Δεν «σου βγαίνει» να τρέξεις σε μαραθώνιο; Δεν χρειάζεται…

Δεν «σου βγαίνει» να τρέξεις σε μαραθώνιο; Δεν χρειάζεται…

Κάθε δρομέας που έχει λάβει μέρος έστω και μια φορά σε κάποιο μαραθώνιο μπορεί να το επιβεβαιώσει: η συμμετοχή σε αυτούς είναι μια από τις πιο εθιστικές και αναζωογονητικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος που ασχολείται με το τρέξιμο.

Υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους μαραθώνιους και τις συνεχείς αναφορές σε αυτούς. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αίσθηση πως το τρέξιμο και οι μαραθώνιοι είναι δυο πράγματα που ταυτίζονται.

Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν ισχύει: ένας δρομέας δεν χρειάζεται να συμμετέχει σε μαραθώνιους για να ορίζεται ως τέτοιος. Όσο και αν έχει αρχίσει σταδιακά να λογίζεται ως ταμπού, μπορείς να είσαι δρομέας ακόμα και αν στο «ρεπερτόριό» σου δεν βρίσκονται οι μαραθώνιοι.

Για να μην παρεξηγηθούμε, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί λόγοι να λάβεις μέρος σε έναν μαραθώνιο. Αλλά το να νοιώθεις ατύπως υποχρεωμένος να το κάνεις δεν είναι ένας από αυτούς.

Πρόσφατα, ο Σκοτ Ντάγκλας, αθλητικός δημοσιογράφος που ειδικεύεται στους μαραθώνιους και επιτυχημένος συγγραφέας του βιβλίου «Advanced Marathoning», έγραψε ένα κείμενο στο οποίο εξηγεί γιατί «είναι οκ να μην τρέχεις σε μαραθώνιους».

Το κείμενο του Ντάγκλας έχει ως εξής:

«Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τον επόμενο Απρίλη ακούμε συνεχώς για μαραθώνιους. Συνεχώς.

Οι αληθινοί αλλά και οι διαδικτυακοί σας φίλοι θα ποστάρουν συνεχώς στα social media αναρτήσεις είτε για τη συμμετοχή τους σε κάποιο μαραθώνιο είτε για την προετοιμασία τους ενόψει μια συμμετοχής ενώ σε μικρότερες κούρσες θα ακούτε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες να λένε «αυτό είναι απλά μια προθέρμανση για τον τάδε μαραθώνιο» και «βλέπω αυτόν τον αγώνα ως μια καλή προπόνηση».

Θα διαβάζετε όλο και περισσότερα κείμενα για τους καλύτερους αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε μαραθώνιους, για το πως θα προετοιμαστείτε καλύτερα, για την γυναίκα που πήρε μέρος σε μαραθώνιο στα 143 της χρόνια και διάφορα τέτοια. Αν είστε δρομέας θα αρχίσετε να ντρέπεστε που δεν θα λάβετε μέρος σε τουλάχιστον έναν μαραθώνιο. Αλλά δεν πρέπει να νιώθετε έτσι.

Σαν συγγραφές του επιτυχημένου βιβλίου «Advanced Marathoning», ελπίζω να μην διαπράττω μια μεγάλη επαγγελματική αυτοκτονία λέγοντας το εξής: είναι οκ να μην τρέχετε σε μαραθώνιους. Ούτε αυτό το φθινόπωρο, ούτε την ερχόμενη άνοιξη, ούτε και ποτέ. Μπορείς να είσαι ένας πλήρης δρομέας χωρίς να τρέχεις σε μαραθώνιους.

Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους η συμμετοχή σε μαραθώνιους είναι μια υπέροχη διαδικασία, ένα κανονικό κατόρθωμα που τους γεμίζει τη ζωή. Για τους δρομείς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να ξεπερνάς τα όριά σου στο τρέξιμο. Ακόμα και οι πιο έμπειροι δρομείς καταναλώνουν τεράστια ψυχολογικά και φυσικά αποθέματα για μια συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο.

Όμως η λέξη «υπέροχος» δεν είναι συνώνυμη της φράσης «δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή».

Άλλωστε, δεν τρέχουμε για να εξυψωθούμε και να φέρουμε στα όρια τις αντοχές μας αλλά επειδή μας ευχαριστεί αυτή η διαδικασία. Αν σε ευχαριστεί να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο -είτε φέτος είτε το 2030, δεν έχει σημασία πότε θα το πετύχεις- τότε μπράβο σου. Αν πάλι είναι κάτι που δεν σου κάνει αίσθηση, τότε μπράβο σου και πάλι.

Γενικότερα, μπράβο σου αν τρέχεις ακριβώς όσο θέλεις, όσο γρήγορα ή όσο αργά θέλεις, για όποιους λόγους θέλεις. Όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις στη ζωή μας και δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε το τρέξιμο κάνοντάς το μια ακόμα υποχρέωση».

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Previous ArticleNext Article

Ανακοινώθηκε η ημερομηνία του 3ου Donoussa Trail Running

3ο Donoussa Trail Running

Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 2ου Donoussa Trail Running στη Δονούσα Κυκλάδων, είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση του 3ου Donoussa Trail Running την Παρασκευή και Σάββατο 18 και 19 Οκτωβρίου 2019.

Σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αγώνα στο www.donoussatrailrunning.gr

Σας περιμένουμε από τώρα στη φθινοπωρινή Δονούσα!

Εκ της διοργανωτικής ομάδας

Το Lycabettus Run περνά τα σύνορα της Ελλάδας

Το Lycabettus Run περνά τα σύνορα της Ελλάδας

Το Lycabettus Run έχει γίνει ο αγαπημένος αγώνας των Ελλήνων δρομέων. Για να αγαπηθεί και στο εξωτερικό, ανοίγει φτερά του και πετάει εκτός συνόρων. Μέσα από τα κανάλια προβολής του Visit Greece εδώ και λίγες ημέρες ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης!

Η Sportevent και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε οι επισκέπτες στη χώρα μας να πάρουν μια γεύση από το Lycabettus Run και να ενημερωθούν για όλα τα νέα του αγώνα.

Σκοπός της συνεργασίας είναι στο επετειακό 5ο Lycabettus Run την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 να τρέξουν δίπλα δίπλα Έλληνες και ξένοι δρομείς, δίνοντας έναν πολυεθνικό αέρα στη διοργάνωση αλλά κι ένα παράδειγμα δρομικού τουρισμού.

Άλλωστε, ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί για τους ανθρώπους της πόλης των Αθηνών σημείο αναφοράς. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό που μέσω του τρεξίματος έχουν την ευκαιρία στις 10 Μαρτίου να δουν μια διαφορετική πλευρά του, απολαμβάνοντας το ιδιαίτερο φυσικό του τοπίο βήμα βήμα.

Λίγα λόγια για τον αγώνα

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό αγώνα τρεξίματος που διοργανώνεται  στο λόφο του Λυκαβηττού με την υποστήριξη του ξενοδοχείου St. George Lycabettus Lifestyle Hotel και την υπογραφή της Sportevent.

Εκμεταλλευόμενος το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής, ο αγώνας διεξάγεται με διαδρομές σε δύο διαφορετικές επιφάνειες: την άσφαλτο και το χώμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αφετηρία και ο τερματισμός είναι κοινά μιας και τοποθετείται στην είσοδο του St. George Lycebettus Lifestyle Hotel.

Οι ασφάλτινες (road) διαδρομές περιλαμβάνουν δύο αποστάσεις, 5,5 και 11 χλμ. Είναι όλες κυκλικές οδηγώντας τους δρομείς να κινούνται δεξιόστροφα επί του περιφερειακού δρόμου του Λυκαβηττού. Ξεκινώντας μπροστά από το ξενοδοχείο, στην κούρσα των 5,5 χλμ οι συμμετέχοντες κάνουν δύο γύρους στον περιφερειακό δρόμο ενώ αντίστοιχα σ’ αυτήν την 11 χλμ πρέπει να ολοκληρώσουν τέσσερις γύρους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σκυταλοδρομία Lycabettus Relay μήκους 11 χλμ. όπου δύο δρομείς πρέπει να καλύψουν ο καθένας 5,5 χλμ στον περιφερειακό του Λυκαβηττού δίνοντας την σκυτάλη με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου στην άσφαλτο.

Οι χωμάτινες (trail) διαδρομές περιλαμβάνουν κι αυτές δύο αποστάσεις 4,5 και 9 χλμ.  Οι δρομείς ξεκινούν μπροστά από το ξενοδοχείο και για λίγα μέτρα τρέχουν στην άσφαλτο μέχρι να μπουν μέσα στον λόφο του Λυκαβηττού φθάνοντας έως και την κορυφή του, στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η κούρσα των 4,5 χλμ ολοκληρώνεται με την κάλυψη ενός γύρου της διαδρομής ενώ αυτή των 9 χλμ απαιτεί δύο γύρους μέχρι τον τερματισμό.

Υπενθυμίζεται πως μέρος των εσόδων κάθε εγγραφής θα διατεθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην οργάνωση «Χαμόγελο του παιδιού».

Στις 10 Μαρτίου 2019 «τρέχουμε στην κορυφή της πόλης»

Ρεκόρ συμμετοχής στο φετινό Run the Lake

Ρεκόρ συμμετοχής στο φετινό Run the Lake

Το Run the Lake, ένας φιλανθρωπικός αθλητικός θεσμός που φέτος συμπληρώνει 7 χρόνια ζωής, αναπτύσσεται ραγδαία και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 θα αποτελέσει το ραντεβού για πάνω από 2.100 συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στη Λίμνη Βουλιαγμένης ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Νοτίων Προαστίων «Ευκλής», Παύλος Λέκκας, οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έχουν δηλώση συμμετοχή 500 παιδιά (8-14 ετών) ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των δρομέων (1.350) έχουν προτιμήσει τη μεγάλη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων, σε αντίθεση με τη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων στην οποία θα συμμετέχουν 750 δρομείς.

Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν περνά απαρατήρητος από δρομείς του εξωτερικού, καθώς την Κυριακή θα βρεθούν στη Βουλιαγμένη αθλητές από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρωσία.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος– εκ των συνδιοργανωτών μαζί με τη Λίμνη – «είναι μια από τις πιο πετυχημένες αθλητικές δράσεις που έχει πολύ μέλλον», αναγγέλλοντας ότι σύντομα το Run The Lake θα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες διοργανώσεις της χώρας. Ο Δήμαρχος αποκάλυψε ακόμη ότι στον αγώνα θα δώσουν το παρών δρομείς Ευέλπιδες μαζί με τον Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Η παιδική διαδρομή των 2 χιλιομέτρων ξεκινά από τη Λίμνη, φτάνει στην πλαζ και επιστρέφει.Στη μεσαία διαδρομή οι δρομείς φτάνουν στον Αστέρα και επιστρέφουν.Ενώ στη μεγάλη διαδρομή των 10 χλμ. οι δρομείς κατευθύνονται στο Μεγάλο Καβούρι, τρέχουν σε όλο το Λαιμό μέχρι τον Αστέρα και επιστρέφουν. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στις παραπάνω περιοχές τμηματικά από τις 8.30 π.μ. της Κυριακής.

Όλα τα έσοδα από τη διοργάνωση θα δοθούν σύμφωνα με τους διοργανωτές για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Send this to a friend