Δεν «σου βγαίνει» να τρέξεις σε μαραθώνιο; Δεν χρειάζεται…

Δεν «σου βγαίνει» να τρέξεις σε μαραθώνιο; Δεν χρειάζεται…

Κάθε δρομέας που έχει λάβει μέρος έστω και μια φορά σε κάποιο μαραθώνιο μπορεί να το επιβεβαιώσει: η συμμετοχή σε αυτούς είναι μια από τις πιο εθιστικές και αναζωογονητικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος που ασχολείται με το τρέξιμο.

Υπάρχει ωστόσο μια μεγάλη παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους μαραθώνιους και τις συνεχείς αναφορές σε αυτούς. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αίσθηση πως το τρέξιμο και οι μαραθώνιοι είναι δυο πράγματα που ταυτίζονται.

Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως δεν ισχύει: ένας δρομέας δεν χρειάζεται να συμμετέχει σε μαραθώνιους για να ορίζεται ως τέτοιος. Όσο και αν έχει αρχίσει σταδιακά να λογίζεται ως ταμπού, μπορείς να είσαι δρομέας ακόμα και αν στο «ρεπερτόριό» σου δεν βρίσκονται οι μαραθώνιοι.

Για να μην παρεξηγηθούμε, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί λόγοι να λάβεις μέρος σε έναν μαραθώνιο. Αλλά το να νοιώθεις ατύπως υποχρεωμένος να το κάνεις δεν είναι ένας από αυτούς.

Πρόσφατα, ο Σκοτ Ντάγκλας, αθλητικός δημοσιογράφος που ειδικεύεται στους μαραθώνιους και επιτυχημένος συγγραφέας του βιβλίου «Advanced Marathoning», έγραψε ένα κείμενο στο οποίο εξηγεί γιατί «είναι οκ να μην τρέχεις σε μαραθώνιους».

Το κείμενο του Ντάγκλας έχει ως εξής:

«Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τον επόμενο Απρίλη ακούμε συνεχώς για μαραθώνιους. Συνεχώς.

Οι αληθινοί αλλά και οι διαδικτυακοί σας φίλοι θα ποστάρουν συνεχώς στα social media αναρτήσεις είτε για τη συμμετοχή τους σε κάποιο μαραθώνιο είτε για την προετοιμασία τους ενόψει μια συμμετοχής ενώ σε μικρότερες κούρσες θα ακούτε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες να λένε «αυτό είναι απλά μια προθέρμανση για τον τάδε μαραθώνιο» και «βλέπω αυτόν τον αγώνα ως μια καλή προπόνηση».

Θα διαβάζετε όλο και περισσότερα κείμενα για τους καλύτερους αθλητές που έχουν λάβει μέρος σε μαραθώνιους, για το πως θα προετοιμαστείτε καλύτερα, για την γυναίκα που πήρε μέρος σε μαραθώνιο στα 143 της χρόνια και διάφορα τέτοια. Αν είστε δρομέας θα αρχίσετε να ντρέπεστε που δεν θα λάβετε μέρος σε τουλάχιστον έναν μαραθώνιο. Αλλά δεν πρέπει να νιώθετε έτσι.

Σαν συγγραφές του επιτυχημένου βιβλίου «Advanced Marathoning», ελπίζω να μην διαπράττω μια μεγάλη επαγγελματική αυτοκτονία λέγοντας το εξής: είναι οκ να μην τρέχετε σε μαραθώνιους. Ούτε αυτό το φθινόπωρο, ούτε την ερχόμενη άνοιξη, ούτε και ποτέ. Μπορείς να είσαι ένας πλήρης δρομέας χωρίς να τρέχεις σε μαραθώνιους.

Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους η συμμετοχή σε μαραθώνιους είναι μια υπέροχη διαδικασία, ένα κανονικό κατόρθωμα που τους γεμίζει τη ζωή. Για τους δρομείς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να ξεπερνάς τα όριά σου στο τρέξιμο. Ακόμα και οι πιο έμπειροι δρομείς καταναλώνουν τεράστια ψυχολογικά και φυσικά αποθέματα για μια συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο.

Όμως η λέξη «υπέροχος» δεν είναι συνώνυμη της φράσης «δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή».

Άλλωστε, δεν τρέχουμε για να εξυψωθούμε και να φέρουμε στα όρια τις αντοχές μας αλλά επειδή μας ευχαριστεί αυτή η διαδικασία. Αν σε ευχαριστεί να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο -είτε φέτος είτε το 2030, δεν έχει σημασία πότε θα το πετύχεις- τότε μπράβο σου. Αν πάλι είναι κάτι που δεν σου κάνει αίσθηση, τότε μπράβο σου και πάλι.

Γενικότερα, μπράβο σου αν τρέχεις ακριβώς όσο θέλεις, όσο γρήγορα ή όσο αργά θέλεις, για όποιους λόγους θέλεις. Όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις στη ζωή μας και δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε το τρέξιμο κάνοντάς το μια ακόμα υποχρέωση».

Διαβάστε ακόμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Olympus Marathon 2022: Άνοιξαν οι εγγραφές για τους θερινούς αγώνες

Ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων για τους καλοκαιρινούς αγώνες του Olympus Marathon που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2022.

Αυτοί είναι:

• Olympus Marathon ® (44km, +3300m) το Σάββατο 25.06.2022
• Olympus Ultra (70km, +5200m) το Σάββατο 25.06.2022
• Olympus Vertical (4.25km, +1000m) την Παρασκευή 24.06.2022
• Κόψη των Αετών (14km, +480m) την Κυριακή 26.06.2022
• Melindra Trail (5km, +180m) την Κυριακή 26.06.2022

Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες και τον τρόπο εγγραφής μπορείτε να βρείτε στο site της διοργάνωσης www.olympus-marathon.com

Υπενθυμίζουμε, ότι δικαίωμα εγγραφής/συμμετοχής έχουν (με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ της ΓΓΑ) οι αθλητές οι οποίοι τις ημέρες του αγώνων 24, 25 και 26 Ιουνίου 2022 θα έχουν πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ισχύ.

Με την κάθε αλλαγή που θα γίνεται από την ΓΓΑ στους επόμενους μήνες, θα ανακοινώνουμε και το άνοιγμα των εγγραφών και για τους υπόλοιπους αθλητές (μη εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης).

Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και η ημερομηνία κλεισίματος των εγγραφών.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Χορτιάτης Trail Run: Ματαίωση του αγώνα για το 2022

Χορτιάτης Trail Run 2018: Στις 27 Μαΐου ο αγώνας

Η Οργανωτική Επιτροπή του ορεινού αγώνα «Χορτιάτης Trail Run» ανακοίνωσε την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2022.

Μάλιστα έγινε γνωστή και η ημερομηνία του αγώνα για το 2023 ή οποία είναι η Κυριακή 12 Μαρτίου. Βασική αιτία για την ματαίωση της φετινής διοργάνωσης, είναι το γεγονός ότι ο αγώνας δεν μπορεί να έχει την φυσιογνωμία των ετών πριν την πανδημία του covid-19.

Όπως εξηγούν οι άνθρωποι του Χορτιάτης Trail Run “Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη (εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια), καθώς θα οδηγήσει σε δεύτερη χρονιά χωρίς την διεξαγωγή του αγώνα.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί να οργανώσουμε τον αγώνα με τις εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει για την διοργάνωση. Ο αγώνας για μας ήταν και θα είναι μια γιορτή του Ορεινού Τρεξίματος που με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να είναι.

Δεν θα θέλαμε να μείνουμε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι χωρίς τις παράλληλες εκδηλώσεις. Δεν θα θέλαμε ο αγώνας να διεξαχθεί χωρίς να μπορούμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με τους φίλους αθλητές που μας στηρίζουν τόσα χρόνια. Ζητάμε συγνώμη αν βγάζουμε τους αθλητές που θα συμμετείχαν από τον προγραμματισμό τους. Ελπίζουμε η πορεία των πραγμάτων να είναι τέτοια ώστε να έχουμε την ευκαιρία να σας υποδεχτούμε τον Μάρτιο του 2023 όπως εμείς θέλουμε!».

Θα πρέπει, πάντως, να πούμε ότι αρκετές διοργανώσεις δεν έχουν καταφέρει να… επιστρέψουν μετά το χτύπημα του Covid-19. Και το θέμα δεν είναι μόνο διοργανωτικό.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend