Site icon runnfun.gr

O κακός ύπνος “κόβει” χρόνια ζωής, αλλά το τρέξιμο διορθώνει το κακό…

Είναι δεδομένο πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον ύπνο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν σπάνια έναν πολύωρο και αληθινά ευεργετικό ύπνο αλλά αντίθετα, ζουν με ελάχιστες ώρες ανάπαυσης, γεγονός που ενισχύει το άγχος, το στρες και εν γένει την κακή ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ακόμα και αν μοιάζει αδύνατο πολλές φορές να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας η συνήθεια του καλού ύπνου, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε αντί αυτής μια άλλη ευεργετική συνήθεια…

Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Τρέξιμο και γυμναστική = φάρμακο

Αλλά ας τα πιάσουμε με τη σειρά: Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας. Αλλά η συστηματική εκγύμναση, συμπεριλαμβανομένων του τρεξίματος και του γυμναστηρίου, μπορεί να εξισορροπήσει μερικές από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Η μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που παρείχαν 380.055 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 55,9 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το επίπεδο φυσικής τους δραστηριότητας και τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όσους είχαν υγιή ύπνο, τα άτομα με κακό ύπνο είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, 39% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 13% περισσότερες πιθανότητες κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ταυτόχρονα ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ναι μεν εκείνοι που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ήταν εκείνοι που είχαν κακό ύπνο, αλλά επίσης ήταν και εκείνοι που δεν τηρούσαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δηλαδή, τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβιας φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά αερόβιας άσκησης έντονης έντασης.

Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν κακό ύπνο αλλά είχαν και αρκετή σωματική δραστηριότητα, σε τέτοιο βαθμό που να τηρούνται οι συνιστώμενες οδηγίες του ΠΟΥ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν άσχημα και δεν τηρούσαν τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας.

Με απλά λόγια, όσοι ασκούνταν τακτικά ήταν σε θέση να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που παράγει ο κακός ύπνος.

Μυαλό, σνακ και καλός ύπνος σε κάνουν πιο γρήγορο

Ο καθηγητής Μαρκ Χάνερ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μεταβολικές επιδράσεις, όπως ο διαταραγμένος έλεγχος γλυκόζης. Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε πολλές μεταβολικές οδούς».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και επομένως δεν είναι καταληκτικό ότι η επαρκής σωματική δραστηριότητα προκαλεί τη μείωση των βλαβών από τον κακό ύπνο.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο πρόκειται για μια δυνητικά παρηγορητική είδηση ​​για όσους δρομείς δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και έναν καλό ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Tα οφέλη του ύπνου στο τρέξιμο και 10 tips για να κοιμάστε καλύτερα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version