Site icon runnfun.gr

Επιστημονικές απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των δρομέων για τον Κορωνοϊό

Ενώ η πανδημία του Κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας την αναβολή και την ακύρωση αγώνων και πολλών άλλων μεγάλων γεγονότων, αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε για την προσωπική σας υγεία και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την προπόνησή σας.

Το runnersworld.com με τη βοήθεια του David Nieman καθηγητή υγείας στο Appalachian State University και διευθυντή του Εργαστηρίου Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ερευνητική Σχολή της Βόρειας Καρολίνας και αυτή του Brian Labus, Ph.D., MPH, επίκουρου καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας, δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.

Είναι ασφαλές να τρέξω έξω;

Σίγουρα είναι ασφαλέστερο να είσαι έξω όταν πρόκειται για μετάδοση ασθένειας. Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται μαζί και κάποιος φτερνίζεται ή βήχει, τα σταγονίδια μπαίνουν σε αντικείμενα που αγγίζουν οι άνθρωποι και έπειτα οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους, εξηγεί ο Nieman. Το καλύτερο σχέδιο είναι τα τρέχετε μόνος ή σε πολύ μικρές ομάδες στη φύση και αυτό, όμως, με πολύ μεγάλη προσοχή. Που σημαίνει ότι κρατάμε απόσταση από τον συναθλητή μας, δεν πίνουμε από το ίδιο μπουκάλι νερό και φυσικά προσέχουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας σε κάθε περίπτωση.

Πρέπει να αποφύγω να τρέχω σε ομάδα;

Η έκθεσή σας μαζί με άλλους ανθρώπους στην κατάσταση που βρισκόμαστε θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή. Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι κάποιος που έχει πυρετό ή βήχα πρέπει να μένει σπίτι του.

Η Μαρία Πολύζου γράφει για το τρέξιμο στις μέρες του Κορωνοϊού

Μπορώ να τρέξω έξω αν είμαι σε καραντίνα;

Η προπόνηση 30 έως 60 λεπτών μέτριας δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά καλό είναι όσοι νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα να επιλέγουν τρόπους να γυμναστούν στο σπίτι και όχι να βγαίνουν έξω. Εννοείται ότι αν τα συμπτώματα είναι έντονα (π.χ. υψηλός πυρετός), απαγορεύεται η σωματική άσκηση. Είναι μύθος ότι μπορείς να «κερδίσεις» τον ιό με γυμναστική αν νοσείς.

Πρέπει να αποφύγω να φανάρια και κουμπιά σε διαβάσεις;

Τα τελευταία δεδομένα με το νέο Κορωνοϊό είναι ότι δεν μένει μεγάλο διάστημα στις επιφάνειες που είναι σε έκθεση ηλιακού φωτός. Σε γενικές γραμμές, είναι λιγότερο εύκολο να κολλήσετε τον ιό από ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, αλλά δεν είναι απίθανό. Γι αυτό, εάν πρέπει να αγγίξετε το κουμπί κυκλοφορίας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας μετά. Ακόμη καλύτερα; Χρησιμοποιήστε ένα γάντι, μανίκι ή αγκώνα. Και πάντα να έχετε μαζί σας αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια.

Μπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί μέσω του ιδρώτα;

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η μετάδοση του κορονωϊού συμβαίνει μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους (2-3 μέτρα) και μέσω σταγονιδίων από τις αναπνευστικές οδούς  που παράγονται με βήχα ή φτέρνισμα – αλλά όχι τον ιδρώτα. Παρόλα αυτά, ούτε χρειάζεται να αγκαλιαζόμαστε, ούτε να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο όταν βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση.

Είμαι μεταδοτικός εάν δεν έχω συμπτώματα;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη με μεγάλη σιγουριά. Είναι πιθανό, να μπορεί να μεταδοθεί ο Κορωνοϊός ακόμα και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς περίοδος είναι μεταδοτική. Είναι ένα θέμα που ακόμα είναι σε έρευνα.

Η αναβολή αγώνων κάνει τους δρομείς λιγότερο ευάλωτους στον Κορωνοϊό!

Είναι το ανοσοποιητικό μου σύστημα πιο αδύναμο μετά το μαραθώνιο ή μετά από μια σκληρή προπόνηση;

Καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκογόνου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί όπως κάνει συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι στις ώρες που ακολουθούν έναν ημιμαραθώνιο ή έναν μαραθώνιο, ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος.  Θα ήθελα μάλιστα να προειδοποιήσω τους δρομείς να αποφύγουν το μεγάλο και έντονο τρέξιμο μέχρι να περάσουμε από όλα αυτά που. Να ανησυχείτε περισσότερο για την υγεία σας από ότι το φορμάρισμα ή την γυμναστική. Μην σταματάτε να τρέχετε, αλλά μην πιέζετε τον οργανισμό σας.

Εάν η ο αγώνας μου δεν ακυρωθεί, πρέπει να πάω;

Το πρόβλημα με τους αγώνες, δεν είναι το τρέξιμο, αλλά ο συνωστισμός στην γραμμή εκκίνησης. Είναι καλό να αποφύγετε μια τέτοια διαδικασία μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα.

Πόσο επικίνδυνο είναι να φτύνεις τρέχοντας;

Είναι επικίνδυνο για τους γύρω μας. Μπορεί στο στόμα μας να υπάρχουν σταγονίδια του ιού και στο σάλιο μας, ειδικά αν νοσούμε. Άρα με αυτόν τον τρόπο διασπείρουμε μικρόβια και σταγονίδια. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις εκκρίσεις βλέννας από τη μύτη.

Διαβάστε επίσης: Προπονητικές συμβουλές μετά την αναβολή αγώνων εξαιτίας του Κορωνοϊού

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version