Με επιτυχία “Ο Δρόμος του Χρυσού Λιονταριού”

Με επιτυχία "Ο Δρόμος του Χρυσού Λιονταριού"

Ο Σύλλογος Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.) διοργάνωσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Νεμέας, την ΕΟΣΛΜΑ – Υ και με συνδιοργανωτή τον Α.Ο. Δρομέων Κορινθίας «ΕΦΥΡΑΙΟΙ ΩΚΥΠΟΔΕΣ» την 1η Δρομική εκδήλωση «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ» το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 με δύο διαδρομές 18 και 6.5 km.

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία αν αναλογιστούμε τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την ώρα της εκδήλωσης και τον βαθμό δυσκολίας ιδίως της μικρής διαδρομής.

Η σύνδεση των τριών αρχαιολογικών τόπων Αρχαία Νεμέα – Φλιούντα – Αηδόνια με το πανέμορφο σε εναλλαγές τοπίο, τον Νεμεάτικο αμπελώνα, το πράσινο, τα νερά, έδειξε στο τέλος  πως οι δρομείς το ευχαριστήθηκαν και το απόλαυσαν ιδιαίτερα, δίνοντας την υπόσχεση ότι και το επόμενο έτος θα μας τιμήσουν παίρνοντας μέροςκαι πάλι στην εκδήλωση αυτή.

Οι απονομές είχαν μια ιδιαίτερη σημασία εκτός των άλλων διότι ο Σ.Ε.Π. βράβευσε για το ήθος και την αθλητική του πορεία τον μεγάλο Πελοποννήσιο Νεμεάτη Βαλκανιονίκη, μέλος της Εθνικής ομάδας και αθλητή του στίβου κ. Γρηγόριο Γιωργίτσα.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον συνδιοργανωτή μας τον Α.Ο. Δρομέων Κορινθίας «ΕΦΥΡΑΙΟΙ ΩΚΥΠΟΔΕΣ» και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο τους κ. Μάκη Σαγρέδο για την όλη στήριξη της εκδήλωσης.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Νεμέας, την ΕΟΣΛΜΑ – Υ και τους χορηγούς που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή.

Τον  Ε.Ε.Σ. Τμήμα Ναυπλίου, το Εθελοντικό Σώμα Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ», τον Διασώστη κ. Πέτρο Πετρόπουλο, τον Ιατρό κ. Χανιωτάτη, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ Νεμέας και όλους τους εθελοντές και μέλη του Σ.Ε.Π. που έτρεξαν και αυτοί από την δική τους μεριά για το καλύτερο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δρομείς που ήρθαν μεμονωμένα αλλά και τους Συλλόγους  ΑΠΣ «ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ», ΣΔΥ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΔΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ, τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, και τον Α.Ο. ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΦΥΡΑΙΟΙ ΩΚΥΠΟΔΕΣ που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η υπόσχεση που δίνουμε εμείς είναι ότι το 2020 (πρώτα ο Θεός να είμαστε καλά) θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο έτσι ώστε αυτή ή εκδήλωση «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ» να γίνει θεσμός στα επόμενα χρόνια…..

Συγχαρητήρια σε όλους.

Καρυώτης Γεώργιος

Εφ Λγός (ΕΔ)

Πρόεδρος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου (Σ.Ε.Π.)

Δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Το 6ο Veikou Trail θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου

Η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Veikou Trail, μετά και την απαραίτητη έγκριση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, από την Αρμόδια Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, ανακοινώνει την νέα ημερομηνία διεξαγωγής του 6ου Veikou Trail.

Έτσι λοιπόν η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 06 Φεβρουαρίου.

Οι εγγραφές θα ανοίξουν σύντομα. Οι εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το κλείσιμο, είναι ενεργές και όσοι δρομείς επιθυμούν να λάβουν μέρος στην νέα ημερομηνία, μπορούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του αντιτίμου συμμετοχής.

Οι εγγραφές θα κλείσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 12 το βράδυ.

Όσοι δρομείς έχουν ολοκληρώσει την εγγραφής τους και αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην νέα ημερομηνία, θα λάβουν πίσω το αντίτιμο συμμετοχής. Θα πρέπει όμως απαραίτητα να επικοινωνήσουν με την διοργάνωση, στο [email protected], αποστέλλοντας τραπεζικό λογαριασμό Πειραιώς με το όνομα του δικαιούχου. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο του δρομέα και τον αριθμό VT-…  της εγγραφής τους. Σε περίπτωση άλλης Τράπεζας, εκτός της συνεργαζόμενης, θα επιστρέφεται το ποσό της εγγραφής μείον της τραπεζικής προμήθειας.

Η ακύρωση της συμμετοχής είναι δυνατή μέχρι και το κλείσιμο των εγγραφών. Μετά το πέρας της ημερομηνίας και της ώρας που έχει ανακοινωθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι δρομείς μπορούν να επικοινωνούν με την οργανωτική επιτροπή του αγώνα μέσω email στο [email protected].

Διαρκής ενημέρωση για το 6ο Veikou Trail παρέχεται επίσης μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης www.veikoutrail.gr και της σελίδας facebook www.facebook.com/veikoutrail

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο στον διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο;

Τρέξιμο στον διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο;

Οι περισσότεροι δρομείς έχουν αναγκαστεί στη ζωή τους, είτε εξαιτίας των κακών συνθηκών των προπονήσεών τους είτε λόγω διάφορων περιορισμών του χρόνου, να αντικαταστήσουν το τρέξιμο στο δρόμο με τρέξιμο στον διάδρομο.

Και κάπως έτσι, προκύπτουν διαρκώς ερωτήματα ανάμεσα στους δρομείς για το αν είναι καλύτερη η προπόνηση σε διάδρομο ή στον δρόμο.

Για να είναι εντελώς κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη προπόνησης, έχει εφευρεθεί ο «κανόνας του 1%»: αν υψώσετε τον διάδρομο κατά 1% όσον αφορά την κλίση του, το τρέξιμο πάνω του αυτόματα θα αντικατοπτρίζει τη φυσική ανύψωση ενός επίπεδου δρόμου. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να αναλυθεί η διαφορά ανάμεσα στα δυο είδη προπόνησης.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sports Medicine», επιστήμονες από την Αυστραλία προσπάθησαν να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα αναφορικά με το θέμα, διερευνώντας τις διαφορές στις επιδόσεις στο διάδρομο έναντι του πραγματικού εδάφους.

Τα δεδομένα

Για να συγκεντρώσουν αυτά τα δεδομένα, ανέλυσαν 34 μελέτες που συνέκριναν τις συνθήκες ανάμεσα στα δυο είδη προπόνησης. Δώδεκα από τις εν λόγω μελέτες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τρέξουν με κλίση 1% πιο υψωμένη στον διάδρομο, ενώ οι υπόλοιπες χρησιμοποίησαν υψηλότερες ή χαμηλότερες κλίσεις.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά μέτρα σύγκρισης: τη φυσιολογία (το πόσο έντονα λειτουργούσαν τα όργανα των δρομέων για να διατηρήσουν το ρυθμό τους και να ολοκληρώσουν τις προπονήσεις τους), το επίπεδο αντίληψης των δρομέων και τις επιδόσεις τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώθηκε πως όταν οι δρομείς έτρεχαν σε υψηλή ένταση στο διάδρομο παρουσίαζαν υψηλότερους καρδιακούς ρυθμούς και υψηλότερα επίπεδα αντιληπτικής ικανότητας από ό,τι όταν έτρεχαν με την ίδια ταχύτητα σε εξωτερικούς χώρους, αν και είχαν χαμηλότερα επίπεδα γαλακτικού στους εσωτερικούς χώρους σε σύγκριση με τους εξωτερικούς χώρους.

Αλλά όταν οι δρομείς έριξαν την ταχύτητά τους στον διάδρομο, τα καρδιακά τους ποσοστά και τα επίπεδα αντίληψης ήταν χαμηλότερα από ό,τι όταν έτρεχαν με την ίδια ταχύτητα σε πραγματικό έδαφος.

«Θεωρώ ότι το υπαίθριο τρέξιμο πιο ευχάριστο και λιγότερο απαιτητικό διανοητικά σε σχέση με την ίδια προπόνηση σε ένα διάδρομο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Τζόελ Φούλερ στο Runner’s World. «Για το λόγο αυτό, κάνω προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα ήταν οι δρομείς έδειχναν περισσότερη αντοχή, έτρεχαν δηλαδή με μεγαλύτερη ένταση και για περισσότερο χρόνο, στο έδαφος παρά στο διάδρομο.
Αυτό ήταν μια έκπληξη για τον Φούλερ καθώς με δεδομένο πως στον διάδρομο αποφεύγονται μια σειρά από αρνητικές συνθήκες, όπως ο άνεμος, το κακό κλίμα και η υπερβολική ανύψωση, φαίνεται ότι οι δρομείς θα απέδιδαν καλύτερα στους διαδρόμους. «Και όμως, όταν οι δρομείς καλούνται να τρέξουν έξω, φτάνουν γρηγορότερους χρόνους», τονίζει ο Φούλερ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η έρευνα δείχνει ότι επειδή οι άνθρωποι όταν τρέχουν σε ένα διάδρομο νιώθουν ότι είναι σε ένα μηχάνημα που δεν μπορούν να ελέγξουν τόσο όσο οι εξωτερικές συνθήκες, τείνουν να επιλέγουν ταχύτητες που είναι πιο αργές σε σχέση με τις δυνατότητές τους.

Τελικά, υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο από τα δύο είδη προπονήσεων είναι πιο ωφέλιμο για έναν δρομέα; Πάντα παίζει ρόλο και ο ψυχολογικός τομέας. Αν ξεπεραστεί αυτός, τότε κάνοντας χρήση του «κανόνα του 1%», αυτόματα έχεις εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες και ταυτόχρονα, έχεις προσομοιάσει στο έπακρο την κατάσταση του εδάφους. Αν ο ψυχολογικός παράγοντας δεν ξεπεραστεί, τότε προφανώς η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ουσιώδης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι μεγάλο λάθος να τρέχεις στο διάδρομο και να βλέπεις τηλεόραση;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend