Θέλεις να διαπιστώσεις αν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση;

Εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι έχεις καλή φυσική κατάσταση, αλλά τα παρακάτω τεστ θα το επιβεβαιώσουν ή θα το αναιρέσουν. Βάλε τα αθλητικά σου και πάρε θέση κάνοντας αυτά τα 4 εύκολα test φυσικής κατάστασης σπίτι σου.

Υπάρχει και τρόπος να δείτε αν είστε σε φόρμα για την ηλικία σας. Δείτε ΕΔΩ

1 test:Δύναμης κορμού

Τι να κάνεις: Ξάπλωσε στο πάτωμα, λύγισε τα πόδια σου και τοποθέτησε τις άκρες των δαχτύλων των χεριών σου πίσω απ’ τ’ αυτιά. Από την ξαπλωτή θέση, σήκωσε το πάνω μέρος του σώματός σου και φέρτο ως τα γόνατα και μέτρα πόσους κοιλιακούς μπορείς να κάνεις σ’ ένα λεπτό. Φρόντισε να σφίγγεις τους κοιλιακούς σου μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης, για να μην καταπονήσεις τη μέση ή τον αυχένα σου. Για περισσότερη ευκολία ζήτησε από κάποιον να σου κρατάει τα πόδια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 Ηλικία                                     18 με 25                      26 με 35

Εξαιρετικά                                    >43                            >39

Καλά                                       37 με 43                      33 με 39

Άνω του μετρίου                     33 με 36                      29 με 32

Μέτρια                                    29 με 32                      25 με 28

Κάτω του μετρίου                   25 με 28                      21 με 24

Ανεπαρκώς                              18 με 24                      13 με 20

Πολύ ανεπαρκώς                        <18                              <13

Πώς να βελτιωθείς: Το Πιλάτες είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να δυναμώσεις τους κοιλιακούς σου. Ακόμα και το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει, αν διατηρείς σωστή στάση του σώματος.

2ο test: Ευκινησίας

Τι να κάνεις: Βάλε ένα σημάδι στο έδαφος, 10 μέτρα ακριβώς μπροστά του βάλε ένα δεύτερο, 5 μέτρα στ’ αριστερά του δεύτερου βάλε ένα τρίτο και ένα τέταρτο στα 5 μέτρα δεξιά του δεύτερου. Αφού πατήσεις το χρονόμετρο, κάνε σπριντ από το πρώτο σημάδι μέχρι το δεύτερο, έπειτα μέχρι το τρίτο στ’ αριστερά, έπειτα συνέχισε στο τέταρτο, γύρισε πάλι στο δεύτερο και τέλος στο πρώτο απ’ όπου ξεκίνησες. Δες το χρόνο σου.

Εξαιρετικά                   11 δευτερόλεπτα

Άνω του μετρίου         11 με 12 δευτερόλεπτα

Καλά                           12 με 13 δευτερόλεπτα

Μέτρια                        13 με 14 δευτερόλεπτα

Κάτω του μετρίου >    14 δευτερόλεπτα

Πώς να βελτιωθείς: Οτιδήποτε περιλαμβάνει την αλλαγή της στάσης του σώματος με ταχύτητα, όπως το μπάσκετ, μπορεί ν’ αυξήσει την ευκινησία σου.

3ο test: Ισορροπίας

Τι να κάνεις: Στάσου όρθιος με τα χέρια στους γοφούς σου, σήκωσε το ένα πόδι και στηρίξου στο άλλο. Στη συνέχεια σήκωσε τη φτέρνα σου, στηρίξου στα δάχτυλά σου και κράτα τη στάση όσο περισσότερο μπορείς. Επανάλαβε το ίδιο με το άλλο πόδι και χρονομέτρησε τον εαυτό σου.

Εξαιρετικά                   >30 δευτερόλεπτα

Άνω του μετρίου         23 με 30 δευτερόλεπτα

Μέτρια                        16 με 22 δευτερόλεπτα

Κάτω του μετρίου       10 με 15 δευτερόλεπτα

Ανεπαρκώς                  <10 δευτερόλεπτα

Πώς να βελτιωθείς: Φρόντιζε να στηρίζεσαι στο ένα πόδι όποτε μπορείς. Για να το κάνεις δυσκολότερο, κλείσε τα μάτια σου. Η γιόγκα, το μπαλέτο και οι πολεμικές τέχνες μπορούν να σε βοηθήσουν να ισορροπήσεις!

4ο testΑεροβικής κατάστασης

Τι να κάνεις: Ανέβα και κατέβα τα σκαλιά της πολυκατοικίας σου με γρήγορο ρυθμό για περίπου 3 λεπτά κι έπειτα σταμάτησε και μέτρησε τους παλμούς σου για ένα ολόκληρο λεπτό. Τα αποτελέσματα πρέπει να ανταποκρίνονται στο παρακάτω πινακάκι και να έχεις υπόψη πως όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση, τόσο καλύτερη είναι η αεροβική σου κατάσταση, ενώ αντίθετα τα υψηλά επίπεδα σημαίνουν ότι πρέπει να βελτιωθείς σ’ αυτόν τον τομέα.

Ηλικία                          Παλμοί/λεπτό

25 με 35                      137 με 130 bpm

36 με  45                     129 με 123 bpm

46 με 55                      122 με 116 bpm

 Πώς να βελτιωθείς: Ο καλύτερος τρόπος είναι η προπόνηση για σπριντ. Φρόντισε να αυξομειώνεις την ταχύτητά σου κάθε λίγα λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σου δουλεύει περισσότερο και αυξάνει τη δύναμή σου πιο αποτελεσματικά. Άλλες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν πάνω σ’ αυτό είναι ο χορός, η αεροβική και το spinning.

Διαβάστε ακόμα: Δείτε την εφαρμογή που υπολογίζει τη φυσική σας κατάσταση και κάντε το τεστ!

ΠΗΓΗ: WEFIT.GR

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Άσκηση και εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι;

Photo by lucas Favre on Unsplash

Ενώ είναι γενικά γνωστό πως η άσκηση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τόσες πολλές πληροφορίες που κυκλοφορούν, ενδέχεται να είναι δύσκολο για μια έγκυο να καταλάβει πόση ακριβώς άσκηση πρέπει να κάνει και φυσικά, αν υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που πρέπει να αποφύγει.

Η άσκηση είναι καλή για τη μητέρα και το μωρό της, αλλά δεδομένων όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό είναι μια έγκυος να είναι πιο προσεκτική όταν ασκείται.

Μία από αυτές τις αλλαγές είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το καρδιαγγειακό σύστημα. Επειδή το μωρό χρειάζεται συνεχή παροχή οξυγόνου για να αναπτυχθεί – και λόγω του πόσο γρήγορα μεγαλώνει – η μητέρα θα παρουσιάσει αύξηση του όγκου του αίματος κατά 45-50% για να μεταφέρει το απαραίτητο οξυγόνο στο μωρό.

Καρδιακός ρυθμός

Ο καρδιακός ρυθμός της μητέρας αυξάνεται επίσης για να διασφαλίσει ότι το μωρό λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονες της γυναίκας όταν κάνει οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας.

Το αναπνευστικό σύστημα επηρεάζεται επίσης. Η ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να εισπνεύσει η μητέρα αυξάνεται κατά περίπου 40-50% για να δώσει στο μωρό το οξυγόνο που χρειάζεται. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει επίσης επειδή το μωρό επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων μειώνοντας τον χώρο στον οποίο μπορούν να φουσκώσουν οι πνεύμονες της μητέρας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κληροδοτήσουν στη μητέρα περισσότερη δύσπνοια, γεγονός που θα κάνει ακόμη και τις καθημερινές εργασίες πιο απαιτητικές.

Προσοχή στις αρθρώσεις 

Οι αρθρώσεις του σώματος χαλαρώνουν επίσης, εν μέρει λόγω της αλλαγής του κέντρου μάζας της μητέρας και επειδή η λεκάνη έχει πάρει κλίση. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα τροφοδοτείται με καύσιμα αλλάζει επίσης. Όταν τρώμε, το σώμα αποθηκεύει τα υποπροϊόντα των τροφών (συνήθως τη γλυκόζη ή τους υδατάνθρακες) στο συκώτι και τους μύες μας, με τρόπο που το σώμα να μπορεί να αντλήσει ενέργεια από αυτές όταν χρειάζεται, όπως όταν γυμναζόμαστε. Όταν είστε έγκυος, υπάρχει λιγότερη διαθέσιμη γλυκόζη. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό την χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Έτσι, η μητέρα μπορεί κουράζεται όταν σε οποιαδήποτε είδος δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένης της άσκησης.

Φυσικά, όλες αυτές οι αλλαγές δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση (όπως το περπάτημα, τζόκινγκ ή το κολύμπι) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, να αυξήσει τον μυϊκό τόνο και τη δύναμη και να μειώσει την αύξηση του σωματικού βάρους. Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη, ο οποίος αποτελεί κοινό πρόβλημα για πολλές εγκύους.

Υπάρχουν επίσης κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η τήρηση ενός προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες να βιώσουν συντομότερο τοκετό και επίσης, να μειώσουν την πιθανότητα να χρειαστούν καισαρική τομή.

Κατά τα άλλα, η άσκηση δεν είναι καλή μόνο για τη μητέρα, αλλά και για το μωρό. Αν και μπορεί να το επηρεάσει άμεσα (για παράδειγμα, η άσκηση της μητέρας μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού του μωρού), οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η άσκηση δεν προκαλεί συμπτώματα ή σημάδια στρες στο μωρό. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα το μωρό να είναι υπέρβαρο στην ενήλικη ζωή.

Τι πρέπει να αποφεύγετε 

Ωστόσο παρά το ότι η άσκηση είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ορισμένες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται. Προφανώς, θα πρέπει να αποφεύγονται τα μαχητικά αθλήματα ή εκείνα που μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσης, όπως η ιππασία ή η ποδηλασία.

Το να σηκώνετε βάρη, εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ίσως είναι καλύτερο να το κάνετε με έναν φίλο ή έναν προσωπικό γυμναστή και να αποφεύγετε τα υπερβολικά φορτία, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών των μυών και των αρθρώσεων.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες (ειδικά σε θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου), λόγω της επιπλέον πίεσης που μπορεί να προκαλέσει σε εσάς και στην καρδιά του μωρού σας. Κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά είναι οποιαδήποτε μορφή άσκησης που απαιτεί από τη μητέρα να ξαπλώνει είτε μπρούμυτα είτε ανάσκελα, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γιόγκα ή του πιλάτες. Στη γιόγκα και τις πιλάτες υπάρχει συγκεκριμένο ασκησιολόγιο για εγκυμονούσες και καλό είναι ο γυμναστής σας να σας καθοδηγήσει. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υπότασης, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λιποθυμίας όταν σηκώνεστε.

Με άλλα λόγια, ενώ μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε λίγο πιο χαλαρά αν θέλετε να ασκείστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ειδικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου), αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυμνάζεστε λιγότερο απ’ ό,τι πριν. Γενικά, συνιστάται στους ανθρώπους να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που είναι έγκυες, αν και μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την ένταση με την οποία γυμνάζεστε.

Και αν αποφασίσετε να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε και πίνετε αρκετά, καθώς η άσκηση απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Όσο πιο απαιτητική είναι η άσκηση, τόσο περισσότερες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώσετε μετά.

Διαβάστε επίσης: Η… μεταβολική σχέση που έχει μια έγκυος με έναν υπεραθλητή!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ο μοναδικός τρόπος για να… πέσει η κοιλίτσα

Christopher Campbell on Unsplash

Για να απαλλαχθείτε από το κοιλιακό λίπος δεν υπάρχει μαγικός τρόπος. Θα πρέπει να κάνετε στοχευμένες ασκήσεις στη γυμναστική και να επιλέξετε συγκεκριμένη διατροφή. Και κυρίως το δεύτερο.

Οι κοιλιακοί μπορεί να ενισχύσουν τον πυρήνα σου, αλλά δεν θα κάψουν το λίπος – και γι ‘αυτό το μυστικό κρύβεται στη διατροφή.

Κατανάλωνε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως πουλερικά και αυγά καθώς και ψάρια τα οποία περιέχουν και τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πώς το λίπος γύρω από την κοιλιά επηρεάζει την καρδιά σας;

Κόψε τη ζάχαρη!

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν έχεις μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και με ελεγχόμενες θερμίδες μπορείς να εξαφανίσεις το λίπος της κοιλιάς.

Ωστόσο πρέπει να παρακολουθείς τις μερίδες σου. Είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν το λάθος να τρώνε μεν υγιεινές τροφές αλλά οι μερίδες τους να είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Αν κάνεις έξυπνες επιλογές στις τροφές και περιορίσεις την θερμιδική πρόσληψη θα αρχίσεις να χάνεις σωματικό λίπος.

Τι θα σου συμβεί αν κόψεις τη ζάχαρη για 9 μέρες;

Ωστόσο να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξαφανιστεί τελείως η κοιλιά σου. Μπορεί να χάσεις λίπος στο πρόσωπο, τους γοφούς, τους γλουτούς και στο στήθος. Αλλά το τελευταίο λίπος που θα χαθεί θα είναι από την κοιλιά.

Ευτυχώς, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει τα δέοντα όταν πρόκειται για το ενοχλητικό λίπος.

Το σπλαγχνικό λίπος ανταποκρίνεται καλά όταν ξεκινάς άσκηση σε συνδυασμό με ειδική διατροφή. Και ενώ τα ατελείωτα ροκανίσματα δεν είναι το εισιτήριό σου για μία επίπεδη κοιλιά, είναι ωστόσο σημαντικό να γυμνάσεις τον μέσο κορμό σου.

Η σανίδα είναι μια εξαιρετική άσκηση και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο το κόσμο επειδή είναι τόσο αποτελεσματική. Εστιάζει στην εξάσκηση των κοιλιακών σας μυών, αλλά δουλεύει και άλλες μυϊκές ομάδες του σώματος, κάτι που την καθιστά ιδανική για απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend