Β. Τζουμάκας: “Το Zagori Mountain Running δεν θα θυσιάσει την υγεία ούτε ενός ανθρώπου”

Ανακοίνωση στα social media της διοργάνωσης από τον τεχνικό διευθυντή του Zagori Mountain Running. Με αυτή, ο Βασίλης Τζουμάκας ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με τις συμμετοχές και τους εμβολιασμούς και παράλληλα ζητά να πέσουν οι τόνοι.

Η ανακοίνωση του κ. Βασίλη Τζουμάκα αναφέρει:

“Ως Tεχνικός Διευθυντής του Zagori Mountain Running, και με την εμπειρία διοργάνωσης πολλών αγώνων, θα ήθελα να μεταφέρω μερικές σκέψεις, μετά από σχόλια που διαβάζω στα social media:

Το Zagori Mountain Running, είναι μια γιορτή ορεινού τρεξίματος, την οποία χτίσαμε με πολύ κόπο όλοι μαζί: αθλητές, εθελοντές, εργαζόμενοι στη διοργάνωση, απλοί λάτρεις της φύσης και του βουνού, αλλά και οι κάτοικοι των χωριών του Ζαγορίου.

Προκειμένου λοιπόν να μη θυσιάσουμε την ασφάλεια ούτε ενός ατόμου από όλους εμάς που θα παραβρεθούμε το τριήμερο του επετειακού ZMR21, αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε πλήρως με τα ισχύοντα μέτρα του Υπουργείου, για το κοινό καλό: την υγεία μας.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε πέρυσι (με μεγάλη μας θλίψη μεν, αλλά παράλληλα με έντονο αίσθημα ευθύνης) να μη πραγματοποιήσουμε τους αγώνες, γιατί κρίναμε ότι δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στις τότε συνθήκες και δεν θέλαμε να ρισκάρουμε ούτε στο ελάχιστο την υγεία κάποιου.

Έτσι λοιπόν, στην προσπάθειά μας να γίνει και φέτος η γιορτή του ZMR, ακολουθούμε αυστηρά μέτρα (που στα μάτια κάποιων φαίνονται από απόλυτα έως και «φασιστικά»), ακριβώς για να μπορούμε να γυρίσουμε όλοι την επόμενη μέρα στα σπίτια, τις οικογένειες και τους φίλους μας, υγιείς και γεμάτοι από θετικές μόνο εμπειρίες. Αυτές που μόνο ο «τόπος πίσω από το βουνό» μπορεί να μας χαρίσει και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Ας ρίξουμε λοιπόν τους τόνους, και τα υπερβολικά και ανυπόστατα λόγια περί «επιβολής νέας τάξης πραγμάτων», και ας κατανοήσουμε ότι μόνο με κοινή προσπάθεια και σεβασμό στον συνάνθρωπό & συναθλητή μας, που έχει έρθει εκεί για να περάσει το ίδιο καλά όπως και εμείς, θα μπορέσουμε να μείνουμε όλοι χαρούμενοι και πάνω από όλα ασφαλείς.

Ας αναλογιστούμε όλη την προσπάθεια που έχει γίνει από το προσωπικό της διοργάνωσης, τόσο σε οργανωτικό κομμάτι, όσο και τεχνικό (πχ αδιάκοπος καθαρισμός μονοπατιών κλπ), αλλά και των εθελοντών που βοηθούν ακούραστα κάθε χρόνο τις διοργανώσεις μας.

Και βέβαια, ας λάβουμε υπόψιν και να εκφράσουμε το σεβασμό μας και στους μόνιμους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι (ηλικιωμένοι σε μεγάλο ποσοστό), μας φιλοξενούν επί 10 χρόνια με μεγάλη αγάπη και σεβασμό, προκειμένου να διοργανώσουμε τους αγώνες μας και δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να θέσουμε τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Τέλος για όλους όσοι είναι αντίθετοι με την μη αποδοχή των self-tests, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο χώρο της Διοργάνωσης, θα υπάρχει κινητή μονάδα η οποία θα διενεργεί ΔΩΡΕΑΝ rapid tests για όσους αθλητές δεν έχουν πραγματοποιήσει ήδη.

Μακάρι στο επόμενο ZMR22 να μας βρει όλους αγκαλιασμένους, αλλά μέχρι τότε πρέπει να προσέχουμε!

Σας περιμένω όλους με χαρά στο μεγάλο, επετειακό Zagori Mountain Running 2021!

Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Τζουμάκας

Τεχνικός Διευθυντής ZMR”

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζεστό ή κρύο μπάνιο: Τι πρέπει να προτιμάς μετά από έναν σκληρό αγώνα;

Αποτελεί «κλασικό» debate στους κύκλους των δρομέων: είναι ένα ζεστό ή ένα κρύο μπάνιο έπειτα από μια σκληρή προπόνηση η αγώνα είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποκατάστασης;

Άπαντες συμφωνούν πως αφού γυρίσεις σπίτι μετά από μια μεγάλη διαδρομή που έχει εξαντλήσει το σώμα σου, το να μπεις στην μπανιέρα και να χαλαρώσεις αποτελεί μια σοφή επιλογή.

Ωστόσο, το αν το νερό που θα τρέξει πάνω στο κορμί σου πρέπει να είναι ζεστό ή πρέπει να είναι κρύο αποτελεί ένα δίλλημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά, ενώ τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό ως μέσο αποκατάστασης, έχουν το καθένα τους δικούς του φανατικούς φίλους.

Τελικά, τι από τα δυο είναι η σωστή επιλογή;

Η Τζο Πάβεϊ, Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων και κάτοχος μεταλλίων τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κουβαλάει τόση εμπειρία από τη συμμετοχή της σε επαγγελματικούς αγώνες που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η οπτική της γύρω από τέτοιου τύπου ζητήματα.

Πρόσφατα, κλήθηκε να πάρει θέση για το δίλλημα ζεστού ή κρύου μπάνιου και ήταν ξεκάθαρη.

«Καταρχάς, οι φυσιολογικές επιδράσεις των ζεστών μπάνιων διαφέρουν από αυτές των κρύων μπάνιων. Έπειτα από ένα σκληρό και επώδυνο τρέξιμο, στους μύες μας προκαλείται φλεγμονώδης απόκριση, κάτι που οδηγεί σε πόνο και πρήξιμο», τονίζει αρχικά η Πάβεϊ και συνεχίζει: «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα κρύο μπάνιο περιορίζεις αυτή την αντίδραση ανακουφίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, με τη σειρά τους, μειώνουν την καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου). Τα κρύα μπάνια λοιπόν είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή αμέσως μετά από ένα σκληρό τρέξιμο».

Σημαίνει αυτό ωστόσο πως τα ζεστά μπάνια είναι αυτόματα άχρηστα για τη φυσική κατάσταση ενός δρομέα; Η Πάβεϊ ξεκαθαρίζει: «Τα ζεστά μπάνια, από την άλλη πλευρά, προωθούν τη ροή του αίματος στους μύες με διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να συμβαίνει αμέσως μετά την άσκηση. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, όταν υποχωρήσει ο οξύς πόνος, το ένα ζεστό μπάνιο είναι χρήσιμο γιατί βοηθάει στην στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση».

Η Πάβεϊ καταλήγει λέγοντας: «Η φλεγμονώδης αντίδραση στους μύες είναι μέρος της διαδικασίας προσαρμογής καθώς βελτιώνει την δύναμη ενός δρομέα. Ίσως λοιπόν, σε στιγμές που η γρήγορη ανάρρωση είναι ζωτικής σημασίας, όπως μετά την τελευταία σκληρή προπόνηση πριν από έναν αγώνα, ένα κρύο μπάνιο να είναι ό,τι πρέπει»

Με άλλα λόγια, όπως σε πολλά ζητήματα έτσι και σε αυτό, δεν υπάρχει μια και μοναδική απόλυτη αλήθεια: το κρύο μπάνιο είναι κατάλληλο για άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση, το ζεστό μπάνιο έχει ευεργετικό ρόλο σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Hercules Mountain Marathon: Οι νικητές της 15ης διοργάνωσης!

Μετά από την επάνοδο σε μια σχετική κανονικότητα, διεξήχθη την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου,  ο 15ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης “Ηρακλής”, κάτω από ιδανικές συνθήκες και με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου της υγειονομικής επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Νικητές στον Μαραθώνιο, μετά από δυνατό ανταγωνισμό, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αναδείχτηκαν, ο Θωμάς Ανδρούτσος , της Mountain Trainning Solution, με χρόνο 5:08:41, ο Ανδρέας Τσιάρας , της ομάδας Baliotis Nature Trail, με χρόνο 5:11:00 και σε απόσταση αναπνοής, στην τρίτη θέση, ο  Άριστείδης Γκιζλής, με χρόνο 5:11:26.

Στις γυναίκες, μετά από εξαιρετική εμφάνιση, 1η αναδείχτηκε η Μαρία Ξανθη, με χρόνο 5:55:29 και ακολούθησαν η Μάρθα Ξηροφώτου , της ομάδας Kasimis Training με χρόνο 7:00:30 και η Αλεξάνδρα Παναγιώτου της Oramique , με χρόνο 7:01:23.

Στη μεσαία διαδρομή, τον Ελλέβορο των 16,2χλμ, για άλλη μια φορά, ο Γιώργος Λουφέκης προπονητής της ομώνυμης ομάδας L-Crew, τερμάτισε πρώτος, με χρόνο 1:41:22. Στη δεύτερη θέση και με διαφορά ενός λεπτού, τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Πανταζής του Kourkourikis Trainning Group, με χρόνο 1:42:22 και στην τρίτη θέση, ο Νικόλαος Ελράντυ της ομάδας Dimopoulos Coaching με χρόνο 1:45:48.

Στην κατηγορία των γυναικών στον Ελλέβορο, 1η πέρασε τη γραμμή του τερματισμού η Αναστασία Τζαρού, με χρόνο 2:05:47, ενώ με διαφορά 22 δευτερολέπτων και χρόνο 2:06:09 ήρθε η Μαρία Λουφέκη της ομάδας L- Crew. Η τριάδα, ολοκληρώθηκε με την Παναγιώτα Δημακάκου, τακτική “θαμώνα” της Οίτης,  της ομάδας Mad Goats, με χρόνο 2:09:58

Στη μικρή αλλά όχι εύκολη διαδρομή, των 6,7χλμ και 410μ υψομετρικής, νικητές στους άνδρες αναδείχτηκαν οι Χρήστος Κυριαζάκος της Evo Gym Mykonos με χρόνο 0:40:29, ο Δημήτρης Ρήγας της Kasimis Trainning με χρόνο 0:47:32 και ο Ηλίας Τσιώτας του Συλλόγου Τραχίνα, με χρόνο 0:51:22. Στις γυναίκες, πρώτη ήρθε η Χρυσούλα Βλησαρούλη της VMaxTrainning  με χρόνο 0:52:38, δεύτερη η Αναστασία Παπά, επίσης της VMaxTrainning με χρόνο 0:58:07 και τρίτη η Αριστέα Λάγκαρη με χρόνο 1:00:20

Οι φωτογραφίες της διοργάνωσης, έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες , καλύπτοντας όλες τις διαδρομές.

Ραντεβού λοιπόν, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 για την 16η διοργάνωση,  χωρίς υγειονομικούς  περιορισμούς, για ένα ταξίδι ακόμη, στα μαγικά μονοπάτια της Οίτης!!

Δείτε φωτογραφίες από τη διοργάνωση:

Φάκελος φωτογραφιών εδώ:

https://coutsicos-my.sharepoint.com/personal/hercules_coutsicos_onmicrosoft_com/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fhercules%5Fcoutsicos%5Fonmicrosoft%5Fcom%2FDocuments%2F%CE%92ackup%20All%2F%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B1%202021%2F%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%202021%2FHercules%202021%20fotos

Με εκτίμηση

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend