Παρακολούθηση φυσικής κατάστασης και VO2 Max για καλύτερη υγεία

Η φυσική κατάσταση είναι περισσότερα από μια αίσθηση. Με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να μετρηθεί εύκολα και μέσα από τη σωστή προοπτική να είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

Όταν οι επαγγελματίες της υγείας μιλάνε για τη φυσική κατάσταση, συχνά αναφέρονται στην καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, η οποία μετράται με την μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου VO2 max.

Η VO2 max είναι ένας αριθμός που περιγράφει την καρδιοναπνευστική σας φυσική κατάσταση. Καταγράφει το μέγιστο ποσοστό του οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας σε ένα λεπτό έντονης άσκησης. Αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για να κατανοήσετε την ικανότητα σας να τροφοδοτήσετε μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τα αερόβια μονοπάτια ενέργειας σας. Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερη είναι η VO2 max σας, τόσο περισσότερο οξυγόνο μπορείτε να εισάγετε, μεταφέρετε και χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε αερόβια την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα θρεπτικά συστατικά, σε απόδοση.

Η αντίληψη της φυσική σας κατάστασης με όρους VO2 max – μιας ζωτικής μέτρησης υγείας η οποία εκτιμάται από την Garmin συσκευή σας – έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το να γνωρίζετε πότε είστε σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση για να απολαμβάνετε τα οφέλη υγείας και πότε η έλλειψη της τακτικής δραστηριότητας μπορεί να διακυβεύει την ευεξία σας.

Όταν επιθυμείτε να δουλέψετε στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, η ικανότητα να παρακολουθείτε την πρόοδο σας σε όρους VO2 max μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο. Είναι μια απόδειξη ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, ότι η σκληρή δουλεία σας αποδίδει και η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται με μετρήσιμο τρόπο.

VO2 Max και υγεία

Η αξία της VO2 max ως γενική μέτρηση υγείας είναι γενικώς αποδεκτή. Το 2016 ο Αμερικανικός Οργανισμός Καρδιάς (ΑΗΑ) εξέδωσε μια επίσημη δημοσίευση ότι όταν η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, που μετράται με όρους VO2 max, μπορεί να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως κλινικό ζωτικό σημείο. Παρέθεσαν ένα καλά τεκμηριωμένο και αναπτυσσόμενο σώμα ερευνών που στοιχειοθετούν την σχέση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης και της υγείας.

Σε σχέση με την θνησιμότητα η ΑΗΑ τονίζει ότι η καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση είναι ακόμα πιο ισχυρός δείκτης πρόβλεψης από άλλους παραδοσιακούς δείκτες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία.

Κατανόηση και βελτίωση της VO2 Max σας

Οι επιστημονικές μελέτες για το πως το σώμα σας χρησιμοποιεί το οξυγόνο και για το ρόλο που παίζει στην φυσική κατάσταση και την απόδοση πάνε πίσω σχεδόν 100 χρόνια. Για τον περισσότερο χρόνο όμως, ο ρόλος του VO2 max ως μέτρηση της φυσικής κατάστασης περιορίζονταν στην έρευνα της φυσιολογίας και στις ανακαλύψεις των επιστημόνων που δούλευαν με ελίτ αθλητές αντοχής υψηλού επιπέδου. Αυτό συνέβαινε γιατί η απευθείας μέτρηση του VO2 max απαιτεί ένα εξαντλητικό τεστ σε διάδρομο κατά το οποίο τα εισπνεόμενα αέρια του αθλητή συλλέγονται και αναλύονται σε συνθήκες εργαστηρίου2.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος στον συνδυασμό της τεχνολογίας των wearable και των αναλύσεων φυσιολογίας κάνουν έμμεσες εκτιμήσεις της VO2 max μέσα από δεδομένα απόδοσης, που αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική. Πλέον, μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο εκτίμησης φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια των καθημερινών περιπάτων και τρεξίματος3. Η εύκολη, επίσης, πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία οδήγησε στην αυξημένη επίγνωση του τί σημαίνει πραγματικά καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και πώς επηρεάζει την υγεία μας.

