Η Μαρία Πολύζου γράφει για το τρέξιμο στις μέρες του Κορωνοϊού

Γράφει η Μαρία Πολύζου*

Λίγες μέρες πριν τον μαραθώνιο του Τόκιο ανακοινώθηκε ότι ο αγώνας θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή των elite δρομέων και εκείνων που λαμβάνουν μέρος με ειδικά αμαξίδια.

Από τότε παρακολουθούμε σε όλη την Ευρώπη να ανακοινώνονται να αναβάλλονται ή να ακυρώνονται οι μεγαλύτεροι μαραθώνιοι όπως εκείνοι στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Το ντόμινο των ακυρώσεων και αναβολών συνεχίζεται.

Στο μεταξύ είμαστε εν αναμονή και για την τύχη των δύο major marathons της άνοιξης, στο Λονδίνο και τη Βοστώνη, όπου οι συμμετοχές ξεπερνούν τους 40.000 δρομείς.

Από την στιγμή που ο κορονοϊός έφθασε στην χώρα μας και σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται, η Πολιτεία έλαβε μέτρα για να προστατευτούν οι πολίτες.  Ενώ οι δρομείς περίμεναν την άνοιξη για να λάβουν μέρος στον αγώνα που είχαν βάλει στόχο, τώρα βλέπουν τους διοργανωτές να ανακοινώνουν αναβολές και ακυρώσεις.

Πριν ακόμα και από την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση ο Μαραθώνιος Ναυπλίου αναβλήθηκε για το Μάιο και όταν ανακοινώθηκε η αναβολή του μεγαλύτερου δρομικού ραντεβού της άνοιξης στη χώρα μας, του ημιμαραθωνίου της Αθήνας, πήραν σειρά και οι υπόλοιπες διοργανώσεις αγώνων δρόμου.

Θα σταθώ πρώτα  στους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του μαραθωνίου, που αυτή την περίοδο αναζητούσαν αγώνα μαραθωνίου για να πιάσουν τα υψηλά όρια του μαραθώνιου δρόμου για την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Πιστεύω  ότι τώρα εν μέσω τέτοιων εξελίξεων, η ΔΟΕ και η ΕΟΕ,  θα πρέπει να πάρει νέες αποφάσεις σχετικά με την συμμετοχή των πρωταθλητών μαραθωνοδρόμων στο ολυμπιακό μαραθώνιο και να αλλάξουν τα όρια συμμετοχής και πρόκρισης.

Ωστόσο θα σταθώ σε όλους τους αθλητές και τους αθλούμενους δρομείς που δεν κρύβουν την αγωνία και το άγχος τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Είναι σίγουρο ότι για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, κάθε δρομέας προπονήθηκε πολλές φορές σκληρά, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να βρεθεί στην καλύτερη φυσική κατάσταση την ημέρα που είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στον αγώνα-στόχο και να πετύχει μία καλή ατομική επίδοση. Τώρα απλώς βλέπει ότι οι αγώνες απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ανάψει ξανά το πράσινο φως για τη διοργάνωση τέτοιων αθλητικών γεγονότων. Γνωρίζω ότι πολλοί δρομείς αισθάνονται απογοήτευση και απελπισία.

Σίγουρα υπάρχουν δύο τρόποι για να διαχειριστείς κάτι τέτοιο: Ή να τα παρατήσεις και να πας σπίτι σου ή να διπλασιάσεις την προπόνηση σου και να περιμένεις να επιστρέψεις πιο δυνατός από ποτέ και με μεγαλύτερη ακόμη θέληση και όρεξη.

Το σίγουρο  είναι ότι θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των διοργανωτών και όχι απέναντι τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι την απόφαση να αναβάλλουν ή να ακυρώσουν ένα αθλητικό γεγονός στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή χιλιάδες άνθρωποι, δεν την παίρνουν με ελαφρά την καρδίαν.

Πολιτεία και διοργανωτές αναγκάζονται να πάρουν αυτές τις αποφάσεις με στόχο να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές καθώς όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν ακυρωθεί ή αναβληθεί ένας αγώνας, σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ήταν απολύτως αναγκαίο να συμβεί παρότι οι διοργανωτές δεν θα επιθυμούσαν τέτοια εξέλιξη. Αναγκάζονται να πάρουν τέτοιες αποφάσεις για να εξασφαλίσουν την υγεία όλων μας.  Όπως ο δρομέας προπονείται σκληρά και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα και η οργανωτική επιτροπή δουλεύει εξίσου σκληρά για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να είναι μια τέτοια διοργάνωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων άρτια. Σας βεβαιώνω ότι με άγχος και απογοήτευση βλέπουν τελικά την διοργάνωσή τους να τινάζεται στον αέρα και όλη αυτή η  δουλειά να κινδυνεύει να πάει χαμένη…

Οπότε κανένας δεν θέλει αναβολές και ακυρώσεις. Όλοι όμως επιθυμούμε την προστασία της δημόσιας και υγείας αλλά και ατομικά για καθεμιά και κάθένας  από εμάς.

Έρχομαι τώρα στη θέση του κάθε δρομέα από τη θέση του δρομέα καθώς γνωρίζετε ότι για πάνω από 40 χρόνια αγαπώ με πάθος το τρέξιμο και τους αγώνες. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει να χάσει κάποιος τον αγώνα του για χ, ψ τρίτους λόγους. Όμως ανήκω σε εκείνους που δεν σταματούν ποτέ να τρέχουν σε ανοιχτούς χώρους , δρόμους , πάρκα, στάδια.. Έτσι εξασφαλίζω όλα τα οφέλη που χαρίζει σε όλους μας το τρέξιμο και είναι πολλά:

1.Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους

 2.Η άσκηση ενισχύει την καλή υγεία και καταπολεμά τις ασθένειες

3. Περνάω καλά  καθώς τρέχω!

4.Η άσκηση βελτιώνει  την ψυχολογία μας.

5.Η άσκηση αυξάνει την ενέργεια μας. Νοιώθουμε να πετάμε!    

6.Η άσκηση βοηθά στον καλύτερο ύπνο

θα μπορούσα να γράψω για πολλά ακόμη οφέλη!

Επιστρέφοντας λοιπόν στο θέμα μας, στο τρέξιμο και στην προπόνηση τις ημέρες του κορονοϊού, να σημειώσω ότι έλαβα τις τελευταίες ημέρες πολλά μηνύματα δρομέων. Μηνύματα απογοήτευσης και ανησυχίας καθώς ο αγώνας-στόχος που είχαν βάλει, αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε. “Κρίμα την προπόνηση που έκανα όλο αυτό το διάστημα”, “τζάμπα τα χλμ και οι θυσίες” και άλλα αντίστοιχα.

Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι κανένα από όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διανύσατε δεν πάνε χαμένα. Τα χιλιόμετρα είναι σαν τις καταθέσεις που έχουμε στην τράπεζα… μόλις τα χρειαστούμε θα τα σηκώσουμε και θα πάμε να τρέξουμε και πάλι δυνατά και μάλιστα πιο γρήγορα από ποτέ ,” γιατί θα έχουμε λάβει και τους τόκους !

Έτσι συνεχίζουμε την προπόνηση μας. 

Τι όμως πρέπει να κάνουμε προπονητικά τώρα:

1. Θα σας έλεγα ότι θα πρέπει να μειώσετε τα χιλιόμετρα που διανύεται τουλάχιστον στα μισά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα να τρέχετε πολλά χιλιόμετρα. Το μυϊκό σας σύστημα θα κουραστεί όπως και γενικά ο οργανισμός σας. 

Ακολουθώντας της αρχές της προοδευτικής προπόνησης και της περιοδικότητας, υπάρχει η περίοδος που κάνουμε πολλά χιλιόμετρα και μετά ακολουθεί η μείωση τους με ταυτόχρονη αύξηση της προκειμένου να βρεθούμε στην κορύφωση μας σε ένα αγώνα.

Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Μπορείτε να αυξήσετε την ένταση κάνοντας μικρές αποστάσεις στην προπόνηση σας και έτσι να δώσετε την δυνατότητα στο σώμα σας να βελτιώσετε την ταχύτητα σας. Θα βοηθηθείτε από αυτό μακρυπρόθεσμα.

3. Να εντείνετε την προσοχή σας σε περισσότερες διατάσεις και να αυξήσετε την δύναμη σας με μία σειρά από ασκήσεις δύναμης.

4. Να μειώσετε τις προπονήσεις ανά εβδομαδιαίο κύκλο ώστε να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και να απολαύσετε άλλα πράγματα που τυχόν έχετε στερηθεί αυτήν την περίοδο.

5. Αν παρόλα αυτά δεν αισθάνεστε ηρεμία, συζητήστε με τον προπονητή σας να κάνετε ένα προσωπικό τεστ σε μία απόσταση έτσι ώστε το ατομικό σας ρολόι να γράψει την επίδοση που αναζητάτε όλο αυτόν τον καιρό. Εννοείται ότι δεν προτείνω να πάτε να τρέξετε έναν μαραθώνιο αλλά μικρότερες αποστάσεις 5 χμ, 1οχλμ ή ακόμα και ημιμαραθώνιο αν το θέλετε  τόσο πολύ. Αυτές οι αποστάσεις δεν θα σας φορτώσουν προπονητικά και μάλιστα θα επιστρέψετε ξανά γρήγορα στην προπόνηση σας.

6. Στο θέμα της υγείας καθεμιάς και καθενός, εννοείται ότι ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται καθημερινά και προστατεύουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Ακολουθούμε καλές διατροφικές συνήθειες και αυξάνουμε τις βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

7. Τέλος, μην επιτρέψετε η ακύρωση ή η αναβολή ενός αγώνα να λυγίσει το πνεύμα και την θέληση σας για το τρέξιμο. Βγείτε έξω να τρέξετε και απολαύστε το χωρίς την πίεση του χρονομέτρου..

Για σκεφθείτε το… Τρέχω γιατί αγαπώ το τρέξιμο… Αγαπώ την παρέα μου καθώς τρέχω… Αγαπώ τον εαυτό μου και του προσφέρω το καλύτερο που μπορώ.

Η καλή διάθεση που έχουμε μετά από ένα ωραίο και απολαυστικό τρέξιμο αλλά και το πλατύ μας χαμόγελο είναι η καλύτερη προστασία απέναντι στον ιό !!!

Γι’ αυτό εν αναμονή του νέου μας αγώνα.. Εμείς συνεχίζουμε να τρέχουμε !

* Μαρία Πολύζου, Κάτοχος του Ρεκόρ Ελλάδος στο Μαραθώνιο, Προπονήτρια δρόμων αντοχής 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ενυδάτωση για δρομείς και τριαθλητές: Τα λάθη, τα προβλήματα και οι λύσεις

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Κανένας παράγοντας δεν επηρεάζει τόσο άμεσα έναν αθλητή, όσο η ενυδάτωση. Η αθλητική απόδοση μειώνεται δραστικά όταν σημειωθεί απώλεια υγρών της τάξης του 2% του σωματικού βάρους (π.χ. αθλητής των 75 κιλών, να χάσει 1,5 κιλό του βάρους του).

Παρά τη μεγάλη της σημασία, πολύ συχνά υποτιμάται από τους αθλητές, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν είναι πάντα εφικτό βέβαια να αναπληρωθεί εξ’ ολοκλήρου αυτή η απώλεια, αλλά στόχος είναι να γίνεται η μέγιστη δυνατή αναπλήρωση, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση.

Πολλοί αθλητές κάνουν το λάθος να περιμένουν να διψάσουν για να ξεκινήσουν να καταναλώνουν υγρά. Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι το αίσθημα της δίψας δεν είναι το πιο ασφαλές «σήμα», για να αντιληφθεί κανείς τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης και την ανάγκη πρόσληψης νερού. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα τα χαμηλά επίπεδα υδάτωσης να µην αντικατοπτρίζονται στο αίσθημα της δίψας. Κοινώς, είναι πολύ πιθανό να είναι κανείς αφυδατωμένος και να µη διψάει.

Αφυδάτωση και αθλητική απόδοση

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης δεν περιορίζονται µόνο στην αναστολή της απόδοσης, αλλά είναι ικανές να προκαλέσουν επικίνδυνες θερμικές βλάβες, όπως η θερμοπληξία. Οι κύριες αιτίες που η αφυδάτωση επηρεάζει την αθλητική απόδοση είναι οι εξής:

  • μείωση του όγκου πλάσματος αίματος
  • μειωμένη επιδερμική ροή αίματος
  • μειωμένη εφίδρωση
  • μειωμένη διασπορά θερμότητας
  • αυξημένη θερμοκρασία πυρήνα
  • αυξημένη χρήση γλυκογόνου

Η αφυδάτωση προκαλεί πτώση του όγκου πλάσματος, μείωση της φλεβικής επιστροφής του αίματος στην καρδιά και τελικά μείωση της πλήρωσης της καρδιάς. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες επιφέρουν μείωση της μέγιστης καρδιακής παροχής και της μέγιστης πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) με αποτέλεσμα την κόπωση και την μειωμένη δυνατότητα παραγωγής έργου. Επιπλέον, η αφυδάτωση περιορίζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει θερμότητα από τους μυς στην επιφάνεια του δέρματος, και τελικά στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την μη ικανοποιητική θερμορύθμιση.

Η διαδικασία της εφίδρωσης και κατά συνέπεια η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος εξαρτώνται από τα επαρκή επίπεδα υδάτωσης πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα εξασφαλίζουν σταθερό όγκο αίματος, γεγονός που επιφέρει διπλό όφελος για τον οργανισμό. Αφενός εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος ρυθμός εφίδρωσης, αφετέρου η σταθερή αιμάτωση των μυών (μεταφορά οξυγόνου) για την παραγωγή έργου. Όταν οι ανάγκες σε υγρά δεν ικανοποιούνται, προκαλείται μια σειρά θερμικών διαταραχών, όπως:

  • Κράμπες: ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί των ενεργών μυών
  • Εξάντληση: ασθενής και γρήγορη καρδιακή συχνότητα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, κεφαλαλγία, ζάλη, μειωμένη εφίδρωση
  • Θερμοπληξία: απώλεια θερμορυθμιστικών μηχανισμών, υπερβολική άνοδος της σωµατικής θερμοκρασίας, παύση εφίδρωσης, ξηρό και ζεστό δέρμα, κυκλοφορική καταπληξία, βλάβη κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ενυδάτωση και αθλητικά ποτά για τριαθλητές και δρομείς

Συστάσεις για την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η βέλτιστη κατάσταση υδάτωσης μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση  150-350 ml υγρών σε μεσοδιαστήματα 15-20 λεπτών, αρχίζοντας από την έναρξη της άσκησης. Για αθλητικά γεγονότα μεγάλης έντασης που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα συστήνεται η κατανάλωση 600 – 1.200 ml/ ώρα διαλύματος που να περιέχει υδατάνθρακες σε συγκεντρώσεις 4% – 8%.

Όσον αφορά την αναπλήρωση ηλεκτρολυτών (κυρίως νατρίου), αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι ακόμα και σε επίπονες, παρατεταμένες δραστηριότητες όπως ο μαραθώνιος, η προσθήκη ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα και τελικά την εμφάνιση ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

Οι μικρές ποσότητες, όπως αυτές που περιέχονται στα εμπορικά αθλητικά ποτά είναι επαρκείς και δεν φαίνεται να είναι επιζήμιες. Αυτό που πρέπει να κάνει ο αθλητής είναι να αλατίζει επαρκώς το φαγητό του, αφού ένα συνηθισμένο αλατισμένο γεύμα περιέχει 2-3 γραμμάρια νατρίου, ποσότητες επαρκείς για την κάλυψη των απωλειών.

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του:

Photos: FOTOTrexoume
Πηγή: xterragreece.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Απώλεια λίπους και γράμμωση σε 10 βήματα

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Η απώλεια λίπους και η γράμμωση δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά θέλει συστηματική προσπάθεια. Ας δούμε ποια είναι τα συστατικά εκείνα της διατροφής που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο της απώλειας λίπους και της γράμμωσης του σώματος σας.

Μια αυστηρή δίαιτα από μόνη της δεν είναι σίγουρα η λύση, γιατί θα έχει ως επακόλουθο την αναπόφευκτη απώλεια μυικής μάζας και σίγουρα δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που περιμένετε. Τι πρέπει να κάνετε:

1: Κάντε παράλληλα άσκηση

Το τρέξιμο είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάψετε λίπος εύκολα, αφού όχι μόνο βοηθά στην καύση του, αλλά επιπλέον ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει την προσκόλληση σας στο πρόγραμμα διατροφής. Τα βάρη έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα γιατί εκτός από την ανάπτυξη της μυικής μάζας έχουν και την ικανότητα να αυξάνουν τον μεταβολισμό για ώρες μετά.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Τα υπέρ και τα κατά

2: Κοιμηθείτε καλά

Η έλλειψη ύπνου είναι ικανή να γκρεμίσει τις προσπάθειές σας να χάσετε λίπος, δεδομένου ότι η έκκριση γκρελίνης προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη και άλλα λιπαρά τρόφιμα. Επίσης η κόπωση την επόμενη μέρα θα σας κάνει πιο υποτονικούς και λιγότερο δραστήριους με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Μη ξεχνάτε τέλος, ότι όσο πιο αργά κοιμηθείτε, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για μια βραδινή επιδρομή στο ψυγείο.

3: Ενυδάτωση

Το νερό είναι φυσικός καταστολέας της όρεξης. Ο εγκέφαλος πολύ συχνά δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ των αισθημάτων της πείνας και της δίψας ή η διάκριση αυτή είναι θολή και συγκεχυμένη. Έτσι έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή ενυδάτωση βελτιώνει την σωματική, την πνευματική απόδοση, ακόμα και την ευεξία μας.

4: Αυξήστε τις πρωτεΐνες

Για να προστατέψετε τον μυϊκό σας ιστό, συμπληρώστε τη διατροφή σας με άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Θα σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να περιορίσετε τις “junk” επιλογές σας.

5: Αποφύγετε το αλκοόλ

Μείνετε μακριά από το αλκοόλ, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προσθέσετε 100-150 θερμίδες ανά ποτό (300-400 θερμίδες τα κοκτέιλ), οι οποίες και μετατρέπονται απ’ ευθείας σε σπλαχνικό λίπος.

6: Αποφύγετε το φαγητό εκτός σπιτιού

Όσο πιο πολύ προτιμάτε το σπιτικό φαγητό, τόσο καλύτερα θα πάτε. Οι μερίδες στα εστιατόρια μπορεί να είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από αυτές που χρειάζετε το δικό σας σώμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι μια μακαρονάδα σε εστιατόριο μπορεί να ξεπερνά τις 1.200 θερμίδες, χωρίς τα παρελκόμενα.

7: Να τρώτε λιγότερο, αλλά όχι υπερβολές

Καταναλώνοντας λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα προκαλείτε το σώμα σας να ξεκινήσει την αποθήκευση λίπους και την επιβράδυνση του μεταβολισμού με σκοπό την επιβίωση. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κάποιο αρχικό βάρος, αλλά μόλις αρχίσετε να τρέφεστε κανονικά, θα το κερδίσει όλο πίσω και με το παραπάνω. Σίγουρα το έχετε ξανακούσει.

Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

8: Δείπνο, το μικρότερο γεύμα της ημέρας

Βασική και εύκολη συμβουλή. Αν το καταφέρνετε, δύσκολα θα ξεπερνάτε τα ενεργειακά όρια σας και το πιο πιθανό είναι τελικά να αποφεύγετε την καθημερινή μικρή εναπόθεση λίπους, η οποία όσο περνάει ο καιρός γίνεται κάτι περισσότερο από εμφανής. Βραδινό κανονικό με ασφάλεια μπορούν να καταναλώνουν μόνο αθλητές.

9: Επιλέξτε φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν ιδανικά σνακ, καθώς θα σας γεμίσουν με βιταμίνες και ενέργεια. Αν θέλετε να κάψετε λίπος, επιλέξτε τα έναντι των χυμών, οι οποίοι προσδίδουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και μικρότερο κορεσμό. Εννοείται ότι αποφεύγετε και άλλα συνηθισμένα σνακ, όπως κριτσίνια, κρακεράκια, μπισκοτάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη, τυποποιημένους χυμούς, ζαχαρούχα ice tea κλπ. Ειδικά για άτομα με χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το σνακ δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από 1-2 μικρά φρούτα.

10: Γευματίστε πριν πεινάσετε και σταματήστε πριν χορτάσετε

Καταναλώστε 3 κυρίως γεύματα και 1-2 σνακ την ημέρα μόνο αν πεινάτε. Τα σνακ δεν είναι υποχρεωτικό να γίνονται, βοηθούν όμως κάποια άτομα να φτάνουν στο τραπέζι με ελεγχόμενη όρεξη. Ξεκινήστε πάντα με την σαλάτα, τρώτε με αργό ρυθμό για να αντιληφτείτε εγκαίρως το κορεσμό και σηκωθείτε αμέσως από το τραπέζι.

Το λίπος δεν φεύγει τοπικά, αλλά συνολικά. Συνδυάστε τα παραπάνω με ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής αλλά να θυμάστε το εξής: Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στη κουζίνα σας, όχι στο γυμναστήριο!

Διαβάστε επίσης: Η κατάλληλη διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend