Η ψυχολογία πριν από τους αγώνες, τα λάθη και οι ασκήσεις… ηρεμίας

Της Φρόσως Πατσού*

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μιας περιόδου (κλειστού ή ανοικτού στίβου) αποτελεί για κάποιους αθλητές, κορυφαίο αθλητικό γεγονός, για κάποιους άλλους ένα test event πριν το Πανευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο πρωτάθλημα  και για κάποιους άλλους απλά ένα στόχο για την επόμενη χρονιά.

Η προετοιμασία ωστόσο γι’ αυτόν τον αγώνα είναι μια διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο και  χρειάζεται οργάνωση και πρόγραμμα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ψυχολογίας, ώστε ο αθλητής/τρια να βρεθεί στην κορύφωση της αθλητικής απόδοσης την κατάλληλη στιγμή. Απαιτούνται διεργασίες οι οποίες ξεκινούν από πολύ νωρίς και ολοκληρώνονται με το πέρας του αγώνα.

H έρευνα

Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 100 κορυφαίοι αθλητές από όλα τα αγωνίσματα του στίβου, στους οποίους ζητήθηκε να καταγράψουν τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης που χρησιμοποίησαν στον αγώνα που πέτυχαν την καλύτερη τους επίδοση αναφέρθηκαν τα εξής: Τα στοιχεία εκείνα που χρειάστηκε να υπερβούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα στον αγώνα ήταν η φυσική και ψυχολογική κόπωση, ο φόβος για μια άσχημη έκβαση στον αγώνα, ο φόβος κάποιου τραυματισμού, ο σωματικός πόνος, η χαμηλή προσδοκία για επιτυχία και οι αντίπαλοι.

Στη συνέχεια ρωτήθηκαν με ποιο τρόπο κατάφεραν  να ξεπεράσουν τις παραπάνω αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και αναδύθηκαν οι εξής στρατηγικές αντιμετώπισης τις οποίες «δούλευαν» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας: επιμονή στην προσπάθεια, προσήλωση στο στόχο, εκλογίκευση, αυτοπεποίθηση και συναδελφικότητα. Η φυσική εκγύμναση, η ψυχολογική εκγύμναση, η επιλογή στρατηγικής, η κοινωνική υποστήριξη και η σωματική χαλάρωση είναι μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει ο/η αθλητής/τρια να εστιάσει και να αναπτύξει ώστε να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Τα αποτελέσματα

Οι έρευνες δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα λίγο πριν τη μεγάλη πρόκληση οι συμμετέχοντες στον αγώνα λειτουργούν με δύο κυρίως τρόπους. Είτε αναδεικνύοντας όλες τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν για την προετοιμασία τους και την κατάσταση τους αναζητώντας απαντήσεις  συνεχώς για το αν είναι καλά και αν έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, είτε εκλογικεύοντας τα δεδομένα που έχουν και καταγράφοντας ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που έχουν καταφέρει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό που ισχύει πολλές φορές είναι ότι οι αθλητές/τριες ή οι προπονητές/τριες αποζητούν τη λύση για αύξηση της αυτοπεποίθησης και μείωση του στρες  λίγο πριν τον αγώνα. Χωρίς αυτό να είναι αναγκαστικά αρνητικό, ωστόσο η ψυχολογική εκπαίδευση είναι μια διαδικασία η οποία όσο πιο πολύ την χρησιμοποιώ τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχω.

Ωστόσο, ακόμη και στην τελική ευθεία  πριν τη μεγάλη πρόκληση, ο αθλητής/τρια μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα ώστε να τονώσει την ψυχολογία του, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να μειώσει το στρες, να βελτιώσει την απόδοση του και να ευχαριστηθεί τη συμμετοχή του όσο περισσότερο μπορεί. Εάν ανήκετε σε ένα προπονητικό team και προπονείστε σαν ομάδα μπορείτε να δουλέψετε και με ομαδικές στρατηγικές αλλά και σαν άτομο ξεχωριστά. Και αυτό γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός και βρίσκει τους δικούς του τρόπους ενεργοποίησης και αποφόρτισης.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αθλητές/τριες πριν τον αγώνα είναι τα ακόλουθα:

1.Έχουν προλήψεις και σκέφτονται με τέτοιο τρόπο ώστε πιστεύουν ότι ο αγώνας τους δεν εξαρτάται από τους ίδιους αλλά πολύ από την τύχη. π.χ. αν το πρώτο άλμα μου ή η πρώτη βολή μου είναι μεγάλη ο αγώνας θα πάει καλά, αλλιώς όχι.

2.Μεταφέρουν προβλήματα που μπορεί να έχουν σε άλλα πλαίσια (οικογένεια, σχολείο κ.τ.λ.) μέσα στον αγώνα. Αυτό πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα να αποσυντονίζονται από το στόχο του αγώνα. Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί.

3.Δεν προετοιμάζονται ψυχολογικά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων αλλά αντίθετα υπερ-αναλύουν και εστιάζουν υπερβολικά στον αγώνα την τελευταία στιγμή. Στον αγώνα τα πράγματα πρέπει να είναι σχεδόν αυτοματοποιημένα και η περισσότερη δουλειά πρέπει να έχει γίνει αρκετό καιρό πριν.

4.Εστιάζουν πολύ στα αποτελέσματα του αγώνα και λιγότερο στο να νιώσουν όμορφα και να ευχαριστηθούν τον αγώνα. Προφανώς όλοι/ες προσπαθούν και θέλουν το ρεκόρ, ωστόσο η έννοια της ψυχολογικής ροής που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο είναι πολύ πιο σημαντική την ώρα του αγώνα.

5.Ανησυχούν πολύ για την αρνητική κοινωνική αξιολόγηση από τους «σημαντικούς άλλους» και πολλές φορές αγωνίζονται έχοντας πολύ στο μυαλό τους να ικανοποιήσουν τους τρίτους και όχι τους εαυτούς τους.

6.Εστιάζουν πολύ στους αντιπάλους και στο τι μπορούν να πετύχουν καλύτερο από τους ίδιους.

7.Ο φόβος της αποτυχίας και οι αρνητικές σκέψεις για το τι μπορεί να μην πάει καλά (π.χ. να κάνω άκυρη εκκίνηση, να κάνω άκυρο άλμα, να μην μου βγουν τα εμπόδια κ.α.) είναι συνεχείς σκέψεις πριν τον αγώνα.

Κάποια βασικά πράγματα στα οποία μπορείτε να εστιάσετε και  να κινηθείτε είναι τα εξής:

Καταρχήν θα πρέπει να κάνετε ένα καλό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε εστιάζοντας στα θετικά και στα πράγματα που καταφέρατε και βελτιωθήκατε και όχι στα αρνητικά και σε εκείνα που πήγαν στραβά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Στη συνέχεια να θέσετε εφικτούς στόχους για τον αγώνα. Ένας μη ρεαλιστικός και ανέφικτος στόχος το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι υπέρμετρο άγχος πριν τον αγώνα και απογοήτευση μετά από αυτόν σε περίπτωση μη επίτευξης του. Ο στόχος πάντα πρέπει να συνδέεται με την προσπάθεια που έχετε κάνει μέχρι τώρα στην προετοιμασία σας και στην σωστή οργάνωση την ημέρα του αγώνα.

Δοκιμάστε μια ενθαρρυντική συζήτηση με τον προπονητή ή με κάποιο μέλος της ομάδας που εμπιστεύεστε και γνωρίζει πράγματα ώστε να μπορέσει να σας καθοδηγήσει. Πείτε ιστορίες, αναφέρετε προβληματισμούς και θέστε προσωπικές προκλήσεις για τον αγώνα.

Χρησιμοποιείστε εκτός από λεκτικά μηνύματα και οπτικά ερεθίσματα. Βάλτε σε εμφανή και διακριτά σημεία θετικές παρακινητικές σκέψεις και ιδέες. Οι σκέψεις αυτές μπορεί να αφορούν εσάς τους ίδιους π.χ. «το εγχείρημα είναι πρόκληση αλλά και εγώ είμαι αρκετά σκληρός/η για να τα καταφέρω» ή δηλώσεις άλλων αθλητών/τριων οι οποία λειτουργούν ως πρότυπα ή και ως κύριοι αντίπαλοι.

Οργανώστε τους υποστηρικτικούς «άλλους» οι οποίοι θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια σας. Βρείτε σημεία που θα σταθούν και συγκεκριμένες φράσεις που θα θέλατε να ακούσετε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Χρησιμοποιείστε ατομικές στρατηγικές δραστηριοποίησης οι οποίες εστιάζουν στο να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, σας αποφορτίζουν και σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και ετοιμαστείτε για το μεγάλο ραντεβού.


* Η Φρόσω Πατσού είναι M.Sc Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος του ΣΕΓΑΣ, επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου και υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου – Τμήμα Ψυχολογίας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα άρθρα της στo site www.idealpsychology.gr


References: Roberts, G. C., & Treasure, D. C. (1995). Achievement goals, motivation climate and achievement strategies and behavior in sport. International Journal of Sport Psychology, 26, 64-80.

Πηγή: Γραφείο τύπου ΣΕΓΑΣ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αποχή από το τρέξιμο: Απλές συμβουλές για να επιστρέψετε ομαλά στη δράση

Η στρατηγική στον Μαραθώνιο είναι το κλειδί της επιτυχίας

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ξανά το τρέξιμο μετά από ένα διάστημα αποχής; Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό το να μπεις και πάλι σε ρυθμό προπονήσεων. Όμως, με το σωστό σχέδιο και λίγη υπομονή, μπορείς να επανέλθεις.

Αν έχεις μείνει για λίγο στο περιθώριο, είναι αρκετά εύκολο να επανέλθεις. Αν όμως έχεις διακόψει αρκετές εβδομάδες ή μήνες το τρέξιμο, το σημαντικό είναι να επανέλθεις με προσοχή στη ρουτίνα σου ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς και απογοητεύσεις.

Προφανώς βέβαια, αν το διάλειμμα από το τρέξιμο είναι λόγω τραυματισμού, θα πρέπει ο πόνος να έχει υποχωρήσει εξολοκλήρου. Ανάλογα μάλιστα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, το καλύτερο θα είναι να έχετε το ok από το γιατρό ή το φυσικοθεραπευτή σας.

Ακολουθούν ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές:

Δημιουργήστε πάλι τις συνήθειές σας

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, μπορεί να είναι δύσκολο να ξαναμπείτε στο ρυθμό του τρεξίματος σε τακτική βάση. Το βασικό είναι να εστιάσετε στη συνέπεια. Μην ανησυχείτε για το πόσο γρήγορα ή πόσο μακριά τρέχετε, απλά θέστε μικρούς στόχους για να τρέχετε τακτικά. Θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε με γρήγορο περπάτημα ή με μικρά διαστήματα τρεξίματος/περπατήματος. Να θυμάστε ότι βρίσκεστε στη διαδικασία της αναδόμησης της συνήθειας του τρεξίματος και της αναμόρφωσης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των συνδετικών ιστών στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με το πόσο καιρό έχετε βρεθήκατε μακριά από το πρόγραμμα τρεξίματος. Όσο όμως βρίσκετε χρόνο για σωματική άσκηση, ακόμα και αν πρόκειται απλώς για περπάτημα, εξακολουθείτε να σημειώνετε πρόοδο.

Εντάξτε νέες δραστηριότητες στην προπόνησή σας

Αν κάνετε άλλου τύπου ασκήσεις τις ημέρες που δεν τρέχετε, έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε την αντοχή και να χτίσετε δύναμη χωρίς να καταπονήσετε υπερβολικά τις αρθρώσεις σας και να αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Μερικές ιδανικές δραστηριότητες για δρομείς είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία, το περπάτημα, η γιόγκα και το Pilates. Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, ώστε το πρόγραμμά σας να παραμένει σταθερό.

Τρέξιμο: Τρεις συνηθισμένοι τραυματισμοί και πώς αντιμετωπίζονται

Ξεκουραστείτε αρκετά

Να είστε συντηρητικοί με το πρόγραμμα του τρεξίματός σας. Μην τρέχετε δύο συνεχόμενες ημέρες όταν είστε στην αρχή της επαναφοράς σας. Μια πλήρης ημέρα ξεκούρασης μπορεί να είναι ευεργετική. Σημειώστε επίσης πως αν νιώθετε πόνο την ημέρα που έχετε προγραμματίσει να τρέξετε, ίσως να είναι καλύτερο να κάτσετε σπίτι. Γενικά, δεν είναι καλή ιδέα να βασίζεστε σε παυσίπονα προκειμένου να αντέξετε ένα τρέξιμο. Μην βιάζεστε: θα επανέλθετε σιγά-σιγά.

Βάλτε ένα όριο χιλιομέτρων

Πολλοί δρομείς που επιστρέφουν μετά από έναν τραυματισμό, τραυματίζονται εκ νέου επειδή αύξησαν τα χιλιόμετρα τους πολύ γρήγορα. Ακόμα και αν δεν είχατε τραυματιστεί, η επιστροφή στα παλιά σας χιλιόμετρα μπορεί να είναι επιζήμια μετά από ένα διάλειμμα.

Ξεκινήστε αργά και με μια σύντομη διαδρομή που ξέρετε ότι μπορείτε να τρέξετε με ευκολία. Μην προσπαθήσετε να τρέξετε ξανά τα συνηθισμένα σας χιλιόμετρα. Όχι μόνο οι μύες σας δεν είναι έτοιμοι, αλλά και οι αρθρώσεις σας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένες, ενώ μπορεί και να μην έχετε την ψυχική αντοχή για να αντέξετε την προσπάθεια και τελικά, να καταλήξετε απογοητευμένοι, να νιώθετε ηττημένοι και ενδεχομένως να είστε και τραυματισμένοι.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο, τραυματισμοί και ψυχολογία: Πώς δεν θα σε “πάρει από κάτω”

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί ο Ημιμαραθώνιος στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης έγινε από τους κορυφαίους της Ελλάδας;

Όσοι είχαν τη χαρά να βρεθούν έστω σε μία διοργάνωση από τις 7 συνολικά που έχουν πραγματοποιηθεί μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης που γίνεται στο Αρκαλοχώρι και διοργανώνεται από την ΑΘΛΗ.Σ.Υ., είναι ένας από τους κορυφαίους αγώνες στην Ελλάδα.

Αν κάποιος το 2014 που η διοργάνωση έκανε τα πρώτα της βήματα και το ντεμπούτο της στο δρομικό καλεντάρι πόνταρε τα λεφτά του ότι μετά από μερικά χρόνια, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα ήταν μια από τις διασημότερες διοργανώσεις της χώρας, σήμερα θα ήταν εκατομμυριούχος, γιατί οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του.

Ας δούμε, όμως, εν συντομία ορισμένα «αρνητικά» δεδομένα και πράγματα για τα οποία κάποιοι δρομείς αναρωτιόντουσαν πριν από μερικά χρόνια:

1) Πρόκειται για έναν αγώνα που γίνεται στην Κρήτη, στην οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη για τους δρομείς από την ηπειρωτική χώρα.

2) Είναι ένας αγώνας που δεν γίνεται σε μια από τις μεγάλες πόλεις του νησιού (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος), αλλά σε ένα κεφαλοχώρι ή μια κωμόπολη αν προτιμάτε στο κέντρο του νομού Ηρακλείου.

3) Πρόκειται για μια αντικειμενικά δύσκολη διαδρομή που δεν προσφέρεται για ρεκόρ και μάλιστα στην Κρήτη που η ζέστη ακόμα δεν έχει κοπάσει στις αρχές Οκτώβρη.

4) Η διαμονή στο Αρκαλοχώρι είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε οι ταξιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα είναι πολλοί, πρέπει να μείνουν στο Ηράκλειο ή σε άλλες περιοχές.

5) Τα σχολεία έχουν ανοίξει, οι άδειες για τους περισσότερους έχουν ολοκληρωθεί και η Κρήτη δεν προσφέρεται για… ημερήσιες εκδρομές.

6) Τι μπορεί να ξέρουν από τρέξιμο μια χούφτα χωριάτες; Θα θέλουν να περάσουν το δρόμο που τρέχουμε με το αγροτικό για να πάνε στο χωράφι. Άσε που έχουν και όπλα.

7) Μα που είναι το Αρκαλοχώρι ρε παιδιά;

Αυτά και άλλα πολλά είχε να αντιμετωπίσει αυτή η παρέα… Γαλατών που ξεκίνησε αυτή την ιστορία στη μέση του… πουθενά μόνο και μόνο για να γίνει κάτι στο μέρος τους. Το μέρος που επέλεξαν να ζουν. Γι’ αυτούς που βέβαια δεν γνώριζαν τη δυναμική του Αρκαλοχωρίου, που ήδη από το 1981 και μετά, γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη και ήταν (σ.σ. και παραμένει) ένας από τους σημαντικότερους για την ευρύτερη περιοχή εμπορικούς σταθμούς του νομού Ηρακλείου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα έχει αξιόλογη υποδομή και ανάμεσα στα άλλα διαθέτει 2 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, Αστυνομικό τμήμα, 3 ταχυδρομεία, Σταθμός πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ, τράπεζες και Κέντρο Υγείας. Από αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέτει κολυμβητήριο με 2 πισίνες (50 & 25 μέτρων), 1 κλειστό και 2 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, 3 γήπεδα τένις, βόλεϊ, γήπεδο ποδοσφαίρου 8χ8 και υπερσύγχρονο Στάδιο.[Στην περιοχή κατασκευάζεται από τον Φεβρουάριο 2020 ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης στις αρχές του 2025.

Όλα αυτά τα ήξεραν τα παιδιά που ξεκίνησαν το 2014 τη διοργάνωση, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την εξέλιξη. Εβαλαν δουλειά, σκέψη, μεράκι, αγάπη και καινοτομία και τα μειονεκτήματα που περιγράψαμε παραπάνω, τα μετέτρεψαν σε πλεονεκτήματα ως έξης:

1) Η πρόσβαση στην Κρήτη παραμένει δύσκολη υπόθεση, ωστόσο με τον αγώνα να διοργανώνεται Κυριακή και τις ενέργειες της οργανωτικής επιτροπής να προσφέρει σε συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρία 40% έκπτωση στα εισιτήρια, αποτελεί ένα δέλεαρ. Διότι μπαίνεις το Σάββατο το βράδυ στο καράβι, φτάνεις Κυριακή πρωί, έχεις το χρόνο να φτάσεις στο Αρκαλοχώρι (30 χλμ από το Λιμάνι του Ηρακλείου), τρέχεις στον αγώνα και το βράδυ της Κυριακής μπαίνεις ξανά στο καράβι για να είσαι τη Δευτέρα στη δουλειά σου. Και όλα αυτά, έχοντας τρέξει, έχοντας ζήσει ένα κρητικό γλέντι άνευ προηγουμένου, έχοντας φάει και πιει σαν άρχοντας και έχοντας αποτυπώσει στη μνήμη σου αξέχαστες στιγμές.

2) Ίσως τελικά να είναι πιο εύκολο και να εξιτάρει περισσότερο το να βρεθεί κανείς στην ενδοχώρα με την παράδοση να σε περιβάλει. Παράλληλα είναι σίγουρα πιο εύκολο να κλείσουν οι δρόμοι μια Κυριακή του Οκτώβρη.

3) Είναι μια καλή ευκαιρία με τις ανηφόρες και τις δυσκολίες που έχει η διαδρομή, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους όσοι επιχειρήσουν να τρέξουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Ένα εξαιρετικό τεστ, μια καλή προπόνηση. Φέτος μάλιστα, συγκέντρωσε και αρκετούς αθλητές που θα συμμετάσχουν στο IRONMAN της Βουλιαγμένης.

4-5) Όποιος επιλέξει να μην κάνει μονοήμερη, αλλά να μείνει στην Κρήτη 1-2 βράδια, έχει την επιλογή να το κάνει στο Ηράκλειο που είναι πιο κοντά από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι διοργανωτές έχουν πετύχει εξαιρετικά deal με ξενοδοχεία τα οποία υπάρχουν στο site της διοργάνωσης. Επίσης έχει την ευκαιρία να δει και άλλα πράγματα, τόσο στην πόλη, όσο και σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές, ακόμα και να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα αφού ο καιρός είναι ακόμα εξαιρετικός.

6) Η αθλητική κουλτούρα υπήρχε στο Αρκαλοχώρι, αλλά οι διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Κρήτης έχουν κάνει μια ολόκληρη περιοχή να… χορεύει στους ρυθμούς του αγώνα. Οι κάτοικοι όλων των χωριών που περνάει η διαδρομή των 21 χλμ. και φυσικά στα 5 και 10 χλμ, επευφημούν τους αθλητές, συμμετέχουν καταβρέχοντάς τους με νερό όταν έχει ζέστη, κερνώντας ρακές όταν κάνει λίγη ψύχρα και σε κάθε περίπτωση χειροκροτώντας και επευφημώντας τους. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να τους διευκολύνουν να ολοκληρώσουν τον αγώνα και δίνουν την καλύτερη απάντηση για το τι μπορεί να κάνουν… οι χωριάτες.

7) Βγείτε από το καράβι και κινηθείτε νοτιοανατολικά. Συνεχίστε… ντρέτα για 30 χιλιόμετρα… Μπείτε στο χορό

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Η οργανωτική επιτροπή κάθε χρόνο κάνει τα πάντα για να προσφέρει στους αθλητές ότι περισσότερο μπορεί. Ποιοτικές τσάντες, μπλουζάκια, το μοναδικό μετάλλιο που αποτελεί την απόδειξη για το πόσο μπροστά βρίσκεται η διοργάνωση σε θέματα μάρκετινγκ, είναι μόνο μερικές από τις λεπτομέρειες που λατρεύουν οι δρομείς.

Τα υπέροχα promo video που γίνονται viral και παίζουν ακόμα και στην τηλεόραση ως είδηση και όχι επί πληρωμή, τα εξαιρετικά social media, οι «δεσμοί» με τις κοινωνικές ομάδες και τους συλλόγους, είναι μια αδιάκοπη δουλειά και προσπάθεια που ξεκινά, μόλις σβήσουν τα φώτα της τελευταίας διοργάνωσης.

Η εθελοντική δράση και η προσφορά στην κοινότητα και κυρίως η ανιδιοτέλεια που εκφράζει όλες τις δράσεις. Τα παιδιά της ΑΘΛΗ.Σ.Υ. έκαναν το δικό τους Μαραθώνιο για την κοινότητα όταν ο εγκέλαδος χτύπησε το Αρκαλοχώρι. Και ο κόσμος δεν ξεχνά.

Οργανωτικά ο αγώνας βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο. Οι διαδρομές, οι ανεφοδιασμοί, η αποκατάσταση. Όλα.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία προσπάθεια και εξαιρώντας τους τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης για ευνόητους λόγους, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης, μαζί με τον γύρο της λίμνης των Ιωαννίνων, το Spetses Mini Marathon, τον Μαραθώνιο της Ρόδου είναι οι κορυφαίοι αγώνες που γίνονται στη χώρα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Απλά στην Κρήτη… γλακούμε καλύτερα.. Μετά από δύο χρόνια λόγω του covid και του σεισμού που χτύπησε σκληρά την περιοχή, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης το 2022 επέστρεψε… καλά καλός. Καλύτερος από ποτέ. Όχι για τα ρεκόρ συμμετοχής και διαδρομών. Άλλα για τη χαρά που μας χάρισε. Μπράβο σας μωρέ.

Επειδή αξίζει να αναφερθεί μιας και οι παρέες γράφουν ιστορία, αυτή είναι η ομαδάρα της ΑΘΛΗ.Σ.Υ.

Πρόεδρος: Αλεβυζάκης Γιώργος, Αντιπρόεδρος: ​Παναγιωτάκης Μαρίνος, Γραμματέας: Στέφανος Ψυλλάκης, Ταμίας: Ρουμπίνη Αγαπητού, Έφορος Τένις: Φασουλά Ρένα, Μέλη: Χριστάκης Γιώργος, Σταυρόπουλος Σάκης, Αν. Μέλη: Σακαβέλης Γιώργης, Αντωνιάδου Ελευθερία

Και φυσικά: ​Γρινιεζάκης Μπάμπης, Δερμιτζάκης Ζαχαρίας, Κασσωτάκης Μανώλης, Καραγιώργης Κυριάκος, Λαμπράκη Μυρτώ, Μελεμενής Γιώργος, Μουράτη Μαρίνα, Μουράτη Νίκη, Παπαδόπουλου Πωλίνα, Πετράκης Γιάννης, Ρασιδάκης Τάκης, Σμυρνάκης Μανώλης, Σταυρόπουλος Σάκης, Τερζάκης Γιάννης, Φασουλά Ρένα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend