Μαρία Δημητρίου-Ειδική βιοπαθολόγος στο runnfun.gr: Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή ακόμη

Του Μάνου Χατζηγιάννη (Κουζουλοί Δρομείς-Ομάδα Αλληλεγγύης)

Τρέχουμε για προαγωγή της υγείας, της άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής και όχι για να θέτουμε σε κίνδυνο εμάς και τους γύρω μας. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει λίγη υπομονή ακόμη” ανέφερε μεταξύ άλλων στην συνέντευξή της στο runnfun.gr η Ειδικός Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και κυρίως Επόπτης Δημόσιας Υγείας, αλλά και δρομέας κα Μαρία Δημητρίου.

κα Δημητρίου, ως δρομέας και η ίδια, ανέλυσε εκ των έσω τα ζητήματα που αφορούν στον δρομικό και όχι μόνο αθλητισμό σε σχέση με την πανδημία και δίνει τις συμβουλές που χρειάζεται καθώς από αύριο σταδιακά αίρονται οι απαγορεύσεις.

Ακολουθούν όλα όσα είπε:

-Ακούσαμε όλοι τα νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από αύριο. Πολλοί πιστεύουν πως είναι μιας μορφής “φτου ξελεφτερία” όπως λέγαμε μικροί. Είναι έτσι;

«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» Ωστόσο, ναι μπορούμε να κυκλοφορήσουμε πλέον πιο ελεύθερα και να επιστρέψουμε σε κάποιες σημαντικές δραστηριότητες. Σε καμία περίπτωση δεν εκθέτουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας σε κίνδυνο.

-Με δεδομένη την δυνατότητα που τα νέα μέτρα δίνουν , αλλά και την άνοδο της θερμοκρασίας μέγιστο ερώτημα είναι αν κολλάει με το νερό; Θάλασσα και πισίνα…

Δεν υπάρχουν δεδομένα αυτή τη στιγμή που να μπορούν να απαντήσουν με απόλυτη ακρίβεια στο συγκεκριμένο ερώτημα. Θεωρητικά μια πισίνα με ενεργό υπολειμματικό χλώριο θα πρέπει να είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Θα μπορούσε ίσως προς το παρόν να χρησιμοποιηθεί για ατομική προπόνηση. Όσο για τη θάλασσα και πάλι η τήρηση των γενικών κανόνων ασφαλείας νομίζω είναι αρκετή.

-Άθληση στο ύπαιθρο ή σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Μεγάλο κεφάλαιο. Τι πρέπει να προσέχουν δρομείς, ποδηλάτες και άλλοι αθλούμενοι;

Η άθληση σε ανοιχτούς χώρους όπως είναι και οι δύο αυτοί δεν αποτελεί υγειονομικό πρόβλημα. Ωστόσο σε συνθήκες προπόνησης ομάδων ή ταυτόχρονης προπόνησης αρκετού κόσμου, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα. Αν η προπόνηση γίνεται ατομικά ή σε μικρές ομάδες ασκούμενων έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και εάν οι ανοιχτές εγκαταστάσεις τηρούν τις απαραίτητες συνθήκες συντήρησης και απολύμανσης των χώρων δεν νομίζω ότι

υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν. Όλοι όσοι συνεχίζουν τις προπονήσεις θα πρέπει να προσέχουν την ατομική τους υγιεινή. Καλό είναι να αποφεύγονται οι μέρες ή οι ώρες που οι υπαίθριοι χώροι ή οι εγκαταστάσεις έχουν πολύ κόσμο. Να αποφεύγουν να βγαίνουν για προπόνηση αν αισθάνονται την παραμικρή αδιαθεσία, λόγω του ότι είναι επικίνδυνο αν τελικά νοσούν, να μεταφέρουν τον ιό με τα εκπεμπόμενα σταγονίδια κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης. Τέλος μετά την προπόνηση να τοποθετούν σε σακούλες πριν βάλουν στον αθλητικό σάκο τον εξοπλισμό, τα ρούχα και τις πετσέτες που χρησιμοποίησαν.

-Αγώνες τρεξίματος. Ενώ συστάθηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού «Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή» στη ΓΓΑ η οποία θα εκπονήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης και τήρησης αυστηρού πλαισίου κανόνων υγιεινής εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων, για τη σταδιακή επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, κάποιοι υπέυθυνοι αγώνων δρόμου ετοιμάζονται για διοργανώσεις με ελλιπή μέτρα όπως μονάχα μια “υπεύθυνη δήλωση” ή εκκινήσεις σε γκρουπ με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην αφετηρία. Είστε κι εσείς δρομέας, τι πρέπει να περιμένουμε;

Έχοντας όλοι βρεθεί σε αντίστοιχες διοργανώσεις γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν. Ένα δρομικό γεγονός αποτελεί πόλο έλξης για αρκετή μερίδα κόσμου, όχι μόνο αθλητών αλλά και εθελοντών, θεατών, υπεύθυνων διοργάνωσης, ιατρική κάλυψη, δημοσιογραφική κάλυψη, σπόνσορες κτλ. Επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις που απαιτούνται στην παρούσα φάση της πανδημίας. Μια τέτοια πρωτοβουλία τώρα είναι μάλλον κακή ιδέα όσο και αν λείπει σε όλους μας. Τρέχουμε για προαγωγή της υγείας, της άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής και όχι για να θέτουμε σε κίνδυνο εμάς και τους γύρω μας. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει λίγη υπομονή ακόμη.

Διαβάστε επίσης: «Σε αυτή τη φάση δεν δίνεται πράσινο φως για διοργανώσεις»

Previous ArticleNext Article

Σκαρφάλωσε στον Όλυμπο και γύρισε στην Αθήνα με ποδήλατο!

Για ακόμα μια φορά ο Έλληνας κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων Χρυσικόπουλος Σπύρος, θέλησε να τολμήσει και να κάνει κάτι διαφορετικό, “έξω από τα νερά του”.

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου το μεσημέρι, ο Σπύρος ξεκίνησε από την περιοχή Πριόνια Λιτοχωρίου με τα πόδια, με σκοπό να φτάσει στην κορυφή του Ολύμπου. Την Πέμπτη 23 Ιουλίου το πρωί, έφτασε στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου τον Μύτικα (2.918 υψόμετρο).

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 24 Ιουλίου ξεκίνησε την επιστροφή του για Αθήνα, πραγματοποιώντας την απόσταση με ποδήλατο (Λιτόχωρο- Αθήνα 400 χλμ. συνεχόμενα).

Η AVIS στάθηκε στο πλευρό του Έλληνα αθλητή και παρείχε το όχημα συνοδείας, το οποίο καθ’όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος προσέφερε την απαραίτητη ασφάλεια στον Σπύρο και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ανεφοδιασμού του.

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε φωτογραφίες στο coverstories.gr

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον Ανδρέα (Εθελοντής) σε όσους βοήθησαν

Αγαπητοί φίλοι δρομείς και διοργανωτές αγώνων,

Σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 22  Ιουνίου,  από όλες τις δρομικές ιστοσελίδες, υπήρξε κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους του δρομικού χώρου, να βοηθήσουν τον Ανδρέα (Εθελοντή) να βγει από το οικονομικό, αρχικά αδιέξοδο που βίωνε.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από όλους τους ανθρώπους του δρομικού χώρου. Δρομείς, Σύλλογοι, Διοργανωτές, Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ως χορηγοί. πρόσφεραν ο καθένας από την πλευρά του.

Σήμερα δημοσιεύουμε, όπως είχαμε δεσμευτεί την λίστα με τα ποσά αναλυτικά (μόνο τα ποσά και χωρίς τα ονόματα), καθώς και την μεταφορά τους τραπεζικά στον Ανδρέα. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα………

Αναλυτικά τα ποσά που μπορείτε να δείτε και στην ανάλυση παρακάτω:

Τραπεζικός: 1.768,95€ + 150,00€ = 1.918,95€

Επιπλέον δόθηκαν από Συλλόγους και μεμονωμένους ανθρώπους 130,00€

Σύνολο: 2.048,95€

Ανάλυση ποσών

Επίσης να αναφέρουμε ότι από πολλούς προσφέρθηκαν τρόφιμα.

Ο Ανδρέας ευχαριστεί  πάρα πάρα πάρα πολύ όλους για την έμπρακτη αγάπη τους. Με την βοήθειά τους μπόρεσε και εξόφλησε όλες τις υποχρεώσεις του.

Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Θώδης

x
Send this to a friend