Ποια είναι τα λάθη που κάνεις και δεν αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα

Του Φραγκίσκου Λουγιάκη*

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε και δεν αυξάνουμε την μυϊκή μάζα μας; Μπορεί να νομίζεις ότι τα κάνεις όλα σωστά, αλλά δεν είναι έτσι.

Δεν τρως σωστά μετά την προπόνηση

Αμέσως μετά την προπόνηση πρέπει να καταναλώνουμε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και αυτό είναι απαραίτητο αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε την διαδικασία του να χτίσετε το μυϊκό ιστό σας. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση πρωτεΐνης θα φτιάξει και θα συνθέσει το μυϊκό ιστό ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων θα αναπληρώσει το γλυκογόνο των μυών και θα ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενώ θα αναγκάσουν το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη η οποία εμποδίζει τον καταβολισμό αυτών.

Ποιες τροφές βοηθούν την μυϊκή ανάπτυξη και υγεία

Κάνεις πολύ χαλαρή προπόνηση

Προσπαθήστε να ανεβάσετε την ένταση της προπόνησης σας για να χτίσετε μυϊκή μάζα.Για να αυξηθεί η μυϊκή μάζα σας θα πρέπει να σηκώσετε και βάρη. Αν δεν δημιουργήσετε το σωστό φορτίο τότε το σώμα σας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Η αύξηση της πυκνότητας των μυών γίνεται μόνο με σκληρή προπόνηση μέσω αντιστάσεων. Στοχευστε σε progressive overload δηλαδή να αυξήσετε τα κιλά που σηκώνεται στις ασκήσεις, χωρίς να υπάρχει βιασύνη που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό τραυματισμό.

Ξεκουράζεσαι υπερβολικά

Αν πηγαίνετε στα γυμναστήρια για να κάνετε PR και όχι για να γυμναστείτε τότε δεν θα έχετε και αποτελέσματα. Αφήστε τις κουβέντες στην άκρη και εστιάστε στον στόχο σας. Η ξεκούραση στα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ της προπόνηση σας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 λεπτά αλλά να μην είναι και σύντομα ( 60’’)

Δεν κοιμάσαι αρκετά

7 με 8 ώρες ύπνου καθημερινά είναι απαραίτητες για την αύξηση των μυϊκών ινών σας. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα κορτιζόλης η οποία είναι μία ορμόνη καταβολή που μόνο αρνητικά επηρεάζει την αύξηση του μυϊκού ιστού μας.

Τρέχεις πάρα πολύ

Μην υπερβάλλετε στο αεροβικό σας πρόγραμμα. Είναι πολύ δύσκολο να αυξήσετε τον μυϊκό σας ιστό και ταυτόχρονα να χάνετε και λίπος. Πρέπει να κάνετε αερόβιο αλλά 30 λεπτά το πολύ την ημέρα με δυο-τρεις φορές προπόνηση την εβδομάδα είναι αρκετό.

Ποια παπούτσια συμβάλουν στην αύξηση της μυικής μάζας των ποδιών;

Τα ίδια και τα ίδια

Για να έχετε αποτελέσματα στην οικοδόμηση του σώματός σας θα πρέπει να αλλάζετε και τις προπονήσεις σας. Κάντε κάποιες παραλλαγές στις ασκήσεις ,είτε στον αριθμό των επαναλήψεων είτε στις περιόδους ανάπαυσης. Ακόμα και μία αλλαγή στην ημέρα ή στην ώρα προπόνησης σας μπορεί να βοηθήσει.

Δεν είσαι συνεπής

Τελευταίο από τα λάθη που κάνουμε και δεν αυξάνουμε την μυϊκή μάζα είναι η ασυνέπεια σε όλα τα παραπάνω που διαβάσατε, ειδικά στη διατροφή και στην προπόνηση τότε τα οφέλη που θέλετε να αποκομίσετε από την προσπάθειά σας θα αργήσουν να έρθουν πολύ.

Διαβάστε επίσης: Είναι δυνατόν να “χτίσετε” μυς με μια χορτοφαγική διατροφή;

* Ο Φραγκίσκος Λουγιάκης είναι επαγγελματίας γυμναστής από τα Χανιά  

Πηγή: fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ενδυνάμωση δρομέων: 5 κανόνες για να τρέξεις γρηγορότερα

Ενδυνάμωση δρομέων: 5 κανόνες για να τρέξεις γρηγορότερα

Εάν ο στόχος σου είναι να τρέχεις καλύτερα και γρηγορότερα, τότε θα πρέπει να κάνεις προπόνηση ενδυνάμωσης.

Οι περισσότεροι δρομείς πιστεύουν ότι για να έχουν καλύτερη απόδοση και να αυξήσουν την ταχύτητά τους πρέπει να τρέξουν απλώς περισσότερο.

Λοιπόν, αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

1. Κάνε βάρη

Χτίσε την αερόβιά σου το Φθινόπωρο και επικεντρώσου στην αύξηση της μέγιστης δύναμης τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθείς στην απόκτηση δύναμης και της ικανότητας κίνησης με τα μεγάλα βάρη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.

2. Επίλεξε λειτουργικές ασκήσεις

Δεν είναι όλες οι ασκήσεις ίδιες. Η δύναμη και η νευρομυϊκή βελτίωση με ασκήσεις όπως τα squats και οι άρσεις θα γυμνάσουν περισσότερους μυς από ότι το τρέξιμο. Παραλλαγές σε ασκήσεις όπως single leg split squats  ή single leg deadlifts είναι επίσης σημαντικά για την ανάπτυξη της ευκινησίας και των αντανακλαστικών.

3. Κάνε σετ και επαναλήψεις

Οι επανάληψεις (γνωστές και ως REPS) αναφέρονται στον αριθμό των φορών που εκτελείς την ίδια άσκηση τη μία μετά την άλλη, και στα σετ, πόσες φορές μπορείς να εκτελέσεις αυτές τις επαναλήψεις π.χ. 3 σετ των 10 επαναλήψεων.  Υπάρχουν ιδανικές επαναλήψεις που φέρνουν και διαφορετικά αποτελέσματα στους μυς, αλλά για τον δικό σου σκοπό επικεντρώσου στην άρση βαρών μέχρι 6 επαναλήψεις.

4. Κάνε Crossfit

Το CrossFit δίνει έμφαση στη σωστή θέση του σώματος, στο μήκος διασκελισμού και της μηχανικής του ποδιού που αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και μειώνει τους κινδύνους τραυματισμών.

5. Δώσε βάση στις πλειομετρικές

Κάνε άλματα, squats με άλμα, επιτόπιο τρέξιμο με τα γόνατα ψηλά, άλματα σε κουτί, όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτική δύναμη χρησιμοποιώντας το σωματικό βάρος και ονομάζονται πλειομετρικές ασκήσεις. Αυτές συνδυάζουν τη δύναμη με την ταχύτητα της κίνησης, για να σου χαρίσουν δύναμη, αξιοποιούν την ικανότητα των μυών να επιμηκύνονται και να συστέλλονται για να αυξήσουν τη δύναμή τους.

Διαβάστε ακόμα: Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 30 λάθη που κάνουν οι δρομείς ξανά και ξανά!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Φαινόμενο κατοπτρισμός: Τραυμάτισες το δεξί πόδι; Γύμνασε το αριστερό για αποθεραπεία

Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αναφορικά με το τρέξιμο είναι πως περίπου το 50% των δρομέων παγκοσμίως τραυματίζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Κάποιοι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορεί να εκδηλώνονται με ένα απλό τσιμπηματάκι και να ξεπερνιούνται γρήγορα μέσω της ανάπαυσης, ενώ άλλοι τραυματισμοί μπορεί να είναι πιο σοβαροί και πιο αργοί στην επούλωση.

Όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις, οι μύες που περιβάλλουν την πληγείσα περιοχή θα αρχίσουν τελικά να εξασθενούν και να συρρικνώνονται. Εκτός αν αρχίσετε να ασκείτε τους αντίστοιχους μύες στην άλλη πλευρά του σώματός σας.

Τραυματισμοί δρομέων: Ο ρόλος του εγκεφάλου, το τερέν και η ταχύτητα

Η μελέτη 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology. Οι ερευνητές μελέτησαν 16 φοιτητές και φοιτήτριες δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στους καρπούς τους. Το μέγεθος των μυών μετρήθηκε και η δύναμη του καρπού δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας μια μηχανή βάρους για τα χέρια, προτού βάλουν το αριστερό χέρι κάθε ενός εξ’ αυτών σε γύψο.

Στη συνέχεια, οι 16 εθελοντές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια κλήθηκε να συνεχίσει την καθημερινότητά της χωρίς να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης. Η άλλη ομάδα, ωστόσο, συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα προπόνησης που στόχευε στην λειτουργία των καρπών του ελεύθερου χεριού τους.

Μετά από ένα μήνα και οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο εργαστήριο για να αφαιρέσουν τους γύψους τους. Και πάλι, μετρήθηκαν το μέγεθος των μυών και η δύναμη του καρπού τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές που δεν είχαν κάνει κάποια συγκεκριμένη άσκηση παρουσίασαν σημαντική απώλεια μυών. Οι καμπτήρες του αριστερού καρπού τους ήταν 20% πιο αδύναμοι από ό,τι πριν βάλουν τα χέρια τους σε γύψο, ενώ οι μύες τους ήταν κατά 3% μικρότεροι.

Πόνος και τραυματισμοί στον τένοντα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Αντίθετα, η ομάδα που είχε επεξεργαστεί τους καμπτήρες του δεξιού καρπού της είχε κρατήσει σχεδόν όλους τους μύες στο αρχικό μέγεθος και είχε συντηρήσει την ίδια δύναμη και στα αριστερά! Δηλαδή στο αδρανές χέρι λόγω γύψου!

Το φαινόμενο κατοπτρισμός

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «κατοπτρισμός» και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν οι επιστήμονες να πουν με σιγουριά πώς – και σε ποιο βαθμό – συμβαίνει.

Ωστόσο στο μεταξύ, αν αντιμετωπίζετε έναν σοβαρό τραυματισμό και δεν μπορείτε να μετακινήσετε το ένα άκρο, δοκιμάστε να γυμνάσετε το άλλο. Ίσως κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης: Οι τραυματισμοί θέλουν υπομονή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Send this to a friend