Site icon runnfun.gr

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν... υπερτροφές!

Kάποιες τροφές είναι νόστιμες αλλά γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν μπορείτε και τις συνδυάζετε με κάποιες άλλες.

Γνωρίζετε για παράδειγμα με τι άλλο πρέπει να φάτε το αυγό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του;

Δοκιμάστε κάποιους από τους παρακάτω συνδυασμούς ώστε να ενισχύσετε σε σημαντικό βαθμό την υγεία σας.

Ένα καλά βρασμένο αυγό μαζί με σαλάτα

Το λίπος από τον κρόκο του αυγού βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο αποτελεσματικά τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκει κανείς σε λαχανικά.

Τηγανητές πατάτες με λαχανικά

Συνδυάζοντας μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία με μια τροφή λιγότερο θρεπτική, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε γεύση στο γεύμα μας δίχως να απομακρυνθείτε από τον στόχο σας. Απαραίτητη προϋπόθεση η μερίδα από τις πατάτες να είναι μικρή ή μεσαία ώστε να αποφευχθούν οι έξτρα θερμίδες.

Μαρινάδα + μπριζόλα

Το ψήσιμο στην σχάρα είναι ένας καλός τρόπος να φάτε κάτι γευστικό για δείπνο. Ωστόσο το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί συχνά δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Το μαρινάρισμα στο κρέας με μπαχαρικά και άλλες ουσίες, μπορεί να δώσει την λύση σε αυτό το θέμα, καθώς μειώνει ακόμη και 88% της βλαβερές αυτές ουσίες.

Λάχανο με ελαιόλαδο

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως Α, D, E και K, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό και σε αυτό ακριβώς βοηθά το ελαιόλαδο. Εκτός από το λάχανο, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα μπρόκολα με λίγο λίπος. Με τον τρόπο αυτό τους δίνετε παράλληλα μια πιο ελκυστική γεύση.

Αμύγδαλα με γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά στη ενίσχυση της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή οστά, για την βελτίωση του ανοσοποιητικού και για την καλή διάθεση. Αν τρώτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, δοκιμάστε να ρίξετε από πάνω μερικά αμύγδαλα. Το λίπος που περιέχουν, συμβάλει στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα κατά 32%.

Σαρδέλες με σπανάκι

Αυτό τα λιπαρό ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι από την πλευρά του προσφέρει στον οργανισμό έξτρα μαγνήσιο. Έρευνα του 2013 έδειξε πως το μαγνήσιο αλληλεπιδρά με την βιταμίνη και ενισχύει τα επίπεδα της D στο σώμα.

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, του σπόρου του κουρκουμά είναι ευρέως γνωστές όπως είναι γνωστό ότι συχνά είναι δύσκολη η απορρόφηση από τον οργανισμό. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί όταν ο κουρκουμάς μαγειρεύεται μαζί με το μαύρο πιπέρι.

Τοστ με αβοκάντο

Το λίπος του αβοκάντο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες, απορροφώνται από τον οργανισμό και μετατρέπονται εν τέλει σε ζάχαρη. Προσθέστε στο τοστ ένα τηγανητό αυγό για έξτρα πρωτεΐνη.

Ντοματόσουπα με σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και αποτελεί μια καλή εναλλακτική αν δεν είστε φίλοι με το κρέας. Προκειμένου να απορροφηθεί ευκολότερα από το σώμα σας θα πρέπει να συνδυαστεί με μια πηγή βιταμίνης C και σε αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η κατανάλωση της ντομάτας.

Καστανό ρύζι με φακές

Αν είστε χορτοφάγοι θα έχετε ακούσει για συνδυασμούς τροφών που είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσετε πως παίρνετε πλήρεις πρωτεΐνες. Ένας καλός συνδυασμός για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι το καστανό ρύζι με τις φακές μαζί με φιστικοβούτυρο.

Νερό με ανθρακικό

Αν έχετε πρόβλημα με το να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες απλού νερού, ίσως αυτό με τις φυσαλίδες να σας βοηθήσει. Μια γερμανική έρευνα έδειξε πως τα άτομα που παρασκευάζουν ανθρακούχο νερό στο σπίτι, πίνουν γενικά περισσότερο νερό από εκείνους που δεν καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή.

Κόκκινο κρασί + μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που λέγεται πιπερίνη η οποία μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

H βιταμίνη C βοηθά να επιβιώσουν οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού κατά την μετακίνησή τους μέσω του πεπτικού σωλήνα στα σημεία του σώματος που απορροφώνται.

Φιστίκια με σταφίδες

Τρώγοντας ξηρά φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και παράλληλα να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο συνδυασμός σας προσφέρει μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ το λίπος από τα φιστίκια κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι ιδανικές.

Καφές + ντόνατ

Η καφεΐνη σε συνδυασμό με την ζάχαρη τονώνει τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010. Φυσικά το ντόνατ δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια για το πρωινό σας.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version