Site icon runnfun.gr

Άσκηση υψηλής και μέτριας έντασης: Τι να προτιμήσω και γιατι;

Η άσκηση υψηλής έντασης με διαλλείματα (HIIE) ήταν πολύ δημοφιλής μέθοδος εκγύμνασης στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, διότι αυτά τα γρήγορα, σκληρά διαστήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε γρήγορα φόρμα.

Αλλά μια πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Medicine & Science in Sports & Exercise» υπενθυμίζει ότι για μακροπρόθεσμα μεταβολικά οφέλη στην υγεία, χρειάζεται επίσης να κάνετε προπόνηση μέτριας έντασης.

Η HIIE εμπεριέχει επίσης πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η μείωση του κινδύνου για καρκίνο, η καύση λίπους και η διατήρηση της μυϊκής μάζας. Υπάρχει όμως μια παγίδα: τα οφέλη για την υγεία από την προπόνηση υψηλής έντασης είναι μάλλον παροδικά.

Η σχετική έρευνα δείχνει ότι ορισμένες από τις ευνοϊκές επιδράσεις, όπως ο βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να μειωθούν στα προηγούμενα επίπεδα 24 ώρες μετά την άσκηση.

Προπόνηση αναφοράς: Τι είναι και τι στόχο έχει

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος; 

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη μέθοδος εκγύμνασης για μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας αλλά και για κέρδη σε επίπεδο φυσικής κατάστασης; Μια ομάδα Γερμανών ερευνητών αποφάσισε να διερευνήσει την τρέχουσα βιβλιογραφία και να εξετάσει τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά οφέλη που προκύπτουν από κάθε μέθοδο εκγύμνασης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα 55 μελετών που εξετάζουν τις επιδράσεις της HIIE και της συνεχούς προπόνησης μέτριας έντασης (MICT). Από τις αναλύσεις προέκυψε πως η HIIE είναι πιο αποτελεσματική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ωστόσο, για μακροπρόθεσμο έλεγχο σακχάρου στο αίμα, η άσκηση μέτριας έντασης είναι πιο αποτελεσματική.

Κατά τα άλλα, τα οφέλη ανάμεσα σε ΗΙΙΕ και MICT είναι περίπου τα ίδια αν και υπάρχουν κάποια διακριτά οφέλη για ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, το HIIE έχει οφέλη για άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών αναφορικά με τη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά και για εκείνους που έχουν ήδη αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Μια μικρή παύση στην προπόνηση είναι “στρατηγική” για καλύτερα αποτελέσματα

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και φαίνεται πως το HIIE μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα για τη φυσική κατάσταση, αυτές οι μελέτες από μόνες τους δεν αρκούν για να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα», λέει η ερευνήτρια Τζέιμι Μπερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που αναδύεται από αυτήν την ανάλυση είναι ότι δεν υπάρχει «ο καλύτερος» τρόπος για προπόνηση. Το να ισορροπείς ανάμεσα στην εκγύμναση υψηλής έντασης και την εκγύμναση μέτριας έντασης, όχι μόνο σε καθιστά έναν πιο ολοκληρωμένο αθλητή, αλλά παρέχει επίσης ένα μεγαλύτερο φάσμα οφελών για την υγεία.

Διαβάστε επίσης: Circuit Training: Προπόνηση για δρομείς με πολλαπλά οφέλη

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version