ΣΕΓΑΣ: Η συνεργασία «κλειδί» για την επιτυχία του 38ου ΑΜΑ

Κομμάτι της ιστορίας αποτελεί ήδη ο 38ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, ο πρώτος από το 2019 και την έναρξη της πανδημίας του ιού covid-19 κι ένας από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία της διοργάνωσης.

Οργανωτικά άψογος, αγωνιστικά με πολλά ρεκόρ και πρωταγωνιστές Ελληνίδες και Έλληνες πρωταθλητές, με καινοτομίες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και πέτυχαν, με πρωτοφανή κάλυψη και απήχηση από τα ΜΜΕ, αλλά και νέα ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της ΕΡΤ από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Ομοσπονδία χάρη στην αυστηρή τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου έφερε σε πέρας μια μεγάλη διοργάνωση, με πολλαπλά μηνύματα και συμβολισμούς.

Ο 38ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ένωσε δρομείς από 84 χώρες στο μονοπάτι της αθλητικής διαδρομής, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης, της αλληλεγγύης των λαών που σηματοδοτούν το ίδιο το όραμα του αθλητισμού.

Η επιτυχία της διοργάνωσης βασίστηκε για άλλη μια φορά στη συνεργασία, και τις συνέργειες της Ομοσπονδίας με τους φορείς, τους χορηγούς, στην προσφορά των εθελοντών, στη σκληρή δουλειά των εργαζομένων και των κριτών.

Ωστόσο ο 38ος Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός, δε θα μπορούσε να έχει αυτό το αποτέλεσμα χωρίς την παρουσία των χιλιάδων δρομέων που πήραν θέση εκκίνησης στην καθεμία από τις αποστάσεις και των χιλιάδων θεατών που τους χειροκρότησαν τόσο μέσα στο επιβλητικό Παναθηναϊκό Στάδιο, όσο και κατά μήκος της διαδρομής. Μιας διαδρομής, που μετατράπηκε σε εξέδρα, πλημμύρισε  από ήχους, χαμόγελα και χειροκροτήματα.

Η Ομοσπονδία και η Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Μαραθώνα και της ΕΟΕ και με μεγάλο Χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ, χάρη στον Μαραθώνιο Αθήνας,  πέτυχαν για μία ακόμη φορά να προβάλλουν τη χώρα έξω από τα σύνορα και μετέτρεψαν την Αθήνα σε σημείο αναφοράς για χιλιάδες δρομείς σε όλο τον πλανήτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ θέλει να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τον ΟΠΑΝΔΑ, τον Δήμο Μαραθώνα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, την ΓΑΔΑ, την Τροχαία Αττικής, την Τροχαία Μαραθώνα, τον Ερυθρό Σταυρό, τους Κριτές και τους Δήμους που διασχίζει η μαραθώνια διαδρομή.

Επίσης για τη μεγάλη συμβολή τους,  το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το ΑΣΑΕΔ, την Πυροσβεστική, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ, την ΕΜΥ, τη διοίκηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, τους χορηγούς και υποστηρικτές του ΣΕΓΑΣ αλλά και τους 3.000 εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

  • φωτογραφία Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Το 6ο Veikou Trail θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου

Η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Veikou Trail, μετά και την απαραίτητη έγκριση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, από την Αρμόδια Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, ανακοινώνει την νέα ημερομηνία διεξαγωγής του 6ου Veikou Trail.

Έτσι λοιπόν η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 06 Φεβρουαρίου.

Οι εγγραφές θα ανοίξουν σύντομα. Οι εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το κλείσιμο, είναι ενεργές και όσοι δρομείς επιθυμούν να λάβουν μέρος στην νέα ημερομηνία, μπορούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του αντιτίμου συμμετοχής.

Οι εγγραφές θα κλείσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 12 το βράδυ.

Όσοι δρομείς έχουν ολοκληρώσει την εγγραφής τους και αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην νέα ημερομηνία, θα λάβουν πίσω το αντίτιμο συμμετοχής. Θα πρέπει όμως απαραίτητα να επικοινωνήσουν με την διοργάνωση, στο [email protected], αποστέλλοντας τραπεζικό λογαριασμό Πειραιώς με το όνομα του δικαιούχου. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουν το ονοματεπώνυμο του δρομέα και τον αριθμό VT-…  της εγγραφής τους. Σε περίπτωση άλλης Τράπεζας, εκτός της συνεργαζόμενης, θα επιστρέφεται το ποσό της εγγραφής μείον της τραπεζικής προμήθειας.

Η ακύρωση της συμμετοχής είναι δυνατή μέχρι και το κλείσιμο των εγγραφών. Μετά το πέρας της ημερομηνίας και της ώρας που έχει ανακοινωθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι δρομείς μπορούν να επικοινωνούν με την οργανωτική επιτροπή του αγώνα μέσω email στο [email protected].

Διαρκής ενημέρωση για το 6ο Veikou Trail παρέχεται επίσης μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης www.veikoutrail.gr και της σελίδας facebook www.facebook.com/veikoutrail

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρέξιμο στον διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο;

Τρέξιμο στον διάδρομο ή σε εξωτερικό χώρο;

Οι περισσότεροι δρομείς έχουν αναγκαστεί στη ζωή τους, είτε εξαιτίας των κακών συνθηκών των προπονήσεών τους είτε λόγω διάφορων περιορισμών του χρόνου, να αντικαταστήσουν το τρέξιμο στο δρόμο με τρέξιμο στον διάδρομο.

Και κάπως έτσι, προκύπτουν διαρκώς ερωτήματα ανάμεσα στους δρομείς για το αν είναι καλύτερη η προπόνηση σε διάδρομο ή στον δρόμο.

Για να είναι εντελώς κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη προπόνησης, έχει εφευρεθεί ο «κανόνας του 1%»: αν υψώσετε τον διάδρομο κατά 1% όσον αφορά την κλίση του, το τρέξιμο πάνω του αυτόματα θα αντικατοπτρίζει τη φυσική ανύψωση ενός επίπεδου δρόμου. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να αναλυθεί η διαφορά ανάμεσα στα δυο είδη προπόνησης.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sports Medicine», επιστήμονες από την Αυστραλία προσπάθησαν να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα αναφορικά με το θέμα, διερευνώντας τις διαφορές στις επιδόσεις στο διάδρομο έναντι του πραγματικού εδάφους.

Τα δεδομένα

Για να συγκεντρώσουν αυτά τα δεδομένα, ανέλυσαν 34 μελέτες που συνέκριναν τις συνθήκες ανάμεσα στα δυο είδη προπόνησης. Δώδεκα από τις εν λόγω μελέτες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τρέξουν με κλίση 1% πιο υψωμένη στον διάδρομο, ενώ οι υπόλοιπες χρησιμοποίησαν υψηλότερες ή χαμηλότερες κλίσεις.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά μέτρα σύγκρισης: τη φυσιολογία (το πόσο έντονα λειτουργούσαν τα όργανα των δρομέων για να διατηρήσουν το ρυθμό τους και να ολοκληρώσουν τις προπονήσεις τους), το επίπεδο αντίληψης των δρομέων και τις επιδόσεις τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώθηκε πως όταν οι δρομείς έτρεχαν σε υψηλή ένταση στο διάδρομο παρουσίαζαν υψηλότερους καρδιακούς ρυθμούς και υψηλότερα επίπεδα αντιληπτικής ικανότητας από ό,τι όταν έτρεχαν με την ίδια ταχύτητα σε εξωτερικούς χώρους, αν και είχαν χαμηλότερα επίπεδα γαλακτικού στους εσωτερικούς χώρους σε σύγκριση με τους εξωτερικούς χώρους.

Αλλά όταν οι δρομείς έριξαν την ταχύτητά τους στον διάδρομο, τα καρδιακά τους ποσοστά και τα επίπεδα αντίληψης ήταν χαμηλότερα από ό,τι όταν έτρεχαν με την ίδια ταχύτητα σε πραγματικό έδαφος.

«Θεωρώ ότι το υπαίθριο τρέξιμο πιο ευχάριστο και λιγότερο απαιτητικό διανοητικά σε σχέση με την ίδια προπόνηση σε ένα διάδρομο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Τζόελ Φούλερ στο Runner’s World. «Για το λόγο αυτό, κάνω προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους», πρόσθεσε.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα ήταν οι δρομείς έδειχναν περισσότερη αντοχή, έτρεχαν δηλαδή με μεγαλύτερη ένταση και για περισσότερο χρόνο, στο έδαφος παρά στο διάδρομο.
Αυτό ήταν μια έκπληξη για τον Φούλερ καθώς με δεδομένο πως στον διάδρομο αποφεύγονται μια σειρά από αρνητικές συνθήκες, όπως ο άνεμος, το κακό κλίμα και η υπερβολική ανύψωση, φαίνεται ότι οι δρομείς θα απέδιδαν καλύτερα στους διαδρόμους. «Και όμως, όταν οι δρομείς καλούνται να τρέξουν έξω, φτάνουν γρηγορότερους χρόνους», τονίζει ο Φούλερ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η έρευνα δείχνει ότι επειδή οι άνθρωποι όταν τρέχουν σε ένα διάδρομο νιώθουν ότι είναι σε ένα μηχάνημα που δεν μπορούν να ελέγξουν τόσο όσο οι εξωτερικές συνθήκες, τείνουν να επιλέγουν ταχύτητες που είναι πιο αργές σε σχέση με τις δυνατότητές τους.

Τελικά, υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο από τα δύο είδη προπονήσεων είναι πιο ωφέλιμο για έναν δρομέα; Πάντα παίζει ρόλο και ο ψυχολογικός τομέας. Αν ξεπεραστεί αυτός, τότε κάνοντας χρήση του «κανόνα του 1%», αυτόματα έχεις εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες και ταυτόχρονα, έχεις προσομοιάσει στο έπακρο την κατάσταση του εδάφους. Αν ο ψυχολογικός παράγοντας δεν ξεπεραστεί, τότε προφανώς η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ουσιώδης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι μεγάλο λάθος να τρέχεις στο διάδρομο και να βλέπεις τηλεόραση;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend