“Σε υψηλότατο επίπεδο οργανωτικά ο Νυχτερινός της Θεσσαλονίκης”

"Σε υψηλότατο επίπεδο οργανωτικά ο Νυχτερινός της Θεσσαλονίκης"
Οι εντυπωσιακές αγωνιστικές επιδόσεις των Ελλήνων και ξένων πρωταθλητών, που λάμπρυναν με την συμμετοχή τους τον Protergia 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, έκαναν μοναδική τη διοργάνωση του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου, που γέμισε τους δρόμους της πόλης με 18.000 δρομείς και χιλιάδες επιπλέον θεατές!

Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης Δρόσος Χριστόπουλος σχολίασε την αγωνιστική επιτυχία της διοργάνωσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τα αποτελέσματα των κορυφαίων δρομέων σε κάθε δρόμο του αγωνιστικού προγράμματος:«Περιμέναμε πολύ μεγάλες επιδόσεις από τους σπουδαίους Έλληνες και ξένους αθλητές που δήλωσαν συμμετοχή στη διοργάνωση. Πολλοί από αυτούς θα πραγματοποιούσαν την αγωνιστική τους κορύφωση σ’ αυτόν τον αγώνα και πολλοί άλλοι το ιδανικό αγωνιστικό ‘πέρασμα’ ενόψει της διοργάνωσης του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας της 11ης Νοεμβρίου, που ως αποτέλεσμα υπήρχε η πλήρης επαλήθευση της εκτίμησής μας. Στη δημιουργία των μεγάλων επιδόσεων συντελεί ασφαλώς η διαδρομή, η οποία είναι επίπεδη, με ιδιαίτερα καλή ποιότητα οδοστρώματος, στο κέντρο της όμορφης Θεσσαλονίκης κατά τα 2/3 δίπλα στη θάλασσα και ως εκ τούτου ευχάριστη και γρήγορη, προσφέροντας ρεκόρ στους δρομείς κάθε επιπέδου και ηλικίας. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από πολλούς θεατές οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά την προσπάθεια των αθλητών, καθώς επίσης και από απλούς πολίτες οι οποίοι το σαββατόβραδο της 13ης Οκτωβρίου απολάμβαναν τη βόλτα. Με όχημα το μοναδικό θέαμα που προσέφεραν οι αγωνιζόμενοι, αισιοδοξούμε ότι πολλοί από αυτούς θα βρεθούν στην εκκίνηση του Δρόμου Υγείας 5.000μ.. Έτσι λοιπόν θαυμάσαμε και στους τέσσερις δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, με υψηλό μέσο όρο επιδόσεων της πρώτης δωδεκάδας των πρωταθλητών κάθε κατηγορίας, αλλά και με την πλειοψηφία των δρομέων να επιτυγχάνουν τα προσωπικά τους ρεκόρ».

Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι ο φετινός «Νυχτερινός» δικαίως μπορεί να κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ημιμαραθωνίους όλων των εποχών στην Ελλάδα, αλλά και να θεωρείται ανώτερος διοργανωτικά από όλους τους προηγούμενους αντίστοιχους, από το 2012 μέχρι σήμερα:
«Κατά κοινή ομολογία ο φετινός ‘Νυχτερινός’ ήταν διοργανωτικά σε υψηλότατο επίπεδο, έδωσε χαρά, χρώμα αλλά και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού στους θεατές που την παρακολούθησαν από κοντά την προσπάθεια των δρομέων, καθώς και στους τηλεθεατές και φυσικά επιβεβαίωσε την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουμε σε όλους τους τομείς για την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δρομείς, αλλά και την καθιέρωσή της ως το κατεξοχήν τουριστικό αθλητικό προϊόν της χώρας, η οποία μαζί με τον Διεθνή Μαραθώνιο ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ του Απριλίου και τις δύο αντίστοιχες διοργανώσεις της πρωτεύουσας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, να αποτελούν τις πλέον αντιπροσωπευτικές διοργανώσεις της χώρας μας για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, δεδομένου ότι και οι τέσσερις διεξάγονται σε ημερομηνίες οι οποίες παρατείνουν την τουριστική περίοδο στη χώρα μας. Παράλληλα, η αγωνιστική και ποιοτική αναβάθμιση και των δύο διοργανώσεών μας δικαιώνει την ένταξή τους στη νεοσύστατη “Marathon Golden League”, της οποίας η λειτουργία θα ξεκινήσει μέσα στο 2019».

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής απάντησε σε ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τους αθλητές Ράνια Ρεμπούλη και Γιώργο Μενή.
«Βασική επιδίωξη και κύριος στόχος και σκοπός τόσο του φθινοπωρινού Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου όσο και του εαρινού Διεθνούς Μαραθωνίου ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ είναι να δείξει τον δρόμο του υγιούς αθλητισμού προς τον κόσμο, μετατρέποντας ακόμα και τους θεατές των διοργανώσεων σε δρομείς υγείας. Παράλληλα, όμως, πρόκειται για δύο διεθνώς αναγνωρισμένες διοργανώσεις, ενταγμένες στο διεθνές καλεντάρι της Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, τις οποίες τιμούν κάθε χρόνο με την συμμετοχή τους πολλοί Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές. Διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας μας, ΣΕΓΑΣ, και τους διεθνείς κανονισμούς οργάνωσης αγώνων της IAAF. Ως εκ τούτου, διενεργείται πάντοτε έλεγχος αντιντόπινγκ από τον ελληνικό φορέα διενέργειας ελέγχων ΕΣΚΑΝ, με τον οποίο υπάρχει αλληλογραφία και επικοινωνία για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της αναγνώρισης των επιδόσεων που επιτυγχάνονται. Για το θέμα λοιπόν που δημιουργήθηκε, ο μόνος φορέας που είναι υπεύθυνος και εντεταλμένος να επιληφθεί είναι το ΕΣΚΑΝ, το οποίο υπήρχε στη διοργάνωση όπως και σε όλες τις άλλες διοργανώσεις μας και ήδη από ό,τι γνωρίζουμε αυτό πράττει».

Στον επίλογο της τοποθέτησής του, ο Δρόσος Χριστόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια του διοργανωτή ΜΕΑΣ Τρίτων και των 146 φορέων υποστήριξης που ως μία οικογένεια παράγουν αυτό το εξαιρετικό αθλητικό και όχι μόνο γεγονός, στρέφεται πλέον στο να υπάρξει ανάλογα μεγάλη αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία και στον επερχόμενο Stoiximan.gr 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στις 14 Απριλίου 2019:
«Οι εγγραφές είναι ήδη σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάιο και πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Θεωρώ ότι ο απόηχος του φετινού, εξαιρετικού Protergia 7ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει βασικό συντελεστή ώστε η διοργάνωση του ερχόμενου Απριλίου να κερδίσει και πάλι το ενδιαφέρον του κόσμου, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ τόσο συμμετοχών όσο και υψηλών επιδόσεων. Εννοείται ότι δεν επαναπαυόμαστε, τίποτε μεγάλο δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια και γι’ αυτό είμαστε όλοι έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά, ώστε ο Stoiximan.gr 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ να αποδειχθεί αρτιότερος όλων των προηγούμενων!»

Τέλος, αίσθηση για μία ακόμη φορά δημιούργησε η αγωνιστική παρουσία κατά κύριο λόγο της Volkswagen Running Team, που όπως και στον Stoiximan.gr 13ο Διεθνής Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» του περασμένου Απριλίου διέπρεψε καταλαμβάνοντας πολλές υψηλές θέσεις στην κατάταξη, καθώς επίσης η Protergia Running Team, η Embryolab Running Team, η Arla Protein Running Team, αλλά και η Αναδομώ Running Team, η οποία εκτός από τον «σημαιοφόρο» της Κώστα Δρόσο είχε στις τάξεις της και πολλούς Παραολυμπιονίκες.

Οι 12 κορυφαίοι του Ημιμαραθωνίου Ανδρών:
1. Σάμι Κίπνετιτς (Κένυα) 1 ώρα 06:09
2. Χοσέα Κιμέλι Κισόριο (Κένυα) 1 ώρα 07:10
3. Γιώργος Μενής 1 ώρα 07:55
4. Χαράλαμπος Πιτσόλης 1 ώρα 08:36
5. Δημήτρης Θεοδωρακάκος 1 ώρα 09:04
6. Κώστας Σταμούλης (Embryolab Running Team) 1 ώρα 09:15
7. Μιχάλης Καλομοίρης 1 ώρα 11:24
8. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος 1 ώρα 11:24
9. Γιάννης Κρέκας (Volkswagen Running Team) 1 ώρα 11:46
10. Θεόδωρος Αναγνώστου (Volkswagen Running Team) 1 ώρα 13:13
11. Μάριος Αποστολίδης 1 ώρα 13:23
12. Γιώργος Καλαπόδης 1 ώρα14:15

Οι 12 κορυφαίες του Ημιμαραθωνίου Γυναικών:
1. Ράνια Ρεμπούλη 1 ώρα 14:30
2. Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι (Κένυα) 1 ώρα 17:39
3. Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο 1 ώρα 20:47
4. Ειρήνη Μιχάλα 1 ώρα 21:43
5. Βίκυ Καραγεωργάκη (Volkswagen Running Team) 1 ώρα 22:07
6. Ντενίζ Δημάκη (DHL Running Team) 1 ώρα 22:20
7. Γκλόρια Μαρκόνι (Ιταλία) 1 ώρα 22:58
8. Στέφανι Λεοντιάδου (Volkswagen Running Team) 1 ώρα 24:20
9. Μαρία Μάλαϊ 1 ώρα 25:04
10. Βασιλική Σπάθη 1 ώρα 26:30
11. Χρυσούλα Κατζουράκη 1 ώρα 26:59
12. Τζούλια Ανδρέου (Κύπρος) 1 ώρα 27:21

Οι 12 κορυφαίοι του Δρόμου 5.000μ. Ανδρών:
1. Ιάσων Ιωαννίδης (Volkswagen Running Team – Ηρακλής) 15:00
2. Νίκος Σταμούλης 15:14
3. Γιώργος Σταμούλης (Arla Protein Running Team) 15:22
4. Παναγιώτης Γραμμένος (ΜΕΑΣ Τρίτων) 15:26
5. Ηλίας Αϋφαντόπουλος (Embryolab Running Team) 15:27
6. Θεόδωρος Αρωνιάδας (Embryolab Running Team) 15:32
7. Κώστας Δρόσος (Volkswagen Running Team) 15:38
8. Κώστας Ιατρόπουλος 15:49
9. Ηλίας Καράμπουλας 15:53
10. Δημήτρης Τασσόπουλος 15:54
11. Διονύσης Μέρμηγκας (Embryolab Running Team) 16:19
12. Πασχάλης Τερζής 16:24

Οι 12 κορυφαίες του Δρόμου 5.000μ. Γυναικών:
1. Κατερίνα Δελή (ΓΣ Σέρρες ’93) 17:49
2. Μαργαρίτα Ντίνα (Volkswagen Running Team) 18:01
3. Γεωργία Κωνσταντινοπούλου (Volkswagen Running Team) 18:06
4. Ζωή Μπέτα (Protergia Running Team) 18:33
5. Γεωργία Δημητριάδου (Protergia Running Team) 18:50
6. Χρυσάνθη Καμαργιώτη 18:51
7. Ξένια Βασιλειάδου (Embryolab Running Team) 18:51
8. Φανή Αβράμογλου (Protergia Running Team) 19:05
9. Άρτεμις Μόκκα (Embryolab Running Team) 19:10
10. Νίκη Σπυρίδου 19:32
11. Κωνσταντίνα Νικολάου (Protergia Running Team) 19:40
12. Μαρία Μπελλή 19:50

O Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, τελώντας επίσης υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στον επίσημο δικτυακό τόπο, www.thesshalfmarathon.org και www.thesshalfmarathon.gr.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Σάμι Κίπνετιτς (1ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Έμεινα ικανοποιημένος τόσο από τη διαδρομή, όσο και από τον χρόνο που σημείωσα. Και φυσικά από τη νίκη, που ήταν ο στόχος μου σ’ αυτή την πρώτη μου συμμετοχή στη διοργάνωση. Η ατμόσφαιρα ενός νυχτερινού αγώνα δρόμου είναι ξεχωριστή και μου άρεσε ιδιαίτερα».

Χοσέα Κιμέλι Κισόριο (2ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την κούρσα που έκανα και από την επίδοσή μου. Έρχομαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σ’ αυτόν τον αγώνα και φεύγω ξανά με το ασημένιο μετάλλιο, πράγμα που με γεμίζει χαρά. Ελπίζω να έρθω και του χρόνου, για να κατακτήσω τη νίκη αυτή τη φορά».

Γιώργος Μενής (3ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που συμμετέχω σ’ αυτόν τον μοναδικό αγώνα. Θα ήθελα να πετύχω έναν καλύτερο χρόνο, αλλά είμαι ευχαριστημένος που ανεβαίνω πάλι στο βάθρο των νικητών. Ο ‘Νυχτερινός’ έχει καθιερωθεί ως ένα πολύ καλό τεστ προετοιμασίας ενόψει του Μαραθωνίου της Αθήνας, που είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς για πολλούς δρομείς. Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου, θα είμαστε πάλι εδώ σ’ αυτόν τον πολύ όμορφο αγώνα».

Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι (2η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Δεύτερη χρονιά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα, φέτος δεν μπόρεσα να κερδίσω όπως πέρσι επειδή η κούρσα ήταν πιο δύσκολη για μένα, αλλά φεύγω από τη διοργάνωση ικανοποιημένη».

Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (3η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Η διοργάνωση είναι άψογη, χαίρομαι πάρα πολύ να τρέχω στη Θεσσαλονίκη, είναι μία τρομερή εμπειρία και ελπίζω να μπορώ κάθε χρόνο να έρχομαι και να συμμετέχω εδώ! Περίμενα να κάνω λίγο καλύτερη επίδοση, αλλά δεν πειράζει… Ήταν ένας αγώνας προετοιμασίας ενόψει του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου θα έχω ως στόχο να βελτιώσω το ατομικό ρεκόρ που είχα πετύχει πέρσι με 2 ώρες 53 λεπτά».

Κατερίνα Δελή (1η στον Δρόμο Υγείας 5.000μ. γυναικών): «Δεν περίμενα να κερδίσω! Έκανα μάλιστα ατομικό ρεκόρ και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Τώρα ξεκινά ουσιαστικά η καριέρα μου και ελπίζω να πετύχω αρκετά πράγματα. Μου άρεσε πολύ η εμπειρία αυτού του αγώνα».

Γιώργος Σταμούλης (3ος στον Δρόμο Υγείας 5.000μ. ανδρών): «Η διαδρομή είναι πολύ ωραία και η εμπειρία είναι φανταστική! Το να τρέχεις βράδυ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης είναι κάτι το μοναδικό. Είναι ένας απαιτητικός, υπέροχος αγώνας και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Εννοείται ότι θα είμαι παρών και του χρόνου».

Previous ArticleNext Article

Έτσι θα κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο διασκεδαστικό και ασφαλές

Tο καλοκαίρι, αντίθετα με ότι νομίζουν πολλοί, δεν είναι ακατάλληλη εποχή για τρέξιμο. Μάλλον το αντίθετο, είναι εκπληκτική εποχή του χρόνου για τρέξιμο αρκεί να το χειριστείτε έξυπνα και να κάνετε κάποιες αλλαγές στις συνήθειές σας.

Κοιτώντας γύρω σας, θα δείτε πολλούς ανθρώπους να τρέχουν το καλοκαίρι, κυρίως τις πρωινές ώρες ή τις απογευματινές ώρες. Διαβάστε 18 συμβουλές για να κάνετε το καλοκαιρινό τρέξιμο αληθινή διασκέδαση.

1. Τρέξτε πρωί

Είναι η πιο δροσερή, η πιο ήρεμη ώρα της ημέρας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το πρωινό τρέξιμο για να σας «φτιάξει» τη μέρα.

2. Και βράδυ

Μπορεί το πρωινό να μη σας βολεύει. Δεν πειράζει. Η μέρα είναι μεγάλη και σας δίνει πολλές ευκαιρίες. Συναντηθείτε με την παρέα σας για να τρέξετε αργά το απόγευμα ακόμα και το βράδυ αν υπάρχει φωτισμός. Ο χειμώνας είναι αρκετά περιοριστικός για το τρέξιμο γιατί οι μέρες είναι μικρές. Το καλοκαίρι όμως, όχι.

3. Ενυδατωθείτε

Ακόμη κι αν δεν διψάτε, να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι υγρών την ώρα κι ακόμη περισσότερο αν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ. Πίνοντας την κατάλληλη ποσότητα υγρών, θα τρέχετε καλύτερα και μάλιστα θα νιώθετε και καλύτερα. Όταν διατηρείτε τα αποθέματα νερού του σώματός σας σε υψηλά επίπεδα, βελτιώνετε ταυτόχρονα τους ψυκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός σας.

4. Εγκλιματιστείτε με προσοχή

Η προσαρμογή στο ζεστό καιρό χρειάζεται να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια, όχι με επιπολαιότητα. Τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζέστης, μην εντείνετε το ρυθμό των προπονήσεων και μην τρέχετε πάνω από 30 λεπτά στους μεσημεριανούς γύρους που κάνετε (θα έχετε την ευκαιρία να τρέξετε περισσότερο το πρωί ή αργά το απόγευμα, που έχει δροσιά). Μέσα σε 10 μέρες έως 2 εβδομάδες, θα έχετε πλήρως προσαρμοστεί στη ζέστη.

5. Ντυθείτε ελαφρά και άνετα

Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν καλύτερα τις ακτίνες του ήλιου. Τα άνετα μη εφαρμοστά ρούχα επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί και να σας δροσίζει, ας είναι και το αεράκι που εσείς δημιουργείτε με το τρέξιμό σας. Τα νέα ειδικά συνθετικά νήματα που χρησιμοποιούνται στην αθλητική ένδυση είναι καλύτερα από το βαμβάκι. Παραμένουν πιο στεγνά και απομακρύνουν καλύτερα τον ιδρώτα από ότι τα φυσικά νήματα.

6. Προστατευτείτε από τον Ήλιο

Για να προφυλαχθείτε από τον καρκίνο του δέρματος και άλλες δερματικές παθήσεις, χρησιμοποιήστε αφειδώς αντηλιακή κρέμα ακόμη και τις μέρες με συννεφιά, επειδή οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα σύννεφα. ‘Αλλο όφελος: Η αντηλιακή κρέμα ρίχνει τη θερμοκρασία του δέρματος και του οργανισμού, οπότε θα νιώθετε πιο δροσεροί κατά την άθληση.

7. Γραφτείτε σε αθλητικό σύλλογο

Είναι μια καλή συμβουλή για όλο το χρόνο. Ομαδικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων τα Σαββατοκύριακα, τρέξιμο ταχύτητας αργά τα απογεύματα μέσα στην εβδομάδα, κοινωνικές βραδιές. Θα αγαπήσετε την ατμόσφαιρα, την ενέργεια και τη συντροφικότητα που υπάρχει στους αθλητικούς συλλόγους.

8. Προστατέψτε το κεφάλι σας

Μεγάλο μέρος της θερμότητας του σώματος αποβάλλεται μέσω του κεφαλιού, κάτι που είναι κακό το χειμώνα αλλά καλό το καλοκαίρι. Γι’ αυτό τις πολύ ζεστές μέρες, μη φοράτε σφιχτό καπέλο. Φυσικά και πρέπει να φοράτε καπέλο, αλλά διαλέξτε ένα που δεν σας σφίγγει και από υλικό που ν’ «αναπνέει».

9. Ρίξτε νερό στο κεφάλι σας

Καθώς τρέχετε μέσα στη ζέστη, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ψυχική ανακούφιση που σας χαρίζει το κρύο νερό στο κεφάλι. Όμως μην περιμένετε ότι αυτό το νερό θα κρατήσει χαμηλή τη θερμοκρασία στο σώμα σας. Αυτό γίνεται μόνο αν πιείτε το νερό.

10. Κάντε και… βόλτα

Κάθε δυο εβδομάδες, προγραμματίστε να τρέχετε σε κάποιο κοντινό πάρκο ή σε μονοπάτια, σε περιοχή με αξιοθέατα. Πάρτε και την οικογένεια μαζί σας ή πηγαίνετε με έναν-δυο φίλους δρομείς. Προβλέψτε να έχετε κολατσιό για μετά το τρέξιμο και στο τέλος, επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της περιοχής.

11. Ξεκινήστε αργά

Το χαλαρό τρέξιμο στην αρχή της προπόνησης είναι ιδιαίτερα ευεργετικό τις πολύ ζεστές μέρες, αν και σας προτείνω να υιοθετήσετε αυτήν την τακτική όλες τις εποχές. Όσο πιο αργά ξεκινάτε, τόσο περισσότερο κρατάτε τη θερμοκρασία του σώματος σας κάτω από τα όρια αντοχής. Αν για παράδειγμα, ο συνηθισμένος ρυθμός σας είναι 5 λεπτά το χιλιόμετρο, τρέξτε το πρώτο σας χιλιόμετρο σε 6΄30΄΄.

12. Τελειώστε με μια βουτιά

Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε το τρέξιμό σας είναι κοντά σε πισίνα ή στη θάλασσα. Γιατί; Επειδή, μόλις τελειώσετε το τρέξιμο, μπορείτε να κάνετε μια αναζωογονητική βουτιά. Μια φορά την εβδομάδα ή περισσότερες, πάρτε μαγιό και εξοπλισμό τρεξίματος και πηγαίνετε στην πισίνα.

13. Κάντε σαν τη καμήλα

Σε διαδρομές μεγάλης απόστασης (long runs) ή σε ανώμαλο δρόμο όπου δεν υπάρχουν πηγές, πάρτε μαζί σας νερό. Χρησιμοποιήστε ζώνη μέσης, σακίδιο ή ειδική θήκη για φιάλες, ή απλώς κουβαλήστε το νερό στα χέρια (θα το συνηθίσετε). ‘Αλλη επιλογή: το Σάββατο βράδυ πριν την μεγάλη διαδρομή της Κυριακής, πάρτε με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητό σας αρκετές φιάλες νερού και κρύψτε τις κατά μήκος της διαδρομής που θα τρέξετε την επόμενη μέρα.

14. Δώστε μεγάλη προσοχή στα σημάδια θερμοπληξίας

Χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προειδοποιητικά σημάδια της θερμοπληξίας, η οποία αν προχωρήσει, μπορεί να αποβεί μοιραία. Μόλις νιώσετε δυσφορία, πρέπει να σταματήσετε να τρέχετε, να βρείτε μια σκιά, να πιείτε υγρά και μετά, να βρείτε κάποιον να σας πάει σπίτι ή να επιστρέψετε περπατώντας.

Τα ακόλουθα είναι σημάδια πιθανής επερχόμενης θερμοπληξίας:
  • Πονοκέφαλος ή έντονη θερμότητα που ανεβαίνει στο κεφάλι
  • Σύγχυση ή έλλειψη συγκέντρωσης
  • Απώλεια μυϊκού ελέγχου
  • Υπερβολική εφίδρωση που γίνεται κρύος ιδρώτας και τέλος ανιδρωσία
  • Εξάψεις ή κρυάδες
  • Στομαχική αναστάτωση, μυϊκές κράμπες, εμετός, ζάλη.

15. Ρίξτε ταχύτητα

Κάντε την προπόνηση ταχύτητας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ειδάλλως, καταπονείτε σοβαρά τον οργανισμό σας. Όταν ανεβαίνει πολύ ο υδράργυρος, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να διοχετεύσει περισσότερο αίμα στο δέρμα που αποτελεί τμήμα του ψυκτικού μηχανισμού του οργανισμού. Δεν θα είστε λοιπόν σε θέση να τρέξετε αρκετά γρήγορα, οπότε μην το προσπαθήσετε.

16. Κατεβάστε τον πήχη 

Στην προπόνηση όπως και στους αγώνες, δεν θα μπορείτε να τρέξετε τόσο γρήγορα όσο στις πιο δροσερές μέρες. Την ημέρα του αγώνα, αν κάνει υπερβολική ζέστη από το πρωί, ηρεμήστε και αντιμετωπίστε τον αγώνα σαν να ήταν προπόνηση – πιείτε υγρά σε όλες τις στάσεις ανεφοδιασμού.

17. Προσέξτε τι πίνετε

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι διουρητικά, που σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα ούρων. Αυξάνουν όμως και τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Μην ξεχνάτε ότι ήδη η ζέστη σάς αφυδατώνει γρηγορότερα, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα καφεΐνης και οινοπνεύματος θα καταναλώσετε. Ο κόσμος στα μέρη μου συνηθίζει να πίνει πολύ παγωμένο τσάι. Προσοχή όμως, γιατί και το παγωμένο τσάι περιέχει σημαντική ποσότητα καφεΐνης. Μια εναλλακτική λύση είναι παγωμένο τσάι από βότανα.

18. Μην τρέχετε στον καύσωνα

Ορισμένες μέρες, δεν είναι ασφαλές να τρέχετε, ειδικά αν μένετε σε αστικές περιοχές όπου η μόλυνση του αέρα είναι μεγάλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγκαταλείψτε την ιδέα του τρεξίματος. Ή τρέξτε σε εσωτερικό χώρο, σε κυλιόμενο διάδρομο. Ή κολυμπήστε στην πισίνα.

Διαβάστε ακόμα: 12 συμβουλές στους δρομείς για ένα υγιές δέρμα το καλοκαίρι

Οι εγγραφές για το Kallithea Half Marathon και το Kallithea Night Run 2020 άνοιξαν!

Ο 2ος Ημιμαραθώνιος Καλλιθέας, που διοργανώνεται από τον Φιλαθλητικό Σύλλογο  Καλλιθέας με τη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έρχεται για 2η συνεχή χρονιά την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 με μία μοναδικής ομορφιάς διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, που περνά από τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΠΙΣΝ αλλά και την Πλατεία Νερού με την Εσπλανάδα της Καλλιθέας.

Εκτός από τα 21 km και τα 5 km φέτος προστίθεται και η διαδρομή των 10 km!!! Τη φετινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας δεν θα υπάρχει ο παιδικός αγώνας του 1 km.

Ο αγαπημένος μας νυχτερινός αγώνας, Kallithea Night Run, θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020!

Πρέσβειρα και του φετινού μας αγώνα θα είναι η σπουδαία Ελληνίδα Πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη!

Η κεντρική λεωφόρος της Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου (Θησέως), φωτίζεται από τους ειδικούς φακούς με τους οποίους τρέχουν οι δρομείς κατά μήκος της διαδρομής προσφέροντας, έτσι, ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Σας περιμένουμε και φέτος στις αγωνιστικές διαδρομές των 2,5 km, 5 km και 10 km να τρέξουμε και να φωτίσουμε την Καλλιθέα!!!

Να τονίσουμε ότι ιδιαιτέρως σημαντικό κομμάτι όλων των δρομικών μας αγώνων είναι και ο φιλανθρωπικός τους χαρακτήρας, μιας και μέρος των εσόδων διατίθεται για την ενίσχυση κοινωνικών και φιλανθρωπικών σκοπών αλλά και η συνεργασία μας με το «Όραμα Ελπίδας».

Όλες οι διοργανώσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας, της Περιφέρειας Αττικής, του ΣΕΓΑΣ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εντάσσονται στις δράσεις του BeActive Hellas.

Ο Φιλαθλητικός Σύλλογος διαβεβαιώνει τους δρομείς ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχει ορίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο ΣΕΓΑΣ εξαιτίας της πανδημίας.

Εγγραφές-πληροφορίες:

www.kallitheahalf.gr

www.kallitheanightrun.gr

Σας περιμένουμε να τρέξουμε παρέα με ασφάλεια στους αγαπημένους μας δρομικούς αγώνες!

x
Send this to a friend