Ζαγόρι T.e.R.A 80Km: Ο τόπος πίσω από το βουνό 2479

Ζαγόρι T.e.R.A 80Km: Ο τόπος πίσω από το βουνό

Γράφει ο Γρηγόρης Αποστολίδης*


Οι διοργανωτές του αγώνα λένε πως ‘’μια ζωή δεν φτάνει για να γνωρίσεις το Ζαγόρι. Σαρανταέξι χωριά, πετρόκτιστα γεφύρια, η χαράδρα του Βίκου, οι άγριες κορυφές, οι σάρες και οι απότομοι γκρεμοί, τα αλπικά λιβάδια και η δρακόλιμνη Γκαμήλας, τα ποτάμια και τα πανέμορφα δάση από Ρόμπολα, Πεύκα, Έλατα και Βελανιδιές, συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς. Σε αυτό το υπέροχο μέρος εκτείνεται το ανάπτυγμα του αγώνα, απόστασης 80Km και συνολικής θετικής υψομετρικής 5100m.

Η διαδρομή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να περνάς από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σημεία του Ζαγορίου! Ο αγώνας ξεκινάει στις 04:30 το πρωί και ακολουθεί μια ανάβαση συνολικής θετικής υψομετρικής 1315μέτρα μέχρι την κορυφή Τσούκα Ρόσα (Άβαλος). Εκεί φτάνεις το ξημέρωμα και η θέα μοναδική, αλλά αυτό που κυρίως σε μαγεύει είναι οι κόκκινες αποχρώσεις των πετρωμάτων της κορυφής, εξού και το όνομα Τσούκα Ρόσα που στα αρβανίτικα σημαίνει η κόκκινη κορυφή.

Ζαγόρι T.e.R.A 80Km: Ο τόπος πίσω από το βουνό

Το τοπίο είναι άγριο πανέμορφο, με σάρες και απότομους γκρεμούς και πλέον αρχίζεις να κατηφορίζεις για να περάσεις κάτω από την επιβλητική κορυφή Γκαμήλα μέσα από δάση, δίπλα από τεράστιους όγκους βράχων όπου πάνω τους, σε κόντρα με όλους τους νόμους της φύσης, φύονται πανύψηλα πεύκα. Μετά τη μονή Στομίου δίπλα στον Αωό ποταμό αρχίζει η έντονη ανηφόρα της Νταβάλιστας. Η θέα μοναδικά εντυπωσιακή, αφού μπορείς να διακρίνεις τον κάμπο της Κόνιτσας και του Αωού που ήταν μέσα στα σύννεφα. Η αποθέωση του sky running!

Αφού διασχίσεις κάθετα κάποιες σάρες και τη μοναδική ρεματιά των αγριοκάτσικων φτάνεις στο οροπέδιο των λιμνών. Αλλαγή σκηνικού, λιβάδια, αλπικό τοπίο και λίμνες. Εκεί στα 2050 στέκει πανέμορφη αλλά και μυστηριώδης η δρακόλιμνη Γκαμήλας. Απέναντι μας ο επόμενος στόχος, η Αστράκα 2432μέτρα και το καταφύγιο.

Κατά την κατάβαση από το καταφύγιο της Αστράκας συναντάς με αντίθετη φορά τους αθλητές του μαραθωνίου, οι οποίοι είναι συγκινητικοί, μας δίνουν ασταμάτητα το απαραίτητο κουράγιο να συνεχίσουμε αφού ξέρουνν ότι δεν έχουμε διανύσει ούτε την μισή απόσταση ακόμα. Επόμενο σημείο αναφοράς το μικρό και το μεγάλο Πάπιγκο (44χλμ), τα πιο γνωστά Ζαγοροχώρια. Στο μέγαλο Πάπιγκο υπάρχει μεγάλος σταθμός τροφοδοσίας (ο σχεδιασμός των σταθμών τροφοδοσίας είναι πολύ σωστός), παίρνεις μια μεγάλη ανάσα-σπρώξιμο από την παρουσία αρκετού κόσμου λίγο πριν την είσοδο σου στο φαράγγι του Βίκου. Εδώ έχουμε την 2η αλλαγή σκηνικού. Ποτάμι, πυκνή βλάστηση με πλατάνια, οξιές και δρυς.

Η σήμανση του αγώνα σε όλη τη διαδρομή είναι εξαιρετική και δεν σου δημιουργεί καμία ανασφάλεια. Επόμενος σταθμός Μονοδένδρι. Έχεις τρέξει 60χλμ είναι μεσημέρι, η βλάστηση δεν είναι πυκνή και πλέον ο Ήλιος και η κούραση έχουν αρχίσει να παίζουν παιχνίδια με το μυαλό και το σώμα σου. Εδώ είναι που αρχίζεις να χάνεις την πίστη σου και να έχεις αμφιβολίες.

Όμως οι διοργανωτές , δρομείς και οι ίδιοι, σου επιφυλάσσουν μια όμορφη έκπληξη! Αλλαγή σκηνικού και πάλι. Κάθε 4χλμ περίπου περνάς και από ένα χωριό. Αυτό και αν είναι ‘’τζελάκι ενεργειακό’’. Βίτσα, Δίλοφο, Κήποι, Καπέσοβο. Πανέμορφα ζαγοροχώρια με κόσμο να σε χειροκροτεί και υπέροχους εθελοντές να σε βοηθούν! Έτσι χωρίς να το καταλάβεις φτάνεις στην κορυφή της σκάλας Τσεπελόβου από κάτω βλέπεις το χωριό, ακούς τη μουσική και ξέρεις πως άλλο ένα υπέροχο ταξίδι στη φύση με μπόλικο διαλογισμό και όμορφες παραστάσεις έχει ζωγραφίσει την ψυχή σου και γεμίσει το μυαλό σου.

Ο αγώνας T.e.R.A. 80Km είναι πραγματικό αυτό που ακούγεται στην δρομική πιάτσα. Ένας αγώνας εμπειρία ζωής και ίσως το καλύτερο 80άρι στην Ελλάδα. ‘Έχοντας τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους βουνού και semi ultra σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχω να πω με το χέρι στην καρδιά πως είναι ένας αγώνας πρότυπο που πρέπει να τον δοκιμάσετε, αφού βέβαια κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία.

Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από την Σλάβικη πρόθεση Za που σημαίνει «πίσω» και το ουσιαστικό gora που σημαίνει «βουνό», το οποίο με την σειρά του είναι παραφθορά του ελληνικού όρος

* Ο Γρηγόρης Αποστολιοδης γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ που δραστηριοποιήται στη χονδρική και λιανική πώληση εξοπλισμού καταδύσης και τριάθλου! Στον ελευθερό του χρόνο τρέχει στο βουνό. Το 2012 έτρεξε τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε συμμετείχε σε πολλούς μαραθωνίους βουνού και semi ultra σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει σαν στόχο να δει τις φυσικές ομορφιές του πλανήτη μας μέσα από το τρέξιμο και τις καταδύσεις.

Previous ArticleNext Article

H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο 34

Γράφει ο Josh Ocampo*

Πάντα μισούσα το τρέξιμο.

Αν και η ιδέα του, του να τρέχεις έξω αποσυνδεμένος από την ηλεκτρονική εικονική πραγματικότητα, φαίνεται ωραία, άλλα το να σκέφτομαι ασταμάτητα είναι κάτι που με ανησυχεί.

Όταν σηκώνω βάρη, το μυαλό μου είναι κενό. Όταν τρέχω πλημυρίζει από σκέψεις και προβληματισμούς και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να διαχειριστώ.

Αλλά αυτός ο μήνας ήταν διαφορετικός, για εμένα και για πολλούς άλλους. Μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, για όσους είχαμε μάθει να ασκούμαστε, η προπόνηση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Και τελικά το τρέξιμο ήταν η μόνη επιλογή.

Bιώνει έναν πολύ σκληρό καρκίνο αλλά συνεχίζει να τερματίζει σε μαραθώνιους!

Όχι μόνο γιατί γυμνάζεσαι και σωματικά αισθάνεσαι τα οφέλη, αλλά γιατί νιώθεις τη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Μια σύνδεση που έχει χαθεί μέσα στα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης. Μια επαφή που η αλήθεια είναι ότι όταν την ανακαλύπτεις σου φαίνεται περίεργο ότι υπάρχει σε ένα άθλημα εντελώς ατομικό.

Και, όμως, συμβαίνει. Ένας χαιρετισμός ή ένα νεύμα (σ.σ. με απόσταση 1,5 μέτρου πάντα), είναι μια κοινωνικοποίηση που αρχίζει και χάνεται τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις δραστηριότητες.

Οι άνθρωποι στο δρόμο δεν μιλάνε, αλλάζουν πεζοδρόμιο πριν συναντήσουν τον άλλο που έρχεται και στα Super Market, τα φαρμακεία και τους φούρνους, βλέπεις… ρομποτάκια που απλώς κάνουν τη δουλειά.

“Το τρέξιμο είναι ωραίο γιατί βλέπω ότι συμβαίνουν πράγματα ζωντανά μπροστά μου”, δήλωσε ο Tristin Beliveau, ένας 23χρονος από το Τέξας που ξεκίνησε επίσης να τρέχει μέσα στην καραντίνα. “Κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να οδηγούν, εξακολουθούν να εργάζονται και εγώ τρέχω και με κάνει να νιώθω ότι είμαι ακόμα μέλος της κοινωνίας”.

Σε μια εποχή αυτο-απομόνωσης και καραντίνας, το τρέξιμο είναι μια ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε έστω και από απόσταση.

Όταν τρέχεις, η εικόνα με τους άλλους δρομείς, τους ανθρώπους που περπατούν με τα σκυλιά τους, εκείνους με τις τσάντες με τα ψώνια τους, είναι μια ανακουφιστική υπενθύμιση ότι αν και όλα είναι κυρίως τρομερά, τα πράγματα μπορεί τελικά να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

«Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια νέα συνειδητοποίηση για το πόσο αναγκαία είναι και πόσο μεγάλη αξία έχει η παρουσία άλλων ανθρώπων στη ζωή τους», τονίζει ο Δρ Paul McCarthy, ένας “αθλητικός ψυχολόγος ” που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον τελευταίο μήνα που ξεκίνησα και εγώ να τρέχω, κάτι που σιχαινόμουν, αισθάνομαι ελαφρύτερος. Πιο αποφορτισμένος. Δεν με ενοχλούν οι διαρκείς διακοπές από τους άλλους πεζούς, τα φανάρια, τα αυτοκίνητα και απολαμβάνω την προπόνησή μου.

Ο απελπισμένος δρομέας Τζέικ Ράιλι που βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο

Ακόμα και στη Νέα Υόρκη που είναι μια… αφιλόξενη και αποξενωμένη πόλη, το νεύμα των δρομέων που τρέχουν στους δρόμους, εκπέμπει μια απροσδόκητη φιλικότητα, που κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι θα συνέβαινε σε αυτήν την πόλη.

Πριν ξεκινήσω το τρέξιμο, χανόμουν στις σκέψεις μου. Με το τρέξιμο βλέπω τις σκέψεις μου ζωγραφισμένες στα πρόσωπα των άλλων. Μια αγωνία για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη δουλειά μου. Είναι όλα εκεί. Στα πρόσωπα του κόσμου.

Και ενώ υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία, είμαι τουλάχιστον πεπεισμένος ότι τρέχουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση και θα τα καταφέρουμε.

* Ο Josh Ocampo είναι συντάκτης στο Mens Health που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η σωστή απόφαση αναβολής του Μαραθώνιου Ναυπλίου 28

Οι μέρες και οι ώρες που ..ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.. είναι πολλές είναι ατελείωτες, σου δίνουν όμως την δυνατότητα να αξιολογήσεις πολλά πράγματα και κυρίως πρόσωπα, συμπεριφορές αλλά και ενέργειες στις καθημερινές αλλά κυρίως στις έκτακτες καταστάσεις.

Σου δίνουν την δυνατότητα να αξιολογήσεις αυτούς που ηγούνται (εντός και εκτός της χώρας), αυτούς που εισηγούνται αλλά κυρίως αυτούς που αποφασίζουν για εμάς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμείς τους ορίσαμε να αποφασίζουν!  Έχω εμπεδώσει στην πορεία του επαγγελματικού βίου μου ότι «η χειρότερη απόφαση είναι απείρως καλύτερη από την έλλειψη απόφασης» και.. οι συμβουλές και οι θεωρίες των πολλών! είναι σε επάρκεια και πάντα εκ του ασφαλούς!

«Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν». Πρέπει πρώτα να έχεις γίνει κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι. Αριστοφάνης (445 – 386Π.Χ.)

 Διάβασα και συστήνω να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο για το τι συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία αλλά και την Ελλάδα το κρίσιμο διάστημα των πράξεων και αποφάσεων μας, από τις 28/02/2020 αλλά και κυρίως το διήμερο 7-8 Μαρτίου που φαίνεται ότι αναδεικνύεται καθοριστικό για την μη ανεξέλεγκτη εξάπλωση του covid-19 στην χώρα μας.

https://www.karpetshow.gr/blog/mas-agapaei-o-theos-telika#.Xn84qmUg_F

Διαβάστε τουλάχιστόν το απόσπασμα με τίτλο: Μας αγαπάει ο θεός της Ελλάδος!!!

“Στις 7 και στις 8 Μαρτίου, όταν ο ιός ήταν ήδη στην Ελλάδα και είχαν επισημανθεί τα πρώτα κρούσματα, δεν έγιναν ματς για τα play off γιατί η Λίγκα άργησε (;) να κάνει τη σχετική κλήρωση – ίσως περιμένοντας την πρωτόδικη απόφαση για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ετσι δεν έγιναν εκείνο το  Σαββατοκύριακο (με κόσμο και κανονικά) τα ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ΠΑΟ – ΑΕΚ και ΟΦΗ – Αρης, τα οποία θα παρακολουθούσε στα γήπεδα πάνω από 50 χιλιάδες κόσμος. Θυμίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή παιγνιδιών μόνο κεκλεισμένων των θυρών και στο ποδόσφαιρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9 Μαρτίου. Κι αν ωστόσο τότε είχαμε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής να γίνουν τα ματς κεκλεισμένων των θυρών εκείνο το Σαββατοκύριακο και πάλι, αν τα ματς γινόντουσαν, θα είχαμε το συνηθισμένο συνωστισμό στις καφετέριες – ειδικά σε αυτές με PAOK ΤV θα γινόταν το αδιαχώρητο. Φυσικά η κυβέρνηση έκανε πολύ καλά που αποφάσισε ό,τι αποφάσισε στην συνέχεια (ματς κεκλεισμένων των θυρών, αναβολές πρωταθλημάτων κτλ) αλλά αν στις 7 και στις 8 Μαρτίου είχαμε κόσμο κι αν το πρώτο παιγνίδι της Γουλβς με τον Ολυμπιακό ήταν στην Αγγλία τώρα μπορεί ήδη να ζούσαμε τραγωδίες. Επι της ευκαιρίας να πούμε ότι ίσως έσωσε ζωές και η απόφαση της Cosmote να μεταδώσει το ματς Ολυμπιακός – Γουλβς στο Youtube. Κράτησε τον κόσμο σπίτι. 

Ο κόσμος είναι τελικά μικρός. Οι ιστορίες αυτές αποδεικνύουν ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Ευρώπη υποτιμήθηκε – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά από όλους μας. Θυμάμαι σαν τώρα τα παράπονα γιατί το Ολυμπιακός – Γούλβς έγινε χωρίς κόσμο. Γινόντουσαν από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φανταστούν τον κίνδυνο: δεν τους κατηγορώ. Η Κίνα έπεφτε σε όλους μας αρκετά μακριά για να δούμε τι ζούσε τον χειμώνα. Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος μας παραμένει μικρός, αλλά το χαμε ξεχάσει”. 

Τελικά.. το αποτέλεσμα των ενεργειών μας καθορίζει και τα αποτελέσματα στην ζωή μας και βέβαια στην κοινότητα!

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο Δήμος Ναυπλιέων όπως εκπροσωπείτε από τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο με αποφάσεις του:

  • Έκλεισε πρώτος σε όλη την χώρα την Παρασκευή 28/02/2020 τα σχολεία του Δήμου και ακύρωσε τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις των σχολείων.
  • Έκανε πρώτος σε όλη την χώρα απολύμανση από τις 29/02/2020 στα σχολεία και στη συνέχεια στους κοινοχρήστους δημόσιους χώρους.
  • Το σημαντικότερο όμως όλων ακόμα και πριν της γενικευμένης απόφασης της πολιτείας, ανέβαλε τον Μαραθώνιο Ναυπλίου, την τρίτη μαζικότερη αθλητική και συμμετοχική Διοργάνωση στην χώρα μας και πρώτη σε παράλληλές κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, με πάνω από 6.000 χιλιάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες επισκέπτες που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 7 & 8 Μαρτίου, σηματοδοτώντας ανεξίτηλα και τις αποφάσεις όλων των άλλων εγχώριων Διοργανώσεων που ακολούθησαν σε αποφάσεις ακυρώσεων και αναβολών.

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»

Ευάγγελος Παπαποστόλου

τ. ΚΦΑ, Γενικός Δ/ντης Μαραθωνίου Ναυπλίου

x
Send this to a friend