξουν σε κάποιο μαραθώνιο. Εκτός από την Ελβετία, η πρωινή αφύπνιση για τρέξιμο έχει επεκταθεί σε πάνω από 10 χώρες και περιοχές.

«Υπάρχουν άνθρωποι ‘πρωινής αφύπνισης’ στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, με τους οποίους έχουμε κρατήσει επαφή. Έχουν ομάδες για τρέξιμο που ξυπνά η μία την άλλη, και εάν δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας, θα τους ξυπνήσω και εγώ ο ίδιος προσωπικά», δηλώνει ο Λι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ενα βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν όλοι οι δρομείς

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της εποχής μας και ένας από τους υποψήφιους για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Χαρούκι Μουρακάμι (γεννήθηκε στο Κιότο το 1949) εκτός από συγγραφέας είναι ένας έμπειρος δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

Έχει τρέξει σε πάνω από 25 Μαραθώνιους, ακόμα και στον υπερμαραθώνιο του Χοκάιντο (100 χλμ). Ο πρώτος του Μαραθώνιος ήταν στην Αθήνα το 1983, όπου έτρεξε μόνος την αντίθετη διαδρομή, από την Αθήνα στο Μαραθώνα. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αφού ασχοληθεί για μερικές ώρες το πρωί με το γράψιμο, τρέχει κατά μέσο όρο 10 χιλιόμετρα, 6 μέρες την εβδομάδα.

Σύνοψη του βιβλίου “Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο”

“Δεν ξεκίνησα να τρέχω επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω δρομέας. Όπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος επειδή κάποιος μου ζήτησε να γίνω μυθιστοριογράφος. Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω – επειδή απλώς το ήθελα”.

Το 1982, αφού πούλησε το τζαζ μπαρ του για ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο, ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε ν’ αρχίσει να τρέχει για να κρατιέται σε φόρμα και να έχει την αντοχή να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε μόνος του τη διαδρομή από την Αθήνα στο Μαραθώνα και τώρα, ύστερα από δεκάδες παρόμοιες κούρσες, εκτός από τα τρίαθλα και μια πληθώρα βιβλίων, αναλογίζεται την επίδραση που είχε αυτό το άθλημα στη ζωή του και ακόμα περισσότερο στο γράψιμο του.

“Να γράφω με ειλικρίνεια για το τρέξιμο και να γράφω με ειλικρίνεια για τον εαυτό μου, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Επομένως υποθέτω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και ως μια αυτοβιογραφία επικεντρωμένη στο τρέξιμο”, γράφει στον Πρόλογο του βιβλίου του.

9789604106516-1000-0656297

Μέσα από κοπιαστικά προγράμματα προπόνησης και διαδρομές, αυτές οι αποκαλυπτικές αναμνήσεις καλύπτουν την τετράμηνη προετοιμασία του για τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005, και περιγράφουν τοποθεσίες από τους Τζίνγκου κήπους στο Τόκυο, όπου κάποτε μοιράστηκε τη διαδρομή μ’ έναν Ολυμπιονίκη, μέχρι τον ποταμό Τσαρλς στη Βοστώνη, ανάμεσα σε νέες γυναίκες, που τον άφηναν πίσω τους.

Μέσα απ’ τον θαυμαστό φακό ενός αθλήματος αναδύεται ένα κέρας αφθονίας από αναμνήσεις κι εμπνεύσεις: Η καταλυτική στιγμή όπου αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, οι μεγαλύτεροι θρίαμβοι αλλά και οι απογοητεύσεις του, το πάθος του για τους δίσκους βινυλίου, και, μετά τα πενήντα, η αναπόφευκτη φθορά της ηλικίας, το αγαπημένο του μοτίβο της “απώλειας” και η επώδυνη σοφία της ωριμότητας.

“Καθώς τρέχω”, γράφει ο Μουρακάμι, “λέω στον εαυτό μου να σκεφτεί ένα ποτάμι. Και σύννεφα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σκέφτομαι τίποτα. Το μόνο που κάνω είναι να τρέχω ασταμάτητα μες στο δικό μου, οικείο, χειροποίητο κενό, την δική μου προσωπική νοσταλγία. Κι αυτό είναι υπέροχο. Ας λένε ό,τι θέλουν”.

pinakas_vivlio

Βιογραφία συγγραφέα: Murakami Haruki

Ο Χαρούκι Μουρακάμι, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ιάπωνες συγγραφείς, γεννήθηκε στο Κιότο το 1949. Γνωρίστηκαν με τη γυναίκα του τη Γιόκο στο πανεπιστήμιο κι άνοιξαν στο Τόκιο ένα τζαζ κλαμπ με το όνομα “Peter Cat”. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Hear the Wind Sing”, εκδόθηκε το 1979 στα ιαπωνικά και το 1987 στα αγγλικά. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Pinball, 1973″ (1983, αγγλικά: 1985),”A Wild Sheep Chase” (1982, αγγλικά: 1989), “Hard-boiled Wonderland and The End of the World” (1985, αγγλικά: 1991), και αρκετά διηγήματα, που περιλήφθηκαν στις συλλογές “The Elephant Vanishes” (1985, αγγλικά: 1991), και “Blind Willow, Sleeping Woman” (2005, αγγλικά: 2006). Η εμπορική επιτυχία ήρθε με το επόμενο μυθιστόρημά του, “Norwegian Wood” (από τον τίτλο του τραγουδιού των Beatles, 1987 στα ιαπωνικά, 2000 στα αγγλικά), το οποίο τον έκανε διάσημο στη χώρα του, πούλησε περισσότερα από 10 εκ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε στην οθόνη. Το 1987 εγκατέλειψε την Ιαπωνία, για να επιστρέψει το 1995. Η επιτυχία συνόδευσε και τα επόμενα βιβλία του: “Dance Dance Dance” (1988, αγγλικά: 1994), “South of the Border, West of the Sun” (1992, αγγλικά: 2000), “The Wind-up Bird Chronicle” (1995, αγγλικά: 1997), “Underground” (το πρώτο δοκιμιακό του έργο, 1998, αγγλικά: 2000), “Sputnic Sweetheart” (1999, αγγλικά: 2001), “After the Quake” (διηγήματα, 2000, αγγλικά: 2002), “Kafka on the Shore” (μυθιστόρημα, 2002, αγγλικά: 2005), “After Dark” (μυθιστόρημα, 2004, αγγλικά: 2007), “What I Talk About When I Talk About Running” (δοκίμιο, με ειρωνική αναφορά του τίτλου στον Ρέιμοντ Κάρβερ, 2007, αγγλικά: 2008), “1Q84” (μυθιστόρημα-ποταμός σε τρία μέρη, 2009-2010, αγγλικά: 2011). Το νέο του μυθιστόρημα έχει τίτλο “Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage”, 2013 (στην Ιαπωνία), και αναμένεται να εκδοθεί στα αγγλικά το 2014. Έχει μεταφράσει στα ιαπωνικά έργα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, του Τρούμαν Καπότε, του Τζον Ίρβινγκ και του Ρέιμοντ Κάρβερ. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Franz Kafka και Jerusalem, καθώς και το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας, το Yomiury. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Επική γκάφα της Nike: Έγραψε λάθος στα ελληνικά το ίδιο της το όνομα!

Σε εξαιρετικά αμήχανη θέση βρίσκεται η Nike η οποία παρουσίασε ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών εμπνευσμένο από τη θεά της ελληνικής μυθολογίας Νίκη. Μόνο που το «Air Force 1 Goddess of Victory», όπως είναι το όνομα του νέου μοντέλου, εκτός από τις μεγαλύτερες «γλώσσες» που παραπέμπουν στα φτερά της θεάς έχει στο πίσω μέρος του και το όνομά της στα ελληνικά: ΠΙΚΣ, αντί για ΝΙΚΗ.

Το λάθος αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι αφορά το ίδιο το όνομα της εταιρείας καθώς η πολυεθνική πήρε την επωνυμία της από τη θεά της νίκης στην ελληνική μυθολογία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail το λάθος εντοπίστηκε άμεσα από ελληνόφωνους χρήστες του διαδικτύου και δημιουργήθηκε φόρμα διαμαρτυρίας στο Change.org με αίτημα την απόσυρση του συγκεκριμένου μοντέλου και την μετονομασία του.

Φυσικά τα σχόλια των χρηστών στα social media ήταν εμπνευσμένα:

«Δεν μπορώ να το συλλάβω. Κάτι τέτοια με κάνουν έξαλλη. Ξέρω ότι δεν έχει σημασία και μόνο ένας ηλίθιος θα φορούσε παπούτσια που γράφουν «piks» με ελληνικούς χαρακτήρες θεωρώντας ότι γράφουν «Νίκη» και δεν θα έπρεπε να με νοιάζει τι παπούτσια φορούν οι ηλίθιοι αλλά, γίνομαι έξαλλη. Υπάρχουν 11 εκατομμύρια Έλληνες. Ρωτήστε έναν».

Σε επόμενο μήνυμά της η ίδια πρόσθεσε: «Και δεν συμπεριέλαβα στο μέτρημα ούτε τους Κύπριους, ούτες τους φοιτητές κλασικών σπουδών και γενικότερα εκείνους με βασικές γνώσεις» αναφερόμενη στον αριθμό των 11 εκατομμυρίων που θα μπορούσε να ρωτήσει η εταιρεία για τη σωστή ορθογραφία του ονόματός της.

Ένας άλλος χρήστης έδωσε συνέχεια στο μέτρημα: «Επίσης θα μπορούσες να συμπεριλάβεις τους μαθηματικούς, τους φυσικούς και τους επιστήμονες υπολογιστών», ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι «η Nike γιορτάζει και τιμά την Ελληνίδα θεά της νίκης κατεδαφίζοντας το όνομά της και την ελληνική γλώσσα».

Πηγή: www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend