«Αγάπη, μεράκι και όμορφες διαδρομές τα συστατικά επιτυχίας του Μαραθωνίου της Ρόδου»

«Αγάπη, μεράκι και όμορφες διαδρομές τα συστατικά επιτυχίας του Μαραθωνίου της Ρόδου»

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου διεξάγεται για 6η φορά στις 14 Απριλίου και ήδη αποτελεί έναν από τους αγώνες που έχουν γίνει θεσμός, όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ προσελκύει και εκατοντάδες δρομείς από το εξωτερικό.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Νοτίου Αιγαίου, Μαριέτα Παπαβασιλείου, εξηγεί στο Runnfun.gr τους λόγους που ένας δρομέας πρέπει να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο της Ρόδου και αναλύει τα οφέλη που έχει η διοργάνωση για το νησί και τους κατοίκους του.

-Κυρία Παπαβασιλείου, πως κατάφερε ο Μαραθώνιος της Ρόδου να γίνει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του Νοτιοανατολικού Αιγαίου;

Στόχος του Μαραθωνίου Ρόδου ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός διεθνούς μεγάλου αθλητικού γεγονότος το οποίο θα βάλει την Ρόδο στο χάρτη του αθλητικού τουρισμού, προσελκύοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που ταξιδεύει συνδυάζοντας τις διακοπές με την εμπειρία του τρεξίματος.

Η εξασφάλιση της υποστήριξης των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ήταν επιδίωξη χρόνων για το νησί. Με 600 εθελοντές και την στήριξη όλων, ο αγώνας κατάφερε να καθιερωθεί μέσα σε 5 χρόνια ως θεσμός και κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Νομίζω ότι το συστατικό της “επιτυχίας” είναι η ανιδιοτελής αγάπη και το μεράκι που εμπεριέχει όλη αυτή η προσπάθεια. Οπωσδήποτε έχει συμβάλει στην επιτυχία αυτή και η Ρόδος που προσφέρει μία τόσο ξεχωριστή διαδρομή!

-Συναντήσατε δυσκολίες στην καθιέρωση του αγώνα, μέχρι να φτάσετε στο περσινό sold out;

Η πορεία που διανύσαμε μέχρι να φθάσουμε στο sold out, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα! Ήταν πραγματικά συγκινητική η στιγμή εκείνη. Ήταν τρόπον τινά μία επιβράβευση των κοπών και των προσπαθειών μας, μία επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Πλέον ο Μαραθώνιος της Ρόδου, πέρασε τις παιδικές ασθένειες, έχει ενηλικιωθεί και έχει δημιουργήσει το δικό του brand name διεθνώς. Πάνω σε αυτό το Brand name επενδύουμε για τη συνέχεια, ώστε να μεγαλώσει περισσότερο ο αγώνας και να προσελκύει ακόμη περισσότερο κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενισχύοντας τις τουριστικές αφίξεις στο νησί, σε μία υποτονική περίοδο. Δεν βιαζόμαστε, πορευόμαστε συγκρατημένα και σταθερά.

Έχω πει στο παρελθόν, πώς αν ήξερα τι απαιτήσεις έχει η διοργάνωση ενός μαραθωνίου, δεν θα το τολμούσα. Τελικά όμως μέσα απ’ όλη αυτή η διαδικασία ανακάλυψα πράγματα που με εξέπληξαν θετικά. Με μεγάλη προσπάθεια, και έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των ομάδων εθελοντών και των χορηγών μας, στήσαμε έναν άρτιο αγώνα και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε απόλυτα μία τέτοια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Η ομάδα μας έχει δέσει, αποτελείται από αξιόλογα και καταρτισμένα άτομα που με αγάπη και αφοσίωση υποστηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Παρόλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως “επαγγελματίες ερασιτέχνες”, διατηρώντας αυτό το ζεστό και σχεδόν οικογενειακό κλίμα που αποπνέει ο αγώνας.

-Γιατί να επιλέξει ο δρομέας το Μαραθώνιο της Ρόδου σε σχέση με άλλους αγώνες;

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά από λόγους. Αρχικά για την υπέροχη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα. Ο Μαραθώνιος της Ρόδου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το σύνολο της διαδρομής του είναι δίπλα στη θάλασσα, κάτι μοναδικό ακόμα και για τα δεδομένα της Ελλάδας. 42.195 μέτρα δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, σε μία απίστευτη εμπειρία για κάθε δρομέα. Εκτός από τη θάλασσα, ο Μαραθώνιος της Ρόδου καμαρώνει και για τη διαδρομή δίπλα στα τείχη της πανέμορφης Μεσαιωνικής πόλης, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα υπέροχα Ελαφάκια που κοσμούν το λιμάνι της Ρόδου. Ένα ταξίδι στον χρόνο που ελάχιστοι αγώνες σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Υπάρχει έπειτα μία ποικιλία αγώνων για όσους δεν είναι έτοιμοι για την απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στον ημιμαραθώνιο και στους αγώνες των 10 και 5 χιλιομέτρων. Για τους μαθητές των δημοτικών υπάρχει ο παιδικός αγώνας των 1.000 μέτρων.

Eπίσης, συνδυάζουμε τη συμμετοχή στον αγώνα με ένα καλό σκοπό. Φέτος, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι οι δρομείς μας έχουν την ευκαιρία να κάνουν ακόμα πιο ουσιαστική τη συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο Ρόδου 2019, στηρίζοντας την συγκέντρωση χρημάτων προς όφελος της επίσημης φιλανθρωπικής δράσης, την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και ναυαγοσωστών, για την αγορά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED).

Θα σταθώ μόνο σε αυτά. Τους υπόλοιπους λόγους που καθιστούν τη συμμετοχή στο Μαραθώνιο Ρόδου μία ξεχωριστή εμπειρία, αφήνω να τους ανακαλύψει ο καθένας μόνος του, ρίχνοντας και μία ματιά στην ιστοσελίδα μας www.rhodesmarathon.gr

-Οι κάτοικοι της Ρόδου έχουν «αγκαλιάσει» τον αγώνα;

Ο Μαραθώνιος Ρόδου έχει πολλούς φίλους και υποστηρικτές οι οποίοι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθαίνουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους 500 εθελοντές. Είναι ένας αγώνας που ανήκει στη Ρόδο και σε όλους τους κατοίκους και αυτό αποτελεί κοινό τόπο! Χαιρόμαστε να βλέπουμε σήμερα το Μαραθώνιο της Ρόδου να αποτελεί μείζον αθλητικό γεγονός. Χαιρόμαστε πολύ περισσότερο να βλέπουμε την τοπική κοινωνία να έχει αγκαλιάσει το δρομικό κίνημα. Όταν παρατηρώ κόσμο να τρέχει φορώντας το μπλουζάκι των προηγούμενων διοργανώσεων, σκέφτομαι ότι κάτι καλό έχουμε καταφέρει! Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας, θέλουμε ο Μαραθώνιος μας να αποκτήσει περισσότερους φίλους και υποστηρικτές και είμαι βέβαιη ότι χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει ο φιλικός κύκλος της διοργάνωσης!

-Έχει καταφέρει ο αγώνας να διευρύνει την τουριστική περίοδο στο Νησί;

Ο αγώνας έβαλε την Ρόδο στον διεθνή χάρτη των αθλητικών προορισμών και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τουριστικών οργανισμών που εμπλούτισαν και επέκτειναν τα προγράμματα τους για Ρόδο. Έτσι δημιουργήθηκαν το 2018 «ταξιδιωτικά πακέτα» για τον Μαραθώνιο Ρόδου από μεγάλους tour operators όπως ο LTUR Γερμανίας, και ο TUI Belgium , που σχεδίασε ειδικά δρομικά πακέτα μόνο για τον Μαραθώνιο της Μαγιόρκα και της Ρόδου! Φέτος η Φιλανδική Finair, ξεκινά τις πτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα, για να εξυπηρετήσει τους Φιλανδούς δρομείς!

Διαπιστώνουμε γενικότερα ότι ο μαραθώνιος αποτελεί κίνητρο για τους τουρ οπερέιτορ να επεκτείνουν τη διάρκεια των προγραμμάτων τους στον προορισμό. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα ενταχθεί η Ρόδος σε πολλά οργανωμένα πακέτα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

-Μαραθώνιος της Ρόδου για 6η φορά. Υπάρχουν καινοτομίες στη φετινή διοργάνωση;

Στοχεύουμε ο Μαραθώνιός μας να γίνει “πράσινος” και ξεκινάμε φέτος την προσπάθεια σε συνεργασία με την Ξενάκης Αυτοκίνητα που θα υποστηρίξει τον Μαραθώνιο με τη νέα υπηρεσία ASEM Island Mobilty Services. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήριο όχημα των δρομέων του αγώνα. Το συγκεκριμένο όχημα επιλέχθηκε επειδή δεν εκπέμπει ρύπους όπως τα συμβατικά, που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στους προπορευόμενους δρομείς. Παράλληλα θα δοθούν από την «ΞΕΝΑΚΗΣ Αυτοκίνητα» επιπλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα, e-scooters και ηλεκτρικά πατίνια στην οργανωτική επιτροπή και στους εθελοντές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες και ο αγώνας να πραγματοποιηθεί ομαλά με “οικολογικό” αποτύπωμα.

-Συμμετέχουν δρομείς από άλλες χώρες;

Η ανταπόκριση των δρομέων τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα θετική και αυτός είναι ένας παράγοντας που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Ο αγώνας έχει πια πιστούς οπαδούς όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είχαμε στους αγώνες μας συμμετοχές από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά! Φθάσαμε αισίως στις συμμετοχές από 39 χώρες και θα δούμε φέτος με το πέρας της προθεσμίας των εγγραφών, εάν υπερβούμε τον αριθμό αυτό!

Διαπιστώνουμε ότι οι δρομείς αναζητούν νέους προορισμούς για να τρέξουν, έλκονται από τις εναλλακτικές διαδρομές και θέλουν να συνδυάσουν την συμμετοχή τους σε ένα αγώνα με διακοπές. Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτει η Ρόδος με το παραπάνω ανταποκρινόμενη σε μία μεγάλη ταξιδιωτική τάση.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το Μαραθώνιο;

Η Ρόδος είναι η γενέτειρα των μεγάλων Ολυμπιονικών κατά την Αρχαιότητα, του Διαγόρα, του Λεωνίδα του Ρόδου, της Καλλιπάτειρας… Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό και να βοηθήσουμε όσα νέα παιδιά προσπαθούν να διακριθούν στα αθλήματά. Στοχεύουμε παράλληλα στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και στην προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών.

Ευχόμαστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου ο Μαραθώνιος της Ρόδου θα καθιερωθεί ως θεσμός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ευχόμαστε ως διοργάνωση να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ώστε τα χρήματα του αγώνα να διατίθενται στα Δωδεκανησιακά σωματεία στίβου και θα δίνονται σε αθλητές που δεν έχουν την  οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.

Να διευκρινίσουμε ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μαραθώνιος Ρόδου», της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχει επίσης την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

-Εκτός από τον Μαραθώνιο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά. Γιατί το κάνετε αυτό;

Όπως προανέφερα, στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να καθιερώσει τη Ρόδο ως προορισμό μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πάνω σ’ αυτό το στόχο έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα.

Η Ρόδος φιλοξενεί πλέον μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πέραν του Διεθνούς Μαραθωνίου κυρίως κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Εκτός από το Μαραθώνιο η Περιφέρεια έχει προσελκύσει διεθνούς ακτινοβολίας ποδηλατικές εκδηλώσεις με τη   σφραγίδα της UCI. Στηρίζει τον αγώνα Τριάθλου “Ocean Lava Rhodes” που διέξηχθη για πρώτη φορά το 2016.

Φέραμε στο 2017 το νησί το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα tae kwon do παραλίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, εγχείρημα που επαναλάβαμε το 2018. Στηρίζουμε επίσης το Rhodes Open ITF Senior, ενώ υποστηρίξαμε τον Οκτώβριο του 2018 την αναβίωση του Rhodes Circuit. Και βέβαια, στηρίζουμε τους αγώνες δρόμου Run Greece που διοργανώνονται κάθε Οκτώβριο στη Ρόδο.

Πέρα από τις παραπάνω διοργανώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνουμε με αθλητικά σωματεία και φορείς διάφορα άλλα event όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλα τα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Ο κατάλογος με τις αθλητικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η περιφέρειά μας είναι μακρύς. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην Ergo Marathon Expo, είχε μαζί της μόλις τέσσερις αγώνες συμπεριλαμβανομένου του Μαραθωνίου της Ρόδου. Φθάσαμε στο σημείο να φιλοξενούμε στο περίπτερό μας περισσότερους από 20 αγώνες που πραγματοποιούνται στα νησιά μας!

Όλα αυτά τα αθλητικά event τα οποία υποστηρίζουν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο και όλα μαζί βοηθούν στην ενίσχυση της φήμης του Νοτίου Αιγαίου ως προορισμού αθλητικών διοργανώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

-Είστε ξανά υποψήφια με τον συνδυαμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» με τον Γιώργο Χατζημάρκο;

«Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές δηλώνω παρούσα με τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο», διεκδικώντας μία δεύτερη θητεία. Με όραμα, στρατηγική και άοκνη δουλειά καταφέραμε να “ξεκλειδώσουμε” νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες! Κατακτήσαμε κορυφές, λειτουργώντας με όρους πρωταθλητισμού σε πείσμα των καιρών. Αναδείξαμε τις ιδιαίτερες πτυχές όλων των νησιών μας από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα εκείνα που ποτέ άλλοτε δεν είχαν αξιοποιηθεί.

Οικοδομήσαμε το μέλλον του τόπου μας σε γερές βάσεις. Έχουμε όμως να πετύχουμε πολλούς άλλους στόχους ακόμη. Το οφείλουμε στα νησιά μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η οικοδόμηση μίας νησιωτικής κοινωνίας ίσων ευκαιριών. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά δηλώνω παρούσα, εμπνεόμενη από το παράδειγμα του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος δείχνει το δρόμο μπροστά!»

Previous ArticleNext Article

Ο ΤΕΜΟΝΑΕΚ θα τρέξει από την Κωνσταντινούπολη στην Νέα Φιλαδέλφεια!

Δρόμος Ελευθερίας και Μνήμης με τον Γιώργο Ζαχαριάδη (ΤΕΜΟΝΑΕΚ)

Έτοιμος για έναν ακόμα άθλο είναι ο Γιώργος Ζαχαριάδης, γνωστός ως ΤΕΜΟΝΑΕΚ. Θα τρέξει 1250 χιλιόμετρα ξεκινώντας από την Αγια Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη καταλήγοντας στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο ΤΕΜΟΝΑΕΚ μίλησε για τη νέα του προσπάθεια σε αυτό την πορεία μνήμης και τιμής. Η πορεία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αναμένεται να διαρκέσει 20 μέρες.

Παγκόσμιο ρεκόρ και δύο χρυσά ο Γιάννης Δρυμωνάκος

Παγκόσμιο ρεκόρ και δύο χρυσά ο Γιάννης Δρυμωνάκος

Σάρωσε τα μετάλλια ο Γιάννης Δρυμωνάκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης Masters που διεξάγεται στην πόλη Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας, κατακτώντας δύο χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο πετυχαίνοντας και νέο παγκόσμιο ρεκόρ, επιτεύγματα που αποδεικνύουν ότι παραμένει στην ελίτ της παγκόσμιας κολύμβησης.

Ο αθλητής της Team Garmin Greece πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση του στα 400 μ. μικτή ατομική όπου μετά από μία έξοχη κούρσα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 4:36.66, επίδοση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για την κατηγορία 35-39!

Χαρακτηριστικό της διαφοράς κλάσης του Δρυμωνάκου με τους υπόλοιπους αθλητές είναι ότι άφησε 10 δευτερόλεπτα πίσω τον δεύτερο κολυμβητή, τον Βραζιλιάνο Σεβιέρι!

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο ο Δρυμωνάκος το κατέκτησε στα 200 μ. μικτή ατομική με χρόνο 2:09.85, χρόνο που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και πιστοποίησε ότι ο πρωταθλητής μας δεν έχει αντίπαλο στη μικτή ατομική! Το τρίτο μετάλλιο που ήταν ασημένιο ήρθε στα 100 μ. πεταλούδα με 57.81, με τον Δρυμωνάκο να χάνει μόνο από τον Ρώσο Σκβορτσόβ και να κλείνει θριαμβευτικά την παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Μίλακ παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πεταλούδα

Ο Μίλακ παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πεταλούδα

Ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε ο Κριστόφ Μίλακ, στον τελικό των 200μ. πεταλούδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης της Γκουανγκζού. Ο 19χρονος Ούγγρος έκανε μία τρομερή κούρσα, ιδιαίτερα στο δεύτερο 100άρι, και πήρε το χρυσό μετάλλιο με 1:50.73, «σβήνοντας» το -θεωρούμενο ως περίπου ακατάρριπτο- 1:51.51 που είχε πετύχει ο Μάικλ Φελπς στην αντίστοιχη διοργάνωση της Ρώμης, στις 29 Ιουλίου 2009. Ήταν το ένα από τα τρία ρεκόρ που κρατούσε ακόμη ο Αμερικανός σουπερστάρ (μαζί με τα 100μ. πεταλούδα και τα 400μ. μικτή ατομική) και αυτό που αντικειμενικά ήταν το πιο δύσκολο να «πέσει»…

Πηγή: ΑΠΕ

Ο Γιώργος Μαυρωτάς νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

Ο Γιώργος Μαυρωτάς νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

O Γιώργος Μαυρωτάς είναι η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Ο πρώην βουλευτής με το Ποτάμι είναι αναμφισβήτητα γμία σπουδαία προσωπικότητα του αθλητισμού της χώρα.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς έχει συμμετάσχει σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα , οκτώ Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα  και πέντε Παγκόσμια Κύπελλα FINA CUP .Το 1981 έπαιξε για πρώτη φορά στην Α’ εθνική, με την ομάδα του Ν.Ο.Βουλιαγμένης και το 1982 τον κάλεσαν στην εθνική εφήβων.

Το 1984 συμμετείχε με την εθνική ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, και ήταν ο μικρότερος σε ηλικία πολίστας στη διοργάνωση (17 ετών). Από το 1995 ως το 2000 υπήρξε αρχηγός της εθνικής ομάδας, με την οποία έχει το ρεκόρ συμμετοχών για τα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα με 511 συμμετοχές στην εθνική ανδρών.

Το 2002 αποχώρησε από την ενεργό δράση ύστερα από 25 χρόνια στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Με τη Βουλιαγμένη το 1997 κατέκτησε το Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Εκτός από Ολυμπιονίκης είναι και διακεκριμένος επιστήμων. Παράλληλα με την αθλητική του καριέρα, το 1990 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Το 2000 πήρε το διδακτορικό του από το ΕΜΠ με αντικείμενο την Επιχειρησιακή Έρευνα.

Από τον Δεκέμβριο του 2003 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και είναι Aναπληρωτής Καθηγητής. Το 2014, σε ηλικία 47 ετών, επέστρεψε στην ενεργό δράση και αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Α1 με την ομάδα του Υδραϊκού.

SYRATHLON WELCOMES JAY LUKE !

Είτε αγωνίζεστε, είτε απλά θα παρακολουθείτε τους αγαπημένους και τις αγαπημένες σας στο λιμάνι και τους δρόμους της Ερμούπολης, το μόνο σίγουρο είναι τη διάθεση σας θα ανεβάζει ο τριαθλητής και επαγγελματίας σχολιαστής πλέον, Jason «Jay» Luke.

Το «κακό παιδί του Bondi beach» θα βρίσκεται στη Σύρο για την παράλληλη παρουσίαση των αγώνων στα αγγλικά. Πνευματώδης, με χιούμορ και πολλές γνώσεις πάνω στο τρίαθλο, καθώς ο ίδιος έχει τερματίσει σε 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ironman και σε πολλούς αγώνες τριάθλου, ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο.

Με αρκετά χρόνια εμπειρίας στο σχολιασμό, ο Jay Luke μετράει πλέον πάνω από 70 διοργανώσεις (UK Ironman, Κύπελλο Ωκεανίας, Xterra, Εθνικά Πρωταθλήματα και αμέτρητους αγώνες τρεξίματος) και χιλιάδες τερματισμούς αθλητών. Είναι, άλλωστε, ο κεντρικός σχολιαστής για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης αθλητικών διοργανώσεων στην Αυστραλία και μέλος της ομάδας επικοινωνίας του UK IRONMAN. Αποτελεί, τέλος, τη “φωνή” του multisports αγώνα “The Bay Games”.

Θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι ο παρουσιαστής που έχετε συνηθίσει. Ο σχολαστικός προγραμματισμός και η προετοιμασία του για κάθε διοργάνωση είναι παραδειγματική. Δεν μένει στις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά βρίσκεται παντού, στις ενημερώσεις των αθλητών, στις απονομές, μαθαίνει τα ονόματά των αθλητών και τις ιστορίες τους. ενώ βγάζει από τους θεατές όση ενέργεια μπορούν να μεταδώσουν στους αθλητές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Syrathlon 2019 δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα παρουσιαστή ξεχωριστό, ο οποίος παρέα με τον Έλληνα παρουσιαστή Λευθέρη Πλακίδα θα κρατήσουν ζεστή την ατμόσφαιρα με τα μικρόφωνα τους στα χέρια!

Δημήτρης Φωτιάδης: Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς αγκαλιάζει το 1ο TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria

H Καστοριά εισέρχεται με τον πιο δυναμικό τρόπο στο τρίαθλο και στα multisports events με το 1ο TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria 2019 που συνδιοργανώνουν o Δήμος Καστοριάς, ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς και η TRIMORE – XTERRAGreece.

To τριήμερο 21-23 Ιουνίου 2019 δίνεται το μεγάλο τριαθλητικό ραντεβού σε μια από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές λίμνες, στην Καστοριά που γοητεύει κάθε επισκέπτη και τον εθίζει στις ξεχωριστές ομορφιές της φύσης

Ταξιδεύοντας στην Καστοριά το runnfun.gr, περπάτησε στην άκρη της λίμνης με μια αθλητική προσωπικότητα της πόλης που ξέρει πολύ καλά  κάθε σημείο της. Ο Δημήτρης Φωτιάδης, γενικός γραμματέας του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς (ΝΟΚ) μας ξενάγησε σε πάνω από 60 χρονιά ιστορίας αθλητικών δράσεων. Η δυναμική του ΝΟΚ αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του 1ου TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria που φιλοδοξεί να γράψει ιστορία και να γίνει θεσμός.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50

«Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς ιδρύθηκε το 1958. Περισσότερα από 60 χρόνια ζωής με μεγάλες στιγμές, σπουδαίους αθλητές, παγκόσμιας εμβέλειας. Και τα τελευταία χρόνια με μια μεγάλη προσπάθεια να συντελείται ώστε  να ξαναβρεθεί, σε πρώτη φάση, στα ψηλότερα σκαλοπάτια της ελληνικής κωπηλασίας.»

Η αρχή στη όμως στη λίμνη έχει θαλασσινή γεύση

« Η κωπηλασία στην Καστοριά οφείλει τα πρώτα της βήματα στο Πολεμικό Ναυτικό. Στον Πόρο, όπου  γινόντουσαν κωπηλατοδρομίες, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν δωρεά  βάρκες στο ΝΟΚ. Ακολούθησε και άλλη δωρεά από το ΝΟ Θεσσαλονίκης και έτσι μπήκε το μικρόβιο της κωπηλασίας σε ένα τόπο όπου το υγρό στοιχείο υπήρχε στη ζωή των ανθρώπων. Ξεκίνησε ο Ναυτικό Όμιλος Καστοριάς  με ενθουσιασμό. Μάλιστα υπήρχε και τμήμα κολύμβησης, η οποία, είχε πρώτη τις μεγαλύτερες διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο και ακολούθησε η κωπηλασία.»

Η σημερινή εικόνα του ΝΟΚ

« Σήμερα τα ενεργά μέλη του Ομίλου δεν ξεπερνούν τα 50. Έχουμε περίπου 40 αθλητές. Οι 15 είναι στο αγωνιστικό τμήμα και 25 παιδιά σε ακαδημία αγωνιστικού επιπέδου. Έχουμε φυσικά και τους μικρούς φίλους που μόλις τελειώνουν τα σχολεία έρχονται στο Όμιλο για να μάθουν τα βασικά του αθλήματος. Κάποια θα μείνουν. Είναι σημαντικό όμως πως έχουν αποκτήσει μια επαφή με την κωπηλασία.

Ο Όμιλος των Ολυμπιονικών

« Οι σημαίες του Ομίλου είναι οι Ολυμπιονίκες μας. Η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, με χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο και ο Γιάννης Χρήστου με 3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιες διακρίσεις. Βρίσκονται στην Καστοριά και στηρίζουν τις δράσεις μας . Οι επιτυχίες τους και η παρουσία τους είναι τεράστιο κίνητρο για τα νέα παιδιά.»

ΝΟΚ σημαίνει ιδέα

«Ο ΝΟΚ για την Καστοριά δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο. Είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής για την πόλη. Δεν υπάρχει οικογένεια,  στην πόλη, που κάποιο μέλος της να μην είχε περάσει από το ΝΟΚ. Όλη πόλη περιστρεφόταν γύρω από την κωπηλασία.»

Παγκόσμια λίμνη

«Η λίμνη  της Καστοριάς χαρακτηρίζεται από τον εθνικό προπονητή  Τζιάνι Ποστιλιόνε, από τα σημαντικότερα μέλη της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, ως μια από τις καλύτερες λίμνες παγκοσμίως. Είναι η ποιότητα των νερών , είναι ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο το φυσικό τοπίο, που καθιστούν την λίμνη της Καστοριάς ανάμεσα στους κορυφαίους κωπηλατικούς προορισμούς παγκοσμίως.»

Δημήτρης Φωτιάδης

 

Κωπηλασία και αθλητικός τουρισμός.

« Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες του στο να γίνει η λίμνη προπονητικός προορισμός για ξένες αποστολές. Την χρησιμοποιεί ως προπονητικό κέντρο η Εθνική Ρωσίας. Πρόκειται για αθλητικό τουρισμό υψηλού επιπέδου.  Η λίμνη είναι ελκυστική για τους Κεντροευρωπαίους, γιατί είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο να παγώσει το χειμώνα. Σε αρκετές χώρες το Νοέμβριο διακόπτονται οι προπονήσεις. Το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε δύο διασυλλογικούς αγώνες με σωματεία από όλη την Ελλάδα.»

Συνδιοργανωτής στο 1ο TRIMORE Multisports TOUR – Kastoria.

«Ο ΝΟΚ προσπαθεί πάντα να δείχνει μια εξωστρέφεια. Να ανοίγεται στην προς την κοινωνία, όχι μόνο για να προσελκύσει το ενδιαφέρον προς την κωπηλασία, αλλά στον αθλητισμό γενικότερα. Δεν θα μπορούσαμε να μην υποστηρίξουμε μια διοργάνωση όπως της Trimore, η οποίο μόνο κέρδος θα φέρει στην Καστοριά. Σε έναν τόπο που είναι από τους πιο ταλαιπωρημένος στα χρόνια της κρίσης. Θα έχουμε το δικό μας κωπηλατικό μέρος στη διοργάνωση. Στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει μια επίδειξη της βασικής τεχνικής της κωπηλασίας σε εργόμετρα. Θα ακολουθήσει και κάποιο αγωνιστικό σκέλος μέσα στη λίμνη.»

Η Καστοριά στους δρόμους  

«Καμιά διοργάνωση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς εθελοντές. Η τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίξει την διοργάνωση. Να έρθει ο κόσμος , να χειροκροτήσει, να εμψυχώσει όλους τους αθλητές. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Να συμμετέχει σε όλα τα δρώμενα. Ο κόσμος «αγκαλιάζοντας» τη διοργάνωση θα δώσει ένα ξεχωριστό μήνυμα και στα παιδιά που είναι το μέλλον. Για πρώτη φορά δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση τέτοιου επιπέδου»

Πληροφόριες- Πρόγραμμα διοργάνωσης: www.trimore.gr

Πληροφορίες για το ΝΟΚ: https://nokastorias.wordpress.com/

 

x

Send this to a friend