Σχετικά με την έννοια της κατανόησης της VO2 max σας, συνήθως όσο πιο υψηλή είναι τόσο καλύτερο. Το τι θεωρείται καλό επίπεδο για εσάς εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλλο. Αυτό οφείλεται στις φυσιολογικές διαφορές στην σύνθεση του κάθε σώματος (λίπος σε σχέση με μυϊκή μάζα, κόκκαλα και όργανα) και στο γεγονός ότι η δυνατότητα μας να χρησιμοποιούμε το οξυγόνο μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη VO2 max του με τακτική φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την κατάλληλη ένταση και διάρκεια. Εκτός και αν ήδη είστε ένας πολύ καλά προπονημένος αθλητής με πολλά χρόνια έντονης προπόνησης στην πλάτη σας.

Πώς η Garmin υπολογίζει τη VO2 Max σας

Επιλεγμένες συσκευές Garmin αυτόματα δίνουν μια εκτίμηση της VO2 max σας κάθε φορά που καταγράφετε ένα τρέξιμο ή ένα έντονο περπάτημα με ενεργοποιημένη την καταγραφή καρδιακών παλμών και το GPS. Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας σας, ο αλγόριθμος της Firstbeat Analytics που είναι ενσωματωμένος στην συσκευή σας εξετάζει την σχέση μεταξύ του πόσο γρήγορα κινήστε και της προσπάθειας που καταβάλει το σώμα σας για να κρατήσει αυτό τον ρυθμό.

Ορισμένες συσκευές Garmin χωρίς ενσωματωμένο GPS είναι ικανές να εκτιμήσουν τη VO2 max σας με την χρήση δεδομένων από το αξελερόμετρο, με την χρήση της τοποθεσίας από έναν συνδεδεμένο smartphone ή ποδηλατικό υπολογιστή, με βάση τα δεδομένα GPS και ισχύος.

Η νοημοσύνη που έχει ενσωματωθεί στην ανάλυση διασφαλίζει ότι μόνο τα καλύτερα και με νόημα δεδομένα από την απόδοση σας χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν πρέπει να επιταχύνετε, να μειώσετε ταχύτητα ή γιατί σταματήσατε αρκετές φορές κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας. Απλά πηγαίνετε όπως θα κάνατε φυσιολογικά και το ρολόι σας κατανοεί πότε η απόδοση σας αντικατοπτρίζει την φυσική σας κατάσταση.

Ενώ δεν χρειάζεται να ακολουθείτε ένα αυστηρό πρωτόκολλο δοκιμασίας, το τρέξιμο ή το περπάτημα σας θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτό διασφαλίζει ότι οι μύες σας έχουν ζεσταθεί και ότι η δραστηριότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού σας συστήματος  έχουν την ευκαιρία να αντικατοπτρίσουν σωστά την ενέργεια που απαιτείται για την προσπάθεια σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, τουλάχιστον ένα μέρος της προσπάθειας σας θα πρέπει να γίνει στο 70% και πάνω της μέγιστης αντοχής σας.

Επειδή η ανάλυση είναι σχεδιασμένη να μαθαίνει τις δικές σας παραμέτρους απόδοσης και τα μοτίβα με την πάροδο του χρόνου, καταγράφοντας περισσότερες διαδρομές περπατήματος και τρεξίματος με τη συσκευή σας βελτιώνει την αξιοπιστία της εκτίμησης της VO2 max.

1American Heart Association, “Importance of Assessing Cardiorespiratory Fitness in Clinical Practice: A Case for Fitness as a Clinical Vital Sign: A Scientific Statement From the American Heart Association,” Circulation, vol. 134, pp. 653-699, 2016.
2N. M. Beltz, A. L. Gibson, J. Janot, L. Kravitz and C. M. Mermier, “Graded Exercise Testing Protocols for the Determination of VO2max: Historical Perspectives, Progress, and Future Considerations,” Journal of Sports Medicine, vol. EPub, 2016.
3Firstbeat Analytics, “Automated Fitness Level (VO2max) Estimation with Heart Rate and Speed Data,” White Paper, Jyväskylä, Finland, 2014.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αναβάθμισε το τρέξιμο σου με τη νέα σειρά Garmin Forerunner 165

Tα εύχρηστα δρομικά smartwatch με GPS με εντυπωσιακή οθόνη AMOLED. 

Τα καινούρια Forerunner προσθέτουν εξατομικευμένα προπονητικά προγράμματα, εξελιγμένες μετρήσεις φυσικής κατάστασης, πληροφορίες ευεξίας και πολλά ακόμα σε μία εξαιρετική τιμή.

Η Garmin παρουσιάζει τη σειρά Forerunner 165, τα προσιτά δρομικά smartwatch με GPS που βοηθάνε τους αθλητές κάθε επιπέδου να πετύχουν τους στόχους τους με εξατομικευμένα προσαρμόσιμα προπονητικά προγράμματα και πλήθος μετρήσεων υγείας και φυσικής κατάστασης – όλα σε μία φωτεινή οθόνη AMOLED. Διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, το Forerunner 165 και το Forerunner 165 Music, οι νέες προσθήκες, στην κορυφαία δρομική σειρά της Garmin, έχουν ευανάγνωστη έγχρωμη οθόνη, λειτουργία αφής σε συνδυασμό με παραδοσιακή σχεδίαση των πέντε κουμπιών. Με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε καθημερινές λειτουργίες υγείας, εξελιγμένες προπονητικές μετρήσεις, συμβουλές αποκατάστασης, έξυπνες ειδοποιήσεις και πολλά άλλα, οι δρομείς μπορούν να καταγράφουν την πρόοδό τους χωρίς να θυσιάζουν την αυτονομία μπαταρίας. Οι δύο εκδόσεις έχουν έως 11 μέρες αυτονομία μπαταρίας σε λειτουργία smartwatch και έως 19 ώρες με GPS.

 “Είτε ψάχνετε να κάνετε το πρώτο σας πεντάρι ή να κάνετε νέο ρεκόρ, η σειρά Forerunner 165 είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα στο δρομικό σας ταξίδι. Με εξατομικευμένα προπονητικά προγράμματα, εξελιγμένες μετρήσεις τρεξίματος και αποκατάστασης, παρακολούθηση ευεξίας 24/7, αυτά τα -φιλικά στο χρήστη- smartwatch περιλαμβάνουν εντυπωσιακά εργαλεία για να σας βοηθήσουν να φτάσετε στον τερματισμό.” Dan Bartel, Garmin Vice President

 Λειτουργίες που θα αγαπήσετε στη σειρά Forerunner 165

 Γεμάτη με τις γνωστές και χαρακτηριστικές λειτουργίες υγείας, φυσικής κατάστασης και διασύνδεσης, η σειρά Forerunner 165 είναι έτοιμη να πάει την προπόνησή σας σε άλλο επίπεδο.

 • Οθόνη AMOLED: Δείτε στατιστικά προπόνησης, πληροφορίες αποκατάστασης, έξυπνες ειδοποιήσεις και πολλά άλλα σε μία λαμπερή οθόνη AMOLED 2”.
 • Προσαρμόσιμα προπονητικά προγράμματα αγώνα: Λάβετε προπονητικές συμβουλές, εξατομικευμένες καθημερινές προτάσεις ασκήσεων και εκτιμώμενους χρόνους τερματισμού με βάση τις λεπτομέρειες των αγώνων που εισάγετε στην εφαρμογή Garmin
 • Δυναμική Τρεξίματος και δρομική Ισχύς από τον καρπό: Δείτε σε πραγματικό χρόνο την ισχύ και μετρήστε κρίσιμες δρομικές μετρήσεις όπως ρυθμό βημάτων, μήκος βηματισμού και χρόνο επαφής με το έδαφος – όλα από τον καρπό – για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την τεχνική σας.
 • Επίδραση προπόνησης: Δείτε την επίδραση που έχουν οι προπονήσεις σας στη φυσική σας κατάσταση και κατανοήστε τα οφέλη από κάθε τρέξιμο και άσκηση.
 • Πορείες: Δημιουργήστε ή βρείτε ήδη υπάρχουσες πορείες μέσα στην εφαρμογή Garmin Connect ή από άλλες πλατφόρμες και συγχρονίστε τις απευθείας στο ρολόι σας.
 • Πρόσθετα προφίλ δραστηριοτήτων και ασκήσεις: Μείνετε δραστήριοι με περισσότερα από 25 διαφορετικά προφίλ δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν ορεινό τρέξιμο, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, pickleball, τένις και πολλά άλλα ενώ περιλαμβάνει νέες ασκήσεις για ενδυνάμωση, HIIT, αερόβια, γιόγκα και Pilates.
 • Πρωινή αναφορά: Ξεκινήστε τη μέρα με μία εξατομικευμένη αναφορά που σας παρέχει μία επισκόπηση του ύπνου1 σας και της προγραμματισμένης προπόνησης, μαζί με την κατάσταση HRV (μεταβλητότητα καρδιακών παλμών) και τον καιρό.
 • Pulse Ox: Καταγράψτε τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου2 αλλά και όταν είστε ξύπνιοι.
 • Sleep Monitoring and Sleep Score: Every morning, receive a personalized score for last night’s sleep, view the different sleep stages and gain insights for improved sleep quality.
 • Παρακολούθηση ύπνου και βαθμολογία ύπνου: Κάθε πρωί, λαμβάνετε μία εξατομικευμένη βαθμολογία για τον ύπνο σας, ανάλυση των διαφορετικών σταδίων και πληροφορίες για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου.
 • Ανίχνευση μεσημεριανού ύπνου: Καταγράψτε αυτόματα ή καταχωρήστε τον μεσημεριανό ύπνο και δείτε πως ωφελεί το σώμα σας και ποια θα ήταν η ιδανική διάρκειά του.
 • Μουσική: Κατεβάστε τραγούδια και λίστες από τους λογαριασμούς3 σας σε Spotify, Deezer ή Amazon Music για να ακούτε μουσική χωρίς τηλέφωνο με ασύρματα ακουστικά4 (διαθέσιμο μόνο σε έκδοση Forerunner 165 Music)
 • Ηχητικές ειδοποιήσεις: Ακολουθήστε καθοδηγούμενες ασκήσεις ή ακούστε ειδοποιήσεις απόδοσης με ασύρματα ακουστικά συνδεδεμένα στο ρολόι (διαθέσιμο μόνο σε έκδοση Forerunner 165 Music
 • Garmin Pay: Αφήστε τα μετρητά και τις κάρτες στο σπίτι. Με τις ανέπαφες πληρωμές Garmin Pay μπορείτε να πληρώσετε για τις αγορές σας ενώ κινείστε5.

Έτοιμο για την ημέρα του αγώνα

Όποια και αν είναι η απόσταση, η σειρά Forerunner 165 έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσει τους δρομείς να καταρρίψουν τα ρεκόρ τους παρακολουθώντας το ρυθμό, την απόσταση, τους παλμούς1 από τον καρπό, τη VO2 max και πολλά άλλα. Όσοι προετοιμάζονται για τον επόμενό τους αγώνα μπορούν να επωφεληθούν από διάφορες επιλογές προπονητικών προγραμμάτων: Είτε εισάγουν τις πληροφορίες αγώνα στο ημερολόγιο του Garmin Connect και λαμβάνουν προπονητικά προγράμματα αγώνα που προσαρμόζονται μετά από κάθε τρέξιμο για να ταιριάξουν με την απόδοση και την αποκατάσταση ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν προπονητικά προγράμματα Garmin Coach για 5K, 10K και Ημιμαραθώνιο που έχουν δημιουργηθεί από κορυφαίους προπονητές. Οι δρομείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις εξατομικευμένες καθημερινές προτάσεις προπόνησης που προσαρμόζονται μετά από κάθε τρέξιμο για να ταιριάξουν με την απόδοση και την αποκατάσταση. Και για να προετοιμάσουν την ιδανική στρατηγική αγώνα, το PacePro παρέχει στους δρομείς καθοδήγηση ρυθμού με προσαρμογή στην κλίση με βάση το υψομετρικό προφίλ της πορείας και τις προσωπικές προτιμήσεις.

