Γιατί όταν μεγαλώνουμε τρώμε φαγητά μου μισούσαμε ως παιδιά;

Όλοι μας τρώμε φαγητά που μισούσαμε ως παιδιά. Πως γίνεται αυτή η αλλαγή στις γεύσεις που μας αρέσουν;

Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει αυτό που ονομάζουν «γαστρονομική καμπή», δηλαδή την ηλικία κατά την οποία αρχίζει σε ένα νέο άνθρωπο να αρέσουν οι τροφές των “ενηλίκων”.

Μια βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται περίπου στην ηλικία των 22 ετών, όταν αρχίζει να εκτιμά τις πιο περίπλοκες γεύσεις όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, η σάλτσα τσίλι, οι αντζούγιες και το αβοκάντο.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι προτιμήσεις μας μεταβάλλονται επειδή ο αριθμός των γευστικών υποδοχέων στο στόμα μας μειώνεται με το πέρασμα της ηλικίας.

Οι γευστικοί υποδοχείς

Τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη λαχτάρα για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, όπως το γάλα της μητέρας που είναι γεμάτο με ζάχαρη και το λίπος. Τα βρέφη έχουν περίπου 30.000 γευστικούς υποδοχείς στο στόμα τους, κι έτσι οι γεύσεις τους είναι πολύ πιο έντονες.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ένα παιδί απεχθάνεται ορισμένες ισχυρές γεύσεις όπως αυτές του καφέ, του κρασιού, του ψαριού ακόμα και του κοτόπουλου. Για παράδειγμα, το σκουμπρί είναι πολύ δύσκολο να το φάει ένα παιδί, ακόμα και ένας έφηβος.

Μέχρι τη στιγμή που γινόμαστε ενήλικες, μόνο το ένα τρίτο από αυτούς τους γευστικούς υποδοχείς παραμένουν στο στόμα μας, ως επί το πλείστον στη γλώσσα μας. Αυτό επίσης εξηγεί γιατί μπορούμε αργότερα να ανεχθούμε και να απολαύσουμε ισχυρές γεύσεις, ακόμα και τις πιο πικάντικες.

Οι ενήλικες τροφές

Η έρευνα αποκάλυψε τα κορυφαία «ενήλικα» τρόφιμα, και την ηλικία κατά την οποία, κατά μέσο όρο, αρχίζουμε να τα βάζουμε στο στόμα μας. Παρακάτω παρατίθεται η τροφή και η ηλικία.

Σκόρδο, 19
Αγγουράκια, 19
Curry, 20
Φασόλια, 20
Σκουμπρί, 20
Σπανάκι, 21
Πιπεριές, 21
Μελιτζάνα, 21
Μύδια, 21
Παρμεζάνα, 21
Γαύρος, 22
Αβοκάντο, 23
Σπαράγγια, 23
Σάλτσα τσίλι, 24
Στρείδια, 24
Ελιές, 25
Κατσικίσιο τυρί, 28

Σύμφωνα με αυτόν το πίνακα οι ελιές και το κατσικίσιο γάλα μπαίνουν πιο αργά στη διατροφή των ενηλίκων. Ωστόσο το πόσο γρήγορα θα έρθει μια τροφή στο πιάτο μας εξαρτάται από το πόσο έχουν προσπαθήσει οι μαμάδες μας να τη συνηθίσουμε, κάτι που διαφέρει ανάλογα με τη χώρα.

Η έρευνα αυτή έγινε στη Βρετανία μεταξύ ενηλίκων που τώρα τρώνε φαγητά τα οποία δεν μπορούσαν να φάνε ως παιδιά. Η πιο αντιπαθής τροφή είναι το κατσικίσιο γάλα προφανώς γι’ αυτούς που είχαν συνηθίσει το αγελαδινό. Το κατσικίσιο τους φαίνεται ότι έχει μια περίεργη μυρωδιά.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα σχολικά γεύματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας νωρίς να σχηματίσουμε θετική γνώμη για μια γεύση.

Η πιο συνηθισμένη στιγμή κατά την οποία αρχίζουμε να απολαμβάνουμε μια νέα γεύση είναι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με φίλους. Επίσης όταν δοκιμάζουμε νέα φαγητά στις διακοπές μας.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή;

Previous ArticleNext Article

Τεχνική Κολύμβηση: Ο νέος αγωνιστικός προγραμματισμός των πρωταθλημάτων

Τεχνική Κολύμβηση: Ο νέος αγωνιστικός προγραμματισμός των πρωταθλημάτων

Την Ειδική προκήρυξη για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κατηγοριών 2020, καθώς επίσης και τα νέα δεδομένα με τις Προεθνικές ομάδες στην Τεχνική κολύμβηση, όπως αυτά διαμορφώνονται λόγω του κορονοϊού covid – 19, γνωστοποίησε στα σωματεία η ΚΟΕ.

Σύμφωνα με αυτή, οι ημερομηνίες για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών είναι:
*ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ: 1 – 4 Αυγούστου 2020
*ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ: 6 – 9 Αυγούστου 2020
*ΚΡΗΤΗΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ: 10 – 13 Αυγούστου 2020

Δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις Περιφέρειες, το αργότερο έως 20 Ιουλίου 2020

Κολυμπάμε με το WeSwim για Παραλίες καθαρές από αποτσίγαρα!

Κολυμπάμε με το WeSwim για Παραλίες καθαρές από αποτσίγαρα!

Η αλμυρή Open Water Οικογένεια του Weswim με την Υποστήριξη της ΕΡΤ (ERT Social Responsibility) και την αρωγή του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ κολυμπάει την Κυριακή 31 Μαΐου σε όλη την Ελλάδα για έναν πολύ δυνατό και “καθαρό” σκοπό.

Η συνθήκη του κορονοϊού, πέρα από τις αναπροσαρμογές που έφερε στην ζωή μας, τις επαγγελματικές και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ταυτόχρονα έδωσε στο περιβάλλον την δυνατότητα να “αναπνεύσει” σημαντικά και να δημιουργήσει μετά από πολλά χρόνια μια έστω και κατα ανάγκη νέα “καθαρή” για τις θάλασσές μας πραγματικότητα.
Στα πλαίσια αυτής της νέας συνθήκης και δεδομένης της αλματώδους αύξησης της κολυμβητικής μας κοινότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και της επισκεψιμότητας ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιημένου με το περιβάλλον κοινού, αποφασίσαμε να δράσουμε προς την κατεύθυνση διατήρησης αλλά κυρίως βελτίωσης της μοναδικής αυτής συνθήκης.

Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος (World No Tobacco Day), πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε πανελλαδικά ένα πρωτότυπο Αγώνα κολύμβησης Open Water τηρώντας τους κανόνες υγείας του CovidΤο Event
Την Κυριακή 31 Μαΐου κολυμπάμε στην αγαπημένη παραλία επιλογής μας σε όλη την Ελλάδα και αμέσως μετά το κολύμπι μας μαζεύουμε αποτσίγαρα από την συγκεκριμένη παραλία. (Μην ανησυχείς, δυστυχώς θα βρείς!).
Για κάθε χιλιόμετρο κολύμπι που κάνουμε ξεθάβουμε από την άμμο ή τα βότσαλα, τουλάχιστον 10 αποτσίγαρα (#Butthunting). Θα χρειαστούμε ΜΟΝΟ ένα ζευγάρι γάντια και ένα μικρό σακουλάκι συλλογής.

Στέλνουμε μία φώτο ή video με την δράση μας (απόσταση και αριθμός αποτσίγαρων) στο Κοινωνική Ευθύνη ΕΡΤ – ERT Social Responsibility και το Weswim και φυσικά ποστάρουμε παράλληλα στα δικά μας social το δικό μας ξεχωριστό μήνυμα με inspiring hashtags: (#Weswim #ΣυμμΕΡΤέχουμε #ΕΟΑΝ #ΕΡΤ #wecare ) .

Οι 3 πρώτοι που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα αποτσίγαρα, άρα και περισσότερα μέτρα κολύμβησης, θα κερδίσουν από ένα μοναδικό συλλεκτικό σκουφάκι Weswim. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο www.weswim.gr στις 5/6 που θα λανσάρουμε ειδικά εκείνη την μέρα με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος-

ΟΡΟΙ EVENT
* Κολυμπάμε σε όποια παραλία της επιλογής μας επιθυμούμε σε όλη την Ελλάδα.
** Τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας για τον Covid-19 και κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας σε όποια παραλία και αν βρεθούμε.
*** Μπορούμε να συμμετέχουμε στην δράση ακόμα και χωρίς να κολυμπήσουμε, ποστάροντας μόνο τα αποτσίγαρα που έχουμε συλλέξει

 

x
Send this to a friend