O Νίκος Πολιάς μας προσκαλεί στο Wings For Life World Run!

Ο μαραθωνοδρόμος, Νίκος Πολιάς, μοιράζεται μαζί μας τις κορυφαίες στιγμές της ζωής του & τί τον ωθεί να προπονείται κάθε μέρα, ενόψει του Wings For Life World Run στις 9 Μαΐου.

Πώς μπήκε η γυμναστική και το τρέξιμο στη ζωή σου;

Ως παιδί ήμουν αρκετά δραστήριος και μου άρεσε, γενικά, να αθλούμαι. Ασχολήθηκα με διάφορα αθλήματα, όπως η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, όμως πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να τρέχει. Τα καλοκαίρια διοργανώναμε με τα άλλα παιδιά, αυτοσχέδιους αγώνες κάνοντας στροφές γύρω από τα τετράγωνα στις γειτονιές μας και, πολλές φορές, τρέχαμε ξυπόλυτοι, αφού οι σαγιονάρες που φορούσαμε δεν ήταν και ότι καλύτερο για γρήγορο τρέξιμο. Στην κατασκήνωση, επίσης, είχα διακριθεί και σε αγώνες ταχύτητας, αν και δε θα με χαρακτήριζα «γρήγορο».
Αργότερα, ξεκίνησα στίβο σε αγωνίσματα ταχύτητας (αρχικά ήθελα να κάνω άλμα τριπλούν) ακολουθώντας κάποιους συμμαθητές μου που γυμνάζονταν στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Κάποια στιγμή στην Β’ Λυκείου πήρα μέρος σε ένα Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου για τις ανάγκες του συλλόγου και εκεί φάνηκε ότι, μάλλον, τα κατάφερνα καλύτερα στις μεγαλύτερες αποστάσεις.
Έτσι, πήρα μία εσωτερική μεταγραφή στο σύλλογό μου, αφήνοντας, με τη σύμφωνη γνώμη του, τον τότε προπονητή μου, Μανώλη Λαμπράκη, για να ενταχθώ στο γκρουπ του ανθρώπου που με μύησε στον Μαραθώνιο και στον οποίο οφείλω τα περισσότερα από όσα έχω καταφέρει, τον Βαγγέλη Βαγιανό. Με το δικό του, μοναδικό τρόπο, με έκανε να αγαπήσω το τρέξιμο, να μάθω τα μυστικά του, τις εντάσεις που θα έπρεπε να τρέχω σε κάθε προπόνηση, αλλά και να προσπαθώ να ξεπεράσω όχι τους άλλους, αλλά τον εαυτό μου. Με πολύ σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή, κατάφερνα χρόνο με το χρόνο να βελτιώνομαι και να σημειώσω αρκετές διακρίσεις.
Ο αθλητισμός, και ειδικότερα το τρέξιμο, ως η πιο απλή και φυσική μορφή άσκησης, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και μου έχουν προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Αυτά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μέσα που έχουμε ως άτομα, αλλά και ως κοινωνία, για να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό το μήνυμα και την αγάπη μου για το τρέξιμο, προσπαθώ από το 2005 που σταμάτησα τον πρωταθλητισμό, μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες μου (περιοδικό Runner Magazine, ιστοσελίδα runnermagazine.gr, διοργάνωση αγώνων, ομιλίες σε συλλόγους και εταιρείες, προπονητικές υπηρεσίες, συνεργασία με κοινωφελή σωματεία και οργανώσεις, κ.α.) να μεταφέρω σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους!

Ποια είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας σου μέχρι τώρα;

Έχω λάβει μέρος σε 33 Μαραθώνιους κατά τη διάρκεια της αθλητικής μου καριέρας και σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις με την εθνική μας ομάδα. Και αν εξαιρέσω μερικούς οι οποίοι έγιναν διεκπαιρεωτικά, όλοι οι υπόλοιποι αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία ζωής!
Αν θα έπρεπε, όμως, να ξεχωρίσω κάποια στιγμή, αυτή θα ήταν από την τελευταία αγωνιστική συμμετοχή μου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου τερμάτισα στην 24η θέση, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο με δεκάδες χιλιάδες θεατές να χειροκροτούν, βελτιώνοντας το Πανελλήνιο Ρεκόρ με 2:17:56 το οποίο κρατά μέχρι και σήμερα.
Τι σκέφτεται ένας μαραθωνοδρόμος κατά τη διάρκεια της διαδρομής, από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό;
Ο Μαραθώνιος είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο αγώνισμα και απαιτεί μεγάλη ικανότητα, όχι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική. Όσο καλή προετοιμασία και να έχει κάνει κάποιος, αν δεν διαχειριστεί σωστά τις δυνάμεις του την ημέρα του αγώνα, τότε δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η εξέλιξη της ψυχολογίας του μαραθωνοδρόμου, οι σκέψεις και τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια του αγώνα, ακολουθούν μία πορεία κορύφωσης, καθώς η σωματική κόπωση που νιώθει όλο και πιο έντονα, καθώς περνούν τα χιλιόμετρα, τον αποθαρρύνει στην προσπάθειά του. Εκεί, θα πρέπει ο δρομέας να έχει την ικανότητα να συνεχίσει να προσπαθεί, κάτω από εξαιρετικά επίπονες συνθήκες, και να βρίσκει το κατάλληλο κίνητρο και το ψυχικό σθένος να το κάνει.
Έτσι, ενώ αρχικά σκέφτεται τη στρατηγική και το πλάνο που έχει θέσει, την τροφοδοσία και τον αυτοέλεγχο, προς το τέλος περνούν από το μυαλό διάφορες σκέψεις που τον κινητοποιούν συναισθηματικά. Οι ατέλειωτες ώρες προπόνησης, οι καθημερινές δυσκολίες, η σχέση του με τον προπονητή του και τα αγαπημένα του πρόσωπα, ο στόχος και δεκάδες άλλα πράγματα έρχονται στη σκέψη του μέχρι τη λυτρωτική στιγμή του τερματισμού!

Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη καθημερινά για να προπονηθείς σκληρά;

Η πειθαρχεία είναι, ίσως, το σημαντικότερο προσόν ενός αθλητή. Για να μπορέσεις όμως να αντιμετωπίσεις τη σκληρή καθημερινότητα στην προπόνηση, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να διαθέτει κανείς δύο πράγματα. Αγάπη και στόχο! Αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και σου δίνει χαρά και στόχο που θα σε καθοδηγεί και θα σου δίνει το απαραίτητο κίνητρο για να συνεχίζεις την προσπάθειά σου.

Πόσο επηρεάζει το τρέξιμο την ψυχολογία του δρομέα, ιδιαίτερα στις μέρες μας;

Νομίζω ότι η καθημερινότητα ενός δρομέα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση δυσκολιών. Το να βρίσκει κανείς το σθένος και τον τρόπο να ξεπερνά τα διάφορα εμπόδια, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην υπόλοιπη ζωή μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Έτσι, εμείς οι δρομείς, εκτός από το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκτονώνουμε την ένταση της δύσκολης καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε σε παγκόσμια κλίμακα, με ένα απλό τρέξιμο, έχουμε και καλύτερη ψυχολογία για να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες δυσκολίες, καθώς είμαστε κατάλληλα προπονημένοι και γι’ αυτό!
Θα πρέπει να παραδεχτούμε, βέβαια, ότι η έλλειψη αγωνιστικής δραστηριότητας, άρα και στόχου, μειώνουν το κίνητρο και το ενδιαφέρον αρκετών δρομέων. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι είναι σημαντική η διεξαγωγή Virtual αγώνων, αλλά και δράσεων όπως το Wings For Life, που παρακινούν σε δράση χιλιάδες δρομείς σε όλον τον κόσμο, ανεβάζοντας το ηθικό της δρομικής κοινότητας και δίνοντας ξεχωριστό νόημα και ενδιαφέρον στην προσπάθειά μας.

Τί tips θα έδινες σε κάποιον που θα τρέξει στο Wings For Life για πρώτη φορά;

Αρχικά θα του έδινα συγχαρητήρια για την απόφασή του αυτή, να γίνει μέρος μία μεγάλης παγκόσμιας οικογένειας που υποστηρίζει έναν τέτοιο σημαντικό σκοπό.
Μία οικογένεια που αποτελείται από 740.860 δρομείς, από 195 χώρες, οι οποίοι έχουν λάβει μέρος από το ξεκίνημα του θεσμού, έχοντας διανύσει 7.378.113,5 χλμ. και έχοντας συγκεντρώσει 29.230.000 €!
Θα του πρότεινα στη συνέχεια να θέσει τον προσωπικό του ρεαλιστικό στόχο (όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μέσα στο app και στο wingsforlife.com) με βάση το επίπεδο της φυσικής κατάστασης που έχει αυτή τη στιγμή.
Καλό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι τις 9 Μαΐου να ακολουθήσει ένα ήπιο πρόγραμμα προπόνησης με στόχο να βελτιωθεί μεν, αλλά χωρίς να ρισκάρει έναν πιθανό τραυματισμό.
Να προσέχει τη διατροφή και κυρίως την ενυδάτωσή του, καθώς η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει και το σώμα μας έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά.
Να προσέξει τις ημέρες πριν την προσπάθειά του να κοιμάται αρκετές ώρες και να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος.
Να δοκιμάσει σε κάποια από τις προπονήσεις του τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσει την ημέρα του Wings for life, όπως επίσης να έχει επιλέξει μία διαδρομή που τη γνωρίζει, είναι ασφαλής και θα νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του!
Τέλος, επειδή το τρέξιμο είναι διασκεδαστικό, αλλά όταν γίνεται με παρέα είναι ακόμα πιο ωραίο, να παρακινήσει τους φίλους του να λάβουν και εκείνοι μέρος και να υποστηρίξουν και εκείνοι αυτόν το σημαντικό σκοπό.
Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από αυτή την ενέργεια, όπως και κάθε χρόνο, θα διατεθούν για την έρευνα και την ίαση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
Ραντεβού, λοιπόν, στις 9 Μαΐου, για να δώσουμε «φτερά» σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα που προέρχονται από τη σπονδυλική τους στήλη.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend