Site icon runnfun.gr

Ημερολόγιο διατροφής: Η τέλεια μέθοδος απώλειας βάρους

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά όση προσπάθεια και αν κάνετε τα αποτελέσματα είναι είτε φτωχά είτε ανύπαρκτα, μάλλον πρέπει να σκεφτείτε να αρχίσετε να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής.

Άλλωστε, έρευνες δείχνουν πως η καταγραφή του τι τρώτε είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους.

Πως μπορείς εύκολα να ελέγξεις τις θερμίδες που καταναλώνεις

Διπλάσιο αποτέλεσμα!

Μάλιστα, για μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1.700 υπέρβαρους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους σε διάστημα έξι μηνών. Αυτό που διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κρατούσαν ημερολόγιο διατροφής έχασαν διπλάσιο βάρος από όσους δεν κατέγραφαν τι έτρωγαν!

Μια άλλη μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα διαχείρισης βάρους έξι εβδομάδων και εν τέλει έχασαν βάρος. Η διατήρηση ενός ημερολογίου διατροφής ήταν μία από τις στρατηγικές που τους κράτησε εντός στόχων και μάλιστα, έως και δύο χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος διαχείρισης βάρους. Άλλωστε, το 70% των συμμετεχόντων συνέχισαν να κρατάνε ημερολόγιο και μετά το πρόγραμμα.

Κλειδί η πειθαρχία

Ο λόγος που ένα ημερολόγιο διατροφής είναι τόσο χρήσιμο στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι πως η αναλυτική καταγραφή κάθε μπουκιάς που βάζεις στο στόμα σου σε κρατάει πειθαρχημένο να μην ξεπερνάς το απαιτούμενο όριο των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνεις ημερησίως.

Διότι όσο πειθαρχημένος και αν είναι κανείς, μέσα στο στρες της καθημερινότητας μπορεί να ξεχαστεί, να φάει παραπάνω από όσο πρέπει, να τσιμπήσει κάτι που φαίνεται αθώο και συνέχεια να ξεχαστεί, να μην το συνυπολογίσει στις θερμίδες της ημέρας και εν τέλει, συσσωρευτικά αυτές οι μικρές ατασθαλίες να επιβαρύνουν την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ένα ημερολόγιο διατροφής ωστόσο απομακρύνει αυτό τον κίνδυνο.

Για να κρατήσεις αποτελεσματικά ένα ημερολόγιο διατροφής, οι βασικοί κανόνες είναι τέσσερις:

-Μην περιμένετε μέχρι το τέλος της ημέρας για να καταγράψετε τι έχετε καταναλώσει. Είναι πιο πιθανό να υποτιμήσετε τις μερίδες σας και να ξεχάσετε ένα τσίμπημα εδώ ή εκεί. Αντ ‘αυτού, καταγράψτε την πρόσληψη σας καθώς αυτή συμβαίνει ή ακόμα και πριν.

Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναπάρεις ποτέ τα κιλά που έχασες

-Για να διατηρήσετε ένα ακριβές ημερολόγιο διατροφής, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε όλα τα πρόσθετα που μπορεί να μην σκεφτείτε να συμπεριλάβετε, όπως η κρέμα στον καφέ σας, το βούτυρο στο τοστ ή η μαγιονέζα στη σαλάτα σας. Παρατηρώντας αυτά τα πρόσθετα θα είναι πιο εύκολο να κάνετε πιο υγιεινές αλλαγές στη διατροφή, όπως να πιείτε τον καφέ σας σκέτο ή να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σαλάτα με λιγότερες θερμίδες.

-Γράψτε τη διάθεση και τα συναισθήματά σας μαζί με όλα όσα τρώτε. Πεινάτε πραγματικά όταν τρώτε ή απλά βαριέστε; Mήπως δεν είστε πεινασμένοι αλλά κουρασμένοι ή αγχωμένοι; Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες μπορεί να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε ότι αναζητάτε συγκεκριμένα τρόφιμα όταν αισθάνεστε κάτι συγκεκριμένο.

-Δεν είναι απαραίτητο να δείχνετε το ημερολόγιο διατροφής σας σε κανέναν άλλον, αλλά μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο αν μοιράζονται τα αρχεία τους με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι καλό ένας δρομέας να κρατάει ημερολόγιο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Exit mobile version