Site icon runnfun.gr

Τρέξιμο: Γίνεται να χάσεις βάρος ενώ προπονείσαι για έναν αγώνα;

Μπορείς να χάσεις βάρος και να προπονείσαι για έναν αγώνα την ίδια στιγμή;

Οι ερασιτέχνες δρομείς γνωρίζουν πολύ καλά πως το συγκεκριμένο άθλημα τους βοηθάει στο να χάσουν κιλά και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του. Άλλωστε, κάθε εβδομάδα προκύπτουν έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσουμε βάρος.

Φυσικά, ανάμεσα στο να χρησιμοποιείς το τρέξιμο για να χάσεις κιλά και το να προπονείσαι προκειμένου να είσαι έτοιμος για έναν αγώνα, υπάρχει αρκετή απόσταση. Στη δεύτερη περίπτωση δεν ασκείς απλά το σώμα σου αλλά αντίθετα, το προετοιμάζεις για να ολοκληρώσει έναν αγώνα με συγκεκριμένο ρυθμό.

Για να το πετύχεις το να φτάσεις στο σημείο να μπορείς να βγάλεις έναν αγώνα, πρέπει να γυμνάζεσαι στρατηγικά και όχι απλά να ασκείσαι. Πολλοί δρομείς αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν προσπαθούν να τα καταφέρουν όλα μαζί: και να είναι έτοιμοι για έναν αγώνα και και να χάσουν βάρος. Όταν η προσπάθεια για απώλεια θερμίδων συνδυάζεται με την διάνυση της υψηλών χιλιομετρικών αποστάσεων και απαιτητικές προπονήσεις, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα υποτονικότητα, κακή απόδοση και μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών.

“Εάν ενώ εκπαιδεύετε για έναν αγώνα κάνετε ταυτόχρονα και δίαιτα δεν θα καταφέρετε και πολλά διότι δεν θα είστε σε θέση να επισκευάσετε σωστά τους μύες σας μετά από προπονήσεις», λέει η Αν Μούνεϊ, επαγγελματίας γυμνάστρια και μαραθωνοδρόμος. «Η ανεπαρκής τροφοδοσία του σώματος σε συνάρτηση με την εξαντλητική εκπαίδευση οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα όπως το άγχος ή οι ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες του οργανισμού», τονίζει

Η λύση είναι να εστιάσετε στην απώλεια βάρους πριν αρχίσετε την προπόνηση για έναν αγώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θα πρέπει να διαρκέσει 4 με 8 εβδομάδες, κύριο μέλημά σας είναι η απώλεια βάρους και όχι η εκτέλεση των επιδόσεων. Και με δεδομένο πως η απώλεια βάρους προκύπτει περισσότερο από τις διαιτητικές αλλαγές παρά από την άσκηση, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές στο τρέξιμο.

Πάρτε πολλή πρωτεΐνη

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πρωτεΐνη βοηθά τόσο στον κορεσμό όσο και στον περιορισμό της όρεξης, ειδικά όταν καταναλώνεται στο πρωινό, γεγονός από το οποίο προκύπτει και το πρόσθετο όφελος της μείωσης της επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι τα άπαχα κρέατα και τα ψάρια όπως τα στήθη κοτόπουλου, η γαλοπούλα, ο σολομό, οι σαρδέλες και τα φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα καρύδια και οι σπόροι. Με επαρκή πρωτεΐνη, οι μύες σας θα είναι σε θέση να επανασυγκροτηθούν σωστά έπειτα από μια δύσκολη προπόνηση.

Μην… πίνετε τις θερμίδες σας!

Είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά δύσκολο να χάσετε βάρος, συνεπώς μην σαμποτάρετε τις προσπάθειές σας πίνοντας εκατοντάδες θερμίδες από αναψυκτικά. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε να πιείτε νερό που δεν έχει καν θερμίδες και σας κάνει την ίδια δουλειά με τα αναψυκτικά.

Πολλοί άνθρωποι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τα σήματα δίψας που δίνει ο οργανισμός σας με την την πείνα, συνεπώς εξασφαλίζοντας ότι είστε σωστά ενυδατωμένοι έχετε συμπληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ απώλειας βάρους.

Τα πάντα έχουν να κάνουν με την πυκνότητα των θρεπτικών ουσιών

Αυτή η συνιστώσα είναι και η πιο σημαντική στις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Μια πρωτοποριακή μελέτη από το περιοδικό Nutrition Journal έδειξε ότι μια θρεπτική διατροφή μειώνει την πείνα και αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της υγείας και της απώλειας βάρους. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερα να τρώτε ένα θρεπτικό, πρωτεϊνικά συσκευασμένο πρωινό από ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μπολ με ζαχαρούχα δημητριακά.

Το να εστιάζετε σε τρόφιμα που είναι πυκνά σε θρεπτικά συστατικά αλλά φτωχά σε θερμίδες, όπως τα λαχανικά, τα φυλλώδη χόρτα και τα άπαχα κρέατα, είναι το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε. Τα φρούτα, οι πηγές υδατανθράκων υψηλής ποιότητας, όπως το ρύζι και τα φασόλια, είναι μερικές άλλες πολύ καλές επιλογές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, το καλύτερο είναι να ετοιμάζετε αυτά τα θρεπτικά τρόφιμα πριν τη άσκηση, ώστε να μην προσπαθείτε να βρείτε υγιεινή τροφή μετά από μια δύσκολη προπόνηση. Άλλωστε οι στιγμές μετά την προπόνηση είναι και εκείνες που που θα μπείτε πιο πολύ από ποτέ στον πειρασμό να φάτε τρόφιμα πυκνά σε (και φτωχά τρόφιμα).

Διαβάστε ακόμα: Γιατί όσοι τρέχουν δεν χάνουν απαραίτητα βάρος;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version