Στίβος: Οι αθλητές που έχουν πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο

Στίβος: Οι αθλητές που έχουν πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο

Συνολικά 16 αθλητές και αθλήτριες μας «έβγαλαν» εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών που θα γίνει στην Ντόχα 27 Σεπτεμβρίου με 6 Οκτωβρίου.

H διαδικασία πρόκρισης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (6/9) με τη χώρα μας να έχει 16 αθλητές και αθλήτριες που έχουν προκριθεί με βάση τα όρια και είναι ικανοί να διεκδικήσουν καλές παρουσίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών που θα γίνει στην Ντόχα 27 Σεπτεμβρίου με 6 Οκτωβρίου

Η Κατερίνα Στεφανίδη αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο όνομα, καθώς όχι μόνο είναι κάτοχος τίτλου, αλλά δείχνει ικανή να τον υπερασπιστεί.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή στη διοργάνωση του Μίλτου Τεντόγλου, του κορυφαίου Ευρωπαίου άλτη του μήκους, αλλά και της Βούλας Παπαχρήστου που σταθερά βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου. Τη διάκριση στο επί κοντώ θα διεκδικήσουν οι Κυριακοπούλου, Φιλιππίδης και Καραλής, ενώ θέση στην ψηλά στην κατάταξη του βάδην διεκδικούν οι Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Ο Κώστας Δουβαλίδης και ο Κώστας Φιλιππίδης μετέχουν για έκτη φορά στη διοργάνωση, ενώ οι Χρήστος Φραντζεσκάκης, Σταματία Σκαρβέλη και Αγγελική Μακρή για πρώτη.  Το καλύτερο δυνατό θα διεκδικήσει στα 400 μ. η Ειρήνη Βασιλείου και η Τατιάνα Γκούσιν στο ύψος, ενώ στη σφυροβολία ο Αναστασάκης μετέχει έχοντας ήδη την εμπειρία της συμμετοχής στη διοργάνωση του Λονδίνου. Στον μαραθώνιο την χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, που είναι σαφώς πιο έμπειρη, από την πρώτη της συμμετοχή, το 2017.

Στα αγωνίσματα όπου δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχής, η IAAF θα προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 15/9), γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ομάδα μας να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη είναι εντός λίστας, αφού με 23.16 είναι στην 52η θέση των 200 μ., με τη λίστα να κλείνει στις 56 συμμετοχές, ενώ εντός λίστας είναι και ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος, που ωστόσο μοιράζεται την 32η τελευταία θέση, με άλλους αθλητές. Πιθανότητες να λάβουν – υπό προυποθέσεις – πρόσκληση, ωστόσο  βρίσκονται εκτός λίστας, έχουν η Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία, που αναμένουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Να τονιστεί πως σε περιπτώσεις ισοβαθμίας στην τελευταία θέση, η IAAF θα συμβουλευτεί το Word ranking που ισχύει ήδη για πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Αναλυτικά οι αθλητές και αθλήτριες μας που έπιασαν τα όρια (και τα φετινά τους ρεκόρ)

Ανδρες

110 μ. εμπ.: Κώστας Δουβαλίδης (ΑΟ Ηφαιστίας) 13.46

Επί κοντώ: Κώστας Φιλιππίδης (Πανελλήνιος ΓΣ) 5,72 μ.

Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς) 5,71 μ.

Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) 8,38 μ.

Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) 76,63 μ.

Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) 76,67 μ.

50χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου) 3.56.19

Γυναίκες

400 μ.: Ειρήνη Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) 51.75

Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς) 1,88 μ./1,94 μ. (i)

Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) 4,83 μ.

Επί κοντώ: Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΟ Κάμειρος 2009) 4,72 m./4,81 (i)

Τριπλούν: Βούλα Παπαχρήστου (ΑΟ Κάλλιστος) 14,51 μ.

Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων) 71,33 μ.

Μαραθώνιος: Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) 2.35.28

20χλμ. βάδην: Αντιγόνη Ντρισμιώτη (Φωκιανός Καρδίστας) 1.33.22

50χλμ. βάδην: Αγγελική Μακρή (Ολυμπιάδα Πάτρας) 4.29.15

Ο αριθμός συμμετοχής ανά αγώνισμα

100 μ.: 48

200 μ.: 56

400 μ./800μ.: 48

1.500/3.000 μ. στιπλ: 45

5.000 μ.: 42

10.000 μ.: 27

Εμπόδια: 40

Ρίψεις/Άλματα: 32

Σύνθετα: 24

Μαραθώνιος 100

20χλμ. βάδην: 60

50χλμ βάδην: 80 (50Άνδρες/30Γυναίκες)

Previous ArticleNext Article

Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για τη λιπομέτρηση;

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος*

Η μέτρηση του λιπώδους ιστού είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να σου δείξει πόσο ποιοτική και αποτελεσματική είναι προσπάθεια που κάνεις για απώλεια βάρους ή και αύξηση μυϊκού ιστού.

η λιπομέτρηση είναι μια διαδικασία που θα εκτιμήσει και αξιολογήσει (σε ποια κατηγορία ανήκεις πχ υπέρβαρο κα.) τη σύσταση του σώματός σου και των συστατικών που το συνθέτουν, δηλαδή της λιπώδους και της άλιπης μάζας (μυϊκή μάζα, υγρά, οστά).

Επιπλέον, με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία του σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσουμε και την κατανομή που έχει το λίπος στο σώμα μας, δηλαδή πόσο λίπος έχουμε στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια.

Τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης πόσο επηρεάζουν το πλάνο διατροφής;

Εδώ είναι πιο σύνθετη η απάντηση, όπως θα δεις παρακάτω:

  • Η μεταβολή του βάρους του σώματός σου, μπορεί να μη δέιχνει την πραγματική πορεία της προσπάθειάς σου. Για παράδειγμα ένας αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να μεταβάλλει το βάρος ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα, είναι η ποσότητα των υγρών στο σώμα πχ αν έχεις κατακράτηση υγρών, καθώς και το νερό που θα καταναλώσεις.
  • Η σχέση μυϊκού ιστού σε σχέση με το λίπος στο σώμα σου, έχει μεγάλη σημασία. Μπορεί δηλαδή να έχεις χαμηλό μυϊκό ιστό και αυξημένο λιπώδη ιστό, παρόλο που το βάρος να είναι εντός του φυσιολογικού εύρους. Ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή αυξημένο βάρος, λόγω αυξημένου μυϊκού ιστού και λίπος εντός των φυσιολογικών ορίων. Θα πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να γίνει επανεκτίμηση του στόχου βάρους.
  • Αξιολόγηση της πορείας της μεταβολής του βάρους σου. Η στοχοθεσία με ενδιαφέρει από το πρώτο ραντεβού μας στο γραφείο, να θέσουμε το σωστό ρυθμό μεταβολής του βάρους. Έχω σχεδιάσει στο medNutrition μια web based εφαρμογή που αξίζει να αξιοποιήσεις και να βάλεις εφικτούς στόχους τόσο σε επίπεδο βάρους, όσο και λίπους.

Πώς μπορείς να μετρήσεις τον λιπώδη ιστό σου;

Οι επιλογές που υπάρχουν για τον υπολογισμό της σύστασης του σώματος είναι τόσες πολλές, που μπορεί να σε μπερδέψουν. Από τη μέτρηση των δερματικών πτυχών, των περιφερειών του σώματος και της ζύγισης, μέχρι την υποβρύχια ζύγιση, την αέρια πληθυσμογραφία ή τη μέθοδο DEXA.

Είναι πολύ δύσκολο να βρείς τους περισσότερους από τους παραπάνω τρόπους μέτρησης λίπους σε διαιτολογικό γραφείο. Λόγω της δυσκολίας εφαρμογής κάποιων μεθόδων (όπως για παράδειγμα η αέρια πληθυσμογραφία και υποβρύχια ζύγιση), συνήθως χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι, με μεγαλύτερη ευκολία χρήσης αλλά με την απαιτούμενη αξιοπιστία και ακρίβεια, όπως είναι η μέθοδος βιοηλεκτρικής εμπέδησης ή οι δερματικές πτυχές.

Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης είναι αυτή που έχω στο γραφείο και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος αξιολόγησης της σύστασης του σώματός μας. Είναι γρήγορη, ασφαλής, εύχρηστη, ανώδυνη από τον εξεταζόμενο, ενώ παράλληλα θεωρείται αρκετά αξιόπιστη, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες συνθήκες πριν τις μετρήσεις.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης;

Λιπώδης ιστός

Ο προσδιορισμός του ποσοστού του λιπώδους ιστού στο σώμα, δηλαδή της αναλογίας του σωματικού λίπους ανά συνολικό σωματικό βάρος, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη συνολική κατάσταση του σώματος αλλά και της υγείας και της ευεξίας σας γενικότερα.

Το λίπος είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. καθώς ρυθμίζει βασικές σωματικές λειτουργίες όπως είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποθήκευση βιταμινών αλλά και η προστασία των αρθρώσεών μας. Μάλιστα, το πολύ μικρό σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση ή ακόμα και σε δυσμηνόρροια στις γυναίκες.

Από την άλλη, η περίσσεια σωματικού λίπους (υπερβάλον λίπος ή/και παχυσαρκία) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας, αφού έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση διάφορων χρόνιων ασθενειών (όπως είναι ο διαβήτης τύπου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α.) Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικός ο προσδιορισμός του σωματικού λίπους και η αξιολόγησή του, έτσι ώστε να παραμένει εντός των προτεινόμενων τιμών.

Μυϊκή μάζα

Η μυϊκή μάζα περιλαμβάνει τους σκελετικούς μύες, τους λείους μύες (όπως είναι οι καρδιακοί και πεπτικοί μύες) αλλά και το νερό που περιέχεται σε αυτούς.

Ο μυϊκός ιστός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματός μας, λειτουργώντας σαν μηχανή για κατανάλωση ενέργειας (θερμίδες). Με άλλα λόγια, επηρεάζει άμεσα και το βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματός μας (BMR), και βοηθάει στη προσπάθεια της μείωσης του σωματικού βάρους.

Ποιότητα Μυϊκής μάζας

Η ποιότητα της μυϊκής μάζας υποδεικνύει την κατάσταση του μυϊκού ιστού, η οποία αλλάζει ανάλογα με παράγοντες όπως είναι η ηλικία και το επίπεδο άσκησης. Τόσο η ποσότητα της μυϊκής μάζας, όσο και η ποιότητά της είναι σημαντικές για έναν υγιή μυ. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε μια καλή ισροροπία μεταξύ μυϊκής μάζας και μυϊκής ποιότητας.

Σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό είναι το λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή της κοιλιάς, περιβάλλει και προστατεύει τα ζωτικά όργανα. Ώστόσο, όταν η εναπόθεσή του είναι αυξημένη ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας. Η εξασφάλιση ότι έχετε ένα υγιές επίπεδο σπλαχνικού λίπους μειώνει άμεσα τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση διάφορων ασθενειών (όπως για παράδειγμα του διαβήτη τύπου 2). Η τακτική μέτρηση του σπλαχνικού σας λίπους σας βοηθά να ελέγχετε την αποτελεσματικότητα της διατροφής σας και της προπόνησής σας αλλά και να προλαμβάνετε πιθανά προβλήματα υγείας.

Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι το ελάχιστο ημερήσιο επίπεδο ενέργειας ή θερμίδων που χρειάζεται το σώμα μας όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Περίπου το 70% των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά χρησιμοποιείται για τον βασικό σας μεταβολισμό.

Η αύξηση της μυικής σας μάζας θα επιταχύνει το βασικό μεταβολικό σας ρυθμό. Σκεφτείτε ότι όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερες είναι και οι θερμίδες που “καίτε”!

Με την πάροδο της ηλικίας, ο μεταβολικός ρυθμός αλλάζει φυσιολογικά. Ο βασικός μεταβολισμός αυξάνεται σε ένα παιδί με την πάροδο της ηλικίας του και κορυφώνεται γύρω στην ηλικία των 16 ή 17 ετών. Μετά το διάστημα αυτό συνήθως αρχίζει να ελαττώνεται. Ένας αργός μεταβολικός ρυθμός BMR καθιστά πιο δύσκολο το να χάσουμε σωματικό βάρος, και συνεπώς, σωματικό λίπος.

Ολικό Νερό Σώματος

Το ολικό νερό σώματος είναι η συνολική ποσότητα των υγρών στον οργανισμό, εκφραζόμενη ως ποσοστό του συνολικού βάρους.

Το νερό παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, καθώς συμβάλλει σε αρκετές διεργασίες του σώματός μας. Σκεφτείτε ότι περίπου το μισό του σώματός μας αποτελείται από νερό. Η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού μας κρίνεται απαραίτητη, καθώς καθημερινά υπάρχουν μεγάλες απώλειες υγρών μέσα από τα ούρα, τον ιδρώτα, αλλά ακόμα και την αναπνοή μας. Η ποσότητα των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά ποικίλλει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από κλιματικές συνθήκες και από τη σωματική δραστηριότητα που έχει κανείς.

Τμηματική ανάλυση σύστασης σώματος

Ο λιπομετρητής που διαθέτουμε παρέχει δυνατότητες και για τμηματική ανάλυση της σύστασης του σώματός σας. Μέσω αυτής της δυνατότητας, μπορούμε να διαγνώσουμε ξεχωριστά το ποσοστό λίπους και τα κιλά της μυϊκής μάζας που διαθέτει κάθε μέρος του σώματός σας, και με τον τρόπο αυτό, να έχουμε ακριβή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου.

Η μέθοδος αυτή εξειδικεύει την ανάλυση, καθώς όχι μόνο παρουσιάζει το ποσοστό του λίπους και της μυϊκής μάζας συνολικά, αλλά σε κάθε χέρι και πόδι σας ξεχωριστά, και στον κορμό σας.

Προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσεις πριν από τη λιπομέτρηση

Είμαι πολύ αυστηρός στην τήρηση του πρωτοκόλλου των μετρήσεων σύστασης σώματος. Για να είναι σωστά τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης, όπως και με τις περισσότερες εξετάσεις (π.χ. αίματος), είναι σημαντικό να ικανοποιούνται οι παρακάτω συνθήκες:

  • Να βρίσκεσαι σε στάδιο νηστείας (αποχή από φαγητό και υγρά) για 4 ώρες πριν τη μέτρηση. Αν πιεις ένα ποτήρι νερό ή φας ένα φρούτο, δεν θα επηρεάσει τη μέτρηση.
  • Να απέχεις από εξαντλητική άσκηση τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση
  • Να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ και καφεΐνη 24 ώρες πριν από τη μέτρηση, μπορείς να πιεις ντεκαφεινέ.
  • Αν είσαι σε έμμηνο ρύση θα πρέπει να αποφύγεις τη μέτρηση λίγες ημέρες (2-3) πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά.
  • Απέφυγε τις μετρήσεις όταν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα διουρητικά), καθώς και τη διούρηση λίγο πριν τη μέτρηση.
  • Να αποφεύγεται η μέτρηση σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθολογικές καταστάσεις, υπεύθυνες για κατακράτηση ή απώλεια υγρών.
  • Αντενδείκνυται σε άτομα τα οποία έχουν βηματοδότη, αλλά και στις έγκυες γυναίκες.

Πόσο σωματικό λίπος πρέπει να έχετε;

Οι τιμές του φυσιολογικού εύρους λίπους εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή μας, η σωματική μας δραστηριότητα αλλά και κάποιοι κληρονομικοί παράγοντες. Φυσικά, μπορούν να επιδρούν και συνδυασμός αυτών.

Μήπως το βάρος σου είναι κληρονομικό;

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως στο πού θα αποθηκεύεται (τοπικό λίπος). Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τον τελικό ρόλο στην αύξηση του βάρους και στην εγκαθίδρυση της παχυσαρκίας. Γιατί τελικά, οι συνήθειές σου, η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της διατροφής που κάνεις είναι αυτά που επηρεάζουν το ποσοστό του λίπους στο σώμα σου.

Εμμηνόπαυση και προσθήκη λίπους

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος με πολλές ορμονικές αλλαγές και κατά τη διάρκεια της παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση του βάρους, που οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές του μεταβολισμού που συνοδεύουν αυτή την περίοδο της ζωής. Η διατήρηση βάρους αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής σου, ισοδυναμεί με απώλεια βάρους!

Επιπλέον, η εμμηνόπαυση συνοδεύεται με ταυτόχρονη πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων, γεγονός το οποίο μπορεί να μεταβάλλει την κατανομή του λίπους στο σώμα. Έτσι, συνήθως παρατηρούμε να αυξάνεται η εναπόθεση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και έτσι, να υπάρχει αύξηση στο λεγόμενο σπλαχνικό λίπος.

Υπάρχει ιδανικό ποσοστό λίπους;

Ο στόχος σου συγκεκριμενοποιεί ακόμη περισσότερο μέσα σε αυτό το εύρος, που θα ήθελες να είσαι. Στόχοι, όπως εάν ενδιαφέρεσαι κυρίως για την εικόνα του σώματος σου, την υγεία ή τη φυσική σου κατάσταση και απόδοση.

Ανάλογα με τον λιπομετρητή που χρησιμοποιεί ο διαιτολόγος, υπάρχουν αντίστοιχα εύρη που του έχει δώσει ο κατασκευαστής. Προσωπικά, στο γραφείο μου, χρησιμοποιώ το λιπομετρητή της Tanita, και αξιολογώ τα όρια του λιπώδους ιστού με βάση τους παρακάτω πίνακες ανά φύλο (οι οποίοι αφορούν και τον δικό μου λιπομετρητή):

Γυναίκες
Ηλικία Ελλιποβαρές Φυσιολογικό Υπέρβαρο Παχυσαρκία
18-39 <21% 21-33% 33-39% >39%
40-59 <23% 23-34% 34-40% >40%
60-99 <24% 24-36% 36-42% >42%
Άνδρες
Ηλικία Ελλιποβαρές Φυσιολογικό Υπέρβαρο Παχυσαρκία
18-39 <8% 8-20% 20-25% >25%
40-59 <11% 11-22% 22-28% >28%
60-99 <13% 13-25% 25-30% >30%

Τι προκαλεί το υπερβάλλον λίπος στην υγεία σου;

Ήδη στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης παρατήρησε ότι τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από τα αδύνατα.

Πρόσεξε την Υγεία σου

Η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα, ιδιαίτερα εάν αυτό εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος), σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία μας και την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάντων, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγεικά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.α.

Άλλαξε την Εικόνα Σώματός σου

Η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα, ιδιαίτερα αν αυτό εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς (σπλαχνικό λίπος), σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία μας και την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.α

Σωματότυπος μήλο ή αχλάδι;

Πιστεύω ότι κάπου έχεις ακούσει κι εσύ τους «όρους» αυτούς. Πρόκειται πρακτικά για άτυπη κατηγοριοποίηση βάσει της κατανομής του λίπους στο σώμα. Εάν η περιφέρεια της μέσης είναι μεγαλύτερη από την περιφέρεια των γλουτών τότε ο σωματότυπος μοιάζει περισσότερο με μήλο, ενώ το αντίθετο μοιάζει με αχλάδι. Ο σωματότυπος, όπως ανέφερα και παραπάνω, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια, ωστόσο επηρεάζεται και από το περιβάλλον και τη διατροφή μας.

Υπάρχει όμως τοπικό αδυνάτισμα;

Η αλήθεια είναι πως η απώλεια του λίπους είναι πιθανότερο να συμβεί στις περιοχές εκείνες, όπου η συγκέντρωση του λίπους είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, όταν θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους, το σώμα κινητοποιεί το λίπος από όλο το σώμα, και άρα η μείωση που βλέπετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο έχει να κάνει με τη μείωση του συνολικού λίπους στο σώμα.

Επικεντρώσου στην Απώλεια Λίπους

Πολλές φορές όταν κάποιος/α έχει πολύ μεγάλο ποσοστό λίπους, με ρωτάει για ποιο λόγο έχει μειωμένο ποσοστό υγρών αφού πίνει 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.

Το αυξημένο λίπος τείνει να επηρεάζει και όλες τις υπόλοιπες μετρήσεις που αφορούν τη σύσταση του σώματος, όπως είναι το ολικό νερό στο σώμα σου. Μειώνοντας τον λιπώδη ιστό σου, σταδιακά θα δεις αύξηση του ποσοστού υγρών.

Πώς μπορούμε να πετύχουμε μείωση του σωματικού λίπους

Ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής και η συστηματική άσκηση μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στη σύσταση του σώματός σου, και κυρίως στη λιπώδη μάζα.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις (δίαιτες) το λέω και το ξαναλέω! Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και απαιτεί αλλαγή του mindset για να το πετύχεις

Ενεργειακό Ισοζύγιο

Βασική προϋπόθεση είναι οι θερμίδες που καταναλώνεις να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνεις.

Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό;

Είτε αυξάνοντας τη φυσική σου δραστηριότητα, είτε τροποποιώντας την ποιότητα και την ποσότητα στη διατροφής σου. Φυσικά, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν και οι δυο αυτές αλλαγές, τότε θα υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα!

* Πάρης Παπαχρήστος: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας. Άρθρα του μπορείτε να βρείτε στο diaitologos.gr

Μεγάλη συμμετοχή στο 13ο συμπόσιο της AIMS

Μεγάλη συμμετοχή στο 13ο συμπόσιο της AIMS

Με μεγάλη επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή διεξήχθη  το 13ο Συμπόσιο Μαραθώνιων Δρόμων AIMS που διοργανώνεται με την ευκαιρία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.»Τεχνολογία & Μαζικά Δρομικά Γεγονότα» αποτέλεσε το πολύ ενδιαφέρον θέμα του φετινού Συμπόσιου που φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Ξενοδοχείου HILTON ATHENS.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερους από 80 Μαραθωνίους από όλο τον κόσμο. Πρόεδρος του Συμποσίου ήταν και φέτος ο Horst Mild (ιδρυτής του Μαραθωνίου του Βερολίνου), τον οποίο προλόγισε όπως και γενικότερα το Συνέδριο, ο Μάκης Ασημακόπουλος, Γενικός Συντονιστής του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της AIMS, Paco Borao, είπε χαριτολογώντας ότι «για πολλούς το 13 μπορεί να αποτελεί γρουσούζικο αριθμό αλλά για εμάς είναι τυχερό καθώς το 13ο συνέδριο μας φιλοξενείται στην Αθήνα».

Εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Αντιπρόεδρος του και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, Παναγιώτης Δημάκος. Παρόντες επίσης από πλευράς Ομοσπονδίας ήταν η Ξένια Αργειτάκη, Β’ Αντιπρόεδρος και ο Αθανάσιος Ράπτης, Α’ Ειδικός Γραμματέας.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής η Μαργαρίτα Βάρσου, εντεταλμένη σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής και εκ μέρους του ΕΟΤ η Δάφνη Μιχαλοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που μετέφερε το χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα, Δημήτρη Φραγκάκη.

Ομιλητές ήταν εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μετέφεραν τις εμπειρίες τους αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογίας που επηρεάζουν άμεσα τα μαζικά δρομικά γεγονότα.

Συγκεκριμένα εισηγήσεις έκαναν οι:

Michael Nishi, Γενικός Διευθυντής του Μαραθωνίου του Σικάγο (ΗΠΑ)
Fiona Green, Συγγραφέας του βιβλίου «Κερδίζοντας με τη Χρήση των Δεδομένων (data) για Ανάλυση των Αναγκών και Βελτίωση των Υπηρεσιών στο χώρο του Αθλητισμού» (Ενωμένο Βασίλειο)
Yang Shenglan (Shirley Yang), Υποδιευθύντρια, Υπεύθυνη για το Μάρκετινγκ, της Ομοσπονδίας Στίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Βαγγέλης Βλάχος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Σχεδιαστής Software (Ελλάδα)
Ελένη Βλάχου, Ερευνήτρια Αγοράς και Σύμβουλος Επιχειρήσεων (Ελλάδα)
Martha Morales, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων/AIMS (Μεξικό)
Γιώργος Καζαντζόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της AIMS (Ελλάδα)
Hugh Jones, Γενικός Γραμματέας της AIMS.

Πως θα χορτάσετε χωρίς να πάρετε επιπλέον θερμίδες

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι προφανώς να τρώτε λιγότερο. Πως όμως μπορείτε να μειώσετε τις μερίδες σας χωρίς να πεινάτε;

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας.

Γεμίστε με λαχανικά τουλάχιστον το μισό της μερίδας

Τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό και πολλές ίνες αλλά ελάχιστες θερμίδες. Αν αντικαταστήσετε το μισό των πρωτεϊνών που περιέχει ένα γεύμα σας με μη αμυλούχα λαχανικά μπορείτε να φάτε τον ίδιο όγκο των τροφίμων και παράλληλα να έχετε μειώσει τις συνολικές θερμίδες.  Δοκιμάστε να μειώσετε τις μερίδες σας από άλλες τροφές και να συμπληρώσετε με λαχανικά και δεν θα βγείτε χαμένοι.

Φάτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα

Η επιστήμη έχει επανειλημμένα δείξει ότι η πρωτεΐνη στα γεύματα αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας. Μια μελέτη που έγινε το 2012 εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης των γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε σχέση με το αίσθημα της πληρότητας. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν γεύματα με 20-30% των θερμίδων να από πρωτεΐνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αισθάνθηκαν πληρέστερα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις φορές που τα γεύματά τους περιείχαν το μισό αυτού του ποσοστού πρωτεϊνών. Εστιάστε σε άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως τα αυγά, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι επίσης καλές επιλογές.

Πίνετε νερό μαζί με τα γεύματα

Η κατανάλωση χυμών ή αναψυκτικων μαζί με τα γεύματά σας από την μία δεν σας χορταίνει και από την άλλη σας «φορτώνει» με επιπλέον θερμίδες.  Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως τα άτομα που έπιναν περίπου 2 φλυτζάνια (500 ml) νερό πριν από το πρωινό έτρωγαν περίπου 13% λιγότερο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου νερό πριν από το φαγητό.  Πιείτε νερό μαζί με το γεύμα σας. Θα ξεδιψάσετε χωρίς πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και πιρούνια

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το μέγεθος που έχουν τα σκεύη φαγητού σας επηρεάζει το πόσο τρώτε. Μέσω ερευνών έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να γεμίζουν τα πιάτα τους σε ένα 70% της πληρότητάς τους ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο σας τόσο περισσότερο θα τρώτε. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως πολλοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο αν κρατάνε ένα μεγάλο πιρούνι και λιγότερο αν χρησιμοποιούν ένα μικρό. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της ψευδαίσθησης και χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και σκεύη. Η ίδια μερίδα θα σας φανεί μεγαλύτερη.

Κάντε πικάντικα τα γεύματά σας

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πικάντικο κόκκινο πιπέρι ως μέρος του φαγητούς τους έτρωγαν 190 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με γεύματα τα οποία δεν ήταν πικάντικα. Επίσης, μια έρευνα που διενεργήθηκε πάνω σε 10 υπέρβαρους άνδρες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι όταν κατανάλωναν γεύματα με πικάντικη γεύση. Κάντε το φαγητό σας να… καίει. Θα χορτάσετε πολύ πιο εύκολα.

Διαβάστε επίσης: 13 τροφές που… διώχνουν μακριά την πείνα!

Τρόφιμα που «καταστρέφονται» αν τα βάλετε στο ψυγείο

Τα περισσότερα προϊόντα χρειάζονται ψυγείο για να συντηρηθούν. Όταν μιλάμε για κρέας, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις εκτός ίσως από κάποια ειδικά επεξεργασμένα και αφυδατωμένα προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο, εδώ έχουμε εξαιρέσεις.

Βασιλικός

Όταν προσπαθούμε να αποθηκεύσουμε τον βασιλικό κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στη συντήρηση, τα φύλλα του μαυρίζουν. Κρατήστε τον στον πάγκο της κουζίνας σας σε ένα σκιερό μέρος, και βάλτε το σαν λουλούδι σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι. Τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα από πάνω, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει και να κρατήσει την υγρασία του.

Πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη. Αυτό οδηγεί σε μια περίεργη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Για τις πατάτες το ψυγείο είναι πολύ κρύο. Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε καλύτερα, τις αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα στο πιο σκοτεινό και δροσερό μας ντουλάπι. Το φως του ήλιου δημιουργεί χλωροφύλλη, οι πατάτες πρασινίζουν και μερικές φορές πικρίζουν.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και να παίρνουν αέρα για να παραμείνουν φρέσκα για πολύ καιρό. Μπορείτε να το βάλετε στον «μανάβη» μέσα σε χάρτινες τρύπιες σακούλες. Κρατήστε το μακριά από τις πατάτες γιατί τις ωριμάζει και τις κάνει να χαλάνε γρήγορα. Μπορείτε αν θέλετε να καταψύξετε ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι χωρίς πρόβλημα.

Ντομάτες

Το κρύο του ψυγείου δημιουργεί χημικές ενώσεις στις ντομάτες και «σκοτώνει» τα στοιχεία εκείνα που της δίνουν φρέσκια γεύση και άρωμα. Αν θέλετε οι ντομάτες σας να γίνουν βαρετές και άνοστες, τότε βάλτε τες στο ψυγείο. Θα κρατήσουν μερικές ημέρες περισσότερο, αλλά δεν θα έχουν καμία γεύση. Η θέση τους είναι πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας.

Πεπόνια – Καρπούζια

Το ψυγείο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στο μισό. Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι τα καρπούζια και τα πεπόνια σε θερμοκρασία δωματίου αναπτύσσουν σχεδόν διπλάσια β-καροτίνη (που προάγει το υγιές δέρμα και την όραση) από ό, τι στο ψυγείο. Τα αντιοξειδωτικά αναπτύσσονται και αυξάνονται μέσα στα φρούτα αμέσως μετά τη συγκομιδή τους και όταν εμείς τα τοποθετούμε στα ψυγεία τότε, δεν τους επιτρέπουμε πλήρως να αναπτυχθούν.

Διαβάστε επίσης: Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Σπουδαίες προσωπικότητες στο ετήσιο Γκαλά της AIMS

Μια λαμπρή βραδιά με την παρουσία σπουδαίων αθλητών και προσωπικοτήτων του αθλητισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής στο ετήσιο γκαλά της AIMS, όπου βραβεύτηκαν οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι για το 2019.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αλέξης Κωστάλας που αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της AIMS, Πάκο Μποράο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Να αξιοποιήσουμε τις ολυμπιακές αρχές ως μόνιμο παράδειγμα και ιδιαίτερα προς τις νέες γενιές».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, είπε: «Ο Μαραθώνιος είναι μέρος της κληρονομιάς μας και σύμβολο. Είναι καθήκον μας να αναβαθμίσουμε τους αγώνες μας, να έρθει μια νέα εποχή ώστε το θρυλικό παρελθόν να συναντηθεί με τις ανάγκες του παρόντος».

Καλύτερος μαραθωνοδρόμος για το 2019, ανακηρύχθηκε ο Αιθίοπας Lelisa Desisa (29), ο οποίος αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Μαραθώνιο, με χρόνο 2:10:40 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Ντόχα. Ο 29χρονος παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της AIMS Πάκο Μποράο και τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο.
«Ευχαριστώ την οικογένεια μου. Οι αποστάσεις είναι μοναχικές, χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πετύχεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Ελπίζω να εμπνεύσουμε μια νέα γενιά αθλητών», είπε συγκινημένος ο κορυφαίος αθλητής του μαραθωνίου στον κόσμο.

Ως η καλύτερη γυναίκα μαραθωνοδρόμος για το 2019, βραβεύτηκε η Ruth Chepngetich (25) που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στον Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ντόχα με 2:32:43. Τη βράβευση στην αθλήτρια έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και η αντιπρόεδρος της AIMS Μάρθα Μοράλες. «Μεγάλη τιμή για εμένα, είναι επίτευγμα ζωής για την καριέρα μου να κερδίζω αυτό το βραβείο», είπε η κορυφαία μαραθωνοδρόμος του 2019 στον κόσμο.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων αθλητών του μαραθωνίου με μεγάλη προσφορά στο αγώνισμα στα χρόνια που έτρεχαν, του Στέφανο Μπαλντίνι, του νικητή το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Ρον Χιλ, νικητή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1969. Ο Ιταλός ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από τη νίκη του στην κλασική διαδρομή για να τρέξει, ενώ ο Χιλ για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη νίκη του στην Αθήνα. Την απονομή στους Μπαλντίνι και Χιλ έκαναν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτης Δημάκος, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Άννα Ροκοφύλλου και ο γενικός διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών Αλέξανδρος Αραβάνης

«Η σχέση μου με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη. Χαίρομαι που είμαι εδώ. Την Κυριακή θα βρεθώ και πάλι στην εκκίνηση του κλασικού μαραθωνίου,
Ελπίζω να απολαύσω έναν μοναδικό αγώνα ανάμεσα σε 20.000 δρομείς σε έναν ιδιαίτερο τόπο», είπε ο Μπαλντίνι. «Μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ 50 χρόνια από τη νίκη μου στη Αθήνα. Τρέφω μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ήταν το μήνυμα του Χιλ.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που έχω καταφέρει να τρέξω στην διοργάνωση του μαραθωνίου. Ο μαραθώνιος είναι σαν μία γιορτή που έχει ξενοιασιά και ενέργεια και σε κάνει να αισθάνεσαι υπερηφάνεια. Δίνει επίσης ισχυρή ώθηση στον τουρισμό. Φέτος δεν μπορώ να τρέξω, ωστόσο του χρόνου υπόσχομαι θα είμαι παρών», είπε.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Αττική έχει το προνόμιο και την τιμή να φιλοξενεί κάθε χρόνο το γεγονός ιστορίας μνήμης, πολιτισμού. Η κορυφαία διοργάνωση έχει παγκόσμια εμβέλεια ενισχύει τον τουρισμό και παράλληλα στέλνει μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας. Η Περιφέρεια αναγνωρίζει την αξία αυτού του γεγονότος και συμβάλει στην άρτια διεξαγωγή του ΑΜΑ».

Στην ώθηση που δίνει ο ΑΜΑ στον τουρισμό, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, που μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε σύμμαχοι του μαραθωνίου. Εύχομαι έναν καλό αγώνα σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν».

Ο Γιώργος Θεοφάνους, ο συνθέτης του επίσημου ύμνου του Μαραθωνίου Αθήνας με τίτλο «Νενικήκαμεν», βραβεύθηκε για την προσφορά του στο μαραθώνιο και τη θέση που έχει πλέον στην ιστορία της διοργάνωσης. Την απονομή του βραβείου έκαναν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής.

Στις επιμέρους βραβεύσεις, με τη διάκριση του Πράσινου Μαραθωνίου της AIMS τιμήθηκε ο Μαραθώνιος Xiamen. Οι διοργανωτές επιδεικνύουν σημαντική προσπάθεια όσον αφορά σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής, μείωσης των αποβλήτων και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Το βραβείο στον εκπρόσωπο του μαραθωνίου της Xiamen έκανε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου.

Με το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς για το 2019 τιμήθηκε ο Μαραθώνιος Harmony της Γενεύης για τη Unicef (Ελβετία). Από το 2010 ο Μαραθώνιος Harmony της Γενεύης συνεργάζεται με την Unicef, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα «WASH: Νερό, Αποχέτευση, Υγιεινή» και τον Αειφόρο Αναπτυξιακό Στόχο τους για την εξασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο νερό για όλους. Από το 2020, ο Μαραθώνιος Harmony της Γενεύης για την Unicef, θα στηρίξει την Unicef στο Μαλάουι για την παροχή ηλιακών αντλιών νερού – μια αξιόπιστη, βιώσιμη, φιλική προς το χρήστη και πράσινη τεχνολογική λύση για τις αγροτικές κοινότητες. Τη βράβευση έκανε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Τέλος το βραβείο Συνολικής Προσφοράς της AIMS απονεμήθηκε στον Γάλλο αθλητικογράφο Alain Lunzenfichter ο οποίος στη μακρόχρονη καριέρα του έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία. Την απονομή του βραβείου έκανε ο γενικός γραμματέας της AIMS Χιού Τζόουνς. «Ήταν έκπληξη για εμένα αυτή η βράβευση. Η ιστορία μου με το μαραθώνιο είναι μακρά, όταν τη δεκαετία του 60 είδα έναν ξυπόλητο μαραθωνοδρόμο να κάνει ρεκόρ. Είπα στον πατέρα που πως θα γίνω ο νέος Μπικίλα. Μετά από λίγους μήνες προπόνησης κατάλαβα ότι δεν μπορούσα. Αφιερώνω το βραβείο στον Μπρεάλ και στον Λούη.», είπε ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Στο μουσικό κομμάτι, ο Βασίλης Λέκκας ερμήνευσε τρία τραγούδια, τα οποία αφιέρωσε στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ξεκίνησε με το «ανοίγω το στόμα μου», σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησε τα «λόγια και τα χρόνια τα χαμένα» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε με την «Μπαλάντα των αισθήσεων και παραισθήσεων» σε Αρη Δαβαράκη και μουσική Μάνου Χατζηδάκι. Στο πιάνο τον συνόδευσε ο Γιώργος Σαλτάρης.

Λίγο πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράι, τίμησε τον Αλέξη Κωστάλα για την προσφορά του.

H Μαραθώνια Φλόγα στέλνει μήνυμα ενότητας

H Μαραθώνια Φλόγα στέλνει μήνυμα ενότητας

Προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο, Ολυμπιονίκες, μαραθωνοδρόμοι, εκπρόσωποι των Τεχνών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στηρίζουν με την παρουσία τους τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και προβάλλουν τις αξίες της Μαραθώνιας Φλόγας συμμετέχοντας ενεργά.

Μεταδίδουν το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι, της θέλησης και της αντοχής, λαμβάνοντας μέρος στη λαμπαδηδρομία που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την Τελετή Έναρξης του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, το μεσημέρι του Σαββάτου, 9 Νοεμβρίου 2019 και η οποία καλύπτει την απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου έως την αφετηρία του αγώνα, από όπου οι δρομείς θα εκκινήσουν το πρωί της Κυριακής, 10 Νοεμβρίου 2019.

Το πρώτο ζευγάρι που θα παραλάβει την φλόγα από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ruth Chepngetich, η οποία το προηγούμενο βράδυ θα έχει βραβευθεί στο Gala της ΑΙΜS ως η κορυφαία Μαραθωνοδρόμος της χρονιάς, θα είναι ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο Σπύρος Ανδριόπουλος μαζί με την νικήτρια του Μαραθωνίου 2018 Ελευθερία Πετρουλάκη.

Στην συνέχεια η φλόγα θα συνεχίσει τη διαδρομή της ενωμένη στα χέρια των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Νεοκλή Κρητικού και του KINAΛ Ανδρέα Λοβέρδου, των παλαίμαχων κορυφαίων αθλητριών του Ολυμπιακού Ζωής Δημητράκου και του Παναθηναϊκού Σοφίας Αγγελάκη, των κορυφαίων δημοσιογράφων Fausto Narducci από την Gazzetta dello Sport και Αντώνη Σρόιτερ από τον Alpha. Κατά μήκος της διαδρομής θα περάσει στα χέρια κορυφαίων αθλητριών στις αποστάσεις των 5 και 10 χλμ όπως είναι η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου και η Αναστασία Καρακατσάνη, του πρωταθλητή στο τρίαθλο Γρηγόρη Σουβαντζόγλου, της υπεύθυνης εμπορικής λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Δήμητρα Καλαντώνη και εκπροσώπων συλλόγων δρομέων Μαραθώνα, φορέων σχετικών με τον με τον τουρισμό, αλλά ξένων διοργανώσεων, μεταξύ άλλων της Γενεύης.

Η λαμπαδηδρομία θα καταλήξει στον Βωμό, μπροστά από την Ιστορική Αφετηρία, τον οποίο και θα ανάψει ο νικητής του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και κάτοχος δύο χρυσών μεταλλίων στους Ευρωπαϊκούς της Βουδαπέστης το 1998 και του Γκέτεμποργκ το 2006, Στέφανο Μπαλντίνι. Η φλόγα που θα καίει στον βωμό θα μεταδώσει το φως των αξιών του Μαραθωνίου στους χιλιάδες Μαραθωνοδρόμους που θα λάβουν θέση στην εκκίνηση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου την Κυριακή.

x

Send this to a friend