Η Μαρία Πολύζου γράφει για το τρέξιμο στις μέρες του Κορωνοϊού

Γράφει η Μαρία Πολύζου*

Λίγες μέρες πριν τον μαραθώνιο του Τόκιο ανακοινώθηκε ότι ο αγώνας θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή των elite δρομέων και εκείνων που λαμβάνουν μέρος με ειδικά αμαξίδια.

Από τότε παρακολουθούμε σε όλη την Ευρώπη να ανακοινώνονται να αναβάλλονται ή να ακυρώνονται οι μεγαλύτεροι μαραθώνιοι όπως εκείνοι στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Το ντόμινο των ακυρώσεων και αναβολών συνεχίζεται.

Στο μεταξύ είμαστε εν αναμονή και για την τύχη των δύο major marathons της άνοιξης, στο Λονδίνο και τη Βοστώνη, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τους 40.000 δρομείς.

Από την στιγμή που ο κορονοϊός έφθασε στην χώρα μας και σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται, η Πολιτεία έλαβε μέτρα για να προστατευτούν οι πολίτες.  Ενώ οι δρομείς περίμεναν την άνοιξη για να λάβουν μέρος στον αγώνα που είχαν βάλει στόχο, τώρα βλέπουν τους διοργανωτές να ανακοινώνουν αναβολές και ακυρώσεις.

Πριν ακόμα και από την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση ο Μαραθώνιος Ναυπλίου αναβλήθηκε για το Μάιο και όταν ανακοινώθηκε η αναβολή του μεγαλύτερου δρομικού ραντεβού της άνοιξης στη χώρα μας, του ημιμαραθωνίου της Αθήνας, πήραν σειρά και οι υπόλοιπες διοργανώσεις αγώνων δρόμου.

Θα σταθώ πρώτα  στους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του μαραθωνίου, που αυτή την περίοδο αναζητούσαν αγώνα μαραθωνίου για να πιάσουν τα υψηλά όρια του μαραθώνιου δρόμου για την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Πιστεύω  ότι τώρα εν μέσω τέτοιων εξελίξεων, η ΔΟΕ και η ΕΟΕ,  θα πρέπει να πάρει νέες αποφάσεις σχετικά με την συμμετοχή των πρωταθλητών μαραθωνοδρόμων στο ολυμπιακό μαραθώνιο και να αλλάξουν τα όρια συμμετοχής και πρόκρισης.

Ωστόσο θα σταθώ σε όλους τους αθλητές και τους αθλούμενους δρομείς που δεν κρύβουν την αγωνία και το άγχος τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Είναι σίγουρο ότι για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, κάθε δρομέας προπονήθηκε πολλές φορές σκληρά, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρεθεί στην καλύτερη φυσική κατάσταση την ημέρα που είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στον αγώνα-στόχο και να πετύχει μία καλή ατομική επίδοση. Τώρα απλώς βλέπει ότι οι αγώνες απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ανάψει ξανά το πράσινο φως για τη διοργάνωση τέτοιων αθλητικών γεγονότων. Γνωρίζω ότι πολλοί δρομείς αισθάνονται απογοήτευση και απελπισία.

Σίγουρα υπάρχουν δύο τρόποι για να διαχειριστείς κάτι τέτοιο: Ή να τα παρατήσεις και να πας σπίτι σου ή να διπλασιάσεις την προπόνηση σου και να περιμένεις να επιστρέψεις πιο δυνατός από ποτέ και με μεγαλύτερη ακόμη θέληση και όρεξη.

Το σίγουρο  είναι ότι θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των διοργανωτών και όχι απέναντι τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την απόφαση να αναβάλλουν ή να ακυρώσουν ένα αθλητικό γεγονός στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή χιλιάδες άνθρωποι, δεν την παίρνουν με ελαφρά την καρδίαν.

Πολιτεία και διοργανωτές αναγκάζονται να πάρουν αυτές τις αποφάσεις με στόχο να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές καθώς όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν ακυρωθεί ή αναβληθεί ένας αγώνας, σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ήταν απολύτως αναγκαίο να συμβεί παρότι οι διοργανωτές δεν θα επιθυμούσαν τέτοια εξέλιξη. Αναγκάζονται να πάρουν τέτοιες αποφάσεις για να εξασφαλίσουν την υγεία όλων μας.  Όπως ο δρομέας προπονείται σκληρά και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα και η οργανωτική επιτροπή δουλεύει εξίσου σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να είναι μια τέτοια διοργάνωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων άρτια. Σας βεβαιώνω ότι με άγχος και απογοήτευση βλέπουν τελικά την διοργάνωσή τους να τινάζεται στον αέρα και όλη αυτή η  δουλειά να κινδυνεύει να πάει χαμένη…

Οπότε κανένας δεν θέλει αναβολές και ακυρώσεις. Όλοι όμως επιθυμούμε την προστασία της δημόσιας και υγείας αλλά και ατομικά για καθεμιά και κάθένας  από εμάς.

Έρχομαι τώρα στη θέση του κάθε δρομέα από τη θέση του δρομέα καθώς γνωρίζετε ότι για πάνω από 40 χρόνια αγαπώ με πάθος το τρέξιμο και τους αγώνες. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να χάσει κάποιος τον αγώνα του για χ, ψ τρίτους λόγους. Όμως ανήκω σε εκείνους που δεν σταματούν ποτέ να τρέχουν σε ανοιχτούς χώρους , δρόμους , πάρκα, στάδια.. Έτσι εξασφαλίζω όλα τα οφέλη που χαρίζει σε όλους μας το τρέξιμο και είναι πολλά:

1.Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

 2.Η άσκηση ενισχύει την καλή υγεία και καταπολεμά τις ασθένειες

3. Περνάω καλά  καθώς τρέχω!

4.Η άσκηση βελτιώνει  την ψυχολογία μας.

5.Η άσκηση αυξάνει την ενέργεια μας. Νοιώθουμε να πετάμε!    

6.Η άσκηση βοηθά στον καλύτερο ύπνο

θα μπορούσα να γράψω για πολλά ακόμη οφέλη!

Επιστρέφοντας λοιπόν στο θέμα μας, στο τρέξιμο και στην προπόνηση τις ημέρες του κορονοϊού, να σημειώσω ότι έλαβα τις τελευταίες ημέρες πολλά μηνύματα δρομέων. Μηνύματα απογοήτευσης και ανησυχίας καθώς ο αγώνας-στόχος που είχαν βάλει, αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε. “Κρίμα την προπόνηση που έκανα όλο αυτό το διάστημα”, “τζάμπα τα χλμ και οι θυσίες” και άλλα αντίστοιχα.

Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι κανένα από όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διανύσατε δεν πάνε χαμένα. Τα χιλιόμετρα είναι σαν τις καταθέσεις που έχουμε στην τράπεζα… μόλις τα χρειαστούμε θα τα σηκώσουμε και θα πάμε να τρέξουμε και πάλι δυνατά και μάλιστα πιο γρήγορα από ποτέ ,” γιατί θα έχουμε λάβει και τους τόκους !

Έτσι συνεχίζουμε την προπόνηση μας. 

Τι όμως πρέπει να κάνουμε προπονητικά τώρα:

1. Θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να μειώσετε τα χιλιόμετρα που διανύεται τουλάχιστον στα μισά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα να τρέχετε πολλά χιλιόμετρα. Το μυϊκό σας σύστημα θα κουραστεί όπως και γενικά ο οργανισμός σας. 

Ακολουθώντας της αρχές της προοδευτικής προπόνησης και της περιοδικότητας, υπάρχει η περίοδος που κάνουμε πολλά χιλιόμετρα και μετά ακολουθεί η μείωση τους με ταυτόχρονη αύξηση της προκειμένου να βρεθούμε στην κορύφωση μας σε ένα αγώνα.

Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Μπορείτε να αυξήσετε την ένταση κάνοντας μικρές αποστάσεις στην προπόνηση σας και έτσι να δώσετε την δυνατότητα στο σώμα σας να βελτιώσετε την ταχύτητα σας. Θα βοηθηθείτε από αυτό μακρυπρόθεσμα.

3. Να εντείνετε την προσοχή σας σε περισσότερες διατάσεις και να αυξήσετε την δύναμη σας με μία σειρά από ασκήσεις δύναμης.

4. Να μειώσετε τις προπονήσεις ανά εβδομαδιαίο κύκλο ώστε να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και να απολαύσετε άλλα πράγματα που τυχόν έχετε στερηθεί αυτήν την περίοδο.

5. Αν παρόλα αυτά δεν αισθάνεστε ηρεμία, συζητήστε με τον προπονητή σας να κάνετε ένα προσωπικό τεστ σε μία απόσταση έτσι ώστε το ατομικό σας ρολόι να γράψει την επίδοση που αναζητάτε όλο αυτόν τον καιρό. Εννοείται ότι δεν προτείνω να πάτε να τρέξετε έναν μαραθώνιο αλλά μικρότερες αποστάσεις 5 χμ, 1οχλμ ή ακόμα και ημιμαραθώνιο αν το θέλετε  τόσο πολύ. Αυτές οι αποστάσεις δεν θα σας φορτώσουν προπονητικά και μάλιστα θα επιστρέψετε ξανά γρήγορα στην προπόνηση σας.

6. Στο θέμα της υγείας καθεμιάς και καθενός, εννοείται ότι ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται καθημερινά και προστατεύουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Ακολουθούμε καλές διατροφικές συνήθειες και αυξάνουμε τις βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

7. Τέλος, μην επιτρέψετε η ακύρωση ή η αναβολή ενός αγώνα να λυγίσει το πνεύμα και την θέληση σας για το τρέξιμο. Βγείτε έξω να τρέξετε και απολαύστε το χωρίς την πίεση του χρονομέτρου..

Για σκεφθείτε το… Τρέχω γιατί αγαπώ το τρέξιμο… Αγαπώ την παρέα μου καθώς τρέχω… Αγαπώ τον εαυτό μου και του προσφέρω το καλύτερο που μπορώ.

Η καλή διάθεση που έχουμε μετά από ένα ωραίο και απολαυστικό τρέξιμο αλλά και το πλατύ μας χαμόγελο είναι η καλύτερη προστασία απέναντι στον ιό !!!

Γι’ αυτό εν αναμονή του νέου μας αγώνα.. Εμείς συνεχίζουμε να τρέχουμε !

* Μαρία Πολύζου, Κάτοχος του Ρεκόρ Ελλάδος στο Μαραθώνιο, Προπονήτρια δρόμων αντοχής 

Previous ArticleNext Article

Αθλητικές διοργανώσεις και τουριστικοί προορισμοί στην εποχή του Covid-19

Της Ίριδας Κουβέλη *

Ο νέος κορονοϊός άλλαξε όλη την καθημερινότητά μας, τις συνήθειες μας, τον τρόπο που καλούμαστε να συμπεριφερθούμε στην κοινωνική μας ζωή και εντέλει όλη την κοινωνία που ζούμε.

Ο αθλητισμός, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ ζωντανό κομμάτι αυτής της κοινωνίας, δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί. Αθλητικές διοργανώσεις που ακυρώνονται και άλλες χωρίς θεατές, μείωση του αριθμού αθλητών σε Πρωταθλήματα, αλλαγές στους κανονισμούς αθλημάτων, αποστάσεις ανάμεσα σε παίκτες την στιγμή του πανηγυρισμού ενός γκολ, συχνά τεστ σε ομάδες, κατακόρυφη αύξηση των e-sports, είναι κάποιες από τις πολλές αλλαγές που η νέα εποχή του κορονοϊού έχει ήδη επιφέρει στον τομέα του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αθλητικά γεγονότα και οι τόποι διεξαγωγής τους

Είναι ευρέως αποδεκτό τα τελευταία χρόνια ότι οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του αθλητικού τουρισμού που μπορεί μια χώρα να αναπτύξει.

Είναι επίσης προφανής η συνεισφορά των αθλητικών αυτών διοργανώσεων στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, στην δυνατότητα που προσφέρουν για επίσκεψη σε νέους τόπους, στην γνωριμία με νέα έθιμα, με την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις, την γαστρονομία και γενικά τον πολιτισμό που εκφράζουν οι εκάστοτε προορισμοί στους οποίους πραγματοποιούνται οι αθλητικές διοργανώσεις.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι οι αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα γίνονται κατά πλειοψηφία σε μικρές/μεσαίες πόλεις και προορισμούς, δηλαδή μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, και συνήθως σε «χαμηλές» τουριστικές περιόδους, το πλήγμα από την ακύρωση τέτοιων γεγονότων μπορεί να είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους προορισμούς.

Ο Προορισμός – κρίσιμη παράμετρος της αθλητικής διοργάνωσης

Οι προορισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας αθλητικής διοργάνωσης, από τους ντόπιους κατοίκους και εθελοντές , έως τα ξενοδοχεία της περιοχής, εστιατόρια, μαγαζιά, δραστηριότητες, αξιοθέατα, τοπικούς προμηθευτές, μέσα μετακινήσεων, υποδομές υγείας κ.λ.π.

Αυτή η αλληλεξάρτηση μεταξύ διοργάνωσης και προορισμού έχει αποκτήσει άλλη δυναμική στην εποχή των επιδημιών. Οφείλουν λοιπόν οι διοργανωτές αθλητικών events στο νέο σχεδιασμό τους να λάβουν υπ’ όψη τον τόπο (προορισμό) με πιο ολιστικό τρόπο. Έτσι, κάτω από τις νέες συνθήκες, τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1. Είναι ο προορισμός «έτοιμος» από πλευράς υγειονομικών υποδομών και διαδικασιών απόκρισης να δεχθεί κόσμο που ενδεχομένως ανάμεσά του υπάρχουν φορείς του ιού; Και τι σημαίνει «έτοιμος» προορισμός;
  2. Πόσο κόσμο μπορεί να υποδεχτεί ο προορισμός με τα νέα δεδομένα κοινωνικής απόστασης αλλά και αντιμετώπισης ύποπτων περιστατικών (carrying capacity); Ποια είναι η «χωρητικότητα» των εξωτερικών/εσωτερικών χώρων, των τουριστικών αλλά και υποστηρικτικών υποδομών (οδικό δίκτυο, χώροι συγκέντρωσης, ξενοδοχεία, υποδομές απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων, κέντρα υγείας, κ.α.);
  3. Πώς μειώνει ο διοργανωτής τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στην τοπική κοινωνία από επισκέπτες, συμμετέχοντες ή θεατές, και ποιες διαδικασίες μπαίνουν σε εφαρμογή για γρήγορη ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων;
  4. Πόσο διατεθειμένη είναι η τοπική κοινότητα να υποδεχτεί «εισαγόμενο» πληθυσμό και να υποστηρίξει την διοργάνωση; (π.χ. εθελοντές). Ας σκεφτούμε εδώ, ότι ένας προορισμός μπορεί να είναι τελείως «καθαρός» από κρούσματα και αναλαμβάνει τον κίνδυνο εισαγωγής κρουσμάτων στην κοινότητά του με ενδεχόμενη περαιτέρω διασπορά.
  5. Πώς επικοινωνεί ο διοργανωτής στην τοπική κοινωνία τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει και πώς την προετοιμάζει σε περίπτωση κρουσμάτων στα πλαίσια της διοργάνωσης;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να προστεθεί ένας μεγάλος προβληματισμός για τον αντίκτυπο προς την διοργάνωση συνολικά, αν μέσω ή στα πλαίσια αυτής υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα με πιθανό αποτέλεσμα την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων για τον πληθυσμό ή και ακόμα δυσμενέστερων επιπτώσεων.

Όλες αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να απασχολήσουν διοργανωτές αθλητικών events και να αναπτύξουν σχέδια δράσης με την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων της τοπικής κοινωνίας: Δήμο, Περιφέρεια, Φορείς, Υγειονομικό προσωπικό/δομές, Τοπικούς Συλλόγους, Ενώσεις Ξενοδόχων, Προμηθευτές, Εθελοντικές οργανώσεις, κ.λ.π. Τα σχέδια αυτά πρέπει να βασίζονται σε μεθοδολογία η οποία θα εξασφαλίζει:

Α. Μείωση του ρίσκου μετάδοσης του ιού στον προορισμό συνολικά

Β. Δυνατότητα γρήγορης ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

Γ. Άμεση αντίδραση σε περίπτωση πιθανών κρουσμάτων πριν, κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της διοργάνωσης

Δεν είναι λοιπόν χρέος μόνο του κράτους να «καλύψει» μία διοργάνωση σε περίπτωση κρουσμάτων. Είναι ευθύνη και των διοργανωτών να σχεδιάζουν εκδηλώσεις με τρόπο που να μειώνεται ο κίνδυνος για τον προορισμό ο οποίος θα φιλοξενήσει την κάθε διοργάνωση.

Αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμα αθλητικά-τουριστικά γεγονότα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την σύνδεση των αθλητικών events (ως τουριστική δραστηριότητα) με τις τοπικές κοινωνίες των προορισμών.

Εκείνες είναι άλλωστε που ωφελούνται από την διεξαγωγή μιας αθλητικής διοργάνωσης στον τόπο τους, αλλά οφείλουμε και να τις προστατεύσουμε από τυχόν ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

* Ίρις Κουβέλη

 MSc. Sports Management

Sport Events and Destinations integrator

Μέλος της Ομάδας FLATOD-19 – Ευέλικτοι Τουριστικοί Προορισμοί

Απώλεια λίπους και γράμμωση σε 10 βήματα

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Η απώλεια λίπους και η γράμμωση δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά θέλει συστηματική προσπάθεια. Ας δούμε ποια είναι τα συστατικά εκείνα της διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο της απώλειας λίπους και της γράμμωσης του σώματος σας.

Μια αυστηρή δίαιτα από μόνη της δεν είναι σίγουρα η λύση, γιατί θα έχει ως επακόλουθο την αναπόφευκτη απώλεια μυικής μάζας και σίγουρα δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που περιμένετε. Τι πρέπει να κάνετε:

1: Κάντε παράλληλα άσκηση

Το τρέξιμο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάψετε λίπος εύκολα, αφού όχι μόνο βοηθά στην καύση του, αλλά επιπλέον ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει την προσκόλληση σας στο πρόγραμμα διατροφής. Τα βάρη έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα γιατί εκτός από την ανάπτυξη της μυικής μάζας έχουν και την ικανότητα να αυξάνουν τον μεταβολισμό για ώρες μετά.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή τελικά;

2: Κοιμηθείτε καλά

Η έλλειψη ύπνου είναι ικανή να γκρεμίσει τις προσπάθειές σας να χάσετε λίπος, δεδομένου ότι η έκκριση γκρελίνης προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Επίσης η κόπωση την επόμενη μέρα θα σας κάνει πιο υποτονικούς και λιγότερο δραστήριους με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Μη ξεχνάτε τέλος, ότι όσο πιο αργά κοιμηθείτε, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια βραδινή επιδρομή στο ψυγείο.

3: Ενυδάτωση

Το νερό είναι φυσικός καταστολέας της όρεξης. Ο εγκέφαλος πολύ συχνά δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ των αισθημάτων της πείνας και της δίψας ή η διάκριση αυτή είναι θολή και συγκεχυμένη. Έτσι έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει την σωματική, την πνευματική απόδοση, ακόμα και την ευεξία μας.

4: Αυξήστε τις πρωτεΐνες

Για να προστατέψετε τον μυϊκό σας ιστό, συμπληρώστε τη διατροφή σας με άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να περιορίσετε τις “junk” επιλογές σας.

5: Αποφύγετε το αλκοόλ

Μείνετε μακριά από το αλκοόλ, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε 100-150 θερμίδες ανά ποτό (300-400 θερμίδες τα κοκτέιλ), οι οποίες και μετατρέπονται απ’ ευθείας σε σπλαχνικό λίπος.

6: Αποφύγετε το φαγητό εκτός σπιτιού

Όσο πιο πολύ προτιμάτε το σπιτικό φαγητό, τόσο καλύτερα θα πάτε. Οι μερίδες στα εστιατόρια μπορεί να είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από αυτές που χρειάζετε το δικό σας σώμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μια μακαρονάδα σε εστιατόριο μπορεί να ξεπερνά τις 1.200 θερμίδες, χωρίς τα παρελκόμενα.

7: Να τρώτε λιγότερο, αλλά όχι υπερβολές

Καταναλώνοντας λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα προκαλείτε το σώμα σας να ξεκινήσει την αποθήκευση λίπους και την επιβράδυνση του μεταβολισμού με σκοπό την επιβίωση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποιο αρχικό βάρος, αλλά μόλις αρχίσετε να τρέφεστε κανονικά, θα το κερδίσει όλο πίσω και με το παραπάνω. Σίγουρα το έχετε ξανακούσει.

Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

8: Δείπνο, το μικρότερο γεύμα της ημέρας

Βασική και εύκολη συμβουλή. Αν το καταφέρνετε, δύσκολα θα ξεπερνάτε τα ενεργειακά όρια σας και το πιο πιθανό είναι τελικά να αποφεύγετε την καθημερινή μικρή εναπόθεση λίπους, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται κάτι περισσότερο από εμφανής. Βραδινό κανονικό με ασφάλεια μπορούν να καταναλώνουν μόνο αθλητές.

9: Επιλέξτε φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν ιδανικά σνακ, καθώς θα σας γεμίσουν με βιταμίνες και ενέργεια. Αν θέλετε να κάψετε λίπος, επιλέξτε τα έναντι των χυμών, οι οποίοι προσδίδουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και μικρότερο κορεσμό. Εννοείται ότι αποφεύγετε και άλλα συνηθισμένα σνακ, όπως κριτσίνια, κρακεράκια, μπισκοτάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη, τυποποιημένους χυμούς, ζαχαρούχα ice tea κλπ. Ειδικά για άτομα με χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το σνακ δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από 1-2 μικρά φρούτα.

10: Γευματίστε πριν πεινάσετε και σταματήστε πριν χορτάσετε

Καταναλώστε 3 κυρίως γεύματα και 1-2 σνακ την ημέρα μόνο αν πεινάτε. Τα σνακ δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται, βοηθούν όμως κάποια άτομα να φτάνουν στο τραπέζι με ελεγχόμενη όρεξη. Ξεκινήστε πάντα με την σαλάτα, τρώτε με αργό ρυθμό για να αντιληφτείτε εγκαίρως το κορεσμό και σηκωθείτε αμέσως από το τραπέζι.

Το λίπος δεν φεύγει τοπικά, αλλά συνολικά. Συνδυάστε τα παραπάνω με ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής αλλά να θυμάστε το εξής: Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στη κουζίνα σας, όχι στο γυμναστήριο!

Διαβάστε επίσης: Η κατάλληλη διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.

x
Send this to a friend