Site icon runnfun.gr

Μυϊκοί πόνοι: Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να φταίει η διατροφή σας;

Δεν είναι μόνο η προπόνηση ή αντίστοιχα, η έλλειψη προπόνησης: η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή και η λήψη ενός συμπληρώματος πολυβιταμινών, πάντα αν το συστήσει ο γιατρός σας, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για μυϊκούς πόνους που σχετίζονται με τα θρεπτικά συστατικά.

Αλλά η έναρξη μιας καλά ισορροπημένης διατροφής δεν σας απαλλάσσει από μυϊκούς πόνους, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Κατά τα άλλα, να ορισμένες διατροφικές ελλείψεις που οδηγούν σε μυικούς πόνους:

Γιόγκα για τους πόνους στη μέση, αλλά όχι για όλους

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Η ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2009 στο «American Family Physician» ανέφερε ότι η ανεπάρκεια στη βιταμίνη D, η οποία λαμβάνεται κυρίως από το γάλα, το γιαούρτι το ψάρι και το φως του ήλιου, προκαλεί μυϊκή αδυναμία και μυϊκούς πόνους.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία και μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, σημειώνει το «Office of Dietary Supplements». Μυϊκοί πόνοι μπορεί να εμφανιστούν και τα επίπεδα καλίου ή ασβεστίου σας είναι πολύ χαμηλά ενώ αν έχετε πολύ λίγο νάτριο στο σώμα σας μπορεί να αποκτήσετε μυϊκούς σπασμούς, κράμπες και αδυναμία.

Διατροφή με λίγους υδατάνθαρακες

Αν και η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το υπερβολικό σωματικό βάρος, η λήψη λίγων υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους και κόπωση, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων για αποτελεσματική απώλεια βάρους και ταυτόχρονα, να αποφύγετε τους μυϊκούς πόνους, τρώγοντας περίπου 130 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, που είναι και η συνιστώμενη διατροφική δόση. Επιλέξτε υγιεινούς υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Πονοκέφαλος, κακός ύπνος, πρόβλημα μνήμης: Μήπως δεν τρώτε σωστά;

Συνεχόμενη αφυδάτωση

Η μη κατανάλωση αρκετών υγρών μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες. Για να αποτρέψετε τους μυϊκούς πόνους ή τις κράμπες που σχετίζονται με την αφυδάτωση, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά ιδιαίτερα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ προτείνει οι γυναίκες να λαμβάνουν 9 φλιτζάνια υγρά καθημερινά και οι άνδρες 13 φλιτζάνια υγρά κάθε μέρα. Βέβαια, οι εξατομικευμένες ανάγκες σας σε υγρά μπορεί να είναι υψηλότερες αν ιδρώνετε πολύ ή ζείτε σε πολύ ζεστό κλίμα.

Διαβάστε επίσης: Ποιους μύες γυμνάζεις απλά περπατώντας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version