Ολοήμερη παρακολούθηση ευεξίας 

Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μία προπόνηση, η σειρά Forerunner 165 έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την συνολική ευεξία 24/7. Παρακολουθήστε την καρδιακή συχνότητα απευθείας από τον καρπό, τον ύπνο, τα επίπεδα του στρες και πολλά άλλα. Η παρακολούθηση ενέργειας Body Battery σας βοηθά να καταγράψετε τα επίπεδα ενέργειας του σώματος προκειμένου να βρείτε την κατάλληλη ώρα για προπόνηση ή ξεκούραση και ακόμα να λάβετε πληροφορίες για το πως ο ύπνος, ο μεσημεριανός ύπνος, οι δραστηριότητες και το στρες επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας. Η ηλικία φυσικής κατάστασης μπορεί να υπολογίσει το πόσο fit δρομέας είναι κάποιος σε σχέση με την κανονική του ηλικία – λειτουργώντας και ως μία υπενθύμιση να παραμένει κάποιος ενεργός και να κάνει υγιείς επιλογές. Η σειρά forerunner 165 διαθέτει επίσης λειτουργίες καταγραφής για την υγεία της γυναίκας, επιτρέποντας στις γυναίκες να καταγράψουν τον έμμηνο κύκλο και την εγκυμοσύνη ενώ παράλληλα λαμβάνουν συμβουλές άσκησης και διατροφής.

Μείνετε σε σύνδεση

Για τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής,  η σειρά forerunner 165 επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν emails, μηνύματα και ειδοποιήσεις όταν είναι σε σύνδεση με το συμβατό τους smartphone (iPhone® και Android). Οι λειτουργίες ασφάλειας και εντοπισμού σας παρέχουν ηρεμία, για παράδειγμα όταν το ρολόι είναι σε σύνδεση με το Garmin Connect στο κινητό σας, αν προκύψει κάποιο συμβάν6 τότε ένα μήνυμα με το όνομα και την τοποθεσία του χρήστη (αν είναι διαθέσιμη) μπορεί να σταλεί στις προεπιλεγμένες επαφές έκτακτης ανάγκης. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν λήψη εφαρμογών, watch faces και άλλων μέσα από το κατάστημα Connect IQΤΜ απευθείας στο ρολόι τους ή να βρουν ακόμα περισσότερες επιλογές μέσα στην εφαρμογή του smartphone.

Άμεσα διαθέσιμα, το Forerunner 165 έχει προτεινόμενη λιανική τιμής €279.99 ενώ το Forerunner 165  Music έχει προτεινόμενη λιανικής €329.99

Κατασκευασμένα μέσα για την ζωή έξω, τα προϊόντα της Garmin έχουν φέρει την επανάσταση στη ζωή των δρομέων, των φίλων της ποδηλασίας, των κολυμβητών και των αθλητών ανεξαρτήτως επιπέδου. Με δέσμευση στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μένουν δραστήριοι και να απογειώνουν την απόδοσή τους, η Garmin πιστεύει ότι κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για να καινοτομήσουμε και να νικήσουμε το χθες.

1 Activity tracking accuracy.

2 Δεν αποτελεί ιατρική συσκευή και δεν προορίζεται για διάγνωση ή παρακολούθηση ιατρικών παθήσεων. Δείτε Garmin.com/ataccuracy.Το Pulse Ox δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

3 Απαιτείται premium συνδρομή.

4 Δεν περιλαμβάνεται

5 Δείτε το τρέχον υποστηριζόμενο δίκτυο πληρωμών και τράπεζες

6 Όταν είναι σε σύνδεση με ένα συμβατό smartphone. Δείτε Garmin.com/ble. Για απαιτήσεις και περιορισμούς στις λειτουργίες ασφάλειας και εντοπισμού δείτε Garmin.com/safety.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πώς να δημιουργήσετε τη δική σας διαδρομή προπόνησης στο Garmin Connect!

Είτε είστε δρομέας είτε ποδηλάτης, οι συσκευές Garmin μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην προσαρμοσμένη διαδρομή σας ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε στην προπόνησή σας!

Το Garmin Connect™, η εφαρμογή που χρησιμοποιείται από τους λάτρεις της φυσικής κατάστασης σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν και να αναλύουν τις μετρήσεις του σώματός τους, έρχεται γεμάτη με λειτουργίες που βοηθούν στην καθοδήγηση της προπόνησής σας.

Και ενώ υπάρχουν χιλιάδες έτοιμες προπονήσεις για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει μέσα στην εφαρμογή, μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καταφέρετε να  χαράξετε την εξατομικευμένη δική σας διαδρομή.

Είτε είστε διοργανωτής αγώνων που χρειάζεται να μετρήσετε με ακρίβεια μια απόσταση, είτε απλά θέλετε να συνθέσετε μια νέα χαλαρή διαδρομή στη γειτονιά σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσω του Garmin Connect.

Βήμα 1
Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή στο κινητό ή τον υπολογιστή σας

Ενώ μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε μια διαδρομή προπόνησης στην εφαρμογή Garmin Connect στο τηλέφωνό σας, ένας υπολογιστής με οθόνη και ποντίκι θα διευκολύνει την επίτευξη της τέλειας διαδρομής, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε μέχρι την πιο στενή γωνία αλλά και σε ποια πλευρά του δρόμου σκοπεύετε να πάτε. Εάν δημιουργήσετε τη διαδρομή στην πλατφόρμα μέσω υπολογιστή, αυτόματα θα εμφανιστεί στην εφαρμογή σας.

Βήμα 2
Δημιουργήστε μια νέα διαδρομή

Στο Garmin Connect (είτε πρόκειται για έκδοση ιστού είτε για κινητά), κάντε κλικ στην επιλογή «Προπόνηση και προγραμματισμός» και, στη συνέχεια, «Διαδρομές», όπου θα υπάρχει η επιλογή «Δημιουργία διαδρομής». Καθορίστε τον τύπο δραστηριότητας που θέλετε από τις επιλογές που αναφέρονται, οι οποίες θα περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη τρεξίματος και ποδηλασίας.

Παρακολούθηση φυσικής κατάστασης και VO2 Max για καλύτερη υγεία

Βήμα 3
Επιλέξτε μεταξύ προσαρμοσμένης ή αυτόματης πορείας

Αυτή θα είναι η μέθοδος σχεδίασης για το επόμενο βήμα — θέλετε να δημιουργήσετε χειροκίνητα την τέλεια πορεία σας ή θέλετε να μπορείτε να επιλέξετε την τοποθεσία σας, την προτιμώμενη απόσταση και τη γενική σας κατεύθυνση και να έχετε το Garmin Connect να σας προσφέρει τρέξιμο ή ποδηλασία βρόχο με βάση αυτό; Εάν προτιμάτε να κάνετε DIY, η προσαρμοσμένη μέθοδος σχεδίασης θα πρέπει να είναι η προεπιλογή για τους περισσότερους λογαριασμούς. Εάν θέλετε μια μικρή καθοδήγηση, επιλέξτε τη μέθοδο αυτόματης σχεδίασης για ένα προτεινόμενο μάθημα.

Βήμα 4
Επιλέξτε να ακολουθήσετε δημοφιλείς διαδρομές, να ακολουθήσετε δρόμους ή να σχεδιάσετε ελεύθερα την πορεία σας

Μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε δημοφιλείς διαδρομές από άλλους χρήστες Garmin (που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε εμπόδια, όπως στενούς δρόμους που περιλαμβάνουν κοντινή απόσταση από αυτοκίνητα), μπορείτε να ακολουθήσετε τους δρόμους στον χάρτη ή να σχεδιάσετε ελεύθερα την πορεία σας όπως ακριβώς το θέλετε. Εάν έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας, σας προτείνουμε να σχεδιάσετε ελεύθερα. Κάνοντας απλώς κλικ στον χάρτη για να δημιουργήσετε σημεία στην πορεία σας, μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς πού θέλετε να τρέξετε ή να κάνετε ποδήλατο. Υποθέτοντας ότι είστε προσεκτικοί, το ελεύθερο σχέδιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια πιο ακριβή απόσταση διαδρομής, η οποία είναι σημαντική εάν στοχεύετε σε έναν ακριβή χρόνο ή εάν δημιουργείτε μια πορεία για μια εκδήλωση.

Edge 1040 Lifestyle Photography

Εάν φτιάχνετε μια προπόνηση ποδηλασίας – ειδικά για ποδηλασία δρόμου, ορεινή ποδηλασία ή off-roading – θα μπορείτε επίσης να δείτε κατηγοριοποιημένες αναβάσεις, οι οποίες σας ενημερώνουν πόσο απότομος θα είναι ο δρόμος ή το μονοπάτι. Για να ξέρετε τις δυσκολίες και – αν θέλετε – να τις αποφύγετε.

Βήμα 5
Αποθηκεύστε τη διαδρομή σας

Μπορείτε να ονομάσετε την διαδρομή σας και μετά να επιλέξετε αν θα είναι δημόσια, για να την βλέπουν και άλλοι χρήστες, ή ιδιωτική. Αφού αποθηκευτεί, επιλέξτε το κουμπί «Αποστολή στη συσκευή» στο κάτω μέρος της οθόνης και καθορίστε σε ποια συσκευή θέλετε να εμφανιστεί. Την επόμενη φορά που η συσκευή σας θα συγχρονιστεί με την εφαρμογή Garmin Connect, η διαδρομή θα ληφθεί αυτόματα και θα είναι έτοιμη.

Βήμα 6
Μοιραστείτε την πορεία σας με τους φίλους σας

Αν δεν έχετε διάθεση για σόλο περιπέτεια, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα γρήγορο μήνυμα στον φίλο σας για μοιραστείτε έναν σύνδεσμο με τη διαδρομή στο Garmin Connect που σκοπεύετε να ολοκληρώσετε. Ο φίλος σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον σύνδεσμο για να τον ανοίξει στην εφαρμογή Garmin Connect, να τον στείλει στη δική του συμβατή συσκευή και να είναι έτοιμος να ξεκινήσει μέσα σε δευτερόλεπτα, μια λειτουργία που μπορεί να βοηθήσει και τους προπονητές, που βγάζουν προγράμματα προπόνησης, να τα μοιράζονται με τους αθλούμενούς τους.

Εάν κάνετε ποδήλατο με έναν υπολογιστή ποδηλασίας συμβατό με το GroupRide, μπορείτε απλώς να μοιραστείτε τον κωδικό της διαδρομής με τους φίλους σας και αυτοί θα μπορούν να τον εισάγουν απευθείας στη συμβατή συσκευή τους για να συμμετάσχουν στην ομάδα και να δουν την πλοήγηση της διαδρομής. Όταν οι χρήστες ξεκινούν τη βόλτα τους, μπορούν να ενεργοποιήσουν την κοινή χρήση τοποθεσίας, ώστε όλοι όσοι βρίσκονται στη διαδρομή να μπορούν να βλέπουν πού βρίσκονται οι συνοδοί τους.

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε τη δική σας περιπέτεια;

Διαβάστε επίσης: Λειτουργίες των Garmin Smartwatch που δουλεύουν καλύτερα όταν φοράτε το ρολόι σας στον ύπνο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend