Site icon runnfun.gr

Τι μπορεί να σημαίνει η αύξηση στην καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας;

Μπορεί να τσεκάρετε τακτικά τον καρδιακό σας ρυθμό όταν τρέχετε ή όταν γυμνάζεστε, αλλά μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ίσως να θέλετε να παρακολουθείτε και τον καρδιακό σας ρυθμό σε στιγμές ηρεμίας.

Μια αύξηση στους κανονικούς σας παλμούς ανά λεπτό μπορεί να σηματοδοτεί ότι κάτι δεν πάει καλά σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Heart το 2019.

Στόχος των ερευνητών που έκαναν την συγκεκριμένη μελέτη ήταν να ανακαλύψουν αν ο καρδιακός ρυθμός στο υψηλότερο όριο του φυσιολογικού εύρους – δηλαδή 60 με 100 παλμοί ανά λεπτό – επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πόσους παλμούς πρέπει να έχουμε όταν γυμναζόμαστε;

Δρομείς και μη…

Για να το καταφέρουν αυτό, επέλεξαν τυχαία μια ομάδα περίπου 800 Σουηδών ανδρών που γεννήθηκαν το 1943 και τους έκαναν ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο ζωής τους, το οικογενειακό ιστορικό τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα επίπεδα στρες τους. Υποβλήθηκαν επίσης σε μια ιατρική εξέταση που μετρούσε τον καρδιακό ρυθμό και τον αριθμό των καρδιακών παλμών ανά λεπτό σε συνθήκες ηρεμίας.

Αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με την ηλικία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη χρήση φαρμάκων, ακόμη και την θέση του σώματος καθημερινά.

Αθλητές όπως οι δρομείς έχουν συχνά καρδιακούς παλμούς ηρεμίας στο χαμηλότερο άκρο του φυσιολογικού εύρους ή ελαφρώς κάτω από αυτό, καθώς η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση μειώνει τους παλμούς μας.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ανδρών ξανά 10 χρόνια αργότερα και στη συνέχεια τους έκαναν μια τελική εξέταση 11 χρόνια μετά. Από αυτούς που ζούσαν ακόμη, περίπου 500 ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν τη συμμετοχή και περίπου 150 αποχώρησαν.

Το αποτέλεσμα…

Ανακάλυψαν ότι ένας καρδιακός ρυθμός που αποτελείται από περίπου 75 παλμούς το λεπτό, δηλαδή εντός του φυσιολογικού εύρους, συσχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με αντίστοιχους καρδιακούς παλμούς που κυμαίνονται στους 55 ανά λεπτό ή και λιγότερο.

Επίσης, τα άτομα των οποίων οι καρδιακοί παλμοί σε ηρεμία παρέμειναν σταθεροί σε όλη τη διάρκεια της μελέτης είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από εκείνους των οποίων οι καρδιακοί παλμοί αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επιπλέον, κάθε πρόσθετη αύξηση του καρδιακού παλμού σε ηρεμία συσχετίστηκε με 3% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σε μεσήλικες άνδρες μπορεί να έχει αντίκτυπο στην επιβίωση», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Σαλίμ Μπάρι Μπαριγουάνι, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας καρδιαγγειακής αλλαγής, όπως η υψηλότερη αρτηριακή πίεση ή η πρώιμη καρδιακή νόσος. Άλλοι λόγοι για τους οποίους ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να έχει ανοδική τάση είναι η κακή αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή, τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, η αναιμία ή μια υποκείμενη λοίμωξη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες, επομένως τα αποτελέσματα ισχύουν περισσότερο για μεσήλικες άνδρες. Αλλά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αν ο καρδιακός σας ρυθμός ηρεμίας είναι στο κάτω άκρο και στη συνέχεια αυξηθεί ξαφνικά προς τα πάνω, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εντός αυτού του φυσιολογικού εύρους, «μάλλον είναι αναγκαία μια επίσκεψη σε γιατρό», λέει ο Μπαριγουάνι.

Διαβάστε επίσης: Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ανα ηλικία και κατά την άσκηση

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version