Η παρουσίαση των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας

Λαμπαδηδρομίας

Oλες οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες για τις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Την παρουσίαση έκαναν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου και ο Επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», Σάκης Ρουβάς. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Καταρχάς θέλω να επισημάνω το ταξίδι της Φλόγας σε όλη την Ελλάδα, συμπιέζοντας ιδιαίτερα το πρόγραμμα ώστε στις 7 ημέρες να περάσουμε απ’ όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερες πόλεις και χωριά. Θέλουμε το σύμβολο του Ολυμπισμού να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να φωτίσει όλους με τα διαχρονικά μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ειδικά για τα νέα παιδιά να ενημερωθούν για τον Ολυμπισμό και για την τεράστια κληρονομιά που παρέδωσαν οι πρόγονοί μας ως δώρο σε όλη την ανθρωπότητα. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι ότι ανοίξαμε τη διαδικασία της Λαμπαδηδρομίας για όλο τον κόσμο. Δώσαμε έτσι την ευκαιρία στον απλό πολίτη να υποβάλλει αίτηση για να τρέξει ως Λαμπαδηδρόμος και να βιώσει αυτή τη μεγάλη τιμή. Οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες και όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαμε να τις ικανοποιήσουμε όλους. Προχωρήσαμε λοιπόν σε κλήρωση ανοιχτή για το κοινό, αλλά είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς διαχωρισμούς, δίχως αποκλεισμούς».

Ο κ. Καπράλος επισήμανε και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στην Τελετή Αφής στις 12 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία. Στην Τελετή Παράδοσης στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα είναι παρούσα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Σάκης Βασιλειάδης ανέλυσε τις λεπτομέρειες των Τελετών και της Λαμπαδηδρομίας. «Η Λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει στην Ελλάδα 8 ημέρες, θα καλύψει 3.200 χιλιόμετρα και θα περάσει από 31 πόλεις και 15 αρχαιολογικούς χώρους. Θα γίνουν 28 τελετές, ενώ συνολικά οι Λαμπαδηδρόμοι θα είναι περίπου 600 από 2.500 που ήταν οι αιτήσεις. Ολη αυτή η προσπάθεια δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στον ελληνικό λαό και στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγούς και στην εθελοντική εργασία 1500 ατόμων. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Τελετή Παράδοσης έχουμε προγραμματίσει δύο δρώμενα, ένα με 180 παιδιά από την Ιαπωνία, ενώ από ελληνικής πλευράς θα υπάρχουν 360 παιδιά που θα παρουσιάσουν εικόνες από την ελληνική ιστορία». Ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και στάθηκε στους χορηγούς λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω την Toyota Hellas που έχει το βάρος της Λαμπαδηδρομίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την NN, την Coca Cola, την 4F, την Stoiximan, τη BWIN, την Itotchou, την Aegean Airlines, την ΑΝΕΚ Lines, την Πετρογκάζ, την Εlinoil, την Οriflame, την Hill+Knowlton, τα Ancient Greek Sandals και την Ένωση Κομμωτών Ελλάδος. Επίσης στις 59 ιέρειες, τους ηθοποιούς και τους μουσικούς που στηρίζουν το εγχείρημα και τον κ. Σπανουδάκη που έδωσε τη μουσική. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τελετάρχη μας Κώστα Πανταζή».

Η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου που από το 2008 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση όλων των τελετών, τόνισε: «H ομάδα του τελετουργικού αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελείται από 55 άτομα. Οι Ιέρειες και οι Κούροι είναι χορευτές και ηθοποιοί και είμαστε όλοι εθελοντές. Είμαστε πανέτοιμοι, ολοκληρώσαμε όλες τις πρόβες στην Αθήνα και ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην Αρχαία Ολυμπία για τις τελικές πρόβες στον αρχαιολογικό χώρο. Η φετινή χορογραφία είναι εμπνευσμένη από εικόνες επάνω σε αρχαϊκά αγγεία ή χορογραφίες η τοιχογραφίες και αγάλματα. Εμείς θα ζωντανέψουμε τις εικόνες πάντα σε μουσική σύνθεση του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα». Η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου είπε: «Είναι ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη ο ρόλος της Πρωθιέρειας. Η Ολυμπιακή Φλόγα γέννημα του ελληνικού φωτός στέλνει διαχρονικά τα μηνύματα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στα 12 χρόνια που συμμετέχω στις τελετές αφής και παράδοσης έμαθα ότι ο συμβολισμός της φλόγας σηματοδοτεί το σεβασμό στη ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από τη ψυχή μου την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Χορογράφο Αρτέμιδα Ιγνατίου για την εμπιστοσύνη».

Ο Επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» Σάκης Ρουβάς που φόρεσε συμβολικά και τη στολή του Λαμπαδηδρόμου, απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο για το Παναθηναϊκό Στάδιο. «Από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ήμουν και πάλι επικεφαλής του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και να είμαι παρών στην αρχή της μεγάλης διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι αξίες που πρεσβεύει η ολυμπιακή φλόγα εμπνέουν διαχρονικά όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, είτε είναι άνθρωποι του αθλητισμού είτε απλοί πολίτες. Η ειρήνη, η ανοχή, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι είναι αξίες που, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία για να προοδεύσει. Γι’ αυτό και ομολογώ ότι περίμενα με ανυπομονησία να έλθουν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 για να χτυπήσει ξανά η καρδιά μου στο ρυθμό της ίδιας συγκίνησης. Και να νιώσω το ίδιο δέος και την ίδια περηφάνεια ως Έλληνας που θέλει να μεταδώσει αυτές τις αξίες σε όλον τον κόσμο! Σας προσκαλώ, λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί αυτές τις μοναδικές στιγμές γεμίζοντας το Καλλιμάρμαρο, στις 19 Μαρτίου και φωνάζοντας «ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ». Πρώτη Λαμπαδηδρόμος θα είναι η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη και αυτή που θα φέρει την Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα είναι η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη.

Previous ArticleNext Article

Γιατί το ρόδι είναι ο πρωταθλητής των φρούτων με διαφορά

Το ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.

Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Ο χυμός του ροδιού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν της συναντάμε πουθενά αλλού στη φύση.

Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών.

Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Ρόδι, θεωρείται μια από τος καλύτερες τροφές για τους δρομείς και γενικότερα τους αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο τροπικό φρούτο κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για πρώτη φορά στο Βουργαρέλι

Ιατρικές Μονάδες (KIM) στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους όλων των ηλικιών, παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής πραγματοποιείται, διαρκώς, διερεύνηση και καταγραφή αναγκών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε απομακρυσμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, το 2019 πραγματοποιήθηκε επανασχεδιασμός του προγράμματος και επέκταση του έργου και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος πραγματοποιώντας τρεις αποστολές το μήνα.

Από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, η ομάδα των ΚΙΜ αποτελούμενη από ένα σύνολο 13 ιατρικών ειδικοτήτων, και έχοντας στην διάθεσή τους υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, θα υποδεχθούν στο κέντρο υγείας του Βουργαρελίου από τις 9:00πμ – 17:00μμ τους κατοίκους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Επισημαίνεται ότι στις υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ άλλων είναι και το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Άσκησης που στόχο έχει να συμβουλέψει, να εκπαιδεύσει και να μυήσει τους συμμετέχοντες στην υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα τους, τόσο για τα σωματικά όσο και τα ψυχικά οφέλη τα οποία προσφέρει.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13:00 – 16:00 καθημερινές).
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, ογδόντα (80) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
x
Send this to a friend