Γεμάτη συμβολισμούς η τελετή έναρξης του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Με σύμμαχο τον ηλιούλοστο αθηναϊκό ουρανό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 13 Νοεμβρίου 2021, η τελετή έναρξης του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου.

Πρόκειται για την εκδήλωση που σημαίνει επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας όχι μόνο για τους 30.000 δρομείς, αλλά και και για τους θεατές και τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, μέσω της ΕΡΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το διήμερο της 13ης και 14ης Νοεμβρίου 2021.

Πυρήνα της τελετής αποτέλεσε η εξέλιξη ενός χοροθεατρικού δρώμενου στο οποίο συμμετείχαν 30 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου, το οποίο επιχείρησε την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης. Η αφήγηση που συνόδευσε το δρώμενο βασίστηκε στα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Μαραθώνα, όπως παραδίδονται από τις αρχαίες πηγές.

Μετά το πέρας της μάχης, οι Ελληνίδες γυναίκες, τίμησαν τους πεσόντες, μέσα από έναν θρήνο σε κυκλικό χορό. Εν συνεχεία ο Ημεροδρόμος ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης, αναφωνώντας το θρυλικό «Νενικήκαμεν».

“Σας καλωσορίζω όλους σε αυτό τον ιερό τόπο που πιότερο του αρμόζει στη σιωπή και στην περισυλλογή. Δεν μπορώ να κρύψω τη συγκίνησή μου για τη μοναδική τιμή να αναλάβω να πω δυο λέξεις σήμερα. Όμως, θα σταθώ στην επιτυμβία πλάκα. “Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν”. Την ιστορία κυρίες και κύριοι την ξέρουμε όλοι. Θα μπορούσε κάλλιστα η επιτύμβια πλάκα να γράφει σκέτο ”Αθηναίοι” και θα απέδιδε την πραγματικότητα. Όταν, όμως, αποφασίζεις να πεις όχι στην επιβολή και στην υποταγή, στο όνομα των ιδανικών και των αξιών που υποστηρίζεις και πιστεύεις τότε -ναι- προμάχεσαι εν ονόματι όλων που καθημερινά μάχονται ανώνυμα για τις ίδιες αξίες και τα ιδανικά. Η Ιστορία στη μακραίωνη διαδρομή της γράφτηκε και κινήθηκε από αυτά τα “Όχι” χιλιάδων, εκατομμυρίων ανώνυμων συνανθρώπων μας που πίστεψαν ότι η σύντομη διαδρομή τους σε αυτή τη ζωή δεν εξαντλείται απλά στην επιβίωση. Θεώρησαν εαυτούς απαραίτητο λιθαράκι στο λιθόστρωτο της Ιστορίας. Το “Νενικήκαμεν” δεν αφορούσε και δεν αφορά απλά σε μία μάχη. Είναι διαχρονικό και σηματοδοτεί την τελική νίκη του ανθρώπου για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, αλληλέγγυο. Τα 42.195 μέτρα είναι χιλιοστό το χιλιοστό η πορεία της ζωής μας. Και αν κάποια στιγμή κουραστούμε, απογοητευτούμε ή κιοτέψουμε επιτρέψτε μου να απευθύνω τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη ως χρέος σε αυτούς που σήμερα τιμάμε: “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω. Καλό αγώνα”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: “Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να συγχαρώ θερμά, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, την Πρόεδρο κ. Σοφία Σακοράφα, τους διοργανωτές του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, και όλους όσοις εργάστηκαν και ιδιαιτέρως τους εθελοντές μας. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση που κάθε χρόνο δημιουργεί ρεκόρ, θέτοντας -με τρόπο ηχηρό- σε πρώτο πλάνο το όνομα της Ελλάδας στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Ο Μαραθώνιος δρόμος εμπνέει μέσω της αποφασιστικότητας, της επιμονής, της αφοσίωσης, της αγωνιστικότητας, της συνέπειας και της πίστης στον τελικό στόχο: αυτόν του τερματισμού, της ολοκλήρωσης, της δικαίωσης της σκληρής προσπάθειας. Ο Μαραθώνιος έγινε αφορμή για να γιγαντωθεί διεθνώς ένα δρομικό κίνημα, που ανέκαθεν θα ανατρέχει στα βήματα του Σπύρου Λούη, του μεγάλου νικητή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί που η νίκη του έμεινε, στο πέρασμα των αιώνων, ως η επικράτηση του πείσματος, της ανιδιοτέλειας και της απλότητας. Η διοργάνωση του Μαραθώνιου αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός, καθώς και για το πώς ο αθλητισμός αποτελεί έναν ισχυρό τομέα που έχει εξαιρετική δυναμική και σημαντικές προοπτικές για τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Γίνεται αντιληπτό ότι η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, αποτελεί ύψιστη τιμή, αλλά και μέγιστη ευθύνη, καθώς καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς μας και να την εξελίξουμε, πατώντας στις αρχές και τα ιδανικά εκείνων που έδωσαν λαμπρό μήνυμα αυταπάρνησης, όπως οι αγωνιστές της ομώνυμης μάχης του 490 π.Χ. Επιπλέον, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι για εμάς απλώς ένας ιστορικός αγώνας δρόμου. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για ένα πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός με κέντρο την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ένας δυναμικός μοχλός και υπόδειγμα για την ανάπτυξη τομέων που μπορούν να δώσουν έναυσμα στην οικονομία, μέσω παράλληλων δράσεων και ώθησης του αθλητικού τουρισμού, καθώς πρόκειται για διοργάνωση που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Είναι άξια συγχαρητηρίων και η πρωτοβουλία των διοργανωτών με τα συλλεκτικά μετάλλια της διοργάνωσης, που ξεκίνησαν το 2019. Η σύνδεση της ιστορίας με την τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ενσαρκώνουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα της παράλληλης καλλιέργειας σώματος και πνεύματος.

38ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ / ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η διοργάνωση του Μαραθώνιου σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την υφήλιο, με την αυστηρή τήρηση, βεβαίως, των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι ένα μήνυμα νίκης. Μήνυμα νίκης της ζωής απέναντι στην πανδημία, του αγώνα του ανθρώπου να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες και να βγει νικητής, της αέναης προσπάθειας για εξέλιξη και βελτίωση”, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας τα εξής: “Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών του στίβου είναι συνεχής σε όλη τη χώρα. Ιδιαιτέρως στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας -σε συνεργασία με τον Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής- πασχίζουμε να προχωρήσει η τελική φάση δημοπράτησης, εφόσον υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, όλων των στιβικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. Επίσης, με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη διαβούλευση στη Βουλή αυτή τη στιγμή μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη ρύθμιση πολλών ζητημάτων που αφορούν στο δρομικό κίνημα. Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε με ολοένα και πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτή τη μοναδική διοργάνωση εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τη φήμη της, τόσο για την προβολή της χώρας μας όσο και για την εγκαθίδρυση ακόμα πιο ισχυρής δρομικής νοοτροπίας σε όλους τους πολίτες. Άλλωστε η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας, H σημερινή ημέρα και η αυριανή είναι μία μέρα γιορτής, μία μέρα μοναδική για την αθλητική οικογένεια της χώρας μας, για όλο τον ελληνισμό και φυσικά για την πανέμορφη Αθήνα και για το πανέμορφο Μαραθώνα. Εύχομαι σε όλους υγεία, τερματισμό, χαμόγελα και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί εδώ. Καλή επιτυχία σε όλους”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, είπε: “Ο Μαραθώνιος Δρόμος δεν είναι απλά μια αναβίωση του ιστορικού κατορθώματος του 490 π.Χ. Είναι ένα διαρκές και παγκόσμιο σύμβολο αφοσίωσης σε έναν στόχο που ξεπερνά τα στενά ανθρώπινα όρια: 42.195 μέτρα. Μια απόσταση και μια διαδρομή που για πολλούς συνανθρώπους μας γίνεται στόχος ζωής. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πολυπληθής συμμετοχή στους μαραθώνιους δρόμους που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, φιλοξενούμε εμείς όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας μνημονεύοντας το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, για να δεχτούμε τους δρομείς. Αλλά και για να αναλογιστούμε, με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, τις σύγχρονες προκλήσεις. Εδώ λοιπόν, στον ιστορικό Μαραθώνα, δίνουμε και εμείς τη δική μας μάχη, για να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες για τον τόπο μας και το περιβάλλον επιλογές. Σε μικρή απόσταση από εδώ κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού. Δεν αξίζει σε έναν τόπο παγκόσμιας εμβέλειας, σε ένα όνομα που ακούγεται με σεβασμό και συγκίνηση παντού στην οικουμένη, να επιτρέψουμε να λειτουργήσει ΧΥΤΑ”.

Η Ελλάδα αποκάλυψε και παρέδωσε σε όλους τους λαούς τα υψηλά ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. Σήμερα ας γίνουμε εμείς οι θεματοφύλακές τους, για τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Ας δώσουμε τη μάχη μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία, με σύνεση και πειθώ. Ας τρέξουμε το δικό μας Μαραθώνιο για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και μαζί την ιστορία μας και την Ανθρωπότητα ολάκερη”

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολούθησε λαμπαδηδρομία η οποία κάλυψε την απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τον Τύμβο μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του αγώνα. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου του Τύμβου μαζί με τον εγγονό του Βασίλη Σεβαστή, Νικόλα, παρέδωσαν τη φλόγα του Μαραθωνίου στους δύο πρώτους λαμπαδηδρόμους: τον εγγονό του αγωνιστή, ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και τον γρηγορότερο Έλληνα στην αυθεντική διαδρομή, Νίκο Πολιά. Ακολούθησαν 16 ακόμη ζευγάρια μέχρι τη στιγμή που ο τέταρτος Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής και ο γιατρός Θεόδωρος Λουκόπουλος, εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ από το νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊου, Σωτηρία, άναψαν τον Βωμό που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία. Η φλόγα στον Βωμό θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Η φλόγα του Μαραθωνίου θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κίνα και στην πόλη Ντανζού, στην οποία τη φλόγα παρέδωσε ο γιος του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η ευρωβουλετής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η βουλετής της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Μωραϊτης, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, ο τέως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο δήμαρχος Σαρωνίδας, Πέτρος Φιλίππου και ο Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Ζαννιάς.

Συντελεστές της τελετής έναρξης του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Ιδέα – Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Ψειμάδας
Ενδυματολόγος: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Επιμέλεια Κειμένων: Kωνσταντίνα Βερυκίου
Αφήγηση: Κατερίνα Λέχου
Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη
Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολοπούλου
Κατασκευή πολεμικού εξοπλισμού: Σταύρος Βοσκάκης
Μake up artisτ: Δήμητρα Σιδέρη
Σανδάλια: ευγενική χορηγία Ancient Greek Sandals
Παρουσίαση εκδήλωσης: Αλέξης Κωστάλας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Diabeat: Η νέα ελληνική εφαρμογή για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Στην ανάπτυξη του Diabeat, μιας νέας καινοτόμα ψηφιακής εφαρμογής, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, προχώρησε η ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης ψηφιακής υγείας Docandu, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim.

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Docandu Δρ Πέτρος Πανδής και ο συνιδρυτής και Chief Medical Officer Δρ Γιάννης Γεωργόπουλος, παρουσίασαν τη νέα εφαρμογή στο πλαίσιο του Innovation Forum 2021, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Γερμανική Πρεσβεία, παρουσία επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Τα δύο στελέχη της Docandu, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Diabeat, μεταξύ άλλων, ανέπτυξαν τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές εφαρμογές υγείας μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και στη βελτίωση της υγείας των χρηστών τους, για τις δυνατότητες σύμπραξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με ιδιωτικές πρωτοβουλίες καθώς και για τα εμπόρια αλλά και τις προκλήσεις των εταιρειών στο να εφαρμόσουν ψηφιακή καινοτομία.

«Η ψηφιακή υγεία, είναι ένα ακόμη μέσo και ίσως το καλύτερο, ώστε ο χρήστης να εκπαιδευτεί αλλά και να δει στην πράξη αυτό που λέμε “πρόληψη”. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, καθοδηγούν τον χρήστη χωρίς τη μεσολάβηση γιατρού, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη ιατρική πληροφορία, αποφεύγοντας να αναζητούν τύφλα στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου να παίρνουν -συνήθως- λανθασμένες πληροφορίες» τόνισε ο Δρ Πέτρος Πανδής ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Docandu.

«Οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν φέρει στην ιατρική μια επανάσταση αλλάζοντας ριζικά όλες τις εκφάνσεις της ιατρικής σε λίγα χρόνια. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στον κλάδο όπου η κλινική εμπειρία δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη καριέρα. Οι γιατροί που εξοικειώνονται και ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία στις πρακτικές τους θα είναι πιθανότατα σε καλύτερη θέση για να παρέχουν τη βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς τους και θα είναι και αυτοί που θα αναζητούν οι ίδιοι οι ασθενείς» σημείωσε ο Δρ Γιάννης Γεωργόπουλος συνιδρυτής της Docandu.

Πώς λειτουργεί το Diabeat και σε ποιους απευθύνεται

Η εφαρμογή, απευθύνεται τόσο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, όσο και σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν εάν έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.

Κύριος στόχος του Diabeat είναι η πρόληψη και η κινητοποίηση του χρήστη-ασθενή να πάρει την υγεία στα χέρια του και να διαχειριστεί με τον βέλτιστο τρόπο την πάθησή του, παρέχοντάς του μια σειρά από έξυπνα εργαλεία, ειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις και συστάσεις βάσει των προσωπικών του ιατρικών δεδομένων που έχει καταχωρήσει.

Δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, εφόσον δεν γνωρίζει αν πάσχει από διαβήτη, μέσα από το Diabeat να κάνει έναν έλεγχο και να διαπιστώσει εάν έχει αυξημένη πιθανότητα να νοσεί ή να νοσήσει από διαβήτη, ενώ παράλληλα μπορεί μέσα από την εφαρμογή να κάνει έναν έλεγχο των συμπτωμάτων που τον απασχολούν και μέσα από μια σειρά ερωτήσεων να οδηγηθεί σε χρήσιμες ιατρικές πληροφορίες με την βοήθεια τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στην περίπτωση που ο χρήστης έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έξυπνα εργαλεία του Diabeat προκειμένου να αναζητήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου και πώς θα τις αποφύγει. Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό καταχωρώντας το ιατρικό του ιστορικό, με τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης στα Αγγλικά ή Ελληνικά.

Επιπλέον ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει τις καθημερινές του μετρήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως τη γλυκόζη στο αίμα, τα φάρμακα π.χ. μετφορμίνη, ινσουλίνη (ταχείας και βραδείας δράσης), τις διατροφικές του συνήθειες, το βάρος, τα δεδομένα άσκησης / δραστηριότητας, την καθημερινή του διάθεση, την αρτηριακή του πίεση, τα επίπεδα χοληστερίνης, την τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ΗbA1C κ.α.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει οποιαδήποτε υπενθύμιση, όπως η μέτρηση διαβήτη, η άσκηση, για να τον βοηθήσει στην διαχείριση του διαβήτη και της υγείας του, ενώ μέσω της ενότητας self-care, δίνονται οδηγίες και συμβουλές υγείας που θα πρέπει ιδανικά ο χρήστης να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του. Οι ενότητες αυτές θα περιλαμβάνουν, Συμβουλές διατροφής, Συμβουλές άσκησης, Συμβουλές λήψης φαρμάκων κ.α.

Τέλος, θα μπορεί μέσα από την λίστα αναζήτησης ιατρών και νοσοκομείων να βρει και να συνδεθεί με νοσοκομεία και εξειδικευμένους ιατρούς ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό project ανήκει στην οικογένεια των ψηφιακών εφαρμογών υγείας της Docandu (www.docandu.com) και αναπτύχθηκε από την Docandu σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ), την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim.

Οι διαδικασίες αυτές δεν υποκαθιστούν τους επιστήμονες υγείας, αλλά αποτελούν ένα εργαλείο μιας πρώιμης εκτίμησης και μιας πρώτης καθοδήγησης που συνδυάζονται με την δυνατότητα δωρεάν τηλεσυμβουλευτικής από την ιατρική ομάδα της Docandu.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Στην Αθήνα το Gala της Βαλκανικής Ένωσης του 2022

Ο πρόεδρος της ΕΑ Ντόμπρι Καραμαρίνοφ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Βελιγράδι

Στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί το Gala της Βαλκανικής Ένωσης (ABAF) του 2022, όπως αποφάσισαν να μέλη της στη διάρκεια του συνεδρίου στο Βελιγράδι, αποδεχόμενα την πρόταση της ελληνικής πλευράς. Η καρδιά του ευρωπαϊκού στίβου χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της Σερβίας, που είναι και αυτή που θα φιλοξενήσει το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Παρουσία του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόου και του προέδρου της ΕΑ Ντόμπρι Καραμαρίνοφ έγινε το συνέδριο της ABAF, τα εγκαίνια των ανακαινισμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου θα φιλοξενηθεί το Μάρτιο το Παγκόσμιο, αλλά και το Gala των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών των Βαλκανίων.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα είχε προσκληθεί και ήταν παρούσα στο σύνολο των εκδηλώσεων. Κατά την παραμονή της στο Βελιγράδι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ντόμπρι Καραμαρίνοφ, αλλά και τον πρόεδρο της σερβικής ομοσπονδίας Σλόμπονταν Μπράνκοβιτς.

Ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στον κλασικό αθλητισμό σε παγκόσμιο επίπεδο περιείχε η κουβέντα της συνάντησης της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Μάλιστα οι δύο τους είχαν την ευκαιρία ανατρέξουν σε αναμνήσεις της δικής τους αθλητικής εποχής, όπου αμφότεροι κυριαρχούσαν σε στάδια της Ευρώπης.

Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση Σακοράφα- Καραμαρίνοφ, στη διάρκεια της οποίας μπήκαν οι βάσεις συνεργασίας για το εγγύς μέλλον σε πολλά επίπεδα. Σοφία Σακοράφα και Ντόμπρι Καραμαρίνοφ επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στη δυνατότητα ίδρυσης Βαλκανικού Κέντρου Προετοιμασίας Αθλητών Στίβου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του κλασικού αθλητισμού στα Βαλκάνια. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑ υποσχέθηκε ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, θα συμβάλλει στην προμήθεια του αθλητικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί δίκτυο προπονητικών κέντρων στα βαλκάνια, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι αθλητές της Ευρώπης και να γίνονται μεικτά καμπ.

Ο πρόεδρος της WA Σεμπάστιαν Κόου με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακαρόφα και το μέλος της ΕΑ Παναγιώτη Δημάκο
Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο, ο Κόου τόνισε πως στις αρμοδιότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, είναι η ενασχόληση με όλο το φάσμα της αθλητικής δραστηριότητας – πυραμίδας, από τον αθλητισμό κορυφής μέχρι και τον αθλητισμό βάσης, που περιλαμβάνει δρομείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό αναψυχής, για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και κατ’ επέκταση της υγείας τους. Η ενασχόληση αυτή είναι κύρια και μοναδική υποχρέωση των Εθνικών Ομοσπονδιών, οι οποίες διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία καθώς και αίσθημα ευθύνης στο ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Στη διάρκεια του Gala o Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε δικαίως κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων για το 2021, ενώ το αντίστοιχο βραβείο απέσπασε στις γυναίκες η επίσης αθλήτρια του μήκους, Ιβάνα Σπάνοβιτς. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή της βράβευσης του προπονητή Γιώργου Πομάσκι, ο οποίος τιμήθηκε από τον Καραμαρίνοφ, τόσο για το χρυσό μετάλλιο του αθλητή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και για την προσφορά στον κλασικό αθλητισμό των Βαλκανίων και της Ευρώπης γενικότερα.

Στην Ελλάδα το Βαλκανικό βάδην του 2022, αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της ABAF

Το πρωί της Παρασκευής (26/11) έγινε το συνέδριο της ΑΒΑF όπου έτυχαν θετικής ανταπόκρισης οι προτάσεις του ΣΕΓΑΣ, οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντηση. Οι προτάσεις αφορούσαν την οριστικοποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων στα πρότυπα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, προκειμένου να διευκολύνονται οι Εθνικές Ομοσπονδίες στην κατάρτιση του εθνικού καλενταριού, καθώς και η ενίσχυση και επιβράβευση των διοργανωτών αγώνων της σειράς World Athletics Tour/Europe από την ABAF.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οριστικοποιήθηκε το αγωνιστικό Καλεντάρι της ABAF για το 2022 με την Ελλάδα να επιστρέφει στην ανάληψη Βαλκανικής διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας το Πρωτάθλημα Βάδην, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί το αμέσως χρονικό διάστημα και θα είναι περίπου στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποβάλει πρόταση για ανάληψη Βαλκανικού Πρωταθλήματος στο εγγύς μέλλον.

Ο Ντόμπρι Καραμαρίνοφ προέδρευσε για τελευταία φορά σε συνέδριο της ABAF, αφού αποσύρθηκε και πλέον παραμένει ως επίτιμος Πρόεδρος. Στη θέση του ως προσωρινοί πρόεδροι τοποθετήθηκαν οι μέχρι σήμερα αντιπρόεδροι της ABAF Σλόμπονταν Μπράνκοβιτς (Σερβία) και Φατίχ Συντιμάρ (Τουρκία). Δεκτό έγινε το αίτημα της Μάλτας, που αποτελεί πλέον το 22ο μέλος της Βαλκανικής Ένωσης, ενώ αποφασίστηκε πως από το 2022 στους Βαλκανικούς αγώνες, θα μπορούν να μετέχουν εκτός συναγωνισμού και αθλητές από χώρες, που δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ύστερα από αίτημα που είχαν καταθέσει οι ομοσπονδίες του Ιράν και του Κιργιστάν. Στο πρόγραμμα των Βαλκανικών Αγώνων βάδην προστέθηκαν τα 35χλμ. και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών το αγώνισμα της μικτής σκυταλοδρομίας 4Χ400 μέτρα.

Τα μέλη του συνεδρίου αποφάσισαν να μην συμπεριληφθεί στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 το αγώνισμα της Μεικτής Σκυταλοδρομίας (100μ. – 200μ. – 300μ. – 400μ.), καθώς το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα διεξάγεται σε μία ημέρα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα της Ομάδας Προσφύγων, αποφασίσθηκε πως αρχικά θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και σε επόμενο στάδιο να επιτραπεί η συμμετοχή.

Η Σερβία θα διοργανώσει τον Απρίλιο του 2023 το έκτακτο Συνέδριο στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της ABAF, ενώ η Τουρκία θα διοργανώσει το φθινόπωρο του 2023 το Συνέδριο και το Gala.

Το πρόγραμμα των Βαλκανικών Αγώνων του 2022

12/2 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Βελιγράδι (Σερβία)
5/3 Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)
Τέλη Μαρτίου – Αρχές Απριλίου – Βαλκανικό Πρωτάθλημα πρωτάθλημα βάδην (Ελλάδα)
10/4 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου, Τίρανα (Αλβανία)
14/5 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ορεινού δρόμου, Κάμπουλουγκ Μολντοβένεσκ (Ρουμανία)
10/6 Βαλκανικό Πρωτάθλημα 10χλμ., Κάρλοβατς (Κροατία)
18-19/6 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ, Κραϊόβα (Ρουμανία)
16-17/7 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ20, Ντενιζλί (Τουρκία)
Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κ18 (Σερβία) (Δεν έχει οριστεί ημερομηνία)
18/9 Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Κιστεντίλ (Βουλγαρία)
25/9 Βαλκανικό Πρωτάθλημα 10χλμ., Σλοβένσκε Κόνιτσ (Σλοβενία)
6/11 Βαλκανικό Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος, Ουζορόντ (Ουκρανία)
Βαλκανικό Πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών, Ερζουρούμ (Τουρκία) (δεν έχει οριστεί ημερομηνία)